Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Kärkipään kohtaamiset jatkuvat Kuopiossa

28.08.2020

Kierros 12 starttaa huippuottelulla, kun KuPS ja HJK ottavat toisistaan mittaa Kuopiossa. Kaksi nousujohteisesti esiintynyttä joukkuetta, PK-35 Vantaa ja FC Honka kohtaavat Myyrmäessä. Kierroksen muissa otteluissa vastakkain asettuvat Åland United ja JyPK, TPS ja PK-35 sekä TiPS ja Ilves.

KuPS – HJK

Kiinnostavat kärkipään kohtaamiset jatkuvat lauantaina Kuopiossa, kun HJK matkaa KuPS:n vieraaksi. Vaikka molemmat joukkueet pelaavat vahvaa kautta, on molemmilla ollut kaudella selvät heikkoudet. Vahvaa hyökkäyspeliä Gentjana Rochin, Aino Krögerin ja Lavdije Begollin johdolla pelaava KuPS on ottanut suurilukuisia voittoja eritysesti häntäpään joukkueista, mutta joutui lähes poikkeuksetta taipumaan kärkipään joukkueille kauden ensimmäisellä puolikkaalla. KuPS on kärsinyt tappiosta niin Åland Unitedille, TiPS:lle, Hongalle kuin HJK:llekin. KuPS on kuitenkin kauden edetessä parantamaan otteitaan kovia joukkueita vastaan. TiPS:a vastaan se oli selvästi niskan päällä ja Suomen Cupin ottelussa Åland Unitedia vastaan joukkue löi pöytään loistoesityksen. KuPS:lla on kaikki edellytykset ottaa myös HJK:ta vastaan täydet pisteet, mutta se vaatii ehjää suoritusta myös puolustuspäässä.

HJK taas on ollut välillä yksi sarjan vahvimpia joukkueita, mutta toisinaan maalinteko ja kunnollisten maalintekotilanteiden luominen on sakannut huolella. HJK esitteli parasta osaamistaan kaksi viikkoa sitten Olympiastadionilla, jolloin se kaatoi selvästi toisen helsinkiläisjoukkue PK-35:n. Kuluneella viikolla pelatussa ottelussa Ilvestä vastaan maalinteko oli taas haastavaa. Hyviä viitteitä on kuitenkin antanut esimerkiksi se, että hyökkääjä Emmaliina Tulkki on nyt osunut kahdessa ottelussa peräkkäin. Myös Ilvestä vastaan debytoinut Alexa Jenas lyhyellä otannalla varsin kelpo pelurilta. Jos Klubin maalinteko lauantaina toimii, on se kuopiolaisille vaarallinen vastustaja.

Åland United – JyPK

Sarjakärki Åland United saa lauantaina vieraita Jyväskylästä. JyPK on pelannut Kansallisen Liigan toisella puolikkaalla selvästi vakuuttavammin kuin ensimmäisellä. Tästä palkintona on myös tullut pisteitä, ehkä suurimpana onnistumisena 2-0 voitto HJK:sta. JyPK:n pelin sieluna on toiminut Italiasta palannut Henna Honkanen, joka on joukkueen parhaita pelaajia jokaisessa ottelussa Jyväskylään paluunsa jälkeen.

Åland Unitedilla taas on hyvin vahva ja tasapainoinen joukkue. Anna Westerlundin johtama puolustus on Kansallisen Liigan huipputasoa, mistä todisteita kertovat myös tilastot: Åland United on sarjan vähiten maaleja päästänyt joukkue. Helpoksi ei maalintekoa ÅU:n verkkoon tee myös Kansallisen Liigan maalivahtien parhaimmistoon kuuluva Anna Tamminen. Maalinteko ei kuitenkaan ole ahvenanmaalaisille itsellekään ole kauden aikana aina ollut helppoa. Tosin maalihanat aukesivat sarjan alkukierroksilla kauden parhaalla tavalla juuri JyPK:a vastaan. Tuolloin Åland United viimeisteli kuusi maalia jyväskyläläisten verkkoon. Tuolloin ottelun hahmo oli Ode Fulutudilu, jonki kiinni pitäminen vaikutti jyväskyläläisille lähes mahdottomalta tehtävältä. Eteläafrikkalaishyökkääjällä on ollut kauden aikana hieman hankaluuksia viimeistelyssä, mutta viikkokierroksella Futudilu onnistui maalinteossa tärkeässä paikassa. Nähtäväksi jää, avasi TPS:a vastaan tehty maali ketsuppipullon kotkin.

PK-35 Vantaa – FC Honka

PK-35 Vantaa ja FC Honka ovat tällä hetkellä sarjataulukossa peräkkäin kuudentena ja seitsemäntenä pisteen päässä toisistaan. Hongalla on kuitenkin yksi ottelu vähemmän pelattuna. Ottelun lähtökohdat ovat kutkuttavat, eikä jännitystä vähennä se, että kumpikin joukkue on ollut viime aikoina vahvan nousujohteisessa vireessä.

