Hyppää sisältöön

Jalkapalloa kentällä ja sen ulkopuolella – Ilveksen Johanna Salmijärvi rakentaa pirkanmaalaista jalkapallokulttuuria

25.02.2021

Ilveskasvatti Johanna Salmijärvi sai vuonna 2018 ohittamattoman mahdollisuuden lähteä pelaamaan jalkapalloa Norjaan maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Maailman tilannevuonna 2020 sai kuitenkin tamperelaisen palaamaan kotiin. Kasvattajaseurasta löytyi pelipaikka tulevalle kaudelle, mutta myös uusi työ alueen naisten ja tyttöjen jalkapallon lähettiläänä.

Norjassa pelaaminen taktisesti vapaata

Vuonna 2018 Ilveksessä Johanna Salmijärvi teki kauden aikana kuusi maalia, ja jakoi näin joukkueen sisäisen maalipörssin kuningattaruuden Roosa Tuomisen kanssa. Kauden päätteeksi keskikenttäpelaajalle tarjoutui mahdollisuus lähteä pelaamaan jalkapalloa ulkomailla. Uudeksi suunnaksi valikoitui Norja ja siellä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Amazon Grimstad FK. Norjalainen jalkapallokulttuuri vaati Salmijärveltä alkuun hieman totuttelua, mutta lopulta hän viihtyi Norjassa hyvin.

– Ehkä isoin ero siellä pelaamisessa ja Kansallisessa Liigassa oli pelin taktisuudessa. Siellä pelaaminen ei ollut yhtä organisoitua. Suomessa olin tottunut siihen, että taktiikkaa harjoiteltiin aika paljon ja oli tietyt pelimerkit, joiden mukaan pelattiin. Norjassa taas pelaajille annettiin aika vapaat kädet ja pelaaminen oli aika reaktiivista, Salmijärvi kertoo.

Vaikka Amazon Grimstadissa pelaajilla oli paljon taktisia vapauksia kentällä, oli joukkue muuten ammattimainen. Salmijärvi ei ollut joukkueen ainut ulkomaalaisvahvistus, vaan pelaajia oli monista eri maista.

– Grimstadissa kaikki pelaajat olivat puoliammattilaisia tai ammattilaisia. Norjalaisten lisäksi joukkueessa oli kaksi tanskalaista, jotka asuivat kämppiksinäni. Lisäksi joukkueessa oli yksi jenkki ja yksi britti, mutta he olivat asuneet Norjassa jo pitkään. Joukkue oli aika kansainvälinen.

Verrattuna Ilvekseen Grimstadissa oli myös se ero, että seuralla ei ollut ollenkaan omaa junioritoimintaa. Kaikki pelaajat olivat siis alueen muiden seurojen kasvatteja.

Uusi rooli kentän ulkopuolella

Salmijärvi pelasi Norjassa kaksi vuotta. Viime kauden päätteeksi Grimstad tarjosi keskikenttäpelaajalle jatkosopimusta, mutta kaikki maailmassa tapahtuva sai Salmijärven harkitsemaan uransa seuraavia askelia uudelleen. Hän harkitsi siirtymistä muille Euroopan kentille, mutta lopulta yksi ajatus ohitti muut vaihtoehdot. Salmijärvi koki, että nyt oli aika palata kotiin. Kun päätös Suomeen paluusta oli tehty, ei ilveskasvatti edes harkinnut muita vaihtoehtoja, kuin paluuta keltavihreisiin.

– Kun tein päätöksen Suomeen paluusta, suunta oli aika lailla selvä. Ei siinä paljon muita vaihtoehtoja harkittu. Ilves oli minulle ykkösvaihtoehto, vaikka ensin piti hiukan jännittää, että sarjapaikka varmasti säilyy.

Salmijärven rooli Ilveksessä ei rajoitu jalkapallokentälle. Kentän ulkopuolella hän työskentelee Ilvekselle tyttöjen ja naisten jalkapallon lähettiläänä.

– Ilveksessä pystyn yhdistämään työn teon ja pelaamisen tosi hyvin, sillä minulle saatiin kasaan tällainen oma rooli. Tehtäväni on siis toimia Ilveksessä ja koko Pirkanmaan alueella tyttö- ja naisjalkapallon profiilin ja toiminnan kehittäminen.

