Hyppää sisältöön

Erotuomarit valmiina alkavaan Naisten Liigan kauteen

12.02.2020

Koulutustilaisuuden ohjelmaan kuului jalkapallosääntöjen muutosten läpikäyminen sekä uusien tulkintojen sisäistäminen. Voit myös itse katsoa vapaasti kaikkien katsottavissa olevan videoesityksen keskeisistä muutoksista artikkelikuvaa klikkaamalla. Lisäksi ohjelmassa oli sääntöteorian näkökulmasta ryhmätyöskentelyä rikkeiden vakavuutta koskien.

Sääntö- ja teoriaosaamista testataan vuosittaisilla kursseilla sääntökokeen avulla, minkä lisäksi erotuomareiden fyysistä kuntoa arvioidaan nopeutta ja juoksukestävyyttä mittaavilla juoksutesteillä. Testit järjestetään vuosittain ennen kauden alkua, jotta varmistutaan erotuomareiden pätevyydestä toimia naisten pääsarjatasolla.

– Kevään kurssilla luodaan pohjaa yhtenäisille toimintatavoille. Viikonlopun kurssi oli tiivis paketti erilaisia erotuomaritoiminnan osa-alueita. Kurssin lisäksi erotuomareilta vaaditaan paljon omaehtoista harjoittelua, tiivistää Palloliiton erotuomariasiantuntija Tuomo Fasta.

Hyvä ryhmähenki tukee menestymistä kentällä

Koulutustilaisuudessa vallitsi motivoitunut ja innostunut ilmapiiri, jonka siivittämänä erotuomarit pyrkivät sujuvaan yhteistyöhön niin jalkapallokentällä kuin kentän ulkopuolella.

Erotuomarit ja avustavat erotuomarit asuvat ympäri Suomea, minkä vuoksi vuosittainen koulutustilaisuus on ryhmähengen kannalta tärkeä. Tilaisuudessa on tärkeää hioa erotuomariryhmästä yhtenäinen, jotta itse otteluissa erotuomarikolmikot tekevät oikeat ratkaisut kouluttajien linjausten mukaisesti.

– Kurssi oli lämminhenkinen ja ryhmässä oli hyvää avoimuutta, kun mietittiin tulevaa kautta. Vuoropuhelu kouluttajien ja erotuomareiden kesken on tärkeää, kertoo kolmannen vuoden FIFA avustava erotuomari Heini Hyvönen.

Naisten liigan erotuomareiden lisäksi kevään kurssille kutsuttiin kahdeksan alueiden erotuomaria tutustumaan toimintaan. Ella Lintunen, joka oli yksi erikseen tilaisuuteen kutsutuista, kuvailee kurssin ilmapiiriä niin ikään avoimeksi.

– Avoin ilmapiiri antoi mahdollisuuden hyvälle keskustelulle ja omien mielipiteiden ja kysymysten esittämiselle.

Avoin keskustelu on tärkeää oppimisen kannalta, jotta lopputuloksena jokaisella erotuomarilla on varmuus toimia kentällä.

Hyvönen kehuukin kurssia hyvin järjestetyksi, sillä koulutusaiheet oli valittu peilaten muun muassa tulevan kauden sääntömuutoksiin.

– Kursseilla on aina tietyt asiat, jotka nostetaan esiin. Tänä vuonna kävimme läpi käsivirhesääntöä, koska se voi aiheuttaa alkukaudesta hämmennystä. Sääntömuutos kuitenkin selventää, mikä on kiellettyä ja sallittua.

Koulutustilaisuus antaa motivaatiota tulevaan

Kaksipäiväinen koulutustilaisuus on sisällöltään tiivis, jotta yhteinen aika saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.

Olennaisinta sääntöteorian hallitsemisessa ja hyvässä fyysisessä kunnossa on se, miten erotuomari onnistuu näiden avulla tuomitsemaan ottelun. Sunnuntain ohjelmaan lukeutuikin lajiharjoitus, jossa yhdistettiin juoksuosuuksia ja välittömien ratkaisujen tekemistä tietokoneelta näytettyihin paitsio- ja pelitilanteisiin.

– Lempiosuuteni kurssilla oli lajiharjoitus. Harjoituksesta oli tehty pelinomainen ja sen aikana sai palautetta omasta liikkumisesta ja hyviä vinkkejä jatkon kannalta, Lintunen toteaa.

Vaikka kurssin lähtökohtainen tarkoitus on kehittää naisten pääsarjatason erotuomareita, on myös tulevaisuuden mahdollisten pääsarjatason erotuomareiden kouluttaminen keskeistä. Tätä tavoitetta ajatellen alueiden erotuomareiden kutsuminen kurssille on ollut muutaman viime vuoden ajan hedelmällistä.

– On tosi hienoa, että valituille annetaan mahdollisuus päästä mukaan osaksi porukkaa. He saattavat saada kokeilumatseja, joten on hyvä tavata heidät jo ennen yhteisiä pelejä, Hyvönen sanoo mielissään.

– Oli kivaa päästä mukaan kurssille. Kurssilla pääsi puhumaan kokeneempien tuomareiden kanssa ja sai hyviä näkökulmia omaan toimintaan. Kurssin myötä oma motivaatio tätä kautta ajatellen on entistä korkeampi, Lintunen vahvistaa.

Naisten Liiga alkaa 28. maaliskuuta ja saa alkavaan kauteen uuden nimen, joka tullaan paljastamaan maaliskuussa naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlajan mukaan. Erotuomarit ja avustavat erotuomarit ovat koulutustilaisuuden myötä valmiita alkavaan kauteen ja odottavat innolla kauden alkuvihellystä.

– Takana on pitkä talvi, ja nyt mennään kohti kevään ja kesän pelejä, Hyvönen iloitsee.

Naisten Liigan erotuomarit 2020

Hakala Sini, Espoo
Hyttinen Tiina, Kuopio
Kapiainen Hanna, Vantaa
Kulmala Ifeoma, Helsinki
Lehtovaara Lina, Parainen
Levälampi Alisa, Porvoo
Miettunen Satu, Oulu
Mäenpää Minna, Turku
Vekkeli Minka, Jyväskylä

Naisten Liigan avustavat erotuomarit 2020

Hyvönen Heini, Mikkeli
Katunpää Rinna, Turku
Koskinen Laura, Salo
Kujatt Vera, Turku
Lehto Pia, Turku
Mahlamäki Jenni, Helsinki
Metsäjätti Mirumaru, Tampere
Närhi Jolanda, Turku
Paavola Tonja, Helsinki
Talvensaari Niina, Jyväskylä
Tuomi Roosa, Turku
Viiri Viola, Helsinki
Vuorio Lotta, Helsinki

Kurssille kutsutut alueiden erotuomarit

Hietanen Anni, Espoo
Hämäläinen Ella, Kuusankoski
Kaur Jasmine, Vantaa
Koulik Ksenia, Ulvila
Levälampi Anna-Mari, Porvoo
Lintunen Ella, Helsinki
Takala Alina, Jalasjärvi
Tiensuu Taru, Kokkola

Search