Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Runkosarja huipentuu 18. kierroksella

27.08.2021

Subway Kansallisen Liigan runkosarjan viimeinen kierros pelataan lauantaina 28. elokuuta klo 17.00 alkaen. Kierroksen jälkeen selvillä on kuusi ylempään loppusarjaan jatkavaa joukkuetta.

PK-35 Vantaa – PK-35

PK-35 Vantaan tilanne on tällä hetkellä hyvä ajatellen ylempää loppusarjaa. Honka voi vielä tulla ohi, mutta Ilves ja PK-35 ovat jääneet sen verran kauas taakse, että he eivät enää uhkaa vantaalaisten paikkaa kuuden parhaan joukossa. Mitalitaisto on kuitenkin karannut suhteellisen kauas. Helsinkiläisillä kaimoilla taas on paljon pelissä. Vaikka joukkue on tällä hetkellä vasta kahdeksantena, elävät mahdollisuudet yläloppusarjapaikasta vielä. Jos helsinkiläiset voittaisivat ja Honka sekä Ilves häviäisivät, kiilaisi PK-35 kuudenneksi.

Punamustien derbyt Kansallisessa Liigassa ovat olleet viihdyttäviä otteluita. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa kesäkuussa päädyttiin tasalukemiin 2–2. Ottelu oli pääosin vantaalaisten hallintaa, ja samankaltaista ottelua voidaan odottaa myös tällä kertaa. PK-35 Vantaa on ollut läpi kauden pelillisesti vahvempi, mutta otteluiden kääntäminen voitoiksi on ollut haastavaa siitäkin huolimatta, että nuori hyökkäyspari Oona Sevenius ja Wilma Forsblom on onnistunut kaudella hyvin. Erityisen tehokas on ollut Sevenius, joka on viimeistellyt kaudella peräti kymmenen osumaa. Vantaalaisilla on myös vahva ja kokenut keskikentän kolmikko, jonka avulla pallonhallintapeli sujuu punamustilta luontevasti.

Helsinkiläiset kaimat sen sijaan ovat enemmänkin vastahyökkäysjoukkue. Parhaimmillaan PK-35 saa vastustajan pelinavaamisen sekaisin vahvalla prässipelillään. Myös nopea reagointi vastustajan pallonmenetyksen jälkeen on tuottanut hyviä tilanteita, joskin aivan alkukauden mukaista vastahyökkäysvoimaa helsinkiläisillä ei enää ole Amanda Rantasen lähdettyä Ruotsiin. Toisaalta esimerkiksi Minea Lassas on parantanut peliään koko ajan loukkaantumisesta toivuttuaan, ja nouseekin koko ajan suurempaan rooliin joukkueessa. Parhaimmillaan PK-35 voi venyä jopa kolmeen pisteeseen vantaalaiskaimojen vieraana, mutta viimeaikaisten näyttöjen perusteella vantaalaiset lähtevät otteluun ennakkosuosikkina.

JyPK – TiPS

JyPK:n kohtalo alkaa olla sinetöity. Toiseksi viimeisenä oleva HPS on jo 14 pisteen päässä. Jyväskyläiset pelaavatkin tällä hetkellä enneminkin kunniasta kuin sarjapaikasta. TiPS:lla sen sijaan jokaisessa loppukauden ottelussa panoksena on mestaruus. KuPS:n ollessa neljä pistettä edellä yksikin pistemenetys voi ratkaista kultaisten mitalien kohtalon.

JyPK:n kaksi viimeistä ottelua ovat olleet koko kauden parasta tekemistä. Keskiviikkona HPS:a vastaan JyPK:lla oli enemmän kuin tarpeeksi paikkoja ratkaista ottelu omaksi edukseen. Pelin rakentelu sujui erityisesti oikeaa laitaa pitkin. JyPK sai boksiin useita laadukkaita keskityksiä, mutta viimeistelypelaamisessa oli paljonkin parantamisen varaa. Lauantaina TiPS:a vastaan JyPK ei tule saamaan yhtä montaa tilaisuutta, joten tehokkuus pitäisi saada uudelle tasolle.

