Hyppää sisältöön

Joukkue täynnä hiljaisia sankareita – TiPS:n päävalmentaja Pauliina Miettinen ihailee joukkueensa asennetta ja työmoraalia

30.09.2020

Entinen maajoukkuejalkapalloilija Pauliina Miettinen astui TiPS päävalmentajan saappaisiin kaudelle 2020. Nyt TiPS:lla on mahdollisuus napata seurahistoriansa ensimmäinen Suomen Cup -mestaruus vantaalaisyleisön edessä.

Pauliina Miettisen valmentajaura hakee vertaistaan: vuonna 2007 hän nosti FC Konnun silloiseen Naisten Liigaan ja toisti tempun vuonna 2009 PK-35 Vantaan kanssa ennen siirtymistään USA:n ammattilaisliigan mestarijoukkue Sky Blue FC:n päävalmentajaksi. Kausilla 2011 ja 2012 Suomeen palannut Miettinen johdatti PK-35 Vantaa tuplamestariksi ja kaudella 2013 plakkariin kertyi liigahopea ja cup-voitto. Tämän jälkeen hän piti seitsemän vuoden tauon liigatasolla valmentamisesta – auttaen kuitenkin sinä aikana mm. NJS:n naisten ykköseen ja vieden Hongan B-tytöt SM-hopealle. Nyt liigatasolle palannut mestarivalmentaja jahtaa Suomen Cupin ja Kansallisen Liigan mestaruutta TiPS:n päävalmentajana.

Luontainen lahjakkuus ajoi huippu-urheilijan valmentamaan

Pauliina Miettisen ura jalkapalloilijana oli menestyksekäs, mutta myös hyvin poikkeuksellinen. Miettinen on yksi niistä harvoista jalkapalloilijoista, jotka ovat edustaneet jopa maajoukkuetasolla sekä maalivahtina että kenttäpelaajana. Kaiken tämän taustalla oli vahva liikunnallinen lahjakkuus, mutta myös poikkeuksellinen kyky havainnoida tekniikoita ja taktiikoita. Nämä ominaisuudet veivät hänet pelaajaurallaan pitkälle.

Miettinen aloitti valmentamisen junnujoukkueissa jo pelaajauransa aikana. Muiden opettaminen, ohjaaminen ja neuvominen tuntui hänelle luonnolliselta tavalta toimia. Liikunnanohjauksen peruskurssilla luokkatoverin kommentti avasi Miettisen silmät myös sille ajatukselle, että hän on myös todella lahjakas valmentaja.

– Pelasimme lentopalloa liikunnanohjauksen peruskurssilla, kun yksi luokkakaverini sitten sanoi, että sinä opetat paremmin kuin tuo opettaja opettaa. Se sysäsi sitä, että osaan opettaa. Se antoi itseluottamusta astua eteenpäin ja neuvoa muita, Miettinen muistelee vuosien takaista kohtaamista.

Lahjakkuus valmentajana vei Miettisen uudelle urapolulle. Vuosina 1999-2007 hän toimi apuvalmentajana Yhdysvalloissa kolmessa eri yliopistojoukkueessa. Yhdysvalloissa Miettinen sai paljon kannustusta valmentajauralleen, ja ihmisten suhtautuminen hänen otteisiinsa oli hyvin positiivista.

– Jenkeissä sain valmentajana paljon kannustusta ja arvostusta. Rehellisesti sanoen en tiedä, olisiko asia ollut samoin Suomessa tuohon aikaan, Miettinen pohtii.

Yhdysvaltojen komennuksen jälkeen Miettinen palasi muutamaksi vuodeksi Suomeen ja nosti kahden vuoden aikana kaksi eri joukkuetta liigatasolle (FC Kontu 2007, PK-35 Vantaa 2009), kunnes sopimus ammattilaissarjaan Sky Blue FC:n valmentajaksi vei Miettisen takaisin Jenkkeihin. Kausiksi 2011 ja 2012 Miettinen palasi PK-35 Vantaan peräsimeen ja johdatti liigaan nostamansa joukkueen kahdesti Suomen Mestariksi.

Lokakuussa 2013 Miettinen päätti lopettaa valmentamisen liigatasolla. Päätös piti aina siihen asti, kunnes Tikkurilan Palloseura tarjosi paikkaa naisten edustusjoukkueen valmentajaksi Kansalliseen Liigaan.

Joukkue täynnä hiljaisia sankareita

Pauliina Miettinen aloitti TiPS:n valmentajana tällä kaudella, ja Miettisen opit ovat menneet joukkueessa hyvin perille. TiPS taistelee tällä kaudella jopa tuplamestaruudesta, sillä se on tällä hetkellä Kansallisessa Liigassa kakkosena ja Suomen Cupin finaali on edessä sunnuntaina. Miettinen kokee, että yksi TiPS:n suurimmista vahvuuksista liittyy monia pelaajia yhdistävään luonteenpiirteeseen.

