Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Mitkä joukkueet palaavat minitauolta vahvimpina?

07.08.2020

Tasaisena etenevässä Subway Kansallisessa Liigassa pelataan täysi kierros lauantaina. Kärkijoukkue TiPS:n haastaa maalihirmu KuPS ja nousujohteisesti pelannut Ilves saa vieraakseen kauden varman suorittajan PK-35:n. TPS metsästää edelleen avauspisteitään, kun PK-35 Vantaa saapuu Palloseuran vieraaksi Yläkentälle. Kierroksen muissa otteluissa kohtaavat JyPK ja HJK sekä Åland United ja FC Honka.

Ilves – PK-35

Tampereelle povataan sään puolesta lauantaiksi kuumaa keliä, jopa hellelukemia. Kuumuutta lienee tiedossa myös Tammelan stadionilla, kun Ilves saa vieraakseen PK-35:n. Sarjan tasaisuutta kuvaa hyvin se, että Ilveksen vieraat ovat sarjataulukossa vasta viidentenä, vaikka tappioita on kaudella tullut vain yksi. PK-35:n tekeminen kauden mittaa on ollut tasaisen vahvaa ja varmaa. PK-35 joutuu kuitenkin kohtaamaan tupsukorvat ilman päävalmentajaansa Rami Rantasta. Punamustien verkkosivuilla kerrotaan, että Rantanen joutuu jättämään ottelun välistä UEFA A -valmentajakoulutuksen takia.

Kotijoukkue Ilves vaanii sarjataulukossa kuudennella sijalla heti vieraidensa perässä. Ilvekselle alkukausi oli haastava, sillä se joutui heti kohtaamaan sarjan kovimpia joukkueita. Nuoren joukkueen tekeminen on kuitenkin mennyt koko kauden eteenpäin. Tämä on näkynyt myös pistesaaliin kasvuna. Ennen taukoa Ilves onnistui nappaamaan kolme pistettä TPS:lta ja JyPK:lta. Kauden kovin päänahka keltavihreille oli kuitenkin tiukka vierasvoitto Åland Unitedista. Tämä on osoitus siitä, että parhaimmillaan Ilves pystyy haastamaan sarjan kovimmatkin joukkueet.

Lauantain ottelussa on tiukan sarjataulukon lisäksi potentiaalinen mahdollisuus laittaa muitakin tilastoja uusiksi. Kansallisen Liigan maalipörssin jaetulta neljänneltä sijalta löytyvät nimittäin sekä PK-35:n Amanda Rantanen että Ilveksen Roosa Tuominen. Molemmat pelaajat ovat kaudella viimeistelleet neljä osumaa.

JyPK – HJK

Jälleen kerran vakuuttavaa kautta pelaava hallitseva mestari HJK matkaa lauantaina Jyväskylän Harjulle JyPK:n vieraaksi. HJK nousi edellisen kierroksen 1-0 voitollaan FC Hongasta sarjassa toiseksi. Alkukauden takelteluiden jälkeen HJK on onnistunut saamaan pelinsä jälleen toimimaan. FC Honkaa vastaan Klubilaiset kykenivät vahvoihin pallonhallintajaksoihin ja onnistuivat luomaan maalintekotilanteita kiitettävästi. Lieneekin turvallista todeta, että HJK matkaa ennakkosuosikkina myös lauantain otteluun.

Siinä missä HJK on esiintynyt kaudella vahvasti, on JyPK:n peli tökkinyt pahemman kerran. Jyväskyläläiset ovat onnistuneet kauden aikana haalimaan ainoastaan kolme pistettä. Kotijoukkue saapuu kuitenkin Harjulle lauantaina merkittävästi vahvistuneena, sillä Italian Serie A:n Pink Barissa edustaneen Henna Honkasen pelilupa on vihdoin kunnossa. Yli 100 liigaottelua Suomessa pelannut Honkanen oli viime kaudella JyPK:n paras maalintekijä. Voisiko Honkasen paluu olla se piristysruiske, joka nostaa Pallokerhon pelin uudelle tasolle?

TPS – PK-35 Vantaa

Piristysruiskeen tarpeessa vaikuttaisi olevan myös TPS. Seitsemä pelatun ottelukierroksen jälkeen turkulaiset kahlaavat edelleen sarjataulukon pohjalla. Raitapaidat eivät ole onnistuneet koko kaudella ottamaan yhtään pistettä, ja maaliero 1-19 puhuu samaa karua kieltään. TPS:n kauden sankari on ollut maalivahti Siiri Välimaa, jota ilman maaliero saattaisi puhua vieläkin karumpaa kieltä. Joukkue onnistui kuitenkin edellisellä kierroksella pitämään sarjakärki TiPS:n pitkään nollilla, vaikka joutuikin lopulta taipumaan tiukkaan 1-0 tappioon. Tämä herättää pientä toivonkipinää siitä, että ainakin turkulaisten puolustuspeli olisi vihdoin jokseenkin kunnossa.

