Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Runkosarjan kolmanneksi viimeinen kierros

13.08.2021

Subway Kansallisen Liigan runkosarjaa on jäljellä kolme kierrosta. Kärkikolmikko KuPS, Åland United ja TiPS ovat varmistaneet paikkansa ylemmässä loppusarjassa, mutta kärjen takana lopuista paikoista käydään kovaa kamppailua. Viikonloppuna pelataan neljä ottelua.

FC Honka – TiPS

FC Hongalla on vielä paljon jännitettävää runkosarjan kolmessa viimeisessä ottelussa. Joukkue on tällä hetkellä viidentenä ja kiinni paikassa ylemmässä loppusarjassa, mutta lopullinen sijoitus TOP5-joukkueissa on kaukana varmasta. Honka on kaksi pistettä edellä kuudentena olevaa Ilvestä. Helppoja pisteitä espoolaisille ei ole luvassa runkosarjan viimeisissä otteluissa, sillä TiPS:n jälkeen se kohtaa vielä PK-35 Vantaan sekä Åland Unitedin. Tikkurilalaisten kaataminen olisi Hongalle tässä vaiheessa kautta iso sulka hattuun, mutta myös äärimmäisen helpottava lopputulos viimeisiä otteluita ajatellen. Voittokaan ei toki edelleenkään riitä takaamaan paikkaa yläloppusarjassa.

TiPS:n tilanne on hieman toisenlainen, sillä joukkue on jo varmistanut paikan ylemmässä loppusarjassa. Vantaalaiset käyvät kuitenkin omaa taistoaan kärjessä. Viime kauden hopeamitalistijoukkue ei varmasti tahdo päästää KuPS:a ja Åland Unitedia karkaamaan yhtään kauemmas. TiPS on kaksi pistettä ÅU:ta ja seitsemän pistettä KuPS:a jäljessä, mutta kärkikaksikolla on edelleen yksi ottelu enemmän pelattuna. Vantaalaisilla on siis edelleen kaikki mahdollisuudet taistella mestaruudesta – kunhan se ei kärsi pistemenetyksiä alempana taulukossa oleville joukkueille.

TiPS nappasi siirtoikkunan auettua kaksi uutta vahvistusta. Erityisesti KuPS:a vastaan vaihdosta sisään tullut Hana Kerner onnistui heti osoittamaan olevansa vastustajille vaarallinen pelaaja. Maalinnälkää tuntui löytyvän, ja Kerner kolisuttelikin jo ylärimaa sarjakärkeä vastaan. Jo ennestäänkin vahvistunut TiPS:n hyökkäyspää on siis saanut lisää vahvistusta.

Åland United – HJK

Lauantain toinen ottelu Åland United – HJK on myös asetelmiltaan mielenkiintoinen. Åland United taistelee mestaruudesta TiPS:n ja KuPS:n kanssa. HJK on neljäntenä ja haluaa varmasti varmistella paikkaansa ylemmässä loppusarjassa, jotta voi vielä kamppailla mitaleista.

HJK sai siirtoikkunan auettua kovia vahvistua, ja joukkueessa toivotaan nyt pelaajiston vahvistumisen alkavan tuottaa tulosta myös kentällä. Helsinkiläiset ovat tehneet viimeisissä otteluissaan suhteellisen vähän pelitilannemaaleja, mutta varsinkin korkeaa prässiä hyödyntäen paikkoja on syntynyt. Esimerkiksi FC Honka oli ajoittain hätää kärsimässä HJK:n korkean prässin alla. Hieman lisää viimeistelytehokkuutta, niin HJK varmasti taistelee edelleen kynsin ja hampain mitaleista kauden päätteeksi.

Åland Unitedilla sen sijaan ei ole ollut haasteita maalinteon kanssa. JPY:n kuukauden pelaajaksikin valittu Cassandra Korhonen on ollut hirmuisessa maalivireessä, mutta tarjoilukin ahvenanmaalaisjoukkueessa on ollut kohdillaan. Saarelaiset hyötyvät silti Korhosen nopeudesta erittäin paljon, sillä ruotsalaishyökkääjän takia vastustajien on haastavaa ylläpitää korkeaa prässiä, jossa puolustuslinja nousee ylemmäs. HJK onnistui luomaan ongelmia Hongalla juuri korkealla prässillä, mutta ahvenanmaalaisten kanssa korkea prässi voi olla riski. Topparit Sanni Ojanen ja Anna Westerlund kykenevät kumpikin pelaamaan laadukkaasti palloa ylöspäin kovankin paineen alla, joten HJK:n on oltava tarkkana. Klubin topparit eivät halua joutua juoksukilpailuun Korhosen kanssa.

