Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Mestaruustaisto tiivistyy – TIPS hakee pisteitä Åland Unitedia vastaan

24.09.2021

TiPS hakee lauantaina mestaruustaiton kannalta isoja pisteitä Åland Unitedia vastaan. KuPS pyrkii varmistelemaan johtoasemaansa PK-35 Vantaata vastaan. Ylemmän loppusarjan osalta kierroksen täydentävät HJK ja FC Honka, jotka ottavat toisistaan mittaa Helsingissä. Ilves ja HPS pelaavat alemman loppusarjan kannalta isoista pisteistä niin ikään lauantaina. Sunnuntaina JyPK jahtaa avauspisteitään PK-35:n vieraana.

TiPS – Åland United

TiPS saa yhdessä kauden tärkeimmistä otteluistaan vastaansa Åland Unitedin. TiPS on vielä mukana mestaruustaistossa, mutta ero KuPS:iin on neljä pistettä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pistemenetyksiin ei ole varaa. TiPS:n tavoitteena on kulkea loppukausi voitosta voittoon. Lisäksi joukkueessa toivotaan KuPS:n kärsivän yllätystappion PK-35 Vantaalle tai HJK:lle ennen päätöskierrosta. Silloin toivo vielä eläisi, että lauantaina 9. lokakuuta pelattavan päätösottelun jälkeen pokaali matkaisi Tikkurilaan. TiPS:n maaliero on parempi kuin Åland Unitedin, joten vantaalaiset ovat käytännössä jo lähes varmistaneet, että hopeinen mitali on kauden vähimmäispalkinto. Siksi ahvenanmaalaisten loppukauden tavoitteeksi jääkin hakea hyvää virettä Kansallisen Liigan kauden jälkeen pelattavaan Suomen Cupin finaaliin. Pronssisen mitalin liigasta ahvenanmaalaiset ovat jo varmistaneet.

Åland United on loppusarjassa pelannut erittäin viihdyttävää jalkapalloa. Maaleja on tullut paljon, sillä ahvenanmaalaiset viimeistelivät molemmissa loppusarjan otteluissa kolme maalia. Toki omissa on soinut myös. Pelit ovat olleet vauhdikkaita ja tapahtumia on ollut molemmissa päissä. Åland United on osoittanut viimeisissä otteluissa suurta taistelutahtoa. PK-35 Vantaata vastaan se nousi tappioasemasta voittoon ja KuPS:a vastaan joukkue kiri 0–3-tappioasemista vielä 3–3-lukemiin, mutta KuPS kuittasi Aino Krögerin viime hetken maalilla pisteet. Åland United on kuitenkin osoittanut, että se ei todellakaan ole lannistunut vaan hakee voittoa joka ikisestä ottelusta, vaikka mestaruus onkin tämän kauden osalta karannut.

TiPS:n vahvuutena kauden loppupuolella on ollut toimiva puolustus. Myös maaleja on tullut hyvällä tahdilla, ja vantaalaisia varmasti kaivelevat alkukaudella tulleet pistemenetykset. Vantaalaiset ovat alun haparoinnin jälkeen olleet riittävän vahvoja haastamaan KuPS:n mestaruustaistossa, mutta nuo alkukauden pistemenetykset saattavat maksaa mestaruuden. TiPS:a on kuitenkin ollut ilo seurata, ja esimerkiksi Oona Sirenin maalivireen löytyminen lupaa hyvää – ei vain loppukautta ajatellen, vaan yleisesti nuoren joukkueen tulevaisuutta ajatellen. Mikäli hyvä työ jatkuu, TiPS:n vuoro kyllä tulee vielä.

KuPS – PK-35 Vantaa

Jos TiPS:lla on edessään valoisa tulevaisuus, niin KuPS:n voidaan todeta elävän valoisaa tulevaisuutta. Mestarisuosikki on ollut läpi kauden raudanluja, ja ansaitsee paikkansa kärjessä, kysyi sitten keneltä tahansa. Vaikka kuopiolaisilla on muutamia erityisen tärkeitä pelaajia, kuten maalitykki Gentjana Rochi, keskikentän tasapainottaja Emma Peuhkurinen ja puolustuksen johtohahmo Gabriella Cuevas, on keltamustien pelitapa ollut sellainen, että se antaa kaikille pelaajille mahdollisuuden loistaa. KuPS:n pelaajista kuka tahansa saattaa nousta ottelussa ratkaisevaan rooliin. Joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, mutta KuPS:lla ei heikkoja lenkkejä ole ollut. Se lieneekin KuPS:n salaisuus, vaikkei kummoinen salaisuus olekaan.

Vaikka PK-35 Vantaa ei tänä vuonna tule yltämään mitaleille, on joukkueesta paljon hyvää sanottavaa. Punamustat ovat heikomman viime kauden jälkeen osoittaneet, että ovat valmiita palaamaan kärkikastiin. Nuoret Oona Sevenius ja Wilma Forsblom ovat pelanneet hyvän kauden ja kantaneet suurta vastuuta vantaalaisten hyökkäyspelaamisessa. Onnistujia on ollut muutenkin laajalla rintamalla. Ensimmäistä liigakauttaan pelaava Reetta Suomela on osoittanut kuuluvansa pääsarjatasolle, ja maalivahti Velma Oikarinen on pelannut varmasti. Harmittavasti Oikarisen kausi päättyi loukkaantumiseen. Sanni Solehmainen on kuitenkin hoitanut velvollisuutensa toisena maalivahtina onnistuneesti, joten vantaalaisten hyvä kausi ei maalivahtipelaamiseen kaadu Oikarisen pois jäätyäkään.