Viikko sitten PK-35 Vantaa väläytteli joukkueensa viimeistelytaitoa JyPK:a vastaan. Joukkue teki ottelussa neljä komeaa maalia – tuolloin vain omissa soi yhtä paljon. Puolustuspeliä saatiin kuitenkin nopeasti parannettua ja viikkokierroksella PK-35 Vantaa nappasi PK-35:stä vakuuttavan voiton. PK-35 Vantaan nuoret pelaajat, kuten Wilma Forsblom, ovat napanneet isoa roolia joukkueen sisällä. Vasta 16-vuotias Forsblom on onnistunut maalinteossa jo kolme kertaa. Huomion arvoista kuitenkin lienee sekin, että PK-35 Vantaan alimmat pelaajat olivat välillä melko hukassa kovan helsinkiläisten kaimojen kovan prässin alla viikkokierroksen ottelussa. Jos Hongan päädyssä on kotiläksyt tehtynä, on todennäköistä, että myös Honka-hyökkääjät iskevät kovaa painetta vantaalaisten puolustuslinjaan.

Kuten todettua, myös Honka on ollut hyvässä vireessä. Honka onnistui viikkokierroksella ryöstämään yhden pisteen vahvalta mitalisuosikilta TiPS:lta. Hongan näkyvimpiin hahmoihin on kuulunut niin ikään nuori taituri, 18-vuotias Dana Leskinen. Leskinen on hyvä tuomaan palloa ylöspäin, mutta ikäisekseen kokenut pelaaja tietää myös milloin luopua pallosta.

TPS – PK-35

TPS:n kausi on ollut surullinen, siitä ei pääse mihinkään. Vaikka suoritustaso turkulaisilla on kyllä kauden mittaan parantunut, ei pisteitä silti yhtä tasapeliä lukuunottamatta kuulunut. TPS on kuitenkin viime aikoina pelannut hieman pirteämmin, ja viikkokierroksella se oli hyvin lähellä taistella tasapelin Åland Unitedin vieraana – voittomaali ÅU:lle kun syntyi vasta lisäajan viimeisellä minuutilla.

Myös PK-35 on ensimmäistä kertaa kaudella kahden tappion tappioputkessa. Viikkokierroksella PK-35 Vantaata vastaan pisteet olisivat kyllä olleet otettavissa, mutta parhaat maalintekopaikat jäivät käyttämättä. Viime kierrosten tappiosta huolimatta PK-35 on erinomainen joukkue, jonka vahvuuksiin kuuluu agressiivinen prässi ja uhrautuva puolustuspelaaminen. Tarkimmassa vartioinnissa punamustista lienee kapteeni Amanda Rantanen, joka oli vaarallinen myös joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa. Tuolloin TPS:n maalilla Siiri Välimaalla oli Rantasesta paljon päänvaivaa, mutta Välimaa napsi suurimman osan Rantasen yrityksistä kiinni.

Fakta kuitenkin on, että Välimaan loistavat torjunnat yksin eivät riitä tuomaan TPS:lle pisteitä. Turkulaisten on onnistuttava pelinrakentamisessaan paremmin, ja sen pitää pystyä tilkitsemään puolustuslinjan välit mikäli se mielii pisteille kotikentällään.

TiPS – Ilves

Alkukauden vahvin joukkue TiPS on joutunut myös myöntämään haavoittuvuutensa viime aikoina. Viikkokierroksella se joutui jakamaan pisteet Hongan kanssa. Ilves taas taipui viikko sitten niukasti Hongalle ja samoin alkuviikolla HJK:lle. Ilves on koko kauden erikoistunut tiukkoihin kamppailuihin, eikä ole päästänyt yhtään joukkuetta helpolla koko kaudella. Ilveksen kannalta harmittavasti monet kamppailut ovat kääntyneet yhden maalin tappioiksi.

Näin kävi myös alkukesän kohtaamisessa TiPS:n kanssa. Tuolloin Ilves teki omassa päässä liikaa virheitä, joista TiPS pystyi luomaan hyviä maalintekotilanteita. Ottelun ainoasta maalista vastasi TiPS:n Nora Lehto. Paikkoja toki TiPS:llä oli ottelussa paljon enemmän, mutta Annika Laihanen Ilveksen maalilla esitti muutamia huipputorjuntoja, joilla hän sai pidettyä joukkueensa mukana pelissä. Samanlaista huippupeliä tarvitaan Laihaselta nytkin, mikäli keltävihreät mielivät pisteille sarjakakkosta vastaan. Ilveksen on myös onnistuttava omista paikoistaan hyvällä tehokkuudella, muuten pisteet voivat olla kortilla.

Search