PK-35 Vantaa on ollut ehkä jopa koko kauden ailahtelevin joukkue. Seitsemällä kierroksella seitsemän pistettä keränneet punamustat ovat joutuneet taipumaan kauden aikana selvänumeroimisimmin KuPS:lle, FC Hongalle, TiPS:lle ja PK-35:lle. Toisaalta joukkue on saanut myös vakuuttavia onnistumisia, kuten täyden pistepotin Åland Unitedista ja yhden pisteen HJK:lta. Maalintekovaikeuksista kärsineen PK-35 Vantaan täytyykin turkulaisten vieraana löytää keinoja päästä vaarallisille maalintekosektoreille, mikäli se aikoo kasvattaa pistepottiaan Yläkentällä.

TiPS – KuPS

TiPS:n ja KuPS:n kohtaaminen lienee yksi kierroksen odotetuimmista otteluista. Tikkurilan Palloseuraa on monissa keskusteluissa tituleerattu jo sarjan parhaaksi joukkueeksi. Ainakin tällä hetkellä tilastojen valossa TiPS sitä onkin, sillä se johtaa Kansallista Liigaa 17 pisteellä. Kakkosena oleva HJK on jäänyt jo kolmen pisteen päähän. Yksikään joukkue ei ole TiPS:a onnistunut kaudella voittamaan, ja tasapeliinkin ovat yltäneet vain Åland United ja PK-35. Vantaalaiset ovat myös tällä hetkellä sarjan vähiten maaleja päästänyt joukkue yhdessä PK-35:n kanssa. Kaikin puolin vakuuttavasta jengistä on siis kyse. Ainoa TiPS:a kauden aikana horjuttanut asia on kapteeni Roosa Ariyon loukkaantuminen. Heinäkuun kuukauden pelaajaksikin valitun Ariyon poissaolo näkyi joukkueen otteista edellisessä ottelussa TPS:a vastaan.

KuPS on kunnostautunut kauden aikana sarjan maalitykkinä, josta kertoo hurja keskiarvo 2,7 maalia per ottelu. Toki vastaavasti myös KuPS:n omissakin on soinut muita kärkijoukkueita selvästi enemmän. Hurja tahti hyökkäyspäässä on nostanut kuitenkin KuPS:n sarjataulukossa kolmanneksi. Kuopiolaisten ottelut ovat olleet poikkeuksellisen maalirikkaita lukuunottamatta viime kierroksen 0-0 tasapeliä PK-35:n kanssa. Yksi KuPS:n kauden parhaita otteluita oli viime viikolla nähty Suomen Cupin välierä, vaikka ottelu lopulta rangaistuspotkuilla kääntyikin Åland Unitedin voitoksi. Pitkäksi venynyt ottelu oli kuitenkin kuopiolaisille myös hyvin uuvuttava, joten toivotaan, että KuPS on palautunut täysin ja on valmis laittamaan sarjakärjen tiukille. Parhaimmillaan KuPS nimittäin on juurikin se joukkue, joka siihen pystyy.

Åland United – FC Honka

Kuten sanottua, Åland United pelasi viime viikonloppuna maratonottelun KuPS:n kanssa, kun taas vastustajaksi saarelle saapuva FC Honka sai ladata akkujaan vapaan viikonlopun myötä. Åland United on ollut kaudella kaudella vakuuttava, vaikka tappiot Ilvestä ja PK-35 Vantaata vastaan olivat jossain määrin yllättäviä. Viime viikonlopun Suomen Cupin välieräottelussa Åland United nousi voittoon kahden maalin tappioasemasta loistavalla toisen puoliajan esiintymisellä. Tämä Suomen Cupissa löytynyt upea flow saattaakin antaa enemmän kuin mitä ottelun tuoma fyysinen rasitus vie.

Honka on valahtanut Kansallisen Liigan sarjataulukossa sijalle seitsemän, mutta tämä kertoo tällä hetkellä enemmän sarjan tasaisuudesta kuin Hongan tasosta. Espoolaisjoukkue on pelannut paljon tasaisia otteluita, jotka ovat lopulta kääntyneet tappioiksi. Honka on kuitenkin myös onnistunut kaudella voittamaan esimerkiksi KuPS:n, joten kovasta joukkueesta on Hongankin kohdalla kyse. Keltamustien kauden vaarallisin pelaaja on tähän asti ollut Dana Leskinen. Nuori pelaaja on viimeistellyt Kansallisessa Liigassa tällä kaudella neljä maalia, joista kolme painui KuPS:n verkkoon. Onnistuuko Leskinen maalinteossa myös toista kovaa joukkuetta, Åland Unitedia, vastaan?

Search