Äitienpäivän täysi kierros sisälsi viisi tasaista ottelua

12.05.2024

Subway Kansallisessa Liigassa pelattiin sunnuntaina täysi viiden ottelun kierros. Äitienpäivän ottelut olivat kauttaaltaan tasaisia taisteluja.

Helsingin Bolt Arenalla pelattiin kärkiottelu sarjaykkösen HJK:n ja sarjakakkosen Ilveksen välillä. Kotijoukkue jatkaa puhtaalla pelillä myös sunnuntain jälkeen. Kamppailussa nähtiin ainoastaan yksi osuma ja sen viimeisteli toisella jaksolla HJK:n Lotta Kalske. Vasemman jalan laukaus rangaistusalueen laidalta upposi taka-alakulmaan ohi hyvän ottelun pelanneen Nelli Hautamäen.

Ottelu oli varsin tasainen ja Ilves puolusti tarkasti sekä uhrautuvasti. HJK:lla oli maalipaikkoja kuitenkin useampaankin osumaan, mutta monet laukauksista viuhuivat yli tai ohi Ilves-maalin. Vierasjoukkue pyrki löytämään vastaiskujen kautta tiloja HJK:n puolustuslinjan selustasta, mutta huippuvaarallisia maalipaikkoja tamperelaiset eivät juurikaan saaneet. Lopputulos 1-0.

Toisessa Helsingin ottelussa Paloheinässä kohtasivat HPS ja FC Honka. Myös JYA Housing Areenan kamppailu oli äärimmäisen tasainen.

Molemmilla joukkueilla oli omat maalipaikkansa, mutta maalivahdit Iina Rautiainen ja Liisa Tuomi pelasivat kumpikin hyvät ottelut. Yksi maali Paloheinässä kuitenkin nähtiin ja sen viimeisteli kotijoukkueen Henni Rinkinen. Pitkä kuljetus oikeaa laitaa pitkin ja nopea laukaus etuyläkulmasta sisään.

Pisteet jäivät HPS:lle lukemin 1-0.

Myyrmäessä PK-35 Vantaa sai vastaansa Kuopion Palloseuran. Kotiavauksensa viikolla HJK:lle hävinnyt vierasjoukkue tuli kamppailuun kovalla sykkeellä. Paine vantaalaisten kenttäpuoliskolla oli kova alkuvihellyksestä asti.

Kamppailun 16. minuutilla KuPS sai myös maalin tehtyä. Gentjana Rochi pääsi kokeilemaan ensin rangaistusalueen reunustalta, mutta pallo kolahti tolppaan. Jatkopallossa oli ensimmäisenä Niitty Hahl, jolla oli suhteellisen helppo työ viedä kuopiolaiset edelle.

Toisen puoliajan alkuhetkillä KuPS kasvatti johtoaan. Tällä kertaa Rochi heitti matalan keskityksen laidalta maalin edustalle ja kaksinkamppailun päätteeksi Lavdije Begolli pääsi tuikkaamaan pallon kotijoukkueen verkkoon.

PK-35 Vantaa alkoi loppua kohden nostamaan omaa prässiään ja se tuotti myös tuloksia. KuPSille tuli pallonmenetyksiä keskialueella ja lopulta kotijoukkue myös pääsi vastahyökkäyksestä kaventamaan.

Ella Koivun hienosta esityöstä Martta Orava sijoitti uransa ensimmäisen liigaosuman, kun kellossa oli 78 minuuttia.

Kotijoukkueen taivas synkkeni kuitenkin jo viisi minuuttia myöhemmin. KuPS käänsi nopeasti riiston jälkeen omista. Anni-Maija Kauppila syöttö ovelasti Aino Krögerin vapaaksi ja tämä sijoitti varmasti loppulukemat 3-1.

KuPS palasi nopeasti takaisin voittojen tielle. Kuva: Kalevi Hämäläinen

Keravalla nähtiin kaksi erilaista puoliaikaa. Avausnelivitosella iski kotijoukkue PKKU kahdesti. Jasmina Liukkonen karkasi PK-35-puolustuksela jo neljännellä minuutilla viimeistelemään avausosuman. Reilut 30 minuuttia myöhemmin Liukkonen syötti Hertta Lammion maalintekoon.

PKKU tuli otteluun todella pirteästi ja PK-35 ei avausjaksolla kyennyt varmasti pelaamaan odottamallaan tavalla. Toinen jakso oli kuitenkin toisenlainen.

PK-35 vei kenttätapahtumia todella selvästi. Asetelma oli selvä. Kotijoukkue pyrki puolustamaan johtoaan ja PK jahtasi maaleja aggressiivisesti.

Varsin pitkään PKKU-puolustus myös kesti, mutta 72. minuutilla Pia Tavi jäi vapaaksi rangaistusalueen sisällä. Ada Lindroth lähetti pallon sopivasti yli puolustajien ja Tavilla oli helppo työ sijoittaa kavennus.

Kymmenen minuuttia myöhemmin PK-35 tuli jo tasoihin. Kulmapotku helähti kotijoukkueen omien pelaajien kautta verkkoon asti.

Molemmat joukkueet jahtasivat tämän jälkeen vielä voittomaalia, mutta sellaista ei nähty. Vauhdikas ja viihdyttävä kamppailu päättyi 2-2-pistejakoon.

Sunnuntain viimeisessä ottelussa kohtasivat JyPK ja Åland United Viitaniemessä. Ahvenanmaalaisten aggressiivinen ja terävä prässi aiheutti kotijoukkueelle avausjaksolla ongelmia. JyPK ei saanut omaa pallollista pelaamistaan juurikaan käyntiin ja Åland United sai vaarallisia riistoja keskialueella.

Monet vieraiden ratkaisut viuhuivat kuitenkin ohi ja yli JyPK-maalin. Myös kotijoukkueella oli muutama maalipaikka vastaiskuista, mutta suurempaa maaliuhkaa niistäkään ei syntynyt. Yksi maali avausnelivitosella silti nähtiin. Anni Miettunen löysi keskityksellään Silja Tuomisen rangaistusalueen sisältä. Tämän suora laukaus sujahti takakulmaan.

Kotijoukkue tuli hyvällä asenteella tauon jälkeen jahtaamaan tasoitusta, mutta maalinteossa onnistui silti Åland United. Vieraat iskivät terävästi vastaan oikean laidan kautta ja Gabi Rennien korkea pallo putosi lopulta JyPK-maalin sivuverkkoon yli maalivahti Nanna Leivosen.

JyPK ei tämän jälkeen saanut suurempaa kiriä aikaiseksi ja Åland United kykeni kontrolloimaan pelitapahtumia. Lopputulos 0-2.