Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Subway Kansallisessa Liigassa neljän ottelun viikonloppu

15.07.2021

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan viikonlopun aikana neljä ottelua. FC Hongan ja PK-35:n välinen ottelu on jouduttu siirtämään koronaviruksen vuoksi.

HPS – PK-35 Vantaa

Kauden kahdestoista ottelukierros käynnistetään perjantaina HPS:n ja PK-35 Vantaan kohtaamisella Oulunkylän tekonurmella. Ottelu on kiinnostava, sillä tällä hetkellä PK-35 Vantaa on sarjataulukossa kuudentena ja HPS kahdeksantena. Punamustilla on vain kolme pistettä enemmän kuin HPS:llä, joten perjantai-illalla jaossa olevasta pistepotista on odotettavissa tiukkaa vääntöä.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa huhtikuun lopussa PK-35 Vantaa ei jättänyt mitään arvailujen varaan ja HPS kaatui tuolloin selvin lukemin 4–0. PK-35 Vantaa hallitsi ottelua ja päävalmentaja Jari Väisänen sai olla joukkueensa esitykseen erittäin tyytyväinen ja kehuikin joukkueen onnistumisia erityisesti puolustuslinjan murtamisissa sekä pelaajien halussa päästä maalintekoalueelle rohkeasti haastaen. Maalinteossa onnistuivat Oona Sevenius ja Sanna Saarinen sekä kahteen otteeseen Wilma Forsblom. Ottelun luvut olisivat voineet olla suuremmatkin, mutta Jessica Kiviaho HPS:n maalilla teki useita hienoja torjuntoja liigadebyytissään.

HPS: peli on vahvistunut kauden edetessä ja on odotettavissa, ettei puolustuslinja ole yhtä helposti puhkaistavissa, kuin joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa. Helsinkiläisillä on edelliseltä kierrokselta alla tasapeli sarjassa seitsemättä sijaa pitävän PK-35:n kanssa. Aiemmat ottelut olivat pisteidenmenetys KuPS:lle ja erittäin ilahduttava 0–2-vierasvoitto HJK:ta vastaan. HPS:n kapteeni Aino-Marja Lehtinen pitää joukkueen sisäisen maalitilaston kärkipaikkaa kolmella osumallaan. Ykkösessä viime kaudella yhteensä 16 maalia paukutellut Piipa Kämppi on esitellyt pirteitä otteita ja on tähän mennessä onnistunut viimeistelemään yhden osuman Kansallisessa Liigassa. Vielä odotellaan, milloin Kämpin ketsuppipullon korkki avautuu, sillä maalinteon kärkipelaaja kyllä taitaa. PK-35 Vantaalla on kahdesta viimeisestä kovasta ottelusta alla pisteiden menetykset sarjakärki KuPS:a ja viime kauden mestari Åland Unitedia vastaan. Kahden tappion jälkeen Vantaalaiset lähtevät luultavasti hyvin sisuuntuneina Oulunkylän kentälle hakemaan täyttä pistepottia. Nähtäväksi jää, kumpi joukkueista onnistuu käyttämään mahdolliset maalintekopaikat paremmin hyödykseen sekä suojelemaan omaa maaliaan takaiskuilta.

HJK – KuPS

Kierros 12 jatkuu lauantaina huippuottelulla Helsingin Bolt Arenalla, kun sarjataulukossa neljättä sijaa edellisen kierroksen jälkeen pitelevän kotijoukkueen vieraaksi saapuu sarjakärki KuPS. KuPS on 14 pistettä helsinkiläisten edellä ja ainoastaan Åland United on tähän mennessä saanut vietyä pisteitä varsin ehyttä kautta pelaavalta kuopiolaisjoukkueelta. HJK:lla ja KuPS:lla on allaan erilaiset ottelut edelliseltä kierrokselta. Klubi hävisi todella tiukan taistelun päätteeksi TiPS:lle yhdellä maalilla ja kuopiolaiset voittivat PK-35 Vantaan selvin lukemin.

KuPS:n ja HJK:n välinen kauden ensimmäinen kohtaaminen toukokuun alussa päättyi KuPS:n 3-0-voittoon. Maaleista ensimmäinen ja avausjakson ainokainen oli epäonnisesti HJK:n oma maali ja kaksi viimeistä osumaa olivat viimeistelemässä Anni-Maija Kauppila ja Gentjana Rochi. Rochi johtaa 15 maalilla sarjan maalitilastoa ja on taatusti erittäin nälkäinen HJK:ta vastaan. KuPS:lle jokaisella ottelulla on merkitystä kultahaaveen kannalta, sillä erityisesti sarjakakkosen paikkaa pitelevä TiPS hengittelee vain neljän pisteen päästä pahasti niskaan. HJK hakee kuitenkin varmasti revanssia kauden ensimmäisestä kohtaamisesta ja viime kierroksen niukan tappion uskoisi luoneen HJK:lle erityisen kovan voitontahdon lauantain otteluun.

