Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Lauantaina neljä ottelua, maanantaina kierros pakettiin

21.05.2021

Subway Kansallisessa Liigassa nähdään lauantaina neljä ottelua. PK-35 haastaa sarjakärki KuPS:n kotikentällään. Kärkiotteluissa kohtaavat HJK ja Åland United sekä TiPS ja FC Honka. JyPK saalistaa avauspisteitään HPS:n vieraana. Maanantaina nähdään vielä yksi ottelu, kun PK-35 Vantaa ja Ilves ottavat yhteen Myyrmäessä.

HJK – Åland United

HJK saa seitsemännen kierroksen ottelussa eteensä kovan haasteen, kun sarjan kakkossijaa nimissään pitävä Åland United saapuu Töölöön sinivalkoisten vieraaksi. Kotijoukkue HJK:n sairastupa on ollut alkukaudesta täynnä, mutta pikkuhiljaa kuntoutuneita pelaajia on saatu takaisin rosteriin. Viime ottelussa FC Honkaa vastaan ensimmäiset minuutit Klubi-paidassa pääsi pelaamaan Ilvestä aikaisemmin edustanut Tuuli Enkkilä, joka kunnossa ollessaan tuo lisää vaihtoehtoja helsinkiläisten keskikentälle.

Kuntoutumisista huolimatta loukkaantumiskierre tuntuu edelleen vaivaavan HJK:n pelaajistoa. Honkaa vastaan Klubi koki ikävän takaiskun, kun vaikuttavasti alkukaudella esiintynyt maalivahti Annika Laihanen loukkaantui, eikä pystynyt jatkamaan ottelua. Laihasen vamman vakavuudesta ei tietoa, eikä siis ole selvää saako HJK ykkösveskarinsa jalkeille tärkeään otteluun Åland Unitedia vastaan. Klubilla on viimeiseltä kahdelta kierrokselta takanaan vain yksi voitto ja kaksi tasapeliä, joten ahvenanmaalaisia vastaan olisi hyvä päästä pelaamaan mahdollisimman kovalla kokoonpanolla. Honka-tasapelissä vaihdosta sisään tullut Ella Kelloniemi piti kuitenkin paikkansa maalissa mallikkaasti, mikä lupaa hyvää maalivahtipelin kannalta, vaikka Laihanen ei pystyisikään pelaamaan.

Åland Unitedilla on takanaan kaksi suurilukuista voittoa HPS:a ja PK-35:ttä vastaan. Yksilötaitoa vilisevä joukkue on ollut usein vahva erityisesti toisella puoliajalla, ja viimeisten kahden ottelun kymmenestä maalista peräti kahdeksan on syntynyt otteluiden jälkimmäisillä puolikkailla. Vaarallinen hyökkäyspään kaksikko Cassandra Korhonen ja Dana Leskinen ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia tähän asti lähes kaikille joukkueille. HJK:ta vastaan Åland United pyrkii varmasti vielä aiempaa tasapainoisempaan joukkuesuoritukseen, joka mahdollisesti näkyy maaleina jo ensimmäisen nelivitosen aikana.

PK-35 – KuPS

Viime kierroksella ahvenanmaalaisten kovassa käsittelyssä ollut PK-35 saa jälleen vastaansa kovan joukkueen, kun sarjakärki KuPS matkustaa Puistolaan. Kotijoukkueella tulee olemaan tiukka iltapäivä, sillä keltamustat ovat ensimmäisillä kierroksilla osoittaneet olevansa sarjan ehdotonta eliittiä. Kuopiolaiset pelaavat erittäin tasapainoista jalkapalloa, johon vaarallisuutta tuo muun muassa Gentjana Rochin kaltainen tehohyökkääjä. Punamustien on onnistuttava ennen kaikkea koko joukkueen puolustamisessa ja maalinsa varjelussa unohtamatta tietenkään oman hyökkäysvaiheensa perusteita.

