Hyppää sisältöön

Kamppailu sarjapaikasta tiivistyy

15.10.2020

Subway Kansallista Liigaa on jäljellä kolme kierrosta, eikä mikään ole selvää myöskään putoamiskamppailun osalta. Ilveksen, JyPK:n ja TPS:n kapteenit kertovat joukkueidensa tilanteesta.

Kaikki auki putoamiskamppailussa

Kaudella 2020 Subway Kansallisen Liigan kaksinkertaisen sarjan jälkeen yksi joukkue putoaa suoraan Ykköseen ja yksi joukkue karsii paikastaan kaudelle 2021. Tämän kauden putoamiskamppailu vaikuttaisi olevan kolmen kauppaa: sarjan hännillä on tällä hetkellä TPS seitsemällä pisteellä, ja vain kolme pistettä edellä ovat JyPK ja Ilves.

Sarjan tasaisuudesta kertoo paljon, että kaikki kolme joukkuetta ovat myös onnistuneet kaudella kaatamaan kärkipää joukkueita. Joukkueita yhdistää myös ajatus siitä, että potentiaalia olisi ollut taistella myös paljon korkeammista sijoituksista. Ilveksen kapteeni Sanni Ojanen kertoo, että tuntuu jopa kummalliselta, että joukkueen pelisuoritukset ovat riittäneet taistelemaan vain sarjapaikasta.

– Kyllä se tuntuu oudolta, että nyt pelataan sarjapaikasta. Ennen kautta keskusteltiin, että mahdollisuudet pitäisi olla melkein mihin vain, ja nyt ollaan tässä tilanteessa, Ojanen hämmästelee.

Samansuuntaisia ovat ajatukset myös JyPK:n ja TPS:n leirissä. Turkulaisten kapteeni Mira Andersson on myös vähän ihmeissään siitä, että voittoja on alkanut tulla vasta loppukaudesta.

– Jotenkin nyt vasta, kun pelaamme selkä seinää vastaan, olemme saaneet tulosta aikaan. Kyllä me kuitenkin selvästi olemme liigatason jengi, Andersson pohtii.

Myös JyPK-kapteeni Marika Ritvanen on sitä mieltä, että hänen joukkueensa on todistanut ansaitsevansa paikan Kansallisessa Liigassa, joskin myöntää, että joukkueen tavoitteet olivat maltilliset jo ennen kautta.

– Alavireinenhän tämä kausi on ollut, vaikka emme ennen kauttakaan ajatelleet, että kärkisijoja tänä vuonna havittelisimme. Sarjapaikan säilyttäminen oli meidän suora tavoitteemme, ja siihen nyt onneksi vielä on mahdollisuus, Ritvanen kommentoi.

Ilves aloitti kauden vahvasti

Ilveksen kausi alkoi vahvasti. Avauspiste irtosi jo ensimmäisellä kierroksella FC Hongan vieraana, ja vain pari kierrosta myöhemmin tamperelaiset ottivat ensimmäisen voittonsa Åland Unitedin vieraina. Kevätpuolikkaalla Ilves otti vielä voitot TPS:sta ja JyPK:stä. Sen jälkeen pisteet ovat olleet kortilla. Heinäkuun lopussa pelattu JyPK-ottelu on toistaiseksi viimeinen, josta tamperelaiset ovat pisteitä keränneet. Alkukaudella kerätyt pisteet ovat kuitenkin vielä toistaiseksi riittäneet pitämään Ilveksen JyPK:n ja TPS:n edellä.

Verrattuna turkulaisiin ja jyväskyläläisiin kilpakumppaneihinsa, Ilveksen suoritukset kaudella 2020 ovat olleet tasaisempia. Maaleja keltavihreät ovat päästäneet selvästi vähemmän, kuin kaksi pahinta kilpakumppaniaan. Tiukkoja otteluita on ollut paljon, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta kääntyneet tamperelaisten kannalta epäonniseen suuntaan. Ojanen on kuitenkin luottavainen, että viimeiset ottelut kääntyvät Ilveksen kannalta positiiviseen suuntaan.

– Näen meidän mahdollisuutemme tosi hyvinä säilyttää nykyinen sijoituksemme ja hoitaa kunnialla kolme viimeistä peliä. Pelaamme yhteen hyvin, mutta perustekemistä on parannettava. Meillä on tullut liikaa helppoja virheitä, joista vastustajat ovat sitten rankaisseet.

