Hyppää sisältöön

Kausiennakko: HJK on muuttunut viime kaudesta paljon – suurseuran ainoa päämäärä on palata mestariksi

19.03.2022

Suomalaisen jalkapallon jättiläinen, HJK, on kokenut talven aikana varsin mittavan murroksen pelaajiston osalta. Kokeneita huippupelaajia on poistunut ryhmästä useita, mutta helsinkiläiset ovat uusien hankintojensa myötä todella mielenkiintoinen joukkue.

Merkittävimmät saapujat: Oona Sevenius (PK-35 Vantaa), Katarina Naumanen (FC Honka), Annika Haanpää (TiPS), Jenna Topra (TiPS), Joanna Tynnilä (TiPS)
Merkittävimmät lähtijät: Katariina Kosola (Umeå IK FF), Linda Sällström (Vittsjö GIK Hässleholm), Linda Ruutu (lopetti), Vilma Hakala (PK-35 Vantaa), Maaria Roth, Roosa Tuominen
Virallinen tavoite: Mestaruus

HJK on pelannut eniten kausia pääsarjassa ja voittanut myös selvästi eniten mestaruuksia.

Helsinkiläisjätti on juhlinut SM-kultaa peräti 23 kertaa.

Edellinen titteli on kaudelta 2019, jolloin HJK juhli tuplamestaruutta voittamalla myös Suomen Cupin.

Viimeiset kaksi kautta ovat kuitenkin kulkeneet poikkeuksellisesti ilman suurta menestystä.

Kaksi peräkkäistä neljättä sijaa tuskin ovat lähelläkään suurseuran omia tavoitteita, ja HJK tulee varmasti kovalla asenteella alkavaan kauteen.

Viime kaudella HJK pelasi varsin tasalaatuisen kauden. Se irtaantui PK-35 Vantaan kanssa kamppailemaan neljännestä sijasta, mutta mitalitaisteluun helsinkiläisillä ei ollut asiaa.

Maalinteko on ollut HJK:n ongelma jo kaksi kautta peräkkäin. Ei mikään jättimäinen murheenkryyni, mutta kärkijoukkueista erottava tekijä.

Se teki niin vuonna 2020 kuin 2021 vähiten täysosumia sarjan kärkiviisikosta.

HJK jäi viime kaudella peräti seitsemän kertaa maaleitta. Kuudesti joukkue viimeisteli ainoastaan yhden osuman.

Katseet kohdistuivat pääasiassa vahvaan kärkipelaajaan Ria Karjalaiseen, joka teki yhdeksän maalia. Hän on ollut talvella jälleen vahvassa iskussa ja tulee todennäköisesti tekemään kaksinumeroisen maalimäärän alkavalla kaudella.

HJK suoritti hyökkäyspelinsä osalta myös muutaman erittäin mielenkiintoisen pelaajahankinnan.

Huippulupaava Oona Sevenius pukee alkavalla kaudella sinivalkoraitaisen paidan ylleen. Nuori pelaaja paukutti viime kaudella PK-35 Vantaalle peräti 13 maalia.

Tikkurilan Palloseurasta saapunut Jenna Topra teki 12 osumaa vantaalaisseuralle. Talven perusteella myös muun muassa Veera Hellman näyttää todella vaaralliselta.

HJK on ollut Suomen Cupissa varsin vahva. Myös päävalmentaja Jonne Kunnas on tyytyväinen joukkueensa preseasoniin.

– Mennyt kokonaisuudessaan hyvin. Joukkue on pystynyt harjoittelemaan laadukkaasti ja olemme pystyneet kehittämään eri osa-alueita pelaamisessa sekä pelaajien henkilökohtaisissa osa-alueissa.

– Koronatilanne on tuonut tietysti omat haasteet talveen kuten varmaankin jokaisella muullakin joukkueella, mutta olemme tästä huolimatta pystyneet toimimaan joukkueen kanssa hyvin.

Edellä mainittujen Seveniuksen ja Topran lisäksi Klubin vahvuuteen ovat liittyneet Katarina Naumanen ja Joanna Tynnilä, jotka vahvistavat joukkueen puolustusta.

Keskikentälle saapui muun muassa Annika Haanpää.

Ovi on käynyt kuitenkin myös toiseen suuntaan. Katariina Kosola ja Linda Sällström lähtivät Ruotsiin, ja Linda Ruutu lopetti upean uransa.

Viime kauden joukkueesta poistuivat myös erinomaiset Maaria Roth, Roosa Tuominen ja Vilma Hakala.

Merkittäviä muutoksia siis, mutta HJK on kyennyt paikkaamaan todella hyvin lähteneitä pelaajia.

Pelaajisto on kokonaisuudessaan ehkä jopa tasapainoisempi ja ennen kaikkea todella mielenkiintoinen.

Kunnas haluaa HJK:n omaavan selkeän rakenteen pelin eri vaiheissa. HJK on tuttuun tapaan erityisen vahva juuri pallollisena.

Taitava ryhmä pystyy luomaan jatkuvaa uhkaa ja rakentamaan tukuittain maalipaikkoja. Alkavalla kaudella Karjalainen saa paljon taustatukea myös viimeistelyyn.

Joukkuetta johtaa niin pelillisesti kuin henkisesti Helmarien Essi Sainio, joka on koko sarjan eliittiä.

Päävalmentaja Kunnas odottaa kaudelta erittäin paljon kahdesta eri aspektista.

– Yleisesti odotan: Sarjan joukkueiden tason parantuminen, yleisön ja toimijoiden kiinnostuksen ja arvostuksen kasvaminen. Aidot teot näiden eteen.

– Oman joukkueen osalta: Tasaisuuden ylläpitäminen sekä oman pelaamisen kehittyminen läpi kauden. Joukkueen tulos-, suoritus- ja kehittymistavoitteiden täyttyminen.

HJK on asettanut viralliseksi tavoitteekseen sen ainoan, minkä oikeastaan voi. Mestaruuden.

Se on kova tavoite ja vaatii suurehkoa petraamista viime kaudesta, mutta Suomen menestyneintä seuraa ei voi koskaan laskea mestaruustaistelusta ulos.

Seuraa heitä – päävalmentajan valinnat

Oona Sevenius. Uusi kasvo joukkueessa. Nuori, tavoitteellinen hyökkääjä, joka tuo paljon lisää meidän pelaamiseemme.

Veera Hellman. Edellinen kausi hankala loukkaantumisten takia. Nyt nuori, taitava hyökkäyspään pelaaja hakee todellista läpimurtoaan liigassa.

Essi Sainio. Sarjan parhaita pelaajia omalla pelipaikalla, noussut A-maajoukkueen vakiokasvoksi. Isossa roolissa HJK:n pelaamisessa.

Ilta-Sanomien ja STT:n toimituksista tuttu Ville Väänänen on seurannut urheilutoimittajan roolista naisten pääsarjaa jo kolmella vuosikymmenellä. Väänänen on mukana Subway Kansallisen Liigan nimitystyöryhmässä.

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search