Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: KuPS ja TiPS kohtaavat Subway Kansallisen Liigan kärkiottelussa

14.05.2021

Edellinen kierros päättyi vasta torstaina, mutta jo sunnuntaina nähdään kolme ottelua. Sunnuntain huippuottelussa  sarjakärjet KuPS ja TiPS kohtaavat. Samana päivänä pelaavat myös JyPK ja PK-35 Vantaa sekä Åland United ja PK-35. Maanantaina nähdään mielenkiintoinen ottelu, kun FC Honka kohtaa naapurikaupungin HJK:n.

JyPK – PK-35 Vantaa

Subway Kansallisen Liigan kuudennen kierroksen avausottelussa JyPK metsästää kauden avauspisteitään kotonaan Harjulla PK-35 Vantaata vastaan. Sarjakauden avaus ei ole ollut JyPK:lle helppo. Valmentajavaihdoksen takia lyhyeksi jäänyt pre-season ja joukkueen merkittävä uudistuminen ovat sekoittaneet jyväskyläläisten pakkaa toden teolla. Puolustussuuntaan tekeminen on ajoittain ollut lupauksia herättävää, mutta pallonhallinta sekä hyökkäysten rakentaminen on tuottanut suuria vaikeuksia.

Vihreäpaitojen alkukautta ei ole tehnyt yhtään helpommaksi myöskään se, että joukkuetta vastaan on asettunut pelkästään ennakkoon top vitoseen uumoiltuja joukkueita. Helppoja pisteitä ei siis ole ollut tarjolla, eikä JyPK tähän asti ole pystynyt yllättämän ennakkosuosikkeja. Haastavat ottelut saavat jatkoa, kun vieraaksi saapuu hyvän alkukauden pelannut PK-35 Vantaa. Myös vantaalaisten alkukausi on ollut vastustajien valossa kova, mutta Punamustat ovat pystyneet raapimaan kasaan pisteitä myös sarjan ennakkosuosikkeja vastaan. Tähän asti sarjakärki KuPS ja paikallisvastustaja TiPS ovat osoittautuneet liian vahvoiksi vastustajiksi vantaalaisille.

Huomion arvoista on, että JyPK on pystynyt kotiotteluissaan tappioista huolimatta pitämään maalimäärät pieninä. FC Honka onnistui Harjulla viimeistelemään vain yhden osuman, eikä edes kivenkovasta hyökkäyksestään tunnettu KuPS:kaan onnistunut kuin kahdesti. Harjun luonnonnurmi tuo omat haasteensa viimeistelyyn, eikä JyPK:n maalia vartioiva liigatulokas Fanny Söderström ole ollut helppo ohitettava kotikentällä. PK-35 Vantaa tulee todennäköisesti hallitsemaan palloa sunnuntain ottelussa, mutta täyden pistepotin saaminen vaatii myös onnistumista maalintekosektoreilla.

KuPS – TiPS

Sunnuntaina todellisessa herkkupalassa kohtaavat sarjan kärkijoukkueet KuPS ja TiPS. Vierasjoukkue TiPS:n kausi on ollut vahvassa noususuunnassa, ja HJK-tappiossa kohdatut murtautumisvaikeudet tuntuvat ainakin pääosin olevan kuopattuja. Vantaalaisjoukkueen työmoraali on sarjan huippuluokkaa, eikä olisi shokkiyllätys, vaikka TiPS:n pelaaminen kehittyisi vielä paremmaksi ja paremmaksi koko kauden ajan.

Sunnuntaina vantaalaisilla on edessään tähän asti kovin haaste, kun vastaan asettuu kuopiolainen tähtisikermä KuPS. Tällä hetkellä kuopiolaisten pelaamisessa tuntuu toimivan aivan kaikki. Monipuolinen joukkue tuntuu Ollipekka Ojalan johdolla löytävän aina keinot vastustajan puolustuksen murtamiseen. Joukkue on pallollisena erittäin vahva, ja kuopiolaiset pystyvät etenemään niin keskustasta kuin laidoiltakin. Kun tähän yhdistetään vielä todella varma puolustuslinja, on KuPS vaikea voitettava. Päävalmentaja Ojala arveleekin, että jatkossa KuPS tulee samaan vastaansa yhä vahvemmin puolustuksen kautta lähteviä joukkueita.

– Moni vastustaja tulee jatkossa varmaankin puolustamaan vieläkin enemmän meitä vastaan. Silti me pystymme jatkamaan omaa juttuamme. Meillä on monta tapaa pelata, mikä on hankalaa kaikille vastustajille, Ojala pohtii KuPS:n verkkosivuilla.

