Hyppää sisältöön

“Enää ei vaan tulla harjoituksiin ja tehdä mitä käsketään” – JyPK:n ja KIHU:n yhteistyö tuo ammattimaisuutta harjoitteluun

23.05.2020

Fysioterapeutti mukana harjoituksissa

Yhteistyö KIHU:n kanssa on tuonut JyPK:in harjoitteluun paljon uusia ulottuvuuksia. Seuran toiminnanjohtajan Petri Oksasen mukaan yksi näkyvimmistä asioista on ollut KIHU:n mukanaan tuoma asiantuntemus harjoittelun fyysisellä ja psyykkisellä puolella.

– Meillä on liigajoukkueella fysioterapiapalvelut KIHU:n puolelta. Mukana on huippuammattilaisia, jotka hoitavat esimerkiksi eri maajoukkueiden pelaajia. He pystyvät myös konsultoimaan erikoisosaamisalojen lääkäreitä. Lisäksi myös psykologinen valmennus tapahtuu KIHU:n kautta.

Joukkueen mukana harjoituksissa on lähes aina KIHU:n fysioterapeutti. Oksasen mukaan tämä mahdollistaa äärimmäisen nopean reagoinnin pelaajien mahdollisiin loukkaantumisiin.

– Jos meillä pelaaja loukkaantuu harjoituksissa, pystyy fysioterapeutti heti tekemään arvion. Ei tarvitse siis varailla aikaa, vaan apua saadaan heti. Fysioterapeutti arvioi, tarvitaanko lääkärin hoitoa tai esimerkiksi kuvauksia.

KIHU:n ammattilaiset ovat myös mukana treenien suunnittelussa soveltuvilta osin. Yhteistyön avulla KIHU taas pystyy keräämään tärkeää tietoa huippu-urheilijoiden harjoittelusta.

Loukkaantumisten ehkäisy suuressa roolissa

Oksanen nostaa esiin myös testaustoiminnan, joka on kokenut muodonmuutoksen uusien yhteistyökuvioiden myötä. Pelaajilta testataan mm. voima-, liikkuvuus- ja nopeusominaisuuksia. JyPK:n kauden 2020 kapteeni Tytti Jaakkola pitää erityisen tärkeänä, että yhteistyötoiminta KIHU:n kanssa kehittää pelaajien omaa ymmärrystä harjoittelusta. Tämä on ollut erityisen tärkeää nyt omatoimisen harjoittelun aikana.

– Esimerkiksi meillä mukana olevat B-ikäiset ovat saaneet todella paljon irti tästä yhteistyöstä. Tuntuu, että yhteistyö on parantanut tietoisuutta siitä omasta harjoittelusta. Enää ei vain tulla harjoituksiin ja tehdä mitä käsketään, vaan nyt ymmärretään paremmin, miksi tehdään tiettyjä asioita. 

Pelaajilta on testattu esimerkiksi nilkan liikkuvuutta osana vammojen ehkäisyä. Myös pelaajien kuormitusta seurataan tällä kaudella aikaisempaa tarkemmin.

– Meillä on käytössä sellainen sovellus, jolla meidän kuormitustamme seurataan. Lisäksi meillä on oura-sormukset.

Tuloksia pitkällä tähtäimellä

JyPK:in puolustaja Jasmin Miettinen on myös ollut tyytyväinen KIHU:n kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Kokenut pelaaja pitää kehitystä aikaisempaan merkittävänä. Miettiselle itselleen testautoiminta ei ole tuonut mukanaan suuria yllätyksiä, mutta hän uskoo osan saaneen sen avulla tärkeää tietoa omasta kropastaan.

– Esimerkiksi puolierot ovat sellaisia, mistä kaikki eivät välttämättä ole tietoisia ollenkaan. Nämä aiheuttavat sitten loukkaantumisia.

Miettisen mukaan myös yhteistyön mukanaan tuomat uudet fyysisen harjoittelun tilat ovat olleet toimivia. 

– Korona aikana ei päästy mihinkään oikein treenaamaan, mutta normaalisti meillä on käytössä kuntosali ja sitten sellainen palautumishuone, jossa on välineet palauttavaan ja kuntouttavaan treeniin. Itsekin tykkäsin harkkapelien jälkeen siellä käydä tekemässä palauttavaa treeniä.

Vaikka yhteistyöstä KIHU:n kanssa on ollut hyötyä jo nyt ennen kautta, muistuttaa Miettinen, että suurimman hyödyn saavuttaminen vie aikaa.

– KIHU yrittää estää loukkaantumisia. Tämä on pitkän tähtäimen tavoite, joten tärkeimmät tulokset eivät ihan heti näy.  

Jutun kuvat: Ville Laitinen, JyPK

Search