Hyppää sisältöön

Dramaattinen loppu huippukamppailussa Åland Unitedin ja Kuopion Palloseuran välillä

03.04.2022

Subway Kansallisen Liigan toinen ottelukierros huipentui kahden suuren kohtaamiseen. Hallitseva Suomen mestari KuPS matkusti Åland Unitedin vieraaksi.

Sunnuntain huippuottelussa Ahvenanmaalla kohtasivat kaksi mestaruutta tavoittelevaa joukkuetta. Kotijoukkue Åland United hävisi avauskierroksella HJK:lle ja hallitseva Suomen mestari KuPS voitti selvästi kotonaan Ilveksen.

Avausjakso oli monilta osin samaa maata ensimmäisen ottelukierroksen kanssa. KuPS hallitsi kenttätapahtumia ja pääosassa loistivat Aino Kröger ja Lavdije Begolli.

Kaksikko mursi lopulta kotijoukkueen puolustuslinjan hienosti. Begolli vapautti Krögerin laidalta ja tämä jakoi rangaistusalueen kulmalta pallon takaisin Begollille. Tarkka sijoitus yhdellä kosketuksella ohi Matilda Nurmen ja kuopiolaisvieraat johtoon.

KuPS tuntui olevan jatkuvasti vähintään askeleen edellä ahvenanmaalaisia ja aiheutti korkealla prässillään suuria vaikeuksia Åland Unitedille. Parikymmentä minuuttia takaiskun jälkeen, kotijoukkue tuli kuitenkin tasoihin.

Monica Hagströmin kulmapotku ja peliväline löytyi maalista. Maali merkattiin Sanni Ojasen nimiin. Åland United teki avauskierroksen 2-4-tappiossaan molemmat maalinsa kulmapotkuista, joten sama trendi jatkui.

Joukkueesta ja ennen kaikkea Hagströmistä on muodostumassa sellainen pelote, että kovin paljon ei kulmapotkuja kannata tätä ryhmää vastaan ilmeisesti antaa.

Mestarilta tuli kuitenkin mestarin tasoinen vastaus. KuPS kuittasi varttia myöhemmin. Begolli iski maalin edustalta joukkueensa uudelleen edelle. Albanialaisen alkukausi on ollut suorastaan mykistävän hurja. Monipuolinen Begolli on viimeistellyt kahteen otteluun peräti neljä täysosumaa.

Toisella jaksolla yllättävän moni asia muuttui. Viime kauden maalikuningatar Gentjana Rochi pääsi palaamaan kentille pienten vaivojensa jälkeen. Vaihtopenkille siirtyi Anni-Maija Kauppila, jolla oli vahva rooli Begollin jälkimmäisen osuman synnyssä.

Pelitapahtumissa otteen otti kuitenkin kotijoukkue. Åland United nosti omaa prässitasoaan ja aiheutti KuPS-puolustukselle paljon vaikeuksia. Myös pallonhallinta siirtyi suurilta osin Åland Unitedille.

Hallitseva mestari tuntui hetkittäin olevan hivenen häkeltynytkin tilanteesta ja osalla keltapaitaisista pelaajista tämä näkyi lievänä turhautumisena sekä jälkipelinä. Kamppailun intensiteetti ja fyysisyys nousivat kokonaisuudessaan aivan uudelle tasolle toisella nelivitosella.

Kuopiolaisten leiristä kenties hikisin tehtävä oli Anni Hartikaisella, jonka laidalla Åland Unitedin huippunopea Kit Loferski pelasi. Yhdysvaltalainen pääsi laidaltaan useita kertoja irti ja haastoi aina mahdollisuuden saadessaan. Loferski oli todella näkyvässä roolissa, mutta samalla myös Hartikainen pääsi usein iskemään tämän selustaan.

Lopulta Hartikainen sai myös keltaisen kortin ja joutui siirtymään vaihtopenkille. Eikä päässyt helpolla tilalle juossut Anna Nurmikaan.

Åland United tuli väkisin tasoihin kamppailun loppupuolella. Loferski karkasi laidalta ja petasi upean tilanteen juuri kentälle tulleelle virolaishyökkääjälle Signy Aarnalle.

Hallittu ohjaus oli Vera Variksen ja kotijoukkue sai kiihkeästi hakemansa tasoituksen. Eikä ahvenanmaalaisryhmä tuntunut tyytyvän pelkästään pisteeseen, vaan haki rohkeasti myös voittomaalia.

Kuopiolaiset korjasivat kuitenkin hedelmät. Aivan yliajan loppuhetkillä Nanne Ruuskanen nousi laitaansa pitkin ja laukoi pallon kaukaa kohden Åland United -maalia. Nurmi lähti koppaamaan palloa syliinsä, mutta peliväline lipsahti epäonnisesti hänen kauttaan verkkoon.

KuPS voitti kamppailun 3-2. Kahden suuren välinen ottelu oli kaksijakoinen. Åland United oli toisella jaksolla suurin piirtein yhtä paljon edellä kuin KuPS avausnelivitosella.

Kenties tasapeli olisi ollut oikeutettu lopputulos, mutta hallitseva mestari jatkaa puhtaalla pelillä ja tyytyväisenä kotimatkalle.

Åland United on kahden kierroksen jälkeen edelleen pisteittä.

 

Kuva: Juha Leskinen

Search