Jos PK-35 Vantaa pelaa lauantaina parhaimmillaan, voi se antaa KuPS:lle hyvän vastuksen, eikä yllätyksen mahdollisuuttakaan voi sulkea pois. Kuopiolaiset lähtevät silti otteluun selvänä ennakkosuosikkina jo edellistenkin otteluiden perusteella. KuPS on voittanut aiemmat kohtaamiset selvästi, eikä PK-35 Vantaa juuri ole löytänyt aseita mestarisuosikin haastamiseen.

HJK – FC Honka

HJK:lla on edelliseltä kierrokselta takanaan jopa yllättävän ruma tappio PK-35 Vantaata vastaan. HJK:n kausi ei ole yltänyt odotuksiin, eivätkä siirtoikkunassa saadut kovat vahvistukset ole onnistuneet kääntämään helsinkiläisten kelkkaa. Välillä helsinkiläiset ovat pelanneet vahvaa puolustuspeliä, mutta tuolloin maalinteko on ollut vaikeaa. Nyt yläloppusarjassa taas omissa on soinut reippaasti. Tuntuu lähes uskomattomalta, että HJK:lla on riveissään Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä, jonka hyökkääjäpariksi on laittaa niinkin laadukkaita pelaajia kuin Roosa Tuominen ja Ria Karjalainen, mutta silti maalinteko on suuri haaste. Hyökkäyspelaaminen ei vain kokonaisuutena ole ollut riittävän hyvää, vaikka pelaajapotentiaali on valtava.

Myöskään HJK:ta vastaan lauantaina asettuva Honka ei ole yltänyt ennen kautta asetettuihin odotuksiin. Perinteikkäitä pääkaupunkiseudun suurseuroja yhdistää myös se, että HJK:n tavoin myös Hongan ongelmat ovat olleet erityisesti hyökkäyspäässä ja maalinteossa. Ainoastaan JyPK on tehnyt kauden aikana vähemmän maaleja kuin FC Honka. Maalintekohaasteista huolimatta Honka on pelannut koko kauden aikana vain suhteellisen tiukkoja otteluita, koska puolustuspää toimii suhteellisen hyvin.

Varsinaista maali-ilottelua tuskin on HJK:n ja FC Hongan yhteen ottaessa lupa odottaa. Tiukkaa kamppailua pisteitä ja viidennestä sijasta sen sijaan tullaan näkemään enemmän kuin todennäköisesti.

Ilves – HPS

Ilves ja HPS ovat olleet kauden positiivisia yllättäjiä. Kummallekaan ei povattu auvoisia aikoja, mutta kumpikin joukkue on osoittanut pystyvänsä haastamaan sarjan kovimpiakin joukkueita. Erityisesti Ilveksen peli-ilme on ollut kauden puolivälin käänteen jälkeen pirteä. Mikäli samanlainen meno jatkuu loppukauden ajan, päävalmentaja Anssi Ylinen voi antaa kauden jälkeen itselleen ansaitut taputukset olalle. Ylimielisyyteen ei toki ole varaa, sillä HPS on tällä hetkellä juuri se joukkue, joka voi vielä ajaa Ilveksen ahdinkoon.

HPS:n joutuminen karsijan paikalle näytti jo jossain kohtaa lähes varmalta, mutta helsinkiläisryhmä on loppukaudesta kerännyt elintärkeitä pisteitä. Viime kierroksen voitto PK-35:stä oli juuri sellainen buusti, mitä HPS tähän kohtaan tarvitsi. Vaikka Ilves tällä hetkellä on suurin suosikki alemman loppusarjan voittajaksi, viime kierroksen kaltaisella suorituksella HPS saattaa hyvinkin ryöstää pisteen tai jopa täydet kolme pistettä Tampereelta. Voitto nostaisi HPS:n alemman loppusarjan piikkipaikalle, mutta Ilveksellä on yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Ilveksen ja HPS:n välisestä ottelusta voi tulla hyvinkin vauhdikas, sillä kummankin vahvuudet ovat tällä hetkellä hyökkäyspelaamisessa.

PK-35 – JyPK

PK-35 kärsi edellisellä kierroksella tappion HPS:lle, mikä saattoi olla karsijan paikan kannalta erittäin merkittävää. HPS on nyt vain yhden pisteen verran toista helsinkiläisjoukkuetta jäljessä, mikä tarkoittaa punamustille, että haparointeihin ei enää ole varaa. Tasapeli Ilvestä vastaan oli vielä joukkueelta hyvä venyminen, mutta toisessa osaottelussa HPS on voitettava, ellei Ilves sitten kompuroi myös tahollaan. Sitä ennen voitto on napattava vielä JyPK:sta, jolle häviämistä voisi tässä kohtaa pitää punamustille melko katastrofaalisena.

Aikaisempien tulosten valossa voidaan todeta, että jos JyPK pistetilinsä tällä kaudella avaa, on se todennäköisimmin juuri PK-35:ttä vastaan. Jyväskyläläiset ovat pelanneet tiukimmat ottelunsa juuri punamustia vastaan, vaikka pelitilanteiden valossa eivät pisteet väärälle joukkueelle ole kertaakaan menneet. JyPK voisi pelata periaatteessa täysin paineettomasti, sillä putoaminen on jo joukkueelle varmaa. Nollakerhosta pois pääseminen saattaa kuitenkin luoda omanlaistaan painetta. Joukkueen pitäisi löytää hyvä fiilis ja rentoutta erityisesti maalintekoon, jotta pisteitä voisi vielä tulla.

Search