Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Honka ja PK-35 Vantaa kamppailevat ylemmän loppusarjan paikasta

19.08.2021

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan viikonloppuna neljä ottelua. Perjantaina FC Honka ja PK-35 Vantaa pelaavat ylemmän loppusarjan kannalta tärkeän ottelun. Lauantaina vastakkain asettuvat HJK ja Ilves, PK-35 ja JyPK sekä TiPS ja HPS. Mestarien Liigan taipaleensa aloittanut Åland United ja sarjakärki KuPS eivät pelaa viikonloppuna.

FC Honka – PK-35 Vantaa

Kansallisen Liigan toiseksi viimeinen kierros starttaa perjantaina todellisella herkkupalalla, kun vastakkain asettuvat ylemmän loppusarjan paikasta kamppailevat FC Honka ja PK-35 Vantaa. Joukkueet ovat sarjataulukoilla sijoilla viisi ja kuusi. Molemmilla joukkueilla on kasassa 20 pistettä. Honka on edellä maalieron perusteella, mutta joukkueiden maalierokin on pienin mahdollinen. FC Hongan maaliero on 16–15 ja PK-35 Vantaan 31–31. Viimeiset kaksi kertaa joukkueiden keskinäinen kohtaaminen on päättynyt tasan. Juuri tämän tasaisemmat eivät lähtökohdat otteluun voi olla.

FC Hongalla on ollut melko haastava jakso, sillä se on viimeisessä neljässä ottelussa kohdannut KuPS:n, TiPS:n ja HJK:n. Espoolaisten harmiksi joukkue ei pystynyt ottamaan pisteitä yhdestäkään näistä otteluista, joskin se pelasi elokuun alussa tasan PK-35:n kanssa. Voitoton putki on kuitenkin venynyt neljän ottelun mittaiseksi. Perjantaina voitto olisi enemmän kuin tarpeen, sillä viimeisellä kierroksella Honka kohtaa sarjassa kakkosena olevan Åland Unitedin. Voitto PK-35 Vantaastakaan ei välttämättä riitä turvaamaan paikkaa ylemmässä loppusarjassa, sillä viimeinen ottelu ei tule olemaan espoolaisille helppo.

Vantaalaisilla Punamustilla tilanne on siinä mielessä parempi, että sitä vastaan asettuu viimeisellä kierroksella PK-35, joka ennakkoon ei ole aivan ahvenanmaalaisten tasoinen vastustaja. Voitto Hongasta maistuisi myös vantaalaisille varmasti, sillä se jättäisi ratkaisun avaimet omiin käsiin viimeistä ottelua ajatellen.

HJK – Ilves

HJK:n pääsy ylempään loppusarjaan näyttää tällä hetkellä melko lupaavalta: joukkue on neljäntenä neljän pisteen erolla takana oleviin Honkaan ja PK-35 Vantaaseen. Ilveksen jälkeen HJK kohtaa vielä HPS:n, joten paperilla helsinkiläiset lähtevät viimeisiin otteluihinsa ennakkosuosikkina. Sulamiseen ja yllättäviin tappoihin ei kuitenkaan ole varaa, sillä nälkäisiä joukkueita vaani paikkaa takana. Yksi näistä joukkueista on Ilves, joka on tehnyt kauden toisella puoliskolla kovaa nousua.

Hyvästä noususta huolimatta Ilveksen voittoputki katkesi viime viikolla PK-35 Vantaata vastaan. Tappio oli brutaali isku keltavihreiden haaveille ylemmästä loppusarjasta. Ilveksellä on vielä viimeisellä kierroksella edessään ottelu KuPS:a vastaan, joten tällä hetkellä tamperelaisilta vaaditaan lähes ennennäkemätöntä venymistä. Silti paikka voi muiden otteluiden tuloksista riippuen jäädä saamatta. Voitolla toivo kuitenkin elää, joten voittoa Ilves varmasti lähtee hakemaan.

