Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: KuPS:lla mahdollisuus varmistaa mestaruus

01.10.2021

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan viikonloppuna neljä ottelua. Katseet keskittyvät Helsinkiin, jossa KuPS:lla on mahdollisuus varmistaa mestaruus HJK:n vieraana.

PK-35 – HPS

Alemmassa loppusarjassa tilanne vaikutta vahvasti siltä, että helsinkiläisjoukkueet PK-35 ja HPS ratkaisevat karsijan paikan kohtalon. Ilves ei ole hävinnyt alemmassa loppusarjassa yhtään ottelua, ja on edelleen vahvin kandidaatti suoraksi säilyjäksi. Oman mielenkiintonsa alempaan loppusarjaan on tuonut piristynyt JyPK, joka on onnistunut sekoittamaan pakkaa toden teolla, vaikka oma sarjapaikka on menetetty. JyPK:n hyvä nousukiito tarkoittaa sitä, että helsinkiläisjoukkueet eivät voi laskea itselleen varmoja pisteitä yhdestäkään ottelusta loppukaudella. Siksi keskinäinen ottelu nousee erittäin suureen arvoon.

Helsinkiläisseurojen aikaisemmat kohtaamiset ovat menneet laidasta laitaan. Kauden ensimmäisessä derbyssä PK-35 otti murskavoiton HPS:stä peräti lukemin 1–6. Runkosarjan toisessa kohtaamisessa mentiin huomattavasti tasaisemmissa merkeissä, ja loppulukemiksi kirjattiin 2–2. Alaloppusarjan ensimmäisessä kohtaamisessa taas oli HPS:n vuoro hallita peliä, ja vihreät nappasivatkin ottelusta 3–1-voiton.

Ailahtelevuus onkin leimannut kummankin joukkueen tekemistä läpi kauden. PK-35 pelasi heikon ottelun JyPK:a vastaan viime kierroksella, mutta sitä edellinen ottelu Ilvestä vastaan oli punamustilta hyvää tekemistä. HPS pelasi vahvasti edellisessä derbymatsissa, mutta sen jälkeen Ilvestä vastaan tekeminen ei lähellekään samalla tasolla. Näiden kahden joukkueen kohdalla on turvallista todeta, että päivän kunto todellakin ratkaisee – edessä voi tasainen kamppailu pisteistä, tai sitten todellinen maali-ilottelu suuntaan tai toiseen. Yrityksestä ja tahdosta pisteiden saaminen tuskin tulee kummallakaan jäämään kiinni, sillä helsinkiläisjoukkueille pisteet paikallispelistä ovat elintärkeitä säilymisen kannalta.

HJK – KuPS

Töölössä pelataan lauantaina ehkä koko kauden isoin ottelu. Subway Kansallista Liigaa kaudella 2021 dominoinut KuPS voi varmistaa mestaruutensa HJK:ta vastaan. Yksikin piste riittää mestaruuden naulaamiseen. Toki melko turvallinen tilanne KuPS:n kannalta on jo nyt. Se on kuusi pistettä edellä kakkosena olevaa TiPS:a, ja kuopiolaisten maaliero on peräti 16 maalia parempi. Melkoista romahdusta mestaruuden karkaaminen siis vaatisi. Mestaruuden varmistaminen jo tässä kohtaa olisi silti mieluinen asia keltamustille. HJK:lle tuloksellisesti pelissä on enää neljäs sija, mutta joukkue haluaisi varmasti päättää haastavan kautensa kunnialla ja ottaa vielä jokaisen otettavissa olevan pisteen.

Kotijoukkue HJK sai pari viikkoa sitten kunnon selkäsaunan PK-35 Vantaalta. Ehkä heikko ottelu herätteli joukkuetta, sillä sen jälkeen edellisellä kierroksella Klubi kaatoi FC Hongan komeasti 4–0. Tilanteiden valossa suuri vääryys eivät rumemmatkaan lukemat olisi olleet. HJK onnistui luomaan hyviä hyökkäyksiä laitojen kautta. Hyviä tilanteita syntyi myös HJK:n korkean prässin seurauksena. Roosa Tuominen ja Ria Karjalainen esiintyivät kumpikin pirteästi sinivalkoisten hyökkäyksessä ollen alati vaarallisia. Mikäli HJK pystyy pitämään hyökkäyspäässä yllä samanlaista meininkiä, se lupaa hyvää Klubin loppukaudelle.

