Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Subway Kansallisen Liigan joukkueet viikkokierrokselle lyhyellä palautuksella

24.08.2020

Kansallisessa Liigassa pelataan tällä viikolla poikkeuksellisesti kaksi ottelukierrosta. Viikkokierroksen ottelut pelataan tiistaina ja keskiviikkona.

Åland United – TPS

Sarjajumbo TPS matkaa tiistaina Ahvenanmaalle sarjakärki Åland Unitedin vieraaksi. Turkulaisilla onkin todennäköisesti edessään raskas ja puolustusvoittoinen ilta. Joukkueiden viime kohtaaminen kesäkuussa päättyi tuloksen valossa Åland Unitedin tiukkaan 0-1 voittoo, mutta tuolloinkin ahvenanmaalaiset hallitsivat kentän tapahtumia. ÅU:n ainokaisesta vastasi tuolloin Signy Aarna. Maalin kehikoita kolistelivat mm. Ode Fulutudilu ja Anni Miettunen.

Åland Unitedin maalintekovaikeudet vaikuttivat ainakin lauantain ottelussa TiPS:a vastaan olevan historiaa. Vaikka kaikkien tilastojen valossa kotijoukkue on ottelun ehdoton ennakkosuosikki, ei turkulaisia pidä aliarvioida. Ennen koronavirusepäilyjen aiheuttamaa taukoa TPS:n harjoittelussa joukkueen tekeminen otti isoja harppauksia parempaan suuntaan. Tästä palkinnoksi oli tarjolla yksi piste PK-35 Vantaata vastaan. Esimerkiksi Jenni Rannus oli tuolloin hyvässä vireessä.

Oman mausteensa tähän otteluun ja koko tulevaan kierrokseen antaa tiukka otteluaikataulu, sillä edellisistä otteluista on vain pari päivää ja ensi viikonloppunakin pelataan taas. Åland Unitedin pelaajarinki ei ole liian laaja, ja osa pelaajista saattaakin joutua pelaamaan väsyneenäkin. Ahvenanmaalaisten ringistä poissa huomisessa ottelusta ovat ainakin Rebecca Björkvall (loukkaantunut) ja Tilde Hellund (lainalla). Todennäköisesti myös Ashley Riefner joutuu jättämään tiistain ottelun väliin.

HJK – Ilves

Toisessa tiistai-illan ottelussa HJK kohtaa Ilveksen Bolt Areenalla. Kotijoukkueella on takanaan ailahtelevia esityksiä, kun se kaksi viikkoa sitten hävisi JyPK:lle ja toisaalta viime viikolla nappasi vakuuttavan voiton PK-35:stä. Tuolloin voiton arkkitehteinä toimivat Essi Sainio, Katariina Kosola ja Hanna Ruohomaa. Tasaisuuden puute onkin ollut yksi hallitsevan mestarin suurimmista heikkouksista kuluneella kaudella. Hyviä vierasotteluita kaudella pelannut Ilves ei tule olemaan helppo vastustaja, ja Klubin pitääkin pystyä tiistaina jälleen vahvaan suoritukseen.

Yksi ilveksen vahvuuksia on joukkueen tasapainoisuus. Vaikka joukkueen ykköstykki Rosa Tuominen joutuikin jättämään kauden loukkaantumisen vuoksi kesken, on joukkueesta löytynyt ratkaisijoita laajalla rintamalla. Joukkueesta maalinteossa on onnistunut peräti kahdeksan pelaajaa.

Bolt Areenalla nähdään tiistaina todennäköisesti myös debyytti Kansallisessa Liigassa, sillä HJK:n kokoonpanossa ensi kertaa esiintyy hyökkääjä Alexa Jenas. Mielenkiintoista nähdä, millainen pelaaja Klubin uusin tulokas on.

PK-35 – PK-35 Vantaa

Kahden punamustan joukkueen kohtaamisesta voidaan odottaa vähintäänkin kiinnostavaa kohtaamista. PK-35 on ollut sarjan tasainen onnistuja, mistä palkintona tällä hetkellä on neljäs sija tasapisteissä kolmantena olevan HJK:n kanssa. Helsinkiläiset eivät päässeet parhaimpaansa derbyottelussa viime viikolla, mutta joukkue on osoittanut kaudella toipuvansa tappioista nopeasti. Lisäksi kotijoukkue on saanut hieman pidemmän huilin viime kierroksesta kuin tuleva vastustajansa. PK-35 pelasi viime kierroksen ottelunsa keskiviikkona ja PK-35 Vantaa lauantaina.

