Hyppää sisältöön

Arjen rutiinit ovat urheilijoille tärkeitä myös tauon aikana

01.04.2020

Anni-Maija “Anttu” Kauppila siirtyi Kuopion Palloseuraan kaudelle 2019 Pallokissojen edustusjoukkueen fuusioiduttua KuPS:n kanssa. Kauppila oli viime kauden vahvassa vireessä, josta osoituksena Savon Sanomat palkitsi hänet joukkueensa Vuoden pelaajana kauden päätteeksi. Kokemusta häneltä löytyy pääsarjatasolta reilusti, sillä takana on jo upeat 144 ottelua liigassa.

Arjen sosiaaliset kontaktit siirtyneet sosiaaliseen mediaan

Kauppila ja koko muu joukkue ovat vuosilomalla juuri nyt. Tämä tarkoittaa sitä, että varsinaista velvoitetta omatoimiharjoitteluun ei ole. Huippu-urheilijana Kauppila kuitenkin tietää, että kunnosta on pidettävä huolta myös tauon aikana.

– Oma harjoitteluni on ollut muuten aika normaalia, paitsi yksin. Olemme saaneet valmennukselta juoksuohjelmia, joita voi tehdä. Lisäksi vanhat voimaharjoitukset ovat kaikilla tiedossa. Itse olen tehnyt voimaa, pallotreenejä ja käynyt lenkillä. Samalla tavalla pyrin rytmittämään mun viikon kuin jos olisi treenit.

Pelaajat voivatkin kokea olevansa kovin yksin, kun totutusta viikkorytmistä poiketaan merkittävästi, eivätkä pelaajat näe toisiaan pitkään aikaan. Arkea määrittävät sosiaaliset kontaktit muuttuvat merkittävästi harjoitteluyhteisön kadotessa ympäriltä. Kauppilan joukkue pitää yhteyttä tällä hetkellä pääosin sosiaalisen median kautta. Se on auttanut ylläpitämään joukkueen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sosiaalista läheisyyttä. Ahdistavilta tuntemuksilta pelaajien on silti tässä vaikea välttyä.

– Kuopiossa tilanne ei vielä ole niin paha, vaan elämä vaikuttaa vielä aika tavalliselta. Mutta kyllä tämä on ainakin itselle haastava tilanne. Ensimmäinen viikko meni pysähdyttävissä tunnelmissa. Kaikki oli niin valmiiksi mietittynä, koko kausi ja kaikki. Yhtäkkiä kaikki vaan loppuu. Ei tiedä koska kausi jatkuu vai jatkuuko se. Onhan se ahdistavaa.

Kauppilan mukaan mahdollisista negatiivisista tuntemuksista on ollut hankalampi keskustella, sillä sosiaalisen median kautta tapahtuva yhteydenpito on usein korostetun positiivista. Kauppilan mukaan sosiaalisessa mediassa ei vaikeita asioita ole helppoa nostaa esille. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos tilanne pahenee Kuopiossakin ja tauko venyy odotettua pidemmäksi.

Joukkueen menestys päätavoitteena

Kauppilan mukaan heillä on mahdollisesti kovempi joukkue kuin koskaan ennen. Uusia pelaajia on liittynyt harjoitusrinkiin melko paljon. Uusia vahvistuksia ovat muun muassa McKenzie Grossman, Maja Göthberg sekä Jyväskylästä saapunut Lavdije Begolli. Uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan joukkueen arkeen ja osoittautuneet Kauppilan mukaan koviksi vahvistuksiksi. Osa uusista pelaajista on kuitenkin kärsinyt lievistä loukkaantumisista. Muutama pelaaja ei ennen taukoa ollut päässyt mukaan joukkueharjoitusten peliosuuksiin.

– Kaikista en ole vielä nähnyt sitä oikeaa potentiaalia, mutta vaikuttaa minusta siltä, että kaikki uudet pelaajat ovat vahvistuksia viime kauden joukkueeseen.

Vaikka epidemiatilanne on kaikille ikävä, se antaa loukkaantuneille pelaajille hieman lisäaikaa kuntoutumiseen. Kauppila ei usko tauon vaikuttavan joukkuepelaamiseen negatiivisesti, sillä joukkueen peli kulki niin hyvin ennen taukoa. Kun peli toimii hyvin ja harjoittelun rutiinit ovat kunnossa, treenitauko ei hetkauta joukkueen kauteen valmistautumista. Kauppilan mielestä KuPS voi lähteä tavoittelemaan mitalia tulevalla kaudella.

– Kyllä mä uskon, että kultaankin olisi mahdollisuus. Mutta ei se mikään itsestäänselvyys ole.

Henkilökohtaisesti Kauppila tahtoo olla KuPS:ssa isossa roolissa. Joukkue on kivenkova, ja jo avauskokoonpanon paikasta saa taistella tosissaan. Kauppila haluaa kehittyä pelaajana, ja toivoo voivansa olla kauden päätteeksi pelipaikkansa paras pelaaja Kansallisessa Liigassa

Search