Hyppää sisältöön

Kaksi voitoilla kautensa avannutta joukkuetta kohtaavat lauantain huippuottelussa Espoossa

20.04.2023

FC Honka ja KuPS kohtaavat lauantain huippuottelussa. Molemmat joukkueet aloittivat kautensa voitolla ja Espoon Tapiolassa on luvassa todennäköisesti fyysinen ja tasainen taistelu pisteistä.

FC Honka taisteli hienon 1-0-voiton HJK:n vieraana viime sunnuntaina. Aktiivinen ja kurinalainen espoolaisryhmä piti pakettinsa kasassa koko 90 minuuttisen.

Hallitseva mestari KuPS aloitti kautensa selvällä 8-2-kotivoitolla. ONS ei kyennyt Väre Areenalla haastamaan kuopiolaisia, mutta KuPSin peliesityksessä oli päävalmentaja Ollipekka Ojalan mukaan runsaasti myös petrattavaa.

– Ennen kaikkea kausi avattiin niin, että tehtiin kahdeksan maalia. Siinä oli silti asioita, mihin tapaan emme halua yksilötasolla ja joukkueena käyttäytyä tietynlaisissa tilanteissa. Jätettiin joitain juoksuja tekemättä ja oltiin eräällä tapaa pehmeitä aika monissa tilanteissa, Ojala sanoo.

– Paljon sellaisia asioita, mitkä eivät ole meidän pelitapaamme, meidän ytimeemme ja meidän arvoihimme millään tavalla sidonnaista toimintaa. Niitä kävimme tiistaina palaverissa lävitse. Kuulostaa ehkä vähän hassulta, kun voitimme ja teimme kahdeksan maalia, mutta tuo on se paras paikka kehittyä.

Ojalan mukaan siirtovaikutus palaverista seuraaviin harjoituksiin oli selkeä. Kuopiolaisvalmentaja toteaa olevansa ylpeä siitä, mitä harjoituskentällä näki.

Honka teki Ojalaan vaikutuksen HJK-pelissä. Hänen mielestään tulevan lauantain vastustaja on energinen ja fyysinen.

– He tulevat paineistamaan meitä. Totta kai nojaamme omaan pelitapaamme, mutta lauantaina haluan meidän näyttävän siltä, että meitä on erittäin vaikea voittaa.

– Taklataan, ollaan ärsyttävä joukkue ja juostaan ne tarvittavat metrit sekä pystytään vastaamaan fyysisyyteen. Silti niin, että peli pysyy meidän kontrollissamme.

Juuri kamppailupelaamisen ja fyysisyyden roolia Ojala korostaa Honka-ottelussa ja niitä osa-alueita hän pitää suurimpina parannuksenkohteina peilaten sarja-avaukseen.

KuPS-valmentaja kertoo odottavansa mielenkiinnolla, kuinka Honka kykenee ottamaan heidän koko keskikenttänsä kiinni. Silti avainasemaan Ojalan mielestä nousee, miten Hongan viimeinen linja pystyy vastaamaan kuopiolaisten vahvojen kärkipelaajien tuomaan haasteeseen.

– Meidän hyökkääjämme pystyvät pelaamaan laadukkaasti myös selkä maalia päin. Esimerkiksi (Daniela) Sandås ja (Lavdije) Begolli voisi olla mielenkiintoinen yksityiskohta, kun miettii taistelupareja.

– Koko joukkueena haluamme parantaa ONS-pelistä. Meidän pitää olla fyysisempiä ja energisempiä. Niin, että puhtaita pelipaitoja ei ottelun jälkeen näy. Se on se KuPS, mikä haluamme olla.

Lauantain kotijoukkueella upea aloitus kaudelle

FC Honka sai HJK:ta vastaan erinomaisen startin uudelle kaudelle. Nuori espoolaisjoukkue pelasi rohkeasti ja aktiivisesti, mutta varsinkin puolustuspäässä Honka-pelaajat suoriutuivat virheettömästi ja uhrautuvasti. Viimeisenä lukkona toimi Sofia Manner, joka oli varsinkin erikoistilanteissa ja keskityspalloissa itse varmuus.

Ottelun ainokaisen viimeisteli HJK-paidassa vielä viime kaudella pelannut Wilma Sjöholm.

FC Hongan päävalmentaja Omar Adlani piti omiensa esitystä sunnuntaina juuri niin hyvänä, mitä tuloskin osoittaa.

– Erinomainen peli meiltä. Olemme kehittyneet valtavasti talvikauden alkuhetkistä. Taistelimme jokaisesta pallosta, emmekä päästäneet HJK:ta pelaamaan haluamallaan tavalla. Voitimme liki jokaisen 1v1-tilanteen puolustusalueellamme ja pelasimme rohkeasti ylöspäin, Adlani ylistää.

– Ennen kaikkea vaikutuksen teki pelaajien työmoraali, ja kuinka he suorittivat yhtenäisesti loppuun asti sekä ansaitsivat voiton. Tiesimme, että HJK prässää ylhäältä jopa seitsemällä pelaajalla. Heillä on useita nuoria energisiä pelaajia, mutta HJK:n toisen prässilinjan taakse jäi tiloja, joita kykenimme hyödyntämään.

Omar Adlanilla oli hymy herkässä komean HJK-vierasvoiton päätteeksi. Kuva: Niko Nakari

Adlanin mielestä Honka pääsi toteuttamaan pelisuunnitelmaansa lähes optimaalisesti. Honka-valmentajan mukaan pelaajat totuttelevat silti vielä pelaamaan yhdessä ja joukkue voisi ajoittain käyttää hieman hitaampiakin hyökkäysmalleja. Adlanin mukaan tällä tavalla pelaajat voisivat myös säännöstellä energiatasojaan tehostetummin.

Lauantaina vastaan asettuu hallitseva mestari KuPS ja haaste on jälleen suuri.

– KuPS on hyvin valmennettu ja organisoitu joukkue niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Heillä on sarjan paras hyökkäyskolmikko ja he ovat varmasti vaarallisia myös lauantaina. KuPS-hyökkäyksen pysäyttäminen on vielä suurempi haaste, koska heillä on erittäin hyvä prässipelaamisen malli.

– Meidän tulee olla huolellisia niissä hetkissä ja tarkkana heidän hallitessaan palloa, jotta KuPS-hyökkääjät eivät saa jalkaa vapaaksi laukoakseen. Odotan tasaista ottelua, kuten KuPS-pelit ovat tavanneet aiemminkin olla. Hieno kamppailu tulossa.

Adlani korostaa, että kuopiolaisilla riittää laatua jokaiselle pelipaikalle, mutta samalla hän uskoo Honka-pelaajien olevan tulevaan haasteeseen valmiina niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Haluamme pelata parhaita vastaan ja KuPS on hallitseva mestari. Erinomainen testi meidän joukkueellemme.

Hongan ja KuPSin välinen ottelu alkaa Tapiolassa lauantaina 22. huhtikuuta kello 14.00.

Kamppailu on nähtävissä tuttuun tapaan Nelonen Ruutu -palvelun kautta. Ottelun televisioi myös Yle TV2 ja peli näkyy lisäksi Yle Areenan kautta.

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search