Hyppää sisältöön

Kausiennakko: Karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttänyt HPS lähtee tosissaan kiusaamaan sarjan kärkijoukkueita

14.03.2022

HPS lähtee toiseen liigakauteensa oppirahat maksaneena ja todennäköisesti valmiimpana. Erittäin suurella työmoraalilla varustettu helsinkiläisryhmä saattaa yllättää.

Merkittävimmät saapujat: Suvihelmi Oksanen (TiPS), Aura Nyholm (HJK T18), Kukka Kiviniemi (HFA), Elisa Lemettinen (KuPS), Aada Nurmi (HFA), Neela Antikainen (HJK T18), Oona Jääskeläinen (HFA), Josefina Ndombele (PK-35)
Merkittävimmät lähtijät: Erika Story, Anna Eld-Kopytov, Mette Barck, Ida-Sofia Helppikangas, Emilia Ukkonen, Alina Kosunen, Alisa Hokkanen, Ada Torala
Virallinen tavoite: Sarjapaikan säilyttäminen

Suomen itsenäistymisvuonna, 1917, perustettu Helsingin Palloseura omaa pitkät perinteet.

Alkujaan Helsingin Vallilassa vaikuttanut seura siirtyi 1980-luvulla Pohjois-Helsinkiin Pakilan ja Paloheinän alueelle, jossa HPS nykyisinkin pelaa.

Paluu liigakartalle tapahtui viime kaudella, kun naisten edustusjoukkue debytoi Subway Kansallisessa Liigassa.

Alku oli erittäin vaikea, eikä herättänyt kovin suuria lupauksia. Omissa kolisi varsin tylysti ja vaikutti hetken aikaa vahvasti siltä, että liigataso oli helsinkiläisille vähän liian iso pala haukattavaksi.

Sisukas ja ennakkoluuloton joukkue kuitenkin nosti pelillistä tasoaan jatkuvasti ja pelasi lopulta varsin hienon kauden.

HPS kaatoi useampia joukkueita, jotka olivat etukäteen ajateltuna selvähköjä ennakkosuosikkeja.

Suoritustasossa oli nousijajoukkueelle usein varsin ominaista ailahtelua ja helsinkiläiset joutuivat lopulta karsimaan sarjapaikastaan.

Sen HPS lunasti Nurmijärven Jalkapalloseuran kustannuksella yhteismaalein 4-0. Lopulta myös viimeksi mainittu nousi Kansalliseen Liigaan täydennysmenettelyn kautta.

Uuteen kauteen HPS lähtee verrattain uudesta tilanteesta. Päävalmentaja on vaihtunut ja tulevalla kaudella joukkuetta luotsaa Mari Savolainen.

Ovet ovat käyneet myös tiheään tahtiin kumpaankin suuntaan. Pääsääntöisesti HPS on kuitenkin vain vahvistunut.

Äitiyslomalla oleva Dali Meller on pelaaja, jota HPS ainakin alkukaudesta kaipailee. Taitava keskikenttäpelaaja on kokenut esimerkki niin kentällä kuin kopissa.

Kansallinen Liiga ei ole seuralle enää uusi juttu. HPS tietää tarkalleen, mitä odottaa ja osoitti jo viime kaudella pystyvänsä parhaimmillaan haastamaan jopa sarjan kärkipään joukkueita.

Valmentaja Savolaisen mukaan ennen kaikkea ammattimaisuuteen pyritään keskittymään entistä enemmän.

– Haluamme haastaa jokaisen vastustajan ja lähdemme voittamaan jokaisen pelin. HPS haluaa olla hankala vastustaja. Ensimmäinen oppivuosi on takana ja tänä vuonna haluamme olla selvästi parempia. Pyrimme luomaan arjesta mahdollisimman ammattimaisen ympäristön pelaajille kehittyä.

Hankala vastustaja kuvaa helsinkiläisiä erittäin hyvin. HPS osasi parhaimmillaan olla todella inhottava joukkue jo viime kaudella varsinkin pallottomana.

Pelaajat tunnistivat kentällä tilanteet, joissa iskeä pallolliseen pelaajaan kollektiivisella prässillä.

HPS on ollut työteliäs ryhmä myös talvella ja oletettavaa on, että seuralla on viime kautta parempi rutiini. Tasaisuutta pitäisi ehdottomasti saada otteisiin enemmän, jotta HPS nostaisi itsensä seuraavalle tasolle.

– Korona on tehnyt talvesta haasteellisen Helsingin kaupungin rajoitusten takia. Harjoittelua on jouduttu säätämään paljon, mutta kokonaisuutena talvi on ollut onnistunut, kertoo Savolainen.

– Joukkue ei ole joutunut perumaan yhtään harjoitusta tai peliä. Pre-season on edennyt suunnitellusti ja joukkueessa terveystilanne on hyvä.

HPS:n pelaajistossa on mukava sekoitus nuoria lahjakkuuksia ja kokeneempia vastuunkantajia.

Yllätysvalmis joukkue, jonka ensisijainen tavoite on silti säilyttää sarjapaikka

Seuraa heitä – päävalmentajan valinnat

– Meidän joukkueestamme kannattaa seurata kaikkia pelaajia. Tervetuloa peleihin katsomaan, totesi Savolainen.

Ilta-Sanomien ja STT:n toimituksista tuttu Ville Väänänen on seurannut urheilutoimittajan roolista naisten pääsarjaa jo kolmella vuosikymmenellä. Väänänen on mukana Subway Kansallisen Liigan nimitystyöryhmässä.

Search