Kahden ottelun viikonloppu – HJK kaatoi sarjakärjen ja TPS nappasi avausvoittonsa

12.09.2020

Subway Kansallisessa Liigassa pelattiin lauantaina kaksi ottelua. Päivän ensimmäinen ottelu päättyi turkulaisten juhliin, kun joukkue onnistui yllättämään FC Hongan Espoossa. Toisessa ottelussa HJK onnistui nollaamaan Åland Unitedin lukemin 1-0.

Turkulaisten juhlaa Espoossa: FC Honka – TPS 0-1

TPS oli ottelun alusta asti paremmin pelissä mukana kuin suurimmassa osassa kauden otteluita. Turkulaiset onnistuivat rakentamaan ensimmäisen vaarallisen maalintekotilanteen jo ottelun kuudennella minuutilla, kun TPS:n hyökkäyksen työmyyrä Jenni Rannus teki hyvän kuljetuken vasemmassa laidassa ja onnistui vielä pelaamaan pallon boksiin Gabriela Pelogille. Pelogin laukaus puolivolleystä ei kuitenkaan onnistu aivan täydellisesti, joten potku suuntautui ohi Hongan maalin. Amerikkalais-brasialainen hyökkääjälupaus kuitenkin maksoi epäonnistuneen viimeistelyn takaisin nopeasti, sillä vain kymmenen minuuttia myöhemmin Pelogi kikkaili itsensä kahden Honkapelaajan ohi rangaistusalueen sisälle. Hyökkääjän terävä syöttö takatolpalle tavoitti Netta Laasion, joka sai kunnian laukoa pallon tyhjään maaliin.

TPS:n alun hyvistä tilanteista huolimatta Honka oli ottelun hallitse osapuoli lähes koko 90 minuuttisen. Tänään TPS:n puolustus oli kuitenkin vahvalla pelipäällä, ja turkulaisilta nähtiinkin uhrautuvaa puolustamista läpi ottelun. Sinisissä paidoissa pelannut TPS onnistui pitämään Hongan poissa kaikkein vaarallisimmilta maalintekopaikoilta. Honka sai ottelun aikana maalia kohti peräti yhdeksän laukausta, mutta suurin osa niistä oli kaukaa tai muuten hankalista paikoista, eikä TPS:n kokeneella maalivahdilla Siiri Välimaalla juuri ollut vaikeuksia koko ottelun aikana. Hongan paras maalintekotilanne nähtiin reilun tunnin jälkeen, kun Aino Vuorinen sai oikeasta laidasta pelattua pallon maalin edessä vapaana olleelle Wilma Spetsille, mutta Spetsin laukaus viuhahti niukasti ohi TPS maalin takanurkasta.

Voitollaan TPS nousi neljään sarjapisteeseen. Joukkue on nyt kuusi pistettä jäljessä sarjassa toiseksi ja kolmanneksi viimeisenä olevia JyPK:a ja Ilvestä, joten voitto toi turkulaisille hieman toivoa taistella vielä loppukaudesta karsijan paikasta.

Åland Unitedin taipui HJK:lle 1-0

Sarjan tämänhetkinen kärkijoukkue Åland United joutui tänään taipumaan HJK:lle lukemin 1-0. Ottelun ensimmäinen puoliaika lupasi kuitenkin vielä hyvää ahvenanmaalaisille. Åland United prässäsi korkealta ja HJK:n puolustuksella oli ajoittain erittäin suuria vaikeuksia murtaa Åland Unitedin muotoa. HJK:n pelin avaaminen ei ollut ottelun alussa parhaalla mahdollisella tolalla ja Åland United sai useita riistoja suhteellisen vaarallisissakin paikoissa. Ahvenanmaalaisista myös erityisesti Ode Fulutudilun nopeus aiheutti päänvaivaa HJK:n puolustuksessa.

Maalihanat aukaisi HJK vain hetkeä ennen ensimmäisen 45 päättymistä. Emmaliina Tulkki haastoi hyvin oikeasta laidasta ja pelasi korkean keskityksen takatolpalle, johon ensimmäisenä ehti Kristina O’Donnell. Yhdysvaltalaispelaaja puski pallon Essi Sainiolle, joka pääsi iskemään pallon maaliin vain parin metrin päästä Åland Unitedin maalista. Åland United ei kuitenkaan johto-osumasta lannistunut, vaan ahvenanmaalaiset saivat heti lisäajalla aikaan muutaman lupaavan tilanteen. Paras paikka tarjoiltiin Ode Fulutudilulle, mutta maalin asti ei hyökkääjä palloa saanut.

Toisella puoliajalla HJK:n pelinrakentaminen toimi huomattavasti paremmin, joskin virheitä omassa päässä edelleen toisinaan sattui. Nopeajalkainen HJK-hyökkääjä Eveliina Parikka haastoi kertaalleen upeasti ÅU:n puolustusta, mutta viimeistely-yritys viuhui yli maalin. Kaiken kaikkiaan toinen puoliaika oli ensimmäistä tasaisempi. Åland United sai kuitenkin useamman tilaisuuden löydä pelin 1-1 lukemiin. Kahdesti pallo pomppi ylärimaan, mutta tehottomuudesta tänään kärsineet ahvenanmaalaiset eivät onnistuneet maalinteossa. HJK:n voitto tasoitti entisestään tiukkaa mestaruuskamppailua, joten sarjan viimeiset kierrokset tulevat olemaan todella jännittäviä.