KuPS – PK-35

KuPS ja PK-35 käyvät omia taistelujaan sarjataulukon eri päissä. KuPS johtaa sarjaa turvallisen oloisesti, mutta TiPS ja Åland United eivät ole vielä ulkona mestaruuskamppailusta. Kokonaisuudessaan KuPS on ollut sarjan tasapainoisin ja vahvin joukkue, mutta myös haavoittuvuudesta on näkynyt merkkejä. Viime kierroksella TiPS onnistui taistelemaan pisteen KuPS:lta. Kuopiolaisten otteissa näkyi tietynlaista hermostuneisuutta, ja henkilökohtaisia virheitä tuli totuttua enemmän. Toisaalta on melko vaikuttavaa, että KuPS pystyy myös heikompana päivänä napsimaan pisteitä TiPS:n tasoiselta joukkueelta.

PK-35:n taistelu käydään todennäköisesti sarjapaikan säilyttämisen ympärillä. KuPS:lta mahdollisesti saatavat pisteet olisivat pelkkää plussaa helsinkiläisille, mutta päävastustajat ovat muualla. Punamustat olivat pitkään mukana taistelussa paikassa TOP-5 sijoituksissa, mutta tällä hetkellä ylempi loppusarja vaikuttaa olevan liian kaukana. Erityisesti helsinkiläisten hyökkäyspeliin syntyi iso lovi Amanda Rantasen siirryttyä Ruotsin pääsarjaan.

Edellisen kerran joukkueiden kohdatessa PK-35 oli hyvin lähellä yllätyspistettä. Gentjana Rochi vei kuopiolaiset kyllä johtoon jo 11. peliminuutilla, mutta Moona Talkan tasoitus piti Punamustat kiinni pisteessä 90. minuutille asti. Lopulta KuPS:n painotus kuitenkin tuotti tulosta ja voitto-osuma syntyi viime hetkillä. Punamustat olivat kuitenkin hyvin lähellä yllättää sarjakärjen kerran, joten se mahdollista toistekin.

Ilves – PK-35 Vantaa

Ilveksen ja PK-35 Vantaan ottelussa on kutkuttavat asetelmat, sillä joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäin Ilves kuudentena ja PK-35 Vantaa seitsemäntenä. Kummallakin on vielä varteenotettavat mahdollisuudet nousta viiden parhaan joukkoon taistelemaan kärkisijoituksista. Ilves on tällä hetkellä edellä, mutta tamperelaisten viimeisen kahden kierroksen ohjelma on haastava. He kohtaavat vielä KuPS:n ja HJK:n. PK-35 Vantaa taas kohtaa vielä Hongan ja PK-35:n, joten paineet sunnuntain ottelussa kasaantuvat aavistuksen enemmän kotijoukkueen päätyyn.

Kotijoukkue Ilveksen kauden jälkimmäinen puolikas on ollut vakuuttava. Joukkueella on takanaan neljän ottelun voittoputki. Kesäkuun lopun jälkeen pelatussa seitsemässä ottelussa keltavihreät ovat kokeneet vain yhden tappion. Osa syy Ilveksen nousuun on ollut hyvän hyökkäysvireen löytyminen. Silja Tuominen on noussut pistepörssissä jo kolmanneksi kymmenellä maalillaan, mutta yksin Tuomisen varassa ei Ilveksen hyökkäyspeli ole. Ennemminkin Tuomisen onnistumiset ovat inspiroineet koko joukkuetta, ja tehoja on alkanut löytyä laajalla rintamalla. Tästä osoituksena voidaan pitää esimerkiksi Heta Olmalan kahta maalia edellisessä ottelussa sekä Sofia Määtän kahta osumaa sitä edellisessä ottelussa. Vantaalaisille ei siis riitä sunnuntaina vain yhden kovassa vireessä olevan hyökkääjän kiinni pitäminen, vaan koko joukkue on tällä hetkellä vaarallinen.

Vantaalaisten heinäkuu oli haastava. Ongelmia oli molempiin suuntiin, mutta erityisesti omissa soi selvästi aikaisempaa enemmän. Vantaalaiset onnistuivat kääntämään kelkkansa JyPK:a vastaan edellisellä kierroksella, ja tuloksena olikin suurilukuinen voitto. Ilves on kuitenkin vastustajana haastavampi kuin JyPK. Vantaalaisten meno oli siitä huolimatta edellisellä kierroksella pirteää, ja se varmasti herätti itseluottamusta tuleviin otteluihin.

Search