Salmijärvi näkee, että juuri nyt on loistava aika työn aloittamiselle. Naisten jalkapallo on nosteessa, eikä Helmareiden juuri varmistunut kisapaikka vuoden 2022 EM-kisoihin ainakaan hidasta kehitystä.

Ilveksessä on myös käynnistymässä naisten ja tyttöjen puolen strategiatyö, jonka tavoitteena on luoda painopisteet tulevien vuosien kehitykselle.

– Haluamme vahvistaa otettamme suomalaisen jalkapallon huippuseurana myös naisten ja tyttöjen puolella, Ilveksen jalkapallojaoston puheenjohtaja Heikki Tarvainen kommentoi.

– Meillä on nyt hyvä tilaisuus kasvattaa harrastajamääriä ja nostaa lajin profiilia, Salmijärvi vahvistaa.

Salmijärvi Ilveksen paidassa kaudella 2018. Kuva: Joope Erkkilä

Jalkapallokulttuuria rakentamassa

Salmijärven työnkuva sisältää monenlaista työtä tyttöjen ja naisten jalkapallon kehityksen parissa. Vaikka korona on hieman viivästyttänyt osaa projekteista ja vaikuttanut niiden toteutukseen, on työ jo saatu aluille. Yksi Salmijärven projekteista on kummipelaajatoiminnan käynnistäminen Ilveksessä.

– Olemme oman joukkueemme kanssa käynnistäneet kummitoiminnan, eli meiltä edustusjoukkueesta käydään vierailuilla meidän junioreiden edustusjoukkueissamme. Pyrimme luomaan sellaista lähempää yhteyttä edustuksen pelaajien ja junioreiden välille, Salmijärvi kuvailee kummitoimintaa.

Kummitoiminnalla pyritään siihen, että junioripelaajat kiinnostuisivat entistä enemmän seuran edustusjoukkueesta.

– Tavoitteena olisi herättää sellaista esikuva-ajattelua ja yhteisöllistä kulttuuria. Haluaisin, että jonain päivänä, kun meidän junioreiltamme kysytään, että kuka on esikuvasi, vastaus voisi olla joku oman naisten edustusjoukkueen pelaajista eikä aina joku miespelaaja.

Viikonloppuna pelissä lohkovoitto

Salmijärvi on jo päässyt Ilveksessä vauhtiin myös kentän puolella. Harjoitusotteluita on takana muutamia, ja Suomen Cupin avausottelussa keltavihreät onnistuivat kaatamaan TPS:n. Viikonloppuna Ilves taistelee lohkovoitosta Åland Unitedia vastaan. Ilves tarvitsee lohkovoittoon kolme pistettä Åland Unitedia vastaan, mutta tappiokin riittää jatkopaikkaan, kunhan ei häviä yli 13 maalilla. Käytännössä jatkopaikka on siis jo varma, mutta Salmijärvi uskoo siihen, että joukkue pystyy haastamaan Åland Unitedia ja taistelemaan lohkovoitosta.

– Edessä on nyt astetta kovempi vastustaja, mutta olemme pelanneet tähän alle kovia harjoituspelejä. Tietynlainen ekstralataus tässä tietysti on, kun kyse on kilpailullisesta ottelusta. Olemme lähdössä otteluun ihan se lohkovoitto mielessä, Salmijärvi kertoo.

Koska Salmijärvi on viettänyt viimeiset kaksi vuotta Norjassa, ei ahvenanmaalaisjoukkue ole hänelle kentän puolelta kovinkaan tuttu. Hän on silti pistänyt merkille, että Åland Unitedissa on paljon nimekkäitä pelaajia. Erityisesti yksi nimi on tamperelaisille erittäin tuttu, sillä viime vuonna Ilveksessä kapteenin nauhaa kantanut toppari Sanni Ojanen edustaa kaudella 2021 Åland Unitedia.

– Åland Unitedissa on ollut paljon vaihtuvuutta ja siellä on myös uusi valmentaja. Edessä on varmasti fyysinen ja kovatasoinen ottelu. Ja tietysti kun sieltä yksi ex-ilvespelurikin löytyy, niin siinä saadaan varmasti vähän erityistä asetelmaa aikaan, Salmijärvi naurahtaa.

Search