PK-35 Vantaan kausi ei ole ollut yhtä tasainen kuin kotijoukkueen, mutta sen viimeisimmät esiintymiset ovat luvanneet paljon. Maalihanatkin aukesivat viime kierroksella neljästi – tosin joka ottelussa tuskin voi olettaa samanlaisia urheiluruutu-maaleja kuin mitä Jyväskylässä nähtiin.

PK-35 Vantaan hyödyksi voidaan todeta myös se, että joukkueesta löytyy maalintekovoimaa enemmän kuin helsinkiläisistä kaimoistaan. PK-35:n maaleista on vastannut lähes yksin kapteeni Amanda Rantanen, kun taas vantaalaisista kolme maalia ovat tehneet Netta Koso ja Oona Sevenius.

FC Honka – TiPS

Honka ja TiPS lähtevät tulevaan kierrokseen hyvin erilaisista lähtökohdista. Honka onnistui Tampereella keräämään joukkueensa kahden maalin tappioasemasta ja nousemaan vielä voittoon. TiPS taas joutui kärsimään ensimmäisen tappionsa, ja vielä melko suurilukuisesti 0-3. TiPS ei ollut parhaimmillaan myöskään edellisessä ottelussaan KuPS:a vastaan.

Viime kierroksen voiton lisäksi Hongalle ilouutisia on tullut sairastuvalta. Aino Vuorinen, Riikka Hannula ja Katarina Naumanen kaikki tekivät Ilvestä vastaan paluun pelikentille. Erityisesti maajoukkuepuolustaja Naumasen paluu kentälle tulee vahvistamaan Hongan pelaamista huomattavasti. Maalinnälkäinen Hannula tulee varmasti myös aiheuttamaan harmia vastustajille vielä kauden loppupuolella.

Toisaalta, TiPS on heikkoimmillaankin pelatessaan ryöstänyt pisteitä sarjan kärkijoukkueilta. Tällä hetkellä kapteenin nauhaa kantava Annika Haanpää on esiintynyt tasaisesti ja Nora Lehto on ollut jatkuvasti vaarallinen. Oona Sirenin työmäärä kentällä jättää monia huippuja varjoonsa. Uusi jenkkihyökkääjä Vanessa Kara vaikuttaa ensi näkemällä vaaralliselta pelaajalta. Vaikka TiPS tipahtikin viime kierroksen jälkeen sarjan kakkoseksi, taistelee se edelleen tiukasti mestaruudesta. Hongalla on edessään kova ottelu.

KuPS – JyPK

Viimeksi kun KuPS ja JyPK kohtasivat, tekivät kuopiolaiset jyväskyläläisistä selvää 0-4 lukemin. Maaleja tehtailivat tuolloin Gentjana Rochi (2), Lavdije Begolli sekä Anna-Stina Simonen. Maalintekotahti ei ole KuPS:lla Rochin johdolla juuri hidastunut, sillä hyökkääjä on yksinään viimeistellyt lähes yhtä paljon maaleja kuin koko JyPK:n joukkue yhteensä.

Kuopiolaisten hyökkäyspää on toiminut läpi kauden hyvin, mutta omassa päässä ollaan välillä oltu vaikeuksissa. Vaikka KuPS:n puolustuspään pelaaminen ei ole aina ollut sarjan parasta, viimeksi kun joukkueet kohtasivat ei tämä tuottanut ongelmia. KuPS:n maalilla pelannut Emma Immonen ei päässyt torjuntatöihin ottelussa kertaakaan.

JyPK on kuitenkin täysin uudesti syntynyt Henna Honkasen ja Pauliina Tähtisen paluun jälkeen. Tähtinen on ollut maalillaan itse varmuus ja Honkanen on tuonut JyPK:n yläkertaan juuri sitä vaarallisuutta, mitä sieltä on puuttunut. Honkanen on ehtinyt kolmessa ottelussa viimeistellä jo kaksi maalia. Lisäksi Honkanen rakentaa peliä taidokkaasti saaden muut pelaajat ympärillään loistamaan.

Search