Hyvän hyökkäyspelaamisen ylläpitäminen ei tule olemaan helppoa lauantain ottelussa, kun vastaan asettuu KuPS:n raudanluja puolustus. Vaikka KuPS usein hallitsee palloa nimenomaan vastustahan kenttäpuoliskolla, eivät kuopiolaiset ole antaneet tilaa edes nopeille vastahyökkäyksille. Edellisessä ottelussaan mestarisuosikki KuPS oli myös hyökkäyspäässä suorastaan pelottavan tehokas, kun se myllytti PK-35 Vantaata lukemin 7–0. Nähtäväksi jää, pystyykö HJK pitämään kurissa Gentjana Rochia ja kumppaneita, vai marssiiko KuPS mestaruuteen Klubin kustannuksella.

TiPS – PK-35 Vantaa

TiPS:n mestaruushaaveet käytännössä murskaantuivat viime viikonloppuna, kun se joutui tyytymään tasapeliin Åland Unitedin kanssa. Pelillisesti suoritus ahvenanmaalaisia vastaan ei ollut huono, mutta se tuskin tikkurilalaisia hirveästi lohdutti. TiPS voi kuitenkin pelata kauden loppuun pää pystyssä, sillä joukkue on pelannut hienon kauden ja ylittänyt monien odotukset. Kakkossija on jo varmaa, mutta TiPS tulee olemaan viimeisilläkin kierroksilla vaikea voitettava. TiPS pelaa suurella sydämellä viihdyttävää jalkapalloa.

Hävettävää ei ole myöskään toisella vantaalaisjoukkueella. PK-35 Vantaa on palannut kärkitaistoon, ja vaikka ennen kautta joukkueeseen ei tullut edelliseen kauteen verrattuna kovinkaan paljoa vahvistuksia, joukkueen tekemisen taso on noussut todella paljon viime kauteen verrattuna. Mikäli alkukauden muutamat tiukat ottelut olisivat kääntyneet vantaalaisten hyväksi, saattaisi se olla viimeisille kierroksille lähdettäessä vielä paremmissa asemissa. Nyt se kuitenkin taistelee neljännestä sijasta HJK:n kanssa.

Vantaan paikallispelit ovat aina olleet mielenkiintoisia kamppailuja, mutta tällä kaudella TiPS on ollut vahvempi kummassakin kohtaamisessa. TiPS pääsee lähtemään otteluun paremmalla itseluottamuksella, sillä on viime kierrokselta takanaan tasapeli Åland Unitedia vastaan, kun taas PK-35 Vantaalla on takanaan 7–0-tappio KuPS:lle. Punamustat eivät kuitenkaan kuopiolaisia vastaan olleet aivan niin tuuliajolla, kun lukemat antaisivat ymmärtää, vaan mukana oli enemmän KuPS:n hyvyyttä kuin vantaalaisten heikkoutta. Hyvällä ottelulla PK-35 Vantaa pystyy hyvinkin haastamaan TiPS:n, ja Tikkurilassa nähdäänkin varmasti jännittävä ottelu.

FC Honka – Åland United

Sunnuntaina Espoon Tapiolassa vastakkain asettuu kaksi melko paineetonta joukkuetta. Åland United on varmistanut pronssiset mitalit, mutta sen parempaan sijoitukseen ei enää ole mahdollisuuksia. FC Honka voi vielä nousta viidenneksi, mikäli se voittaa molemmat jäljellä olevat pelinsä eikä PK-35 Vantaa enää napsi pisteitä. Sen paremmille sijoituksille espoolaisilla ei enää ole mahdollisuuksia.

Vaikka Åland Unitedin kausi kokonaisuutena on ollut huomattavasti vahvempi kuin FC Hongan, eivät ahvenanmaalaiset ole tällä kaudella onnistuneet espoolaisia vastaan haalimaan kasaan yhtään pistettä. Kauden ensimmäisen kohtaamisen FC Honka voitti lukemin 3–1 ja runkosarjan toisella kierroksella voitto irtosi 0–1-lukemin. Honka on siis ollut Åland Unitedille yksi kauden vaikeimmista vastustajista. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseksi ottelu tällä kertaa muotoutuu.

Lähtökohdat otteluun ovat ehdottomasti paremmat ahvenanmaalaisilla. Heillä on takanaan tasapeli sarjakakkosen TiPS:n kanssa, kun taas Honka koki edellisellä kierroksella 4–0-selkäsaunan HJK:n vieraana. Espoolaiset varmasti haluavat pestä kasvonsa tuosta ottelusta ja osoittaa, että he pystyvät parempaan.

Search