Ilveksen alkukausi oli vahva, josta osoituksena toimi esimerkiksi voitto Åland Unitedista. Kuva: Joope Erkkilä

JyPK ja Ilves ottavat yhteen viikonloppuna

Ilves matkustaa lauantaina Jyväskylään äärimmäisen tärkeään otteluun JyPK:n vieraaksi. Siinä, missä Ilves on ollut kauden tasainen suorittaja, on JyPK väläytellyt välillä loistavalla pelaamisella, mutta toisaalta välillä tekeminen ei ollut lähellekään samalla tasolla. Jyväskyläläisten kauden suuriin onnistumisiin kuuluu voitto HJK:sta elokuun alulla. JyPK on pohjakolmikon joukkueista onnistunut maalinteossa kauden aikana parhaiten, mutta myös omissa on soinut eniten.

Vaikka JyPK-kapteeni Ritvasen luotto omaan joukkueeseen on edelleen tallella, myöntää hän kauden olleen raskas.

– Kyllä meillä joukkueessa on hyvin vahva fiilis, että ansaitsemme pelata Kansallisessa Liigassa myös ensi kaudella. Halu ja motivaatio siihen on vahva. Kausi on kuitenkin ollut henkisesti raskas, kun koko kausi on menty häntäpäässä.

JyPK:n kannalta kauden yksi tärkeimmistä otteluista on lauantain Ilves-ottelu.

– Meidän on oltava lauantaina sen verran vahvempi joukkue kotona, että pystymme Ilveksen voittamaan. Käytännössä sen se vaatii, että pystymme vielä tavoittelemaan suoraa sarjapaikkaa kaudelle 2021, Ritvanen toteaa.

Ilveksen ja JyPK:n kohtaaminen lauantaina on kummallekin joukkueelle äärimmäisen tärkeä. Kuva: Joope Erkkilä

TPS:lla päällä noususuhdanne

TPS:n alkukausi oli sanalla sanoen murheellinen. Tappioita tuli ottelu ottelulta, ja osa vielä rumalukuisesti. Elokuun alulla HJK:sta lainalla olleet nuoret pelaajat piristivät hetkellisesti turkulaisten pelaamista, ja itseluottamustakin alkoi löytyä. Ensimmäisen pisteen TPS otti PK-35 Vantaata vastaan 8. elokuuta. Vaikka helsinkiläisten lainasopimukset päättyivät, ei turkulaisten peli enää palannut alkukauden pohjavesiin, vaan joukkue pystyi paremmin realisoimaan potentiaaliaan. Parin tiukan tappion jälkeen avausvoitto TPS:lle tuli Honkaa vastaan, ja heti perään kaatui myös kilpakumppani Ilves. Andersson ei osaa sanoa, mikä loksahti kohdalleen, mutta tärkeintä on se, että peli kulkee nyt hyvin.

– En kyllä osaa sanoa, mikä siinä loksahti kohdalleen. Tekemisemme treeneissä on ollut koko kauden hyvää, mutta jollain tavalla nyt itseluottamus on löytynyt myös peleissä. Olemme saaneet peliin mukaan tietynlaista rentoutta, mikä puuttui koko alkukauden.

Ihan omissa käsissä ei TPS:n tilanne enää ole, mutta ainakin teoriassa neljä pistettä lopuista kolmesta ottelusta voisi riittää nostamaan TPS:n karsijan paikalle. Helppoja pisteitä turkulaisille ei kuitenkaan ole luvassa: vastaan asettuvat loppukaudella TiPS, FC Honka ja PK-35 Vantaa. Ensi viikonloppuna TiPS saapuu turkulaisten vieraaksi. Andersson kuitenkin uskoo, että vantaalaisten mestaruuspaine voi olla iso hyöty TPS:lle viikonloppuna.

– Meillä on tietysti kovat paineet, mutta TiPS:lla on jopa vielä kovemmat. Meille tämä peli on mahdollisuus, mutta heille paineet voitosta ovat todella isot.

Anderssonin johtama TPS on kahden ottelun voittoputkessa. Kuva: Joope Erkkilä

Search