Hyppää sisältöön

Helmarit voitti Kroatian – juhlaottelussa ennätysyleisö ja upea tunnelma

28.10.2023

Suomi voitti Kroatian perjantaina UEFA Nations Leaguen ottelussa Helsingissä lukemin 3-0. Ottelussa juhlistettiin samalla naisten maajoukkueen 50-vuotista historiaa.

Helmarit lähti juhlaotteluun hyvästä tilanteesta. Kahdesta ensimmäisestä UEFA Nations Leaguen ottelusta oli voitot alla ja perjantain jälkeen niitä oli kasassa jo kolme.

7052-päinen ennätysyleisö pääsi todistamaan Suomen 3-0-voittoa.

Nenad Gračanin valmentama Kroatia vetäytyi alkuminuuteilla hyvin matalaan blokkiin puolustamaan. Suomi hallitsi palloa ja kenttätapahtumia täysin ja onnistui myös saamaan aikaisen maalin.

Jo kamppailun kuudennella minuutilla Natalia Kuikka lähetti loistavan ristipallon rangaistusalueelle. Ensimmäisenä palloon ehti Linda Sällström, joka pääsi puskemaan A-maajoukkueuransa 57. osuman ohi Doris Bačićin.

Aikaisen osuman jälkeen ottelu jatkui pitkälti samankaltaisena. Suomi piti palloa ja haki erilaisilla variaatioilla ja keinoilla tekopaikkoja Kroatian matalaa puolustusmuotoa vastaan.

Linda Sällström tuulettaa tekemäänsä ottelun avausmaali. Kuva: Riku Laukkanen

Varsinkin keskustan vierasjoukkue onnistui puolustamaan tarkasti ja organisoidusti. Suomi haki tilanteita laitojen kautta, kaukolaukauksin ja oikein ajoitetuin ristipalloin, joista avausmaalikin syntyi.

Samanlainen kuvio meinasi toimia uudemman kerran, kun kellossa oli 28. minuuttia. Tällä kertaa Elli Pikkujämsä löysi taustajuoksun tehneen Emmi Alasen, mutta hänen viimeistely-yrityksensä jäi Bačićin käsiin.

Viitisen minuuttia myöhemmin kroatialaisvahti joutui venymään jälleen parhaimpaansa. Jutta Rantalan liki kolmestakymmenestä metristä lähtenyt vasemman jalan laukaus oli painumassa oikeaan alakulmaan, mutta tuloksena ainoastaan kulmapotku.

Rantala pääsi vielä lähemmäksi maalia muutamaa minuuttia ennen avausjakson päättymistä. Ria Öling ja Sällström pelasivat hienoilla syötöillä Rantalalle paikan aivan Kroatian maalin edustalle, mutta suomalaishyökkääjän askeleet eivät osuneet tilanteessa ja vierasjoukkue säästyi tälläkin kertaa.

Tauolle edettiin Suomen 1-0-johdossa.

Toisen jakson alkuun Helmarit jatkoi hallintaansa. Avaushetkillä tilanteita haettiin varsinkin vasemman laidan Anni Hartikaisen keskitysten kautta.

Erotuomari Désirée Grundbacher nosti toisen nelivitosen alkuhetkillä kamppailun ensimmäiset varoitukset. Ensin Öling katseli keltaista korttia Suomelta ja hetkeä myöhemmin varoitus nousi myös Kroatian Ana Jelenčićille.

Hartikainen oli lähellä viimeistellä maajoukkueuransa avausmaalin 58. peliminuutilla. Hän sai pallon rangaistusalueen vasemmalla reunustalla ja sijoitti pallon kauniisti hakien takayläkulmaa. Pallo kolahti kuitenkin ylärimaan.

Pian tämän jälkeen Hartikainen siirtyi vaihtopenkin puolelle ja tilalle juoksi Heidi Kollanen. Myös Oona Sevenius tuli kentälle ja hänelle tilaa teki Sällström.

Kollanen ehti olla kentällä vain muutaman minuutin, kun hän oli rakentamassa Suomelle helpottavaa 2-0-johtomaalia. Hän lähetti 65. minuutilla kovan keskityksen maalin edustalle ja pallo ohjautui Kroatian omasta pelaajasta aina verkkoon asti.

Anni Hartikainen oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa Helmareissa. Kuva: Jyri Sulander.

Suomi tiukensi toisen osuman jälkeen otettaan entisestään. Kroatia oli pakotettu lähinnä purkupalloihin ja kotiyleisönsä edessä pelanneet Helmarit pyrkivät pitämään tempon korkeana.

Olga Ahtinen tuli kolmantena vaihtopelaajana kentälle noin vartti ennen varsinaisen peliajan loppua. Emmi Alanen siirtyi vaihtopenkin puolelle.

Helmarit löi jatkuvaa painetta vierasjoukkueen maalille, mutta Kroatia kykeni kovalla taistelumoraalilla pääsemään jatkuvasti pallojen tiellä ja purkamaan ne ulos rangaistusalueeltaan.

Kolmannella lisäaikaminuutilla kotiyleisö pääsi juhlimaan vielä kertaalleen. Vaihdosta Rantalan tilalle tullut Sanni Franssi pääsi karkuun Eveliina Summasen upeasta läpisyötöstä ja peli varmalla sijoituksella lukemiin 3-0.

Perjantain kamppailu päättyi myös samoihin lukemiin. Suomi hallitsi kenttätapahtumia alusta loppuun varsin täysin. Kroatia ei kyennyt maalipaikkoja luomaan ja Helmarit olisi voinut viimeistellä jokusen maalin lisääkin paremmalla onnella.

Ennätysyleisö pääsi Helmareiden 50-vuotisjuhlien hengessä näkemään Suomen näytöksen ja voittoputki jatkui.

Suomen vaihdot

62min Oona Sevenius –> Linda Sällström
62min Heidi Kollanen –> Anni Hartikainen
74min Olga Ahtinen –> Emmi Alanen
81min Nora Heroum –> Eva Nyström
81min Sanni Franssi –> Jutta Rantala

Artikkelikuva: Riku Laukkanen