Vierasjoukkue TiPS:lle runkosarjan viimeinen ottelu on myös pelillisesti tärkeä. Vantaalaisjoukkueeseen on viime viikkoina liittynyt pari uutta pelaajaa, jotka olisi tärkeää saada kunnolla sisään joukkueen pelitapaan ennen ylemmän loppusarjan alkamista. Toki tällä hetkellä TiPS:n rosteri vaikuttaisi olevan riittävän laaja joka tapauksessa. Vantaalaiset ovatkin olleet yksi sarjan vahvimmista joukkueista erityisesti hyökkäyssuuntaan. JyPK:n puolustuksella onkin edessään täysi päivätyö, vaikka joukkue pystyisikin ylläpitämään uutta tasoa, jolle se on pystynyt parissa viimeisessä ottelussa nousemaan.

Åland United – FC Honka

TiPS nousi viime kierroksen voitollaan Åland Unitedin ohi sarjassa kakkoseksi. Koska on todennäköistä, että Tikkurilan ylpeys ottaa myös runkosarjan viimeisessä ottelussaan voiton, olisi myös Åland Unitedin äärimmäisen tärkeää viedä täysi pistepotti. Sitäkin tärkeämpää Åland Unitedille olisi pysyä kiinni KuPS:n kannassa mestaruustaistossa. Ero on jo nyt venähtänyt seitsemään pisteeseen, joka saattaa olla liikaa. Vierailija FC Honka ei varmasti tule antamaan mitään ilmaiseksi lauantain ottelussa, sillä ei ole vielä varmistanut paikkaansa yläloppusarjassa. Tasapeli riittäisi espoolaisille kuudenteen sijaan, sillä Hongan maaliero on reilusti kilpakumppaneitaan PK-35:ttä ja Ilvestä parempi.

Honka on itseasiassa yksi niistä harvoista joukkueista, joka on Åland Unitedin pystynyt tällä kaudella voittamaan. Voitto oli hetkellinen muistutus siitä, että Honka ei lähtenyt kauteen taistelemaan keskikastin sijoituksista. Espoolaisten puolustuspelaaminen on jatkuvasti hyvällä tasolla, ja kun maalihanat saadaan auki, Honka on vaikea voitettava. Valitettavan usein keltamustien maalihanat ovat kuitenkin pysyneet kiinni. Honka on koko kauden aikana viimeistellyt vain 17 maalia – vähemmän kuin KuPS:n Gentajana Rochi yksinään. Mikäli Honka onnistuu varmistamaan itselleen paikan ylemmässä loppusarjassa, maalintekijöitä on pakko löytyä.

Åland Unitedilla ei ole ollut maalintekijöistä pulaa. Cassandra Korhonen on viimeistellyt 15 osumaa ja Dana Leskinen yhdeksän. Ehkä hieman yllättäen myös kokenut toppari Anna Westerlund on kivunnut maalintekijätilastoissa korkealla seitsemällä osumallaan. Westerlundin huipputehokkuus on tehnyt Åland Unitedin erikoistilannepelaamisesta erityisen vaarallista.

HPS – HJK

HPS:n mahdollisuudet ylempään loppusarjaan ovat jo menneet, mutta pisteet olisivat äärimmäisen tärkeitä, jotta helsinkiläiset pääsisivät lähtemään alempaan loppusarjaan paremmista asemista. HPS tulee taistelemaan karsijanpaikasta joko Hongan, PK-35:n tai Ilveksen kanssa. Kolmikosta yhdelle on vielä tarjolla paikka yläloppusarjaan, kaksi muuta kamppailevat alaloppusarjassa sarjapaikasta HPS:n ja JyPK:n kanssa, joskin näyttää siltä, että JyPK jää suhteellisen varmasti suoran putoajan paikalle. HJK on vahvistunut paikkansa ylemmässä loppusarjassa ja pyrkii nousemaan mitalitaistoon Åland Unitedin, TiPS:n ja KuPS:n kanssa.