PK-35:n kohdalla viime kaudella ihastuttanut kova ja taisteleva prässipelaaminen ei ole aivan ollut samalla tasolla kuin viime vuonna. Punamustien joukkue on kuitenkin lähestulkoon identtinen viime kauteen nähden, joten potentiaali vastustajan pelaamisen vaikeaksi tekemiseen on edelleen olemassa. Punamustien fanit saivat aivan kierroksen alla iloisia uutisia, sillä FC Honka tiedotti Krista ja Katja Hakalan palaavan PK-35-paitaan lainasopimuksella. Katja Hakala on edustuskelpoinen jo KuPS-ottelussa. Siskokset ovat hyvä lisä Punamustien joukkueeseen, ja pelasivatkin molemmat viime kaudella helsinkiläisjoukkueessa isossa roolissa.

Vaikka vahvistuva PK-35 pelaisi lauantaina kauden parhaan ottelunsa, tulee pisteiden raapiminen kuopiolaisia vastaan olemaan äärimmäisen hankalaa. KuPS ei ole pelkästään yksilötasoltaan loistava joukkue, vaan yhteispelaaminen on hyvällä tasolla. Erityisesti koko joukkueen puolustuspelaaminen Gabriela Cuevasin johdolla tekee joukkueesta äärimmäisen vaikean voitettavan. Joukkueen päävalmentaja Ollipekka Ojala kuitenkin uskoo, että vahvasta alkukaudesta huolimatta joukkueessa on potentiaalia vieläkin parempiin suorituksiin.

– Pieniin pelillisiin asioihin me voisimme vielä löytää parannusta, esimerkiksi prässin aloittamiseen ja oman boksin puolustamiseen. Valmentaja löytää aina jotain parannettavaa, Ojala kertoo seuran verkkosivuilla.

TiPS – FC Honka

Pääkaupunkiseudun paikallispelit ovat aina kiinnostavia, eikä tämä vantaalaisten ja espoolaisten kohtaaminen tee poikkeusta. Sarjassa kolmantena keikkuva TiPS otti kolmisen viikkoa sitten kovan päänahan Åland Unitedista ja sitä seurasi niin ikään vakuuttava voitto paikallisvastustaja PK-35 Vantaasta. Tikkurilalaisista povattiin kovaa vastustajaa viime kierroksella myös sarjakärki KuPS:lle, mutta toisin kävi. TiPS:lla on edelliseltä kierrokselta takanaan kirvelevä 5–1-tappio kuopiolaisten vieraana.

Haavojen nuolemiseen ei ole kuitenkaan liikaa aikaa, vaan lauantaina TiPS:lla on edessään kova ottelu FC Honkaa vastaan. Espoolaisilla on viime kierrokselta takanaan maaliton tasapeli HJK:ta vastaan. Vaikka joukkueiden historian tuntien tasapeli Metroderbyssä ei ollut kummoinenkaan yllätys, eivät keltamustat varmasti olleet tyytyväisiä yhteen pisteeseen. Honka on kärsinyt pistemenetyksiä sellaisissa otteluissa, joista pisteet olisivat ehdottomasti olleet otettavissa. Ylimääräisiin pistemenetyksiin ei ole enää varmaa, mikä Honka aikoo edelleen roikkua kiinni mestaruustaistossa.

Sekä TiPS että FC Honka esiintyivät edellisissä otteluissaan – lopputuloksista ja pettymyksistä huolimatta – kohtuullisen hyvin. Kummallakin oli pallon kanssa hyviä hetkiä, mutta maalipaikoille murtautuminen oli kummallekin joukkueelle haastavaa. FC Hongan Hanna Ruohomaa peräänkuuluttaa seuran verkkosivuilla hyvää palautumista ja sen merkitystä tuleville otteluille.

– Otteluruuhka lähestyy loppuaan ja hyvä palautuminen nousee tällä hetkellä todella tärkeään osaan. Tällä hetkellä latautumista tarvitaan myös henkisellä puolella, jotta keskittyminen tulevaan TiPS-peliin on taas sataprosenttista, Ruohomaa toteaa.

