Hyppää sisältöön

Kausiennakko: Viime kauden tuplamestari valmiina menestymään taas – useampi profiilipelaaja siirtyi ulkomaille

11.04.2024

KuPS tyhjensi palkintopöydän viime kauden tuplamestaruudellaan. Talvella joukkue meni monilta osin uusiksi niin kentällä kuin sen laidalla. Jälleen vahva ryhmä jalkeilla.

Merkittävimmät saapujat: Ellan Arpiainen (HFA Märsky), Minja Hattunen (KuPS Akatemia), Sanni Kouva (ONS), Kaela Hansen (ZFK Spartak Subotica, Serbia), Tuuli Viinikka (Ilves), Meri Hämäläinen (Ilves), Eerika Appelqvist (PK-35 Vantaa), Tao Stark (JyPK), Aada Nurmi (HPS)

Merkittävimmät lähtijät: Fanny Söderström (SPG FC Lustenau / FC Dornbirn, Itävalta), Wilma Forsblom (Glasgow City FC), Emmi Siren (FC Nordsjælland, Tanska), Meeri Karjalainen (JyPK), Selma Vidgren, Hannah Sharts, Yuuka Kurosaki (Racing Louisville FC, USA), Katariina Niskanen (JyPK), Anni Hartikainen (FC Rosengård, Ruotsi), Oona Siren (LSK Kvinner FKK, Norja)

Virallinen tavoite: Mestaruus.

Kuopion Palloseura voitti mestaruuden kauden päätteeksi ja marssi vastustamattomasti myös seurahistoriansa ensimmäiseen Naisten Suomen Cupin voittoon.

Kauden päätteeksi päävalmentaja Pauliina Miettinen astui sivuun. Hänen tilalleen palkattiin Valtteri Kumpuniemi.

Muutokset eivät rajoittuneet tähän. Anni Hartikainen ja Oona sekä Emmi Siren esiintyivät kauden aikana Suomen A-maajoukkueessa ja siirtyivät talvella ulkomaille. Joukkueesta lähtivät myös isoissa rooleissa olleet Yuuka Kurosaki, Wilma Forsblom ja ykkösmaalivahti Fanny Söderström.

Kaikkien heidän paikkaamisensa olisi liki mahdotonta, mutta KuPS on ollut aktiivinen hankintarintamalla ennen kaikkea nuorten, sarjassa jo läpilyöneiden pelaajien osalta. Kuopioon saapuivat esimerkiksi Tuuli Viinikka Ilveksestä, Eerika Appelqvist PK-35 Vantaasta ja Aada Nurmi HPS:stä. Lisäksi sarjanousija Jyväskylän Pallokerhon huippulupaava Tao Stark vaihtoi KuPS-paitaan.

KuPS on nojannut vahvasti viimeiset vuodet pallonhallintaan ja alkava kausi tätä asetelmaa tuskin liialti muuttaa. Nyt keskikentän keskusta menee täysin uusiksi, mikä varmasti ottaa myös aikansa.

– Meiltä lähti useampi pelaaja jatkamaan uraansa ulkomaille. Tämä kertoo myös siitä, kuinka laadukas joukkue on ollut aikaisemmilla kausilla. Olemme saaneet lähteneiden pelaajien tilalle monta erittäin hyvää pelaajaa, jotka ovat työteliäitä ja haluavat mennä urallaan eteenpäin, päävalmentaja Kumpuniemi sanoo.

Hänen mukaansa talvikauteen voi Kuopiossa olla varsin tyytyväinen. Pelaajat ovat Kumpuniemen mielestä menneet fyysisesti eteenpäin ja pelaamisen periaatteet alkavat näkyä otteluissa entistä paremmin. Uusiutunutta KuPS-joukkuetta päävalmentaja luonnehti yhtenäiseksi ja vahvaksi.

– Kaikki yksilöt tuovat joukkueeseen jotain erilaista ja olemmekin tehneet paljon töitä sen eteen, että löydetään yhteinen sävel ja jokaisen vahvuudet pääsevät esille.

– Meidän pallollinen pelaamisemme tulee todennäköisesti hieman eroamaan muista joukkueista. Joukkueemme on täynnä pelaajia, jotka rakastavat pysyä pallossa ja nauttivat siitä.

Kaudesta Kumpuniemi odottaa kovaa ja tasaista kilpailua. Ennen kaikkea lukuisat uudet valmentajat tuovat hänen mukaansa mukavan lisäaspektin pelitapojen osalta.

Uusiutuneessa ryhmässä on paljon myös pelaajia, jotka jatkavat Kuopiossa. Hyökkäyksen kovat nimet jäivät seuraan lähes kaikki. Gentjana Rochi, Lavdije Begolli, Roosa Ariyo ja Aino Kröger ovat kaikki aiheuttamassa tuskaisia hetkiä vastustajien puolustuksille. Alakerrassa Emma Santamäki johtaa puolustuslinjaa. Ryhmään liittyi myös yhdysvaltalainen Kaela Hansen.

KuPS tavoittelee menestystä pääsarjan ja Suomen Cupin lisäksi jälleen myös europeleissä. Viime kaudella kuopiolaiset putosivat Mestarien liigan miniturnauksen finaalissa Tanskan Køgessä serbialaiselle ŽFK Spartak Suboticalle. Sitä ennen välierävaiheessa kaatui kova tanskalaisjoukkue HB Køge.

Seuraa heitä

Aada Nurmi
Helmareiden vahvuudessakin jo esiintynyt keskikenttäpelaaja oli viime kaudella pelipaikkansa parhaimmistoa sarjassa. Siirtyi kauden päätteeksi HPS-paidasta Kuopioon. Hyvä riistämään, löytämään omat pelaajat syötöillään ja myös viimeistelemään itse.

Emma Santamäki
Kesken viime kauden TPS:stä siirtynyt keskuspuolustaja. Eleetön, varma ja hyvin sijoittuva. Voittaa kaksinkamppailuja niin jalalla kuin ilmassa.

Roosa Ariyo
Erittäin vahva kärkipelaaja. Pelaa suoraviivaisesti ja vaikeasti pideltävä rangaistusalueen sisällä. Ajoittaa juoksunsa todella hyvin.

KUUNTELE KAUSIENNAKKO

Kuva: Miska Savolainen

Search