Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Mestarisuosikit kohtaavat kovia haastajia

30.10.2020

Subway Kansallisen Liigan toiseksi viimeisellä kierroksella nähdään kiinnostavia kohtaamisia, kun neljän kärjessä joukkueet kohtaavat toisiaan. TiPS saa poikkeuksellisesti Myyrmäkeen vieraakseen HJK:n, ja KuPS matkaa Ahvenanmaalle Åland Unitedin vieraaksi. Viiden ottelun kierros jakautuu koko viikonlopulle.

TiPS – HJK

Subway Kansallisen Liigan toiseksi viimeinen ottelukierros starttaa huippupelillä, kun sarjan kakkosena oleva TiPS ja neljäntenä oleva HJK ottavat mittaa toisistaan. Kotijoukkueen edellisessä ottelussa TPS piinasi vantaalaisia aina ottelun viimeisille minuuteille asti. Vaikka ottelu oli täysin TiPS:n hallinnassa, ei ratkaisuosuma tahtonut ottaa syntyäkseen. Helpottava osuma syntyi lopulta Oona Sirenin pitkän tempokuljetuksen ja Nora Lehdon viimeistelyn seurauksena. HJK:n tasoista joukkuetta vastaan maalintekotehokkuuden on oltava toista luokkaa kuin se TPS:n vieraana oli.

HJK:n edellinen ottelu päättyi tappioon kovavireiselle FC Hongalle. Tappio oli kuolonisku HJK:n mestaruushaaveille ja kova kolaus myös mitalitaiston kannalta. Pisteittä jääminen pudotti HJK:n KuPS:n taakse neljänneksi kahden pisteen turvin. Pettynyt ja ärsyyntynyt helsinkiläisryhmä todennäköisesti tuleekin perjantain otteluun mielessään vain yksi asia: voitto.

TiPS:n ja HJK:n viimeisin kohtaaminen sarjassa päättyi maalittomaan tasapeliin. Tällä kertaa molemmilla joukkueilla panokset ottelussa ovat niin valtavat, että on hyvin epätodennäköistä, että ottelu päättyisi maalittomana tälläkin kertaa – tasapeli kun ei oikein kummallekaan ottelusta tahdo riittää. Tunnelma Myyrmäen stadionilla tulee varmasti olemaan käsinkosketeltavan jännittävä, eikä kentällä tunnetta tule puuttumaan.

PK-35 – JyPK

PK-35 oli alkukaudella koko sarjan yllättäjä, joka napsi pisteitä lähes jokaiselta joukkueelta. Erityisesti punamustien uhrautuva puolustaminen herätti huomiota alkukauden otteluissa. Kauden loppupuoli onkin sitten ollut helsinkiläisille paljon haastavampi. Viimeisessä kolmessa ottelussa PK-35 on päästänyt enemmän maaleja kuin ennen näitä otteluita koko kaudella. PK-35 viimeisissä otteluissa peluuttanut pelaajia melko laajalla ringillä, sillä joukkueen sijoitus tuskin enää muuttuu mihinkään suuntaan. Joukkueen keskikenttäpelaaja Minea Lassas kuitenkin vakuuttaa Punamusta podcastissa, että kausi pelataan täysillä loppuun saakka.

– Vaikka viimeisillä peleillä ei välttämättä sarjataulukon kannalta ole suurta merkitystä, niillä on paljon merkitystä sen suhteen, mikä fiilis meillä on kauden päättyessä, Lassas toteaa.

JyPK sen sijaan ei vielä voi missään nimessä hengähtää. Vaikka se tällä hetkellä on kiinni viimeisessä suorassa sarjapaikassa ensi kaudelle, on Ilves vain kolmen pisteen päässä. Paineet ottelussa kasaantuvat tästä syystä JyPK:n harteille.

Ilves – PK-35 Vantaa

Ilveksen ja PK-35 Vantaan ottelulla on iso merkitys häntäpään sijoitusten kannalta. Vantaalaiset vaikuttivat jo pitkään olevan suhteellisen turvassa putoamiskamppailun kannalta, mutta tilanne saattaakin vielä loppukaudesta näyttää tukalalta, jos se kärsisi tappion Ilvekselle ja JyPK onnistuisi kaatamaan helsinkiläiset nimikaimat. Voitolla punamustat taas saisivat huokaista helpotuksesta: voitto varmistaisi sarjapaikan Subway Kansallisessa Liigassa myös kaudelle 2021.

