Hyppää sisältöön

Hope Powell on HPS-valmentaja Mari Savolaisen mentorina UEFAn ohjelman kautta

07.02.2023

Valmentajalegenda Hope Powell oli HPS:n vieraana Helsingissä ja tapasi päävalmentaja Mari Savolaisen, jonka mentori hän UEFAn mentorointiohjelman kautta on. Heidän yhteistyönsä on sujunut loistavasti ja valmentajat avaavat mentorointiohjelman luonnetta, hyötyjä ja mahdollisia kehityskohteita.

Englannin maajoukkueen pitkäaikainen valmentaja Superliigan Brightonia myös urallaan valmentanut Hope Powell vieraili Suomessa viime viikonloppuna.

HPS:n vieraaksi saapunut Powell on mukana UEFAn valmentajien mentorointiohjelmassa. Hän mentoroi ohjelmassa Mari Savolaista.

– Lähdin mukaan UEFAn mentorointiohjelmaan, koska halusin jakaa tietouttani ja auttaa nuoria naisvalmentajia eteenpäin urallaan, Powell kertoo.

Subway Kansallisessa Liigassa pelaavan HPS:n päävalmentaja Savolainen kehuu vuolaasti kaksikon välistä yhteistyötä ja mentorointiohjelman etuja.

– Tämä on ollut todella hienoa. Olemme työskennelleet yhdessä lähes vuoden ajan. Lähinnä Teamsin välityksellä. Olemme tavanneet kertaalleen aiemmin Sveitsissä, sanoo Savolainen.

Hänen mukaansa suurin vaikutus on ollut käytännössä valmentamisen perusarjessa, kuten pelien ja harjoitusten ympärillä.

– Olemme puhuneet valmentamisesta, hänen kokemastaan ja Hope on ollut alalla jo pitkään. Niissä tilanteissa auttaa, kun on henkilö, joka on kokenut lähes kaikki tunnetilat ja tilanteet omalla urallaan.

– Tällainen henkilö oman työsi ulkopuolella keskustelukumppanina on ehdoton voimavara.

Powell toteaa, että koronavirus toi omat haasteensa yhteistyöhön, joten tapaamiset keskittyivät verkkoon. Kumpikin oli mentoroinnin alussa myös tiiviisti kiinni omien seurojensa perusarjessa. Nyt Powellilla oli mahdollisuus saapua Suomeen, jota hän pitää fantastisena asiana.

Englantilaisvalmentajan mielestä mentorointi ei ole yksisuuntainen tie, vaan myös hän oppii jatkuvasti uutta.

– Marin tilanne eroaa varsin paljon omista kokemuksistani, joten opin itsekin häneltä. Kyse on jakamisesta. Tiedon jakamisesta ja keskustelusta. Tässä on kyse myös haastamisesta, joka on todella tärkeä osa mentorointia.

Powellin mukaan se, että saavuttaa yhtä hienon suhteen, mikä hänellä on Savolaisen kanssa, auttaa se yhteistyön toimivuutta merkittävästi.

– Se luo paremman pohjan rehellisyydelle, suorapuheisuudelle ja samalla kaikki osapuolet oppivat enemmän, Powell kertoo.

Savolaisen mukaan juuri aikataulut ovat olleet suurin haaste, mutta kummankin arki joukkueidensa toi mukanaan myös selkeitä etuja.

– Ajan löytäminen oli haastavaa, koska kummallakin oli erilaiset toimintaympäristöt ja kiireensä. Samalla se oli silti yksi suurimmista eduista ja hienouksista tässä, että Hope oli samaan aikaan Englannissa valmentajana tai managerina.

– Työskentelimme hyvin erilaisissa ympäristöissä, mutta silti samanlaisessa roolissa.

Powell nyökkää vieressä ja allekirjoittaa sen, että ammattivalmentaminen on kokopäiväistä työtä. Ylimääräistä aikaa on loppujen lopuksi todella vähän.

Itse mentorointiohjelma kerää silti molemmilta varauksetonta kiitosta. Joitakin asioita siinä voisi Powellin mukaan silti kehittää entisestään.

Hänen mielestään esimerkiksi 18 kuukauden kestoa voisi nostaa hieman, jotta yhteistyötä saisi syvennettyä nykyistäkin enemmän.

– Kestoltaan nämä voisivat olla pidempiä kenties, mutta esimerkiksi minun ja Marin suhteeseen tämä kesto ei vaikuta. Tulemme olemaan jatkossakin yhteyksissä.

Englanti on naisten pelaamassa jalkapallossa nykyisin maailman absoluuttista huippua. Maa voitti juuri Euroopan mestaruuden ja maan pääsarja on kenties globaalisti paras. Muutos ei kuitenkaan ole tapahtunut itsestään tai hetkessä.

Powellin mielestä Englanti on Suomea selkeästi edellä tietyissä asioissa.

– Englannissa naisten pääsarja on täysin ammattilaisliiga. Toinen sarjataso on eräänlainen hybridi eli puoliammattilaissarja. Sanoisin siis, että Englannissa ollaan lajin kehityksessä jonkin verran Suomea edellä.

– Esimerkiksi Mari vaikuttaisi olevan tekemässä jotain hyvin uniikkia juuri tällä hetkellä omassa seurassaan. Olimme samassa tilanteessa Englannissa jo vuosia sitten. Olemme vain jalkapallon kehityksessä pidemmällä.

Samalla Powell kokee, että Englannissa on auennut tätä kautta lisää rooleja lajin rakenteissa naisille. Tarjolla on useampia hallinnollisia tehtäviä ja rooleja esimerkiksi joukkueiden lääkintähenkilöstöissä.

– Mahdollisuuksia on vain selvästi enemmän Englannissa. Me pelaamme pääsarjaamme talvella, Suomessa on kesäsarja. Sää on luonnollisesti tässä vaikuttimena.

– Itse lajin näkökulmasta eroa ei tietenkään ole. 11 vs. 11, kaksi maalia ja yksi pallo. Laji on täysin sama. Infrastruktuuri lajin ympärillä on ainoastaan kiistatta Englannissa edellä.

Mikäli alla oleva video ei näy. Klikkaa tästä.

Search