– TiPS pelaa suurella sydämellä. Meillä on luonteeltaan aika tasainen ja hiljainen joukkue. He eivät mölyä, vaan tekevät töitä jatkuvasti loistavalla tasolla. Sitä ei voi kuin ihailla. Pelaajat eivät toimi minkään tunnekuohujen vallassa, vaan ilmapiiri on hyvin tasainen.

Miettinen uskoo, että pelaajien luonteenlaatu on yksi suuri syy siihen, miksi TiPS on pystynyt pelaamaan vahvan ja tasapainoisen kauden. Vantaalaispelaajat pystyvät nollaamaan epäonnistumiset nopeasti ja menemään eteenpäin.

Toisena tärkeänä tekijänä TiPS:n menestyksessä Miettinen nostaa esiin joukkueen hyvän fyysisen kunnon. TiPS on pystynyt kauden aikana usein nousemaan tasoihin tai voittoon tappioasemasta juuri sen avulla, että joukkueessa jaksetaan tehdä töitä viimeiselle minuutille asti. Miettinen näkee myös usein vaihdosta aloittavien pelaajien roolin joukkueessa tärkeäksi.

– Joukkueemme on tasainen myös pelitaidoiltaan. Ei minua jännitä laittaa ketään pelaajaa kentälle, ja olen sen kertonut pelaajillekin. Pystymme tuomaan vaihdosta tuoreita jalkoja ja jopa nostamaan pelin tasoa vaihtopelaajilla.

Miettinen antaa paljon kiitosta sille, miten paljon TiPS:n pelaajat selvästi tehneet töitä jo nuorina. Nyt nautitaan sen työn tuloksia.

Valmennusta katsomosta käsin

Pauliina Miettistä harvoin nähdään kentän laidalla sillä paikalla, missä valmentaja on totuttu näkemään. Miettinen seuraa ottelut yleensä katsomon puolelta, jos se vain on mahdollista.

– En pidä siitä, millainen olen kentän laidalla. Olen aika impulsiivinen, ja jos seuraan peliä liian läheltä, se tunne vie helposti mukanaan. Kun olen katsomon puolella, näen pelin paljon paremmin.

Pelin näkemisellä Miettinen ei viittaa pelkästään fyysiseen näkemiseen, vaan hänen kykyynsä tarkkailla ottelun tapahtumia. Katsomossa kun tunteet eivät vie mukanaan, Miettisen on helpompi seurata taktiikoita ja pelaajien suorituksia. Näin hän pystyy esimerkiksi puoliajalla auttamaan joukkuettaan enemmän.

– Kun olen katsomossa, pystyn keskittymään oleelliseen. Näen taktiset ongelmat heti selvästi. Kommunikoin tästä sitten penkille puhelimitse.

Monella tapaa Miettinen on siis persoonana hyvin erilainen, kuin valmentamansa joukkueen pelaajat. Kombo vaikuttaa toimivan, sillä TiPS:n otteet Kansallisessa Liigassa tällä kaudella ovat olleet erinomaisia.

Suomen Cupissa vastassa kilpakumppaneista kovin

Suomen Cupin finaalissa TiPS:a vastaan asettuu Kansallisen Liigan tämänhetkinen sarjakärki, kivenkova Åland United. Miettinen on kuitenkin yrittänyt pitää normaalia valmistautumista yllä myös suureen cup-finaaliin.

– Eilen kyllä vähän hermostuin, kun en ollut tyytyväinen sen hetkiseen suoritustasoon. Painotin pelaajille, että tämä ei ole mikä tahansa ottelu, vaan pelistä tulee todella kova, Miettinen myöntää.

Toisaalta erityistä valmistautumista ei kaivata, sillä varsinainen finaaliotteluita ratkaiseva työ tehdään jokapäiväisessä arjessa.

– Kyllä se on niin, että parrasvaloissa ei loisteta, kirkkaat valot vain paljastavat kaikille sen mitä on tehty koko vuosi.

Miettinen uskoo TiPS:n mahdollisuuksien cup-mestaruuteen olevan hyvät. Åland Unitedin tason tuntien finaaliottelusta on tulossa äärimmäisen kova.

– Jos olisi pakko valita yksi joukkue, joka on meitä parempi, niin Åland United olisi kyllä aika lähellä. Heillä on hyvä puolustus ja paljon kokemusta. Peltonen ja Westerlund toppareina ja paljon pallollista osaamista ja hyviä ulkomaalaispelaajia. Åland Unitedissa on paljon laatua.

Search