Heja Åland! Åland United on Suomen mestari 2020

08.11.2020

Subway Kansallisen Liigan kausi huipentui Åland Unitedin mestaruusjuhliin. Hopeisen mitalin kaulaansa sai Tikkurilan Palloseura, ja pronssimitalit matkaavat Kuopioon Kuopion Palloseuralle. Turun Palloseura putoaa Ykköseen suoraan ja JyPK karsii paikasta ensi kaudelle.

Åland United ratkaisi mestaruuden FC Honkaa vastaan

Tuore Suomen mestari Åland United kohtasi kauden viimeisessä ottelussaan kovavireisen FC Hongan, jolla pelissä oli pronssinen mitali. Honka pääsikin ottelussa niskan päälle jo kahdeksan minuutin kohdalla, kun Milla Punsar vapautti keskikentältä Tiia Savolaisen vauhtiin. Savolainen ajoi keskustaan ja viimeisteli vasemmalla jalallaan tarkasti vasempaan alakulmaan.

Åland Unitedia ei kuitenkaan niin vain yllätetty. Vain kuusi minuuttia Hongan maalin jälkeen Rosa Maria Herreros Ossorio pääsi lyömään tilanteen tasoihin, kun Olivia Mattsson katkaisi Hongan puolustajan syötön maalivahdille ja pelasi pallon Herreros Ossoriolle.

Tiukan ja vauhdikkaan ensimmäisen puoliajan jälkeen Åland United sai otettua pallon hallinnan itselleen. Vajaan tunnin kohdalla Shannon Simon sai FC Hongan rangaistusalueella täydellisen osuman kulmapotkusta hänelle putoavaan palloon, eikä Pauliina Nuoralla ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia yltää terävän volley-laukauksen tielle. Tämä jäi Simonin kauden viimeiseksi suoritukseksi, sillä hän sai tehdä tilaa Emelie Johanssonille.

Johansson ehti olla kentällä reilut kymmenen minuuttia, kun oli hänen vuoronsa esitellä maalintekotaitojaan. Johanssonin korkea kaukolaukaus putosi kauniisti yli Nuoran Hongan maaliin. Honka haki aktiivisesti kavennusta, mutta Åland Unitedin koko kauden arvokasta työtä tehnyt puolustuslinja oli liikaa espoolaisille. Åland United pääsi juhlimaan mestaruutta.

“Jos vaikka se Viking Linen laiva nimettäisiin meidän mukaamme”

Åland Unitedin pelaajat olivat luonnollisesti onnensa kukkuloilla mestaruuden ratkettua.

– Tämä on aivan uskomatonta. Meillä on kaksi pronssia takana, ja sitä ennen en ole voittanut yhtään mitään, totesi Ylen haastattelussa maalivahti Anna Tamminen, jonka innostus huokui kotikatsomoihin asti.

Tamminen joutui viimeisessä ottelussa venymään pariin otteeseen komeaan torjuntaan, jotta pystyi pitämään ottelun lukemina 1-3. Tamminen kuitenkin kiittelee joukkueensa puolustuspelaamista, mikä on ollut koko kauden Åland Unitedin vahvuuksia.

– Puolustuslinjastamme se (menestys) lähtee, mutta loppukautta kohti saimme parannettua ja parannettua meidän hyökkäyspeliämme. Kyllä me maaleja osataan tehdä! Tamminen iloitsee.

Åland United on voittanut jo aiemmin tällä kaudella Suomen Cupin mestaruuden. Rosa Maria Herreros Ossorio on tyytyväinen, että pronssimitalit ovat vihdoin tällä kaudella kirkastuneet kultaisiksi.

– Olemme olleet niin lähellä, mutta nyt kultamitalit ovat kaulassa. Tavoitteemme oli voittaa tuplamestaruus. Nyt olemme sen tehneet, ja voimme vihdoin levätä, Rosita totesi haastattelussa.

Ahvenanmaalla Åland Unitedin menestystä juhlitaan aina suurieleisesti. Kun joukkue voitti Suomen Cupin mestaruuden, painatettiin joukkueen kunniaksi postimerkki. Suomen mestaruutta tullaan varmasti saarella kunnioittamaan vähintään yhtä paljon. Tämä vei Anna Tammisen mietteliääksi.

– Olen miettinyt sitä paljon. Viking Linellehän on tulossa se uusi laiva. Jos se laiva vaikka nimettäisiin meidän mukaamme, silminnähden onnellinen Tamminen vitsaili.