Kotijoukkue Ilves sen sijaan on jo nyt tukalan paikan edessä, sillä se on tipahtanut sarjassa karsijan paikalle, eikä TPS paanan pohjimmaisenakaan ole kuin kolme pistettä jäljessä. Pirteästi kauden avannut Ilves ei ole päässyt pisteille sitten heinäkuun. Nyt keltavihreät tarvitsevat pisteitä enemmän kuin koskaan. Tämän tietää myös joukkueen päävalmentaja Mika Lahtinen.

– Vaikka olemme viime aikoina taistelut hävinneet, niin sota ei ole vielä ohi. Lähdemme ehdottomasti voittamaan kahta viimeistä ottelua ja siihen meillä on hyvät mahdollisuudet, Lahtinen toteaa seuran verkkosivuilla.

Åland United – KuPS

Åland United kuului jo ennen kautta vahvasti mestarisuosikkeihin, eikä ahvenanmaalaisryhmä todellakaan ole jättänyt ketään kylmäksi. Jo Suomen Cup -mestaruuden voittanut Åland United on keikkunut sarjan kärkipaikalla jo pitkään, eikä Samuel Fagerholmin porukka varmasti tahdo astua tässä vaiheessa alas podiumilta.

Åland United saa toiseksi viimeisellä kierroksella vastaansa yhden kovimmista kilpakumppaneistaan. Jos kuopiolaisten puolustuspeli hieman takkusikin alkukaudesta, on vaikeudet selätetty sen jälkeen vakuuttavasti. Kovia tehoja tahkonneen KuPS:n tappioton putki on venynyt jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Jenkkipuolustaja Kayla Sharples on tuonut kuopiolaisten puolustukseen rutkasti johtajuutta, ja hyökkäyspäässä joukkue onkin ollut koko kauden Gentjana Rochin ja Aino Krögerin johdolla sanalla sanoen loistava.

KuPS:n pitkän voittoputken takaa löytyy juurikin lauantain vastustaja Åland United. Joukkueet ovat ottaneet yhteen kaudella jo kahdesti, sillä seurat osuivat vastakkain myös Suomen Cupin välierissä. Molemmilla kerroilla Åland United on vienyt voiton, mutta helpolla ahvenanmaalaiset eivät ole KuPS:a vastaan päässeet. Cupin ottelussa voittaja saatiin selville vasta jännittävän rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Myös lauantain kohtaamisesta on lupa odottaa tasaista, kovaa ja huippulaatuista ottelua, vaikka rangaistuspotkukilpailua ei tullaankaan näkemään.

TPS – FC Honka

Viimeksi kun TPS ja FC Honka kohtasivat, otti TPS espoolaisryhmästä yllätysvoiton. Voitto oli käänteentekevä turkulaisten kannalta, ja mustavalkoisten pelaaminen on noussut tuon ottelun jälkeen aivan eri tasolle kuin alkukaudesta. Selkä seinää vasten pelannut TPS on pystynyt vihdoin osoittamaan sitä osaamista, joka joukkueessa tiedettiin olevan. Turkulaisten maalivahti Siiri Välimaa on ollut koko kauden ottelusta toiseen loistava, mutta viime aikoina myös muita vastuunkantajia on alkanut löytymään.

Koko kauden kovimmasta kirivaihteesta on kuitenkin vastannut TPS:n lauantain vastustaja FC Honka. Honkaa pidettiin ennen kautta vahvana mitaliehdokkaana, mutta alkukausi ei luvannut hyvää. Kauden puolivälin tuntumassa palaset loksahtivat kohdalleen, eikä Honka ole 12.9. pelatun TPS ottelun jälkeen hävinnyt kertaakaan. Hongan tieltä ovat joutuneet taipumaan mm. PK-35 sekä HJK.

Jos TPS:n ja Hongan kohtaaminen viimeksi olikin käänteentekevä ottelu molemmille joukkueille, tulee se sitä olemaan myös tällä kertaa. Voitolla TPS voisi nousta tasapisteisiin Ilveksen kanssa taistelemaan karsijan paikasta. Hongalle taas voitto voisi parhaimmillaan merkitä vielä mitalitaistoon nousemista.

Search