HPS – JyPK

HPS:n ja JyPK:n kohtaaminen on molemmissa leireissä yksi kauden odotetuimpia otteluita, sillä ennakkoon ajateltuna molemmat joukkueet tulevat olemaan tiukasti mukana kamppailussa sarjassa säilymisen puolesta. Tällä hetkellä vihreäpaitojen kamppailussa niskan päällä on HPS, joka onnistui pari viikkoa sitten yllättämään FC Hongan. JyPK sen sijaan metsästää viiden pelatun ottelun jälkeen edelleen avauspisteitään sarjassa.

JyPK:n ensimmäiset neljä ottelua sarjassa olivat käytännössä pelkkää puolustamista, eikä joukkue päässyt oikein kunnolla rakentamaan hyökkäyksiä. Viikko sitten PK-35 Vantaata vastaan JyPK pystyi hieman aiempaa paremmin pitämään palloa, mutta Punamustat olivat selvästi askeleen edellä. JyPK:n parhaat mahdollisuudet maalintekoon syntyivät vastahyökkäyksistä, mutta hyvin harva hyökkäys kantoi vastustajan maalille asti.

– Jumpattavaa vielä on, mutta positiivisin mielin lähden HPS peliä kohti, kertoo JyPK:n päävalmentaja Vesa Stenroos.

HPS on viettänyt lyhyttä ottelutaukoa siirretyn Ilves-pelin johdosta. Vihreiden edellinen ottelu oli torstaina 13.5., joten joukkue on päässyt palauttelemaan hieman sunnuntaina 16.5. pelanneita jyväskyläläisiä enemmän. Vaikka hallitsevaa mestaria vastaan HPS joutui taipumaan rumaan 5–1-tappioon, helsinkiläisryhmä on välillä väläytellyt terävällä prässillä ja hyvällä pallonhallinnalla. Alkukauden näyttöjen perusteella HPS lähtee kotikentällään otteluun lievänä ennakkosuosikkina, mutta edessä on varmasti tasainen ja mielenkiintoinen jalkapallo-ottelu. Jaossa on tärkeitä pisteitä, ja kummassakaan leirissä tuskin on vaikeuksia syttyä tähän otteluun.

PK-35 Vantaa – Ilves

PK-35 Vantaan ja Ilveksen alun perin perjantaille 21.5. suunnitellulle ottelulle löydettiin nopeasti uusi pelipäivä, ja ottelu pelataan maanantaina 24. toukokuuta Myyrmäen stadionilla.

Kotijoukkue PK-35 Vantaalla on viimeisimpänä takanaan rutiinivoitto JyPK:sta. Vantaalaisten keskikentän kolmikko Sanna Saarinen, Roosa Bröijer ja Tia-Maria Jaakonsaari pystyivät hyvin hallitsemaan omaa aluettaan. Laidalla Reetta Suomela toi palloa hyvin ylöspäin ja onnistui haastoissaan hyvällä prosentilla. Punamustien tekeminen on kokonaisuudessaan ollut koko kauden hyvällä tasolla, ja se on pystynyt haastamaan sarjan myös kärkijoukkueita. PK-35 Vantaa tulee mitä todennäköisimmin olemaan Ilvekselle kova haaste maanantain ottelussa.

Karanteenin takia pelitauolla ollut Ilves on viimeksi pelannut lauantaina 8. toukokuuta PK-35 vastaan. Tuolloin nuoren joukkueen esitys oli lupauksia herättävä. Keltavihreät olivat ottelun alussa jopa niskan päällä ja onnistuivat luomaan painetta Punamustien kenttäpäätyyn. Hyvä paine katkesi kuitenkin pieneen lamaantumiseen PK-35:n viimeistellessä ottelun avausmaalin, eikä joukkue saanut enää samanlaista draivia tekemiseensä. Päävalmentaja Mika Lahtisen mukaan Ilves haki tietoisestikin hieman riskillä avausosumaa, mikä toisaalta loi vastustajalle mahdollisuuksia nopeisiin vastahyökkäyksiin. Onkin mielenkiintoista nähdä, lähteekö Ilves samankaltaisella taktiikalla myös toista, ennakkoon hieman kovemmaksi vastustajaksi arvioitua, Punamustaa joukkuetta vastaan.

Search