HPS:lla on takanaan voitto JyPK:sta, mutta pelillisesti ottelu ei ollut parasta HPS:a. Helsinkiläiset hieman aliarvioivat sarjajumbon, jota kautta JyPK sai tilaisuutensa. Lauantaina HPS:n on pystyttävä parempaan, kun vastaan asettuu naapurijoukkue HJK. Viimeksi kun joukkueet kohtasivat, HPS otti yllätysvoiton. Vihreät olivat tuolloin viimeistelyssään tehokkaita ja aiheuttivat hyvällä prässillään Klubille ongelmia.

HJK on kuitenkin vahvistunut huomattavasti tuosta kohtaamisesta. Klubin pelaajarosteri on tällä hetkellä yksin laadukkaimpia. Tämä ei johdu pelkästään tauolla tehdyistä hankinnoista, vaan HJK on vihdoin saamassa sairastuvalta lähes kaikki pelaajat käyttöönsä. Vaikka HJK:n paikka ylemmässä loppusarjassa on jo varmistunut, on selvää, että HJK hakee täyttä pistepottia toisen helsinkiläisjoukkueen vieraana. Klubi ei halua vielä luopua mitalihaaveista, joten jokainen otettavissa oleva piste loppukaudelta on napattava.

Ilves – KuPS

Tampereella Ilvekselle kelpaisi vain voitto, mutta vastustaja on vaikein mahdollinen. Mestaruutta tavoitteleva KuPS haluaa varmasti pitää etumatkansa muihin joukkueisiin, eikä Ilves tule saamaan armoa sarjakärjeltä. Tamperelaiset ovat kuitenkin kauden jälkimmäisellä puolikkaalla osoittaneet niin kovaa voitontahtoa, että Kaupissa tullaan varmasti näkemään äärimmäisen viihdyttävä ottelu.

Ilves lähti kauteen nuorella ja kokemattomalla joukkueella, joten oli odotettavaakin, että joukkue kehittyy kauden aikana. Kauden puolivälissä tapahtunut kelkan täyskäännös positiiviseen suuntaan oli silti hienoinen yllätys. Tamperelaisten peli-ilme on ollut hyvä ja nuorten pelaajien potentiaali on noussut esiin. Hurmosvaiheen jälkeen Ilveksellä on jälleen ollut vähän vaikeampaa. KuPS-ottelussa joukkueelta vaaditaan paluuta kauden parhaalle tasolle, mielellään jopa nousua vielä paremmalle tasolle. Ilveksen kapteeni Johanna Salmijärvi kertoo seuran haastattelussa uskovansa joukkueensa venyvän parhaimpaansa.

– Yksittäisessä ottelussa voi tapahtua aivan mitä tahansa. Kauden teema on ollut vuoristorata, mutta eiköhän me tässä vielä paranneta, Salmijärvi toteaa luottavaisena.

Mestarisuosikki KuPS toivoo totta kai päättävänsä loistavan runkosarjansa voittoon. Tasokkaasta puolustuspelistään jo tunnetuksi tullut KuPS on tasaisen vahva, ja perussuorituskin riittää voittoon suurimmasta osasta joukkueita. Mikäli Ilves onnistuisi pisteitä viemään lauantaina, olisi kyseessä kuopiolaisten ensimmäinen pistemenetys TOP3-joukkueiden alapuolella sarjataulukossa olevaa joukkuetta vastaan. Itse runkosarjan voitto on kuitenkin kuopiolaisille jo varmaa.

– Runkosarjan voitto on historiallista. Me olemme pelanneet hyvät asetelmat itsellemme syksyä varten, kertoo joukkueen päävalmentaja Ollipekka Ojala seuran verkkosivuilla.

Search