Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Kahdeksas kierros täynnä huippuotteluita

27.05.2021

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan perjantaina ja lauantain aikana kahdeksas ottelukierros, joka on täynnä kiinnostavia otteluita. Kierros huipentuu lauantaina odotettuun kärkikohtaamiseen, kun Kuopion Palloseura matkustaa Åland Unitedin vieraaksi.

PK-35 Vantaa – FC Honka

Subway Kansallisen Liigan kahdeksas kierros käynnistyy perjantaina kiinnostavalla ottelulla, kun PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraita Espoosta. Kotijoukkue on tällä hetkellä sarjassa neljäntenä, ja FC Honka on vain kolme pistettä vantaalaisten takana kuudentena. Kummallekin joukkueelle on siis jaossa äärimmäisen tärkeitä pisteitä, mikäli mielii pysyä KuPS:n, Åland Unitedin ja TiPS:n vauhdissa mitalijahdissa.

Tasaisen sarjatilanteen lisäksi mielenkiintoa otteluun tuo se, että joukkueet ovat olleet alkukaudella hyvinkin tasaisia myös kentän puolella. Joukkueet olivat talvella samassa Suomen Cupin lohkossa, ja joukkueet pelasivat keskenään tasan 1–1. Maalinteossa onnistuivat tuolloin PK-35 Vantaalta Roosa Bröijer ja Hongalta Tiia Savolainen.

Sittemmin kaudella joukkueilla on ollut hyviä otteluita, mutta myös aallonpohjia. PK-35 Vantaa on ollut joukkueista tasaisempi, ja on ottanut tasaisesti pisteitä. Tappiot ovat tulleet sarjan kärkijoukkueita vastaan. Varsinaisesti yllättäviä pistemenetyksiä ei ole tullut, mutta pari tasapeliksi kääntynyttä tasaista ottelua ovat varmasti jääneet Punamustille hampaankoloon. FC Honkaa vastaan lienee edessä tasainen ottelu, joten nyt vantaalaiset saavat mahdollisuuden yrittää kääntää tasainen ottelu voitoksi. FC Hongan kohdalla tasaisuus ei ole ollut kauden vahvuus, vaan joukkueen taso on heittelehtinyt ottelusta toiseen melko paljon. Espoolaiset ovat kuitenkin syttyneet koko kauden vahvasti koviin otteluihin, ja PK-35 Vantaa varmasti tarjoaa keltamustille riittävästi sytykettä.

JyPK – PK-35

Myös lauantain avausottelu JyPK:n ja PK-35:n välillä on kutkuttava, sillä ensi kertaa tällä kaudella JyPK saa Harjulle vieraakseen toisen alemman keskikastin joukkueen. Jyväskyläläiset ovat koko kauden olleet selvästi paremmin otteluissa mukana kotikentällään kuin vieraissa. Vihreät ovat kotonaan pystyneet pitämään ottelut vähämaalisinä kärkijoukkueitakin vastaan. Pisteille JyPK ei vielä kuitenkaan ole kertaakaan pystynyt taistelemaan, joten toistaiseksi jyväskyläläiset jumittavat sarjataulukon viimeisellä paikalla.

PK-35 taas on kuudella pisteellä sarjataulukossa seitsemäntenä. Punamustat ovat voittaneet tärkeät kaksi ottelua, sillä näillä näkymin helsinkiläiset ovat ottamassa pientä etumatkaa sarjan hännillä roikkuviin JyPK:on ja Ilvekseen. Kauden tavoitteena PK-35 ei kuitenkaan ole sarjapaikan säilyttäminen vaan ylempi loppusarja. Jotta helsinkiläiset pääsevät tähän tavoitteeseen, täytyy pisteitä alkaa keräillä tiiviimmällä tahdilla. Pisteet JyPK:a vastaan olisivat siis Punamustille elintärkeitä.