Historian valossa HJK on ollut Ilvekselle vaikea vastustaja, ja edellistä tamperelaisten voittoa saa hakea melko kaukaa. Viimeksi toukokuussa HJK haki pisteet keltavihreiden kustannuksella lukemin 1–3. HJK:n maaleista vastasivat Nea Lehtola, Vilma Hakala ja Ria Karjalainen. Ilveksen ainokaisen viimeisteli tuolloin Silja Tuominen, jonka maalivire on sittemmin yltynyt todella kovaksi. Tuomisen maalitilillä on kymmenen osumaa, mikä kolmanneksi eniten kaikista sarjan pelaajista.

PK-35 – JyPK

PK-35 on sarjataulukossa kahdeksantena, neljä pistettä karsijan paikalla olevaa HPS:a edellä. HPS pelaa kuitenkin vielä keskiviikkona rästiottelun JyPK:a vastaan, joten toinen helsinkiläisjoukkue voi vielä runkosarjan aikana parannella asemiaan. Joka tapauksessa taistelu karsijan paikalle joutujasta käy kiivaana nimenomaan helsinkiläisjoukkueiden kesken. PK-35:n olisi erittäin tärkeää napata pisteet sarjajumbo-JyPK:ltä pysyäkseen paremmissa asemissa tulevaa ajatellen.

JyPK:n tilanne on huono. Nolla pistettä ja maaliero 8–46 puhuvat kovaa kieltä. JyPK:n tilanne on vaikea, mutta runkosarjan loppupuoli tarjoaa mahdollisuuksia pisteiden nappaamiseen, sillä se pelaa vielä PK-35:n lisäksi HPS:a vastaan. JyPK pelasi ensimmäisellä ottelukierroksella tiukat ottelut kummankin helsinkiläisjoukkueen kanssa. Kuusi pistettä runkosarjan lopussa nostaisivat JyPK:n vielä mukaan kilpailuun sarjapaikasta. Se vaatii kuitenkin jyväskyläisiltä isoja harppauksia jokaisella pelin osa-alueella.

Viimeksi kun JyPK ja PK-35 kohtasivat, ottelu oli tasainen. Punamustat veivät pisteet lopulta lukemin 1–2. JyPK:lla oli kuitenkin tuossa ottelussa aidosti mahdollisuus pisteille. PK-35:n maalien takana kauden ensimmäisessä kohtaamisessa oli Amanda Rantanen, joka ei enää ole Ruotsin pääsarjaan siirtymisen takia mukana ratkaisemassa otteluita helsinkiläisille. JyPK:lla olisi siis paikka iskeä nyt, kun PK-35:n joukkue vielä hakee uusia ratkaisijoita joukoistaan.

TiPS – HPS

Koska kärkikaksikko Åland United ja KuPS ovat pelanneet keskinäisen ottelunsa jo aiemmin, on TiPS:lla tänä viikonloppuna nousta sarjan kakkossijalle ohi Åland Unitedin. Vantaalaisten aikomukset pyrkii estämään HPS, joka käy omaa taisteluaan Kansallisen Liigan sarjapaikan ympärillä.

TiPS on osoittanut, että se pystyy taistelemaan mestaruudesta. TiPS on lähes koko kauden ajan KuPS:n kanssa ollut joukkue, joka ei kompastele sarjataulukossa alempana olevien joukkueiden kanssa. Ainoat tappiot ovat tulleet HJK:ta, Åland Unitedia ja KuPS:a vastaan. TiPS ei ole kertaakaan kokenut pistemenetyksiä sarjataulukossa puolivälin alapuolella olevia joukkueita vastaan. Edes ykköshyökkääjä Roosa Ariyon menetys Espanjan Liigaan ei hetkauttanut tasaista vantaalaisjoukkueitta, vaan yksinkertaisesti muut hyökkääjät ovat nostaneet tasoaan.

TiPS on vahva kandidaatti taisteluun SM-kullasta, mutta HPS on kauden aikana ollut oikea kiusankappale erityisesti keskikastin joukkueille. HPS on voittanut kertaalleen niin FC Hongan kuin HJK:nkin. Tasapelin se on onnistunut pelaamaan niin PK-35:n kuin PK-35 Vantaankin kanssa. Kärkikolmikosta ei vielä päänahkoja ole tullut, mutta HPS:n vaarallisuutta ei pidä aliarvioida. Helsinkiläiset iskevät kovasti vastaan tilaisuuden saatuaan, joten ylimääräisiin pallonmenetyksiin ei TiPS:lla ole varaa.

Search