TiPS:n kannalta positiivisena voidaan nähdä se, että FC Honka onnistui edellisellä kierroksella rikkomaan KuPS:n kauden alusta asti kestäneen nollapeliputken. Tämä on vantaalaisille osoitus siitä, että kuopiolaisten maali ei ole täysin valloittamaton linnake. Pallo on siis mahdollista saada KuPS-veskari Emma Immosen taakse – mutta helppoa se ei todellakaan ole.

Åland United – PK-35

Sunnuntain kolmannessa ottelussa PK-35 matkaa saarelle Åland Unitedin vieraaksi. Kotijoukkue on kolmen voiton ja yhden tasapelin turvin tällä hetkellä sarjataulukon kolmannella sijalla. Ahvenanmaalaiset taipuivat TiPS:lle neljännellä ottelukierroksella, mutta keskiviikkona joukkue pesi kasvonsa suvereenilla tavalla. Åland United voitti HPS:n lukemin 5-1. Kotijoukkueella oli tuolloin hieman käynnistymishaasteita, mutta pelin lähdettyä rullaamaan Åland United oli alati vaarallinen.

Sunnuntaina vastaan asettuva PK-35 on kuitenkin hieman erilainen joukkue kuin HPS. Mikäli ahvenanmaalaiset antavat Punamustille ottelun alussa yhtä paljon mahdollisuuksia nopeisiin vastahyökkäyksiin kuin torstaina HPS:lle, PK-35 tulee todennäköisesti iskemään näihin mahdollisuuksiin tiukemmin kiinni. PK-35 kärsi edellisessä ottelussaan tappion HJK:lle, mutta ottelun ensimmäisellä puoliajalle Punamustat väläyttelivät varsin mallikasta pelinrakentelua. Jos helsinkiläiset onnistuvat nousemaan HJK-ottelun ensimmäisen puoliajan tasolle ja ennen kaikkea pystyvät pysymään sillä koko ottelun ajan, voi sarjan kuudentena oleva joukkue olla yllättävän vaikea vastustaja ahvenanmaalaisille.

Pienistä yhteispelin haasteista huolimatta Åland United on kuitenkin ollut yksi alkukauden vakuuttavimmista joukkueista. Kahdessa viimeisessä ottelussa ahvenanmaalaisten parhaimmistoon kuuluva keskikenttäpelaaja Sarah Troccoli ei ole pelannut, mutta mikäli Troccoli on jälleen pelikunnossa sunnuntaina, se tuo yhden ulottuvuuden lisää ahvenanmaalaisten pelaamiseen.

FC Honka – HJK

Maanantai-iltana Tapiolassa nähdään mielenkiintoinen ottelu, kun HJK matkaa naapurikaupunkiin FC Hongan vieraaksi. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäin: HJK neljäntenä ja Honka viidentenä. Ennen sarjakauden alkua pelatussa harjoitusottelussa FC Honka päihitti HJK:n lukemin 2–5. Pre-season lupasi Hongan kannalta hyvää, mutta liigakauden alettua keltamustien kone on hieman yskähdellyt. Yllättäen espoolaiset ovat olleet vaikeuksissa erityisesti sarjan häntäpään joukkueita vastaan: Ilves pelasi Honkaa vastaan tasan ja HPS kairasi täyden pistepotin espoolaisten kustannuksella.

Toisaalta FC Honka pystyi edellisellä kierroksella tappiosta huolimatta laittamaan KuPS:lle hanttiin hanakammin kuin muut joukkueet tähän asti. HJK:ta vastaan kaikki potentiaali on saatava käyttöön, sillä heikolla suorituksella pisteitä ei helsinkiläisiä vastaan tule herumaan. Erityisesti HJK:n laitapelaaminen on tuottanut monille joukkueille kauden aikana vaikeuksia pysyä vauhdissa. Klubilaisilta löytyy myös paljon kaksinkamppailuvoimaa.

Jos FC Hongan taso on vähän ailahdellut ottelusta toiseen, ailahteli HJK edellisessä ottelussaan PK-35:ttä vastaan ottelun sisällä. Ensimmäinen puoliaika oli hermostunutta ja huolimatonta pelaamista, eikä HJK saanut luotua oikeastaan yhtään tuhannen taalan maalintekotilannetta. Toinen puoliaika taas oli hyvää tekemistä, ja sinivalkoiset onnistuivat hallitsemaan palloa vaikuttavasti. Espoolaisia naapureita vastaan samanlaiseen ailahteluun ei ole varaa, vaan HJK:n on pystyttävä tasapainoisempaan suoritukseen, mikäli se mielii pisteille FC Honka vastaan.

Search