Hyppää sisältöön

Emma Immonen vaihtoi Suomen mestaruuden jälkeen maisemaa – Espoossa tähtimaalivahdilla on uudenlainen rooli

15.02.2022

Kuopion Palloseurassa mestaruuden voittanut Emma Immonen siirtyi FC Hongan riveihin. Nuori maalivahti on ehtinyt urallaan kokemaan jo lukuisia menestyksen hetkiä.

Kannattajat ovat taittaneet matkaa Haapaniemen pohjoisreunalle. Mölymäellä sijaitsevan Väre Areenan uumenissa juhlitaan kotiinpaluuta. Tarkemmin, Suomen mestarien kotiinpaluuta.

Kuopion Palloseura voitti Subway Kansallisen Liigan viime kaudella. Lokakuun alussa kannattajat ottivat juhlavasti oman joukkueensa vastaan voitokkaalta Helsingin reissulta. HJK kaatui 1-0, ja mestaruus varmistui.

Yksi juhlituista sankareista oli kuopiolaisten 20-vuotias maalivahti Emma Immonen. Kauden paras pelipaikallaan koko sarjassa. Etenkin syksyn ratkaisuhetkillä nuori maalivahti esiintyi upeasti.

Alkavalla kaudella Immosta odottavat jälleen uudet haasteet. Hän on henkilökohtaisesti hallitseva Suomen mestari, mutta joukkue ei. Kuopio vaihtui Espooseen ja Immonen vartioi jatkossa FC Hongan maalia.

Ennen kuin jatketaan matkaa kronologisesti eteenpäin, voisimme hivenen rikkoa aikajanaa. Kuinka Emma Immosesta tuli Kansallisen Liigan huippumaalivahti?

Koko perheen jalkapallo

Palataan 2000-luvun alkuun ja Tuusulaan. Liikunta ja urheilu näyttelivät suurta roolia Immosten perheessä. Emman isoveli pelasi HJK:ssa, isä valmensi ja äiti loihti kahvioon maittavia herkkuja.

Emma itse muistelee hymyillen hetkiä, kun hän mahtui mukaan harjoitusmatkalle Tuusulasta Helsinkiin. Auto oli usein täynnä, koska seudun muitakin poikia kulki samalla kyydillä.

Nämä iloiset hetket perheen yhteisen lajin parissa tekivät Emman omastakin valinnasta lopulta helpon.

– Minua yritettiin ensin houkutella balettiin ja jumppakouluun, mutta se ei ollut minun juttuni. Halusin nappulakengät. Ensimmäinen joukkueeni oli Tuusulan Palloseuran 2000-syntyneiden poikien joukkue, jossa aloitin 6-vuotiaana, kertoo Immonen.

Energinen, iloinen ja sosiaalinen tyttö harrasti paljon. Jalkapallon lisäksi Immosen viikko-ohjelmaan mahtuivat myös ringette, koripallo ja myöhemmin vielä yleisurheilukin.

Immosen jalkapalloilijan polku eteni lopulta kotikaupungista kohden pääkaupunkiseutua. Hän oli kuullut joskus termin try out, ja halusi ehdottomasti päästä sellaiselle. 10-vuotias tyttö kysyi isältään, että järjestetäänkö hänen ikäisilleen tytöille sellaisia.

PK-35:n avoimet syysharjoitukset liippasivat ainakin tarpeeksi läheltä. Immonen kertoo olleensa tuohon aikaan lähinnä innokas, ahkera ja liikunnallinen. Minään poikkeuksellisena lahjakkuutena hän ei itseään pitänyt.

Esimerkiksi hän nostaa ensimmäiset harjoituksensa Myllypuron kuplahallissa.

– Valmentajamme ohjeisti meitä pomputtelemaan sata kertaa niin jaloilla, reisillä kuin päällä. Oma ennätykseni oli tuolloin ehkä kymmenen ja kahdenkymmenen välimaastossa. Pääsin kuitenkin joukkueeseen.

Immosen luonteesta ja asenteesta kertonee, että tämä onnistui tuossa 100-100-100-kombossa jo kolmen viikon jälkeen helposti. Hän ei todellakaan halunnut olla millään sektorilla porukan heikoin.

Ympyrä sulkeutui Bolt Arenalla

PK-35 oli lopulta seura, jonka junioripolkua pitkin Immonen marssi lähes pääsarjatasolle asti. Maalivahti muistelee lämmöllä erityisesti turnausmatkoja, joissa hän pelasi yleensä kahden eri ikäluokan joukkueissa.

Sittemmin pelipaikaksi vakiintui vuotta vanhemmat ja lopulta vuonna 2016 PK-35:n B-juniorit. Heti ensimmäinen kausi päättyi SM-kultaan.

Seuraavalla kaudella Immonen tekikin jo naisten pääsarjadebyyttinsä. Vasta 16-vuotias maalivahti oli noussut PK-35 Vantaan edustukseen. Tuleva vuosi olikin sitten nuorelle jalkapalloilijalle jättimenestys.

– Kaudella 2018 pääsin juhlimaan mestaruutta PK-35 Vantaan kanssa. Sain pelata ratkaisevan ottelun HJK:ta vastaan nykyisellä Bolt Arenalla. Aikamoinen sattuma, että kolme vuotta myöhemmin juhlin mestaruutta samalla kentällä KuPS-paidassa.

Eräällä tapaa ympyrä siis sulkeutui viime syksynä. Immonen on vasta 20-vuotias, mutta voittanut jo paljon. Kylläisyyden tunteesta on hänen kohdallaan kuitenkaan täysin turha puhua.

– Kahden vuoden Kuopion matka päättyi mestaruuteen, josta olen erittäin onnellinen. Lauloimme kannatuslauluja yhdessä faniemme kanssa ja pidimme hauskaa. Ei tuollaiseen kyllästy koskaan. Pikemmin nälkä vain kasvaa!

Palataan takaisin Mölymäelle ja Kuopion Palloseuran naisten historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Gentjana Rochi (keskellä) ja Emma Immonen olivat mestarijoukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Immonen päätyi kaupungin juhlituksi tähtivahdiksi sanojensa mukaan sattumalta. Hän oli ilman joukkuetta syksyllä 2019 ja pähkäili seuraavaa siirtoaan.

Lukio oli kesken, joten ulkomaiset optiot eivät olleet vielä ajankohtaisia. Eikä Immonen kokenut olleensa tuolloin muutenkaan valmis lähtemään Suomesta.

– Kuopio oli erinomainen paikka kokeilla omia siipiään ja harjoitella itsenäistä elämää.

Ensi kaudella Immosta odottavat taas uudet haasteet Espoossa. Tällä kertaa hieman erilaisessa roolissa.

Kuopuksesta mentoriksi 20-vuotiaana

FC Honka on alkavalla kaudella todella mielenkiintoinen ja ennen kaikkea nuori ryhmä. Uusi ja kunnianhimoinen projekti olikin yksi tekijä Immosen ratkaisun taustalla.

– Tuntui kiehtovalta lähteä mukaan liki täysin uuteen projektiin. Uusi päävalmentaja ja uudistunut joukkue. Meillä on kasassa nuori ja innokas porukka, joka on täynnä erittäin lahjakkaita pelaajia.

Ainakin yksi pelikavereista on erittäin tuttu jo vuosien takaa. Hyökkääjä Jasmin Leppioja ja Immonen pelasivat yhdessä jo PK-35:n junioreissa.

Nuori espoolaisjoukkue on esiintynyt talvikaudella positiivisesti. Suomen Cupin edellisessä ottelussaan Honka voitti vieraissa Tampereen Ilveksen 3-0. Immonen pelasi maalilla nollapelin.

Ryhmässä on Milla Punsarin ja Saara Lappalaisen kaltaisia johtavia pelaajia, mutta myös Immosen rooli muuttuu.

– Olen tottunut olemaan joukkueen nuorin tai ainakin nuorimpia, mutta nyt olen kokeneemmasta päästä. Toivon, että pystyn pelaamaan omalla tasollani ja auttamaan joukkuettamme menestymään.

Siirtyminen Espooseen ei ollut pelkästään jalkapallon ehdoilla tehty valinta. Immoselle myös opiskelu on todella tärkeää.

– Aloitin viime syksynä opinnot Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Yksi syy siirtooni oli urheilun ja opiskelujen sujuva yhdistäminen.

Immonen kertoo, että kaikista tärkeintä on olla onnellinen ja nauttia elämästä. Se on menestysnälkäiselle maalivahdille ohjenuorana myös urheilijan uralla. Pelistä nauttiminen ja laadukas harjoittelu.

Tulevaisuuden suhteen Immonen on luottavainen. Hän uskoo omien esitysten lopulta määrittävän suunnan jalkapalloilijana. Mestarimaalivahti haluaa jatkuvasti kehittyä entistä paremmaksi.

Paljon on varmasti muuttunut ja ennen kaikkea valtavasti tapahtunut liki 15 vuoden jalkapallotaipaleen aikana. Paljon on myös samaa. Emma Immonen on edelleen energinen, iloinen ja sosiaalinen. Hän rakastaa edelleen lajia nimeltä jalkapallo.

Kuvat: Joope Erkkilä, Juha Leskinen.

Search