Hyppää sisältöön

HJK:n Katariina Kosola haluaa viihdyttää Subway Kansallisen Liigan yleisöä

15.07.2020

Katariina Kosola on 19-vuotias HJK:n pelaaja, joka pelaa tällä hetkellä ensimmäistä kauttaan Subway Kansallisessa Liigassa. HJK:n uusi tulokas on päässyt nopeasti mukaan hallitsevan mestarin vauhtiin ja on saanut reilusti peliminuutteja jokaisessa kauden pelissä. Lisäksi Kosola iski ensimmäisen liigamaalinsa viime viikonlopun ottelussa TPS:a vastaan.

Katariina Kosolan tie jalkapallon pariin alkoi Hämeenlinnan HJS:sta. Ennen Kansalliseen Liigaan siirtymistä Kosola on kerännyt pelaajakokemusta myös HFA:sta (Helsinki Football Academy) ja nuorten maajoukkueista. Kosola oli myös mukana alle 17-vuotiaiden EM- ja MM-lopputurnauksissa vuonna 2018.

Arvoturnaukset ovat opettaneet paljon

Parhaiten keskikentällä viihtyvä Kosola kertoo suurten kisojen tarjonneen toisaalta huikeimmat muistot – mutta samalla myös suurimmat pettymykset – jalkapallon saralla. Hienoimpana kokemuksenaan hän nostaa esiin vuoden 2018 kolmannen sijan alle 17-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Liettuassa, joka poiki myös paikan samana vuonna pelattuun alle 17-vuotiaiden MM-lopputurnaukseen.

– Kovin moni ei pääse kokemaan tuollaista, enkä ollut osannut edes kuvitella että itse pääsisin siihen asemaan, Kosola muistelee.

Hienot mahdollisuudet ja joukkueen kehitys nostavat kuitenkin väistämättä myös pelaajien omia odotuksia, ja joskus todellisuus ei vastaa näihin odotuksiin suotuisasti.

– Kyllä varmaan uran suurin pettymys on ollut se, kun MM-lopputurnauksessa emme päässeet alkulohkosta eteenpäin. Odotukset kuitenkin olivat olleet korkealla, Kosola kertaa katkeraa hetkeä Uruguaysta.

Pettymykset usein kuitenkin sisuunnuttavat entistä enemmän ja Kosola kertookin kääntäneensä pettymystilanteet jälkikäteen voimavaroiksi. Hän kertoo motivoituvansa haasteista, ja että pienet kuopat tiellä vain kasvattavat näyttämisenhalua ja nälkää.

Kansainvälisesti eroa kurottavana kiinni

Nuorena urallaan eteenpäin pyrkivänä pelaajana Kosola näkee, että Suomessa on otettu tärkeitä askelia kansainvälisessä vauhdissa pysymiseksi, mutta töitä on vielä jäljellä.

– Tyttöjen junioritasolla pärjäämme hyvin, mutta aikuisiin mennessä jäämme tällä hetkellä hieman jälkeen. Varmaan se johtuu siitä, että Suomen pääsarjassa pelaajilla on aika matala keski-ikä. Jos useampi liigapelaaja pystyisi pelaamaan ammatikseen – eli keskittymään vaan siihen pelaamiseen – niin varmasti myös peli kehittyisi vauhdilla, Kosola kertoo mietteliäänä.

Jotta eroa kansainväliseen huippuun saadaan kurottua kiinni, tarvitaan jalkapallon naisten pääsarjan seuraamisen kasvua myös Suomessa. Kosola korostaa, että futista kannattaa lähteä seuraamaan livenä, koska se on aina parasta paikan päällä. Erityisesti Kosolaa kannattaa seurata, sillä hän on uusi pelaaja sarjassa, ja aikoo tarjota katsojilleen paljon nähtävää.

– Pyrin olemaan viihdyttävä pelaaja. Tykkään haastaa ja ohittaa pelaajia sekä luoda maalipaikkoja, Kosola toteaa itsevarmasti.

Subway Kansallisessa Liigassa jokaisella ottelulla on suuri merkitys

Kosola toden totta esitti yleisölleen viihdykettä viime ottelun osumallaan, ja viidennen kierroksen jälkeen HJK saa nauttia sarjataulukon kärkipaikasta. Kauden alussa HJK:lla oli kuitenkin vaikeuksia päästä maalipaikoille ja tällä hetkellä vaikeudet tuntuvat olevan viimeistelyssä. Nähtäväksi jää, saako HJK löydettyä tasaisen suoritustason, jossa joukkueen huippuvire saataisiin esiin pelistä ja tilanteesta riippumatta.

Kosolan mukaan sarja on ollut tasainen ja jokaisessa ottelussa pitää antaa kaikkensa, mikäli haluaa viedä pisteet itselleen. Ja koska pelejä on niin vähän, on jokaisella tuloksella suuri merkitys sarjataulukolle. Pisteistä siis todella kamppaillaan, ja tiukka taisto nähdään myös varmasti tulevana lauantaina Maarianhaminassa. Kosola pitää tulevaa peliä haastavana.

– Åland Unitedilla on kova joukkue, joka on ehkäpä haastavin vastus tähän mennessä, Kosola päättää.

Search