Entisestään lisää kiinnostavuutta huippuotteluun tuo kansainvälisen siirtoikkunan avautuminen, nimittäin silloin saatetaan nähdä molempien joukkueiden mukaan siirtyneiden vahvistusten ensiesiintymiset. HJK:n kokoonpanossa saatetaan lauantaina nähdä 107 maaottelua pelannut Linda Sällström, joka on viimeistellyt Helmareissa huimat 48 maalia. On kiinnostavaa nähdä, miten tähän asti suurta vastuuta HJK:n hyökkäyspelaamisesta ottanut Ria Karjalaisen ja Sällströmin yhteispeli lähtee toimimaan. HJK:n rivejä vahvistamaan on tullut myös laitapelaaja Leonie Pankratz, jolta on odotettavissa vahvaa ja taidokasta pallollista pelaamista sekä 1v1-osaamista. Kolmas siirto Kansalliseen Liigaan on KuPS:n riveihin siirtynyt keskikenttäpelaaja Allison Pantuso. Erikoistilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota Pantusoon, sillä 180-senttisen pelaajan odotetaan tekevän KuPS:sta entistäkin vaarallisemman.

TiPS – Ilves

Tikkurilan Palloseura on ollut loistoiskussa ja napsinut täysiä pistepotteja viimeisistä viidestä ottelusta. Sarjataulukossa toista sijaa pitelevän TiPS:n ja sarjakärki KuPS:n välissä on vain neljän pisteen ero ja TiPS:llä on yksi pelattu ottelu vähemmän kuin KuPS:lla. Lauantaina TiPS:n vieraaksi matkustaa Ilves, jolla on niin ikään menossa kauden paras pisteputki. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi tikkurilalaisten 0-4-voittoon. Ilveksen viimeisimpiä esityksiä ajatellen uusi kohtaaminen voi poiketa pelinkulultaan ja lopputulokseltaan kovastikin ensimmäiseen verrattuna.

Viime kierroksella Ilves pelasi hienon 2-2-tasapelin hallitsevaa mestaria Åland Unitedia vastaan. Täyden pistepotin haku saarelta ei ollut kaukana, nimittäin Ilves oli ottelussa johtoasemassa kahteen kertaan. Ahvenanmaan vierailulla erityisesti Lotta Lähteenmäki nousi esiin esittäen ennakkoluulotonta ja rohkeaa pelaamista mestareita kumartelematta. Lähteenmäki oli mukana joukkueen molemmissa osumissa ja yhteispeli Silja Tuomisen kanssa näytti toimivan hyvin kaksikon siirrellessä palloa hienosti ja onnistuen luomaan hyviä maalintekopaikkoja. Tuominen on tehnyt Ilveksen joukkueesta eniten maaleja viidellä osumallaan. Lähteenmäki on maalannut kahdesti, vaikka pääsarjan otteluita nuorella pelaajalla on takanaan vasta kolme. Ilveksen pelaamat tasapelit Åland Unitedista sekä FC Hongasta osoittavat, että Ilves ei ole kenellekään helppo vastus, eikä anna vastustajilleen mitään ilmaiseksi. Jää nähtäväksi, voiko Ilves onnistua jopa katkaisemaan TiPS:n voittoputken.

Sarjakakkonen TiPS on ottelun ennakkosuosikki. Viimeisistä yhdeksästä ottelustaan tikkurilalaiset ovat menettäneet pisteitä ainoastaan sarjakärki KuPS:lle. Mestaruuden saavuttamisen kannalta jokaisesta jäljellä olevasta ottelusta on erittäin tärkeitä pisteitä jaossa. KuPS-ottelun jälkeen kovaan maalintekovireeseen päässyt Tia Hälinen on ollut heiluttamassa vastustajien maaliverkkoja jokaisessa ottelussa. Hälinen on maalintekotilastossa joukkueensa kärjessä viimeisteltyään seitsemässä pelaamassaan ottelussa yhteensä seitsemän maalia. Koko TiPS-joukkueesta maalinteossa tällä kaudella tähän mennessä on kuitenkin onnistunut yhdeksän eri pelaajaa, joten jos Ilves päästää TiPS:n maalintekopaikkaan, on joukkueella viimeistelytaitoa rutkasti. Tikkurilalaisjoukkue on takonut häntäpään joukkueita vastaan selviä lukemia tällä kaudella, joten yhtään ylimääräistä maalintekopaikkaa vantaalaisille ei kannