Hyppää sisältöön

Emma Peuhkurinen nousi pitkän loukkaantumisen jälkeen suureen rooliin mitalisuosikki KuPS:ssa – ”Nyt olen täydessä kunnossa”

01.06.2021

Nyt 21-vuotias Emma Peuhkurinen saapui loppuvuodesta 2019 KuPS:an kovin odotuksin, mutta eturistisidevamman takia koko kausi 2020 meni keskikenttäpelaajalta sivu suun. Kuntoutuksen jälkeen Peuhkurinen on tehnyt paluun kentälle entistä vahvempana, ja onkin noussut kuopiolaisjoukkueessa tärkeään rooliin keskikentän tasapainottavana pelaajana.

Emma Peuhkurinen saapui vuoden 2019 lopussa KuPS:n keskikenttäpelaajan entisen seuran ONS:n pudottua Ykköseen. Rooli oululaisjoukkueessa oli ollut jo pitkään iso, joten Peuhkurinen odotti paljon myös debyyttikaudeltaan KuPS:ssa.

– Minulla oli kovat odotukset. Odotin isoa roolia keskikentän pohjalla, ja minulla oli todella hyvät fiilikset KuPS:an tulemisesta. Tiesin, että KuPS on ammattimainen ympäristö, Peuhkurinen kertoo.

Toisin kuitenkin kävi. Peuhkurinen aloitti joulukuussa harjoittelun kuopiolaisjoukkueen kanssa, mutta jo toisissa harjoituksissa tapahtui ikävä käänne. Keskikenttäpelaajan polven eturistiside katkesi, ja myös kierukka vaurioitu samalla. Polvi vaati leikkaushoitoa, ja Peuhkurisen kausi oli ohi ennen kuin se ehti edes alkaa.

– Toiset treenit KuPS:n kanssa oli menossa, kun loukkaannuin. Loppukaudesta olin parissa pelissä mukana penkillä, mutta en pelannut ollenkaan. Koko kausi siis käytännössä meni kuntouttaessa.

Kyseessä oli Peuhkurisen kolmas isompi polvivamma. Peuhkurisen mukaan yllättäen tullutta loukkaantumista oli aluksi vaikea käsitellä, mutta nopeasti katse oli suunnattava eteenpäin. Polvivamman kuntouttaminen on pelaajalle aina vaikea tilanne, sillä joukkueen kanssa ei pysty käytännössä harjoittelemaan yhtään. Tilanne oli vaikea juuri uudessa joukkueessa aloittaneelle Peuhkuriselle, mutta nuori pelaaja sai myös seuralta täyden tuen kuntoutumiseen, mikä helpotti urakkaa.

– KuPS:ssa huolehditaan loukkaantuneista pelaajista todella hyvin. Loukkaantuminen oli iso pettymys, mutta ei siihen voinut jäädä sen enempää murehtimaan. Ei voinut kuin keskittyä kuntoutumiseen, ja nyt olenkin onneksi täydessä kunnossa, Peuhkurinen kuvailee.

Vahvistunut KuPS jahtaa mestaruutta

Emma Peuhkurinen ei siis pelannut viime kaudella minuuttiakaan, kun KuPS voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruusmitalin naisten puolella. Sen sijaan nyt Peuhkurinen on joukkueen mukana metsästämässä ensimmäistä kirkkainta mitalia. Kuopiolaisten kausi on alkanut vakuuttavasti, sillä kahdeksasta ottelusta on takana seitsemän voittoa ja yksi tasapeli.

– Olemme tosi vahvassa vireessä. Meidän kova pre-seasonimme on tuottanut tulosta, ja olemme kovassa fyysisessä kunnossa. Jaksamme tehdä kentällä todella paljon töitä. Viime kauteen verrattuna koko joukkueemme puolustuspelaaminen on kehittynyt ja olemme tasapainoisempi joukkue kuin ennen, Peuhkurinen kuvailee.

Hyökkäyspää ja maalinteko eivät ole koskaan olleet KuPS:lle ongelma, mutta nyt joukkueen tekeminen on monipuolisempaa kuin aiemmin. Peuhkurinen nostaa myös tärkeinä palasina KuPS:n uudet pelaajat. Erityisesti rauhallinen ja pallovarma toppari Gabriela Cuevas ja laitapuolustaja Taryn Jakubowski ovat tuoneet puolustuspeliin paljon lisää. Lopulta kyse ei kuitenkaan ole yksittäisistä kovista pelaajista, vaan koko joukkueen tekemisen mentaliteetista.

– Olemme saaneet puolustuspelin kautta peliä parannettua. Nyt pystymme kääntämään pelejä voitoksi. Se mentaliteetti, mikä meillä on voittamista kohtaan, on ihan uskomaton.

Mentaliteetin lisäksi koko KuPS:n pelitapa on nyt erilainen kuin aikaisemmin. Puolustuspelaaminen ei ole kehittynyt itsestään, vaan siihen on satsattu todella paljon.

– Ennen pelaamisemme oli pitkälti hyökkäämistä ja korkealta prässäämistä. Nyt keskitymme puolustustaktiikkaan ja menemme sen kautta.

Iso rooli keskikentän tasapainottajana

Emma Peuhkurinen ei ole vain noussut loukkaantumisen jälkeen mukaan KuPS:n mestaruutta tavoittelevaan joukkueeseen, vaan hän on päässyt suureen rooliin keltamustien keskikentällä. Peuhkurisen mukaan kyse ei kuitenkaan ole niinkään siitä, mitä hän tai kukaan mukaan yksilö tuo mukanaan, vaan siitä, miten yhteispeli keskikentällä toimii pelaajien kesken.

– Minun vahvuuksiani on puolustuspelaaminen. Keskikentän pohjalla pystyn tukemaan puolustusta ja olen pallollisena varma ja melko rauhallinen. Ehkä sanoisin, että olemme nyt löytäneet keskikentälle hyvän kokonaisuuden ja balanssin, Peuhkurinen toteaa.

Vaikka Peuhkurinen on tyytyväinen omaan alkukauteensa ja rooliinsa joukkueessa, uskoo hän KuPS:ssa vielä oppivansa paljon pelaamisesta.

– Voisin kehittää vielä suoraviivaisempaa pelaamista omalta osaltani. Esimerkiksi pitkät murtavat syötöt molemmilla jaloilla ovat sellainen asia, missä voisin vielä kehittää.

Pelaajana kehittymisen lisäksi Peuhkurinen toivoo nousevansa maajoukkuerinkiin, ja ulkomailla pelaaminenkin kuuluu suunnitelmiin jossain vaiheessa. Juuri nyt hänelle on kuitenkin tärkeintä, että hän on kunnossa ja peli kulkee.

– Tavoitteenani juuri nyt on pysyä terveenä ja nauttia pelaamisesta. Olen tyytyväinen alkukauteen, mutta minulla on vielä paljon enemmän annettavaa.

Artikkelin kuvat: Juha Leskinen

Search