Hyppää sisältöön

Kausiennakko: Valtavasti viime kaudesta muuttunut FC Honka pyrkii takaisin mitalitaisteluun

17.03.2022

Espoossa on totuttu menestykseen. Parina viime kautena mitalisijat ovat karanneet toisaalle. Erittäin paljon muuttunut ja ennen kaikkea nuorentunut FC Honka haluaa palata mitalikantaan. Kokeneet pelaajat ovat todella tärkeässä roolissa.

Merkittävimmät saapujat: Emma Immonen (KuPS), Saana Hartikainen (KuPS), Ilona Anttonen (TiPS), Matilda Kuusniemi Fishwick (HFA), Ada Eronen (FC Honka TB), Elli Seiro (FC Honka TB), Katriina Kuoksa (University of Central Florida), Noora Juusela (FC Honka TB), Annika Idman (EPS), Liisa Tuomi (FC Honka TB), Ida Heikkinen (FC Honka TB)
Merkittävimmät lähtijät: Rebecca Kindstedt (PK-35 Vantaa), Katarina Naumanen (HJK), Suvi Kärkkäinen (PK-35), Hanna Ruohomaa (lopetti), Heini Toivonen (lopetti), Katja Hakala (PK-35), Krista Hakala (PK-35), Niia Salminen, Pauliina Nuora, Tiia Savolainen, Eveliina Parikka
Virallinen tavoite: Mitalisija

FC Honka on yksi tämän vuosituhannen menestyneimmistä seuroista naisten pääsarjajalkapalloilussa. Espoolaisten saavutukset vuodesta 2006 aina vuoteen 2019 ovat vaikuttavaa luettavaa.

Neljä Suomen mestaruutta, kolme Suomen Cupin voittoa, kaksi Liigacupin mestaruutta. Lisäksi palkintokaappi täydentyi kahdella hopeisella ja kolmella pronssisella SM-mitalilla.

Tähän peilaten kaksi edellistä Subway Kansallisen Liigan kautta tuskin ovat vastanneet Hongan omia odotuksia.

Viime kaudella espoolaiset jäivät kuudenneksi. Kauden alkupuolisko sujui vielä ihan mallikkaasti, mutta viimeisestä 11 ottelustaan Honka voitti vain yhden.

Se tuli Åland Unitedia vastaan, jonka espoolaiset voittivat kauden aikana kahdesti. Pronssille yltäneet ahvenanmaalaiset hävisivät koko sesongin aikana vain viisi ottelua. Lisäksi Åland United voitti Suomen Cupin.

Tämä oikeastaan kuvaa varsin hyvin Hongan kautta. Todella laadukas, kokenut ja lahjakas joukkue. Sellainen, joka pystyi haastamaan sarjan absoluuttisia huippujoukkueita tasaväkisesti.

Suosikin asemassa homma ei toiminut yhtä hyvin. Tehot jäivät auttamatta liian vaatimattomiksi. Honka päästi runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja koko Kansallisessa Liigassa (17).

Vastavuoroisesti tehtyjä maaleja syntyi ainoastaan 18 eli keskimäärin tasan yksi täysosuma ottelua kohden.

Yläloppusarjan espoolaisseura halunnee unohtaa kokonaan. Viisi ottelua, viisi tappiota ja maaliero 4-13.

Honka oli ennen viime kautta useimmissa papereissa sijoitettu paljon korkeammalle. Joukkueessa oli paljon huippulahjakkaita ja valmiiksi meritoituneita pelaajia.

Lopputulema oli varmasti suuri pettymys varsinkin joukkueelle itselleen.

Nyt Espoossa rakennetaan uutta ja muutoksia on tapahtunut paljon.

Valmennusvastuu on vaihtunut ja ennen kaikkea pelaajistossa on tapahtunut valtava murros.

Pelkästään Hanna Ruohomaan, Eveliina Parikan, Katarina Naumasen, Heini Toivosen ja Tiia Savolaisen myötä joukkueesta lähti suorastaan järkyttävä määrä liigakokemusta.