Koska viime kausi oli PK-35:lle ensimmäinen pääsarjatasolla, joukkueet ovat kohdanneet liigassa vasta kahdesti. Viime kaudella molemmat joukkueet olivat vahvoja vieraskentillä. PK-35 voitti Harjulla 0–1, mutta JyPK oli Pihlajanmäessä vahvempi lukemin 1–3. Merkittävä huomio joukkueista liittyy tämän kauden maalimääriin: joukkueet ovat päästäneet lähes yhtä paljon maaleja, mutta helsinkiläiset ovat hyökkäyspäässä olleet huomattavasti tehokkaampia. PK-35 osoitti tappavaa tehokkuutta mm. sarjakärki KuPS:a vastaan ja oli lähellä ryöstää pisteen toistaiseksi taipumattoman KuPS:n nenän edestä. Mikäli vastaava tehokkuus jatkuu myös Harjulla, JyPK saa todella olla varpaillaan.

HPS – TiPS

HPS ja TiPS kohtaavat lauantaina ensimmäisen kerran sitten vuoden 2017. Tuolloin molemmat joukkueet pelasivat Ykköstä. Kausi oli vantaalaisille menestys, ja TiPS nousikin suoraan Liigaan kauden päätteeksi. HPS taas joutui tyytymään kolmanteen sijaan jääden juuri ja juuri liigakarsintojen ulkopuolelle. Nyt neljä vuotta myöhemmin joukkueet pääsevät vihdoin kohtaamaan maan korkeimmalla sarjatasolla.

Kotijoukkue HPS:lla on takanaan hyvä vaihe. Se on voittanut viimeiset kaksi kotiotteluaan JyPK:a ja FC Honkaa vastaan. Näiden välissä helsinkiläiset eivät Ahvenanmaalla mahtaneet mitään Åland Unitedille, mutta kaiken kaikkiaan vihreiden pelaaminen on mennyt kauden aikana eteenpäin. HPS on päässyt koko ajan paremmin kiinni pääsarjatason vauhtiin, ja se näkyy myös pisteissä. Helsinkiläiset ovat napanneet viiden pisteen kaulan tällä hetkellä karsijan paikalla olevaan Ilvekseen, ja toisaalta edellä oleva paikallisvastustaja PK-35 on samoissa pisteissä.

Lauantain ottelussa HPS:lla on kuitenkin vain voitettavaa, sillä sarjan kolmantena oleva TiPS lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. TiPS:lla on viime kierrokselta takanaan voitto FC Hongasta. Vantaalaiset ovat voittaneet kauden seitsemästä ottelustaan viisi. TiPS on jo parin kauden ajan ollut yksi tasaisimmista suorittajista. Joukkueella on hyvin harvoin täysin epäonnistuneita otteluita, eikä kovin yllättäviä pistemenetyksiä yleensä nähdä. Takki auki ei ole varaa lauantainakaan lähteä, sillä jatkuvasti parantava HPS on yllättänyt ennekin.

Ilves – HJK

Ilves saa lauantaina Kauppiin vieraita Helsingistä. Ilves on edelleen yhdellä pisteellä sarjan toiseksi viimeisenä, ja pisteitä olisi tärkeää alkaa kerätä. HJK:ta vastaan pisteiden saalistus tulee olemaan haastavaa. Joukkueet kohtasivat viimeksi Suomen Cupin lohkovaiheessa maaliskuussa, ja tuolloin helsinkiläiset nappasivat pisteet rumin 5–0-lukemin. Tuolloin maalinteossa onnistui kahdesti Veera Hellman ja kertaalleen Nea Lehtola, Katariina Kosola sekä Silja Jaatinen. Maaliskuun otteluun verraten Ilveksen on otettava isoja askelia eteenpäin, mikäli se mielii pisteille.

Toisaalta Klubinkaan kausi ei ole alkanut kovin ruusuisesti. Mestaruus tavoitteenaan kauteen lähteneet sinivalkoiset ovat sarjataulukossa vasta sijalla viisi. HJK on suojellut omaa maaliaan suhteellisen tehokkaasti, ja onkin päästänyt maaleja kolmanneksi vähiten sarjassa. Samaan aikaan kuitenkin maaleja on syntynyt hyvin vähän. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että KuPS:n Gentjana Rochi on tehnyt alkukauden aikana kaksi maalia enemmän kuin koko HJK:n joukkue yhteensä.

Ilveksen leirissä peli on mennyt paljon eteenpäin maaliskuun jälkeen, vaikka avausvoitto Subway Kansallisessa Liigassa on vielä antanut odottaa itseään. Esimerkiksi viime kierroksella PK-35 Vantaata vastaan Ilves pelasi hyvin, mutta muutama oman pään virhe maksoi pisteen keltavihreille. Hyökkäyspäässä Ilves on alkanut löytää vaarallisuuttaan, mistä osoituksena toimivat Silja Tuomisen kaksi maalia punamustia vastaan. Joukkueen päävalmentaja Mika Lahtinen odottaakin HJK ottelua innolla.

– Kiva saada heidät (HJK) Kauppiin, heitä vastaan on aina mukava pelata. Nytkin siellä on aika liuta meidän entisiä pelaajiamme. Kiva kun yleisöäkin pääsee edes vähän paikalle, tuovat ihan erilaista tunnelmaa peliin, Lahtinen kommentoi Ilveksen verkkosivuilla.

Åland United – KuPS

Kahdeksannen ottelukierroksen kruunaa Åland Unitedin ja KuPS:n odotettu kohtaaminen. Joukkueet ovat kohdanneet viimeksi Suomen Cupin välierässä huhtikuun alussa, jolloin Åland United käänsi tiukan kamppailun 4–3-voitoksi. Cup-tappion jälkeen onkin eletty kuopiolaisten suvereenia valtakautta. Keltamustat ovat voittaneet kaikki seitsemän Kansallisen Liigan otteluaan ja joukkueen maaliero on huima 22–3. Sarjan kakkosena oleva Åland United on onnistunut viimeistelemään yhtä paljon maaleja, mutta omissa on soinut viidesti. Pistemenetyksiä ahvenanmaalaiset ovat kokeneet kaksi, molemmat vantaalaisjoukkueita vastaan: tappio TiPS:lle ja tasapeli PK-35 Vantaan kanssa.

Vaikka KuPS oli joukkueena melkoinen tähtisikermä jo viime kaudella, on joukkue osoittanut aivan erilaista vahvuutta kuluvalla kaudella. Joukkueen pelitapa on paljon viime kautta tasapainoisempi, ja puolustuspelaaminen on paremmalla tolalla. Gabriela Cuevas ja Taryn Jakubowski ovat olleet tärkeitä lisäyksiä kuopiolaisten puolustuspelaamiseen, mutta yksin heidän harteillaan ei puolustaminen ole. Koko joukkueen pelaaminen alaspäin on ottanut valtavia harppauksia. Myös keskikentällä Emma Peuhkurisen rooli pelin tasapainottajana on ollut suuri. Yhteisen sävelen löytänyt joukkue on tällä hetkellä huomattavasti kovempi vastustaja, mitä se oli vielä huhtikuun alussa.

Åland United pystyy pelaajamateriaalillaan vastaamaan kuopiolaisten tarjoamaan haasteeseen, mutta toistaiseksi Åland Unitedin yhteispeli ei ole vielä ollut aivan KuPS:n tasolla. Suunta on kuitenkin koko ajan ollut parempaan, ja ahvenanmaalaisten vire on ollut hyvä viimeisessä kolmessa ottelussa. Åland Unitedin maaliero viimeisessä kolmessa ottelussa on 12–1, joten tehojen puute ei ole ahvenanmaalaisillekaan ongelma. Onkin mielenkiintoista nähdä, kun huippupuolustajat ja huippuhyökkääjät iskevät vastakkain kummassakin päässä kenttää.

Search