Espoolaisilla on nyt selvästi kokemattomampi ja nuorempi ryhmä. Uusi päävalmentaja Omar Adlani aloittaa oman projektinsa liki täysin puhtaalta pöydältä.

Honkaa ei silti todellakaan voi laskea ulos Mestaruussarja-kandidaateista. Espoolaiset saattavat taistella jopa mitaleista.

– Talvi on sujunut varsin hyvin. Olemme päässeet omiin tavoitteisiimme harjoituksissa niin fysiikan kuin taktisen puolen osalta. Pohja on oikein hyvä ja tulemme parantamaan vielä. Olen erittäin tyytyväinen pelaajien mentaliteettiin ja haluun kehittyä, Adlani sanoo.

Honka on varmasti nälkäinen. Moni viime kaudella jo mukana ollut nuori pelaaja tulee ottamaan askeleen eteenpäin. Uusia läpimurtoja liigatasolla nähtäneen myös useita.

Espoolaiset haluavat hallita pelitapahtumia niin pallollisena kuin pallottomana. Kokeneista pelaajista Saara Lappalainen ja Milla Punsar ovat koko liigan mittapuulla taitavimmasta päästä pallon kanssa.

Honka pystyy liikuttamaan pelivälinettä nopeasti ja laadukkaasti. Samalla se kykenee puolustamaan pallollisena tehokkaasti.

Adlani haluaa saada joukkueensa pelaamaan hyvin intensiivistä ja nopeatempoista jalkapalloa, jossa pallo liikkuu ja vastustajan pallolliseen pelaajaan pyritään iskemään aggressiivisesti, mutta järkevästi.

– Odotan erittäin tiukkoja pelejä ja on mielenkiintoista nähdä kuinka pelaajamme sopeutuvat vastustajien erilaisiin pelitapoihin. Työmoraali joukkueen sisällä on aivan mahtava, Adlani ylistää.

Honka on valmentajansa sanojen perusteella valmis mukauttamaan omaa pelaamistaan vastustajan mukaan. Tämä kuulostaa seuran kannattajienkin korvaan varmasti mielenkiintoiselta.

Pre-season sujui varsin mallikkaasti, vaikka Honka putosikin Suomen Cupin puolivälierissä PK-35:lle.

Honkaa on etukäteen todella hankala sijoittaa sarjataulukossa. Kyseessä on ehdottomasti teknisesti yksi sarjan lahjakkaimmista joukkueista.

Kyseessä on myös todella nuori joukkue, jossa Lappalainen, Punsar ja hallitsevasta Suomen mestarista Kuopion Palloseurasta saapunut maalivahti, Emma Immonen, ovat erittäin kriittisissä rooleissa.

Sen voinee silti taata, että Tapiolan Urheilupuistossa nähdään taidokasta jalkapalloa ja hyvin nälkäinen kotijoukkue.

Seuraa heitä – päävalmentajan valinnat

Saara Lappalainen. On esiintynyt talvella upeasti. Saara on pelannut uudenlaisessa roolissa, jossa hän pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan paremmin. Rauhallinen paineen alla ja pystyy henkilökohtaisella taidollaan selviämään vaikeistakin tilanteista. Puolustusosaaminen myös huippuluokkaa.

Milla Punsar. Pelaaja, joka ilmentää joukkueen arvoja täydellisesti. Korkea työmoraali, kilpailuhenkisyys ja todella kunnioittava sekä nöyrä luonne. Yksi koko sarjan vaarallisimmista pelaajista pallon kanssa.

Julia Schalin. Yksi lupaavista nuorista pelaajistamme. Julia on ottanut isoja askelia, jotta voisi napata ison roolin ryhmässämme. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan suorastaan ilmiömäinen ja erittäin monipuolinen jalkapalloilija, joka pystyy pelaamaan useammalla eri pelipaikalla.

Ilta-Sanomien ja STT:n toimituksista tuttu Ville Väänänen on seurannut urheilutoimittajan roolista naisten pääsarjaa jo kolmella vuosikymmenellä. Väänänen on mukana Subway Kansallisen Liigan nimitystyöryhmässä.

Kuva: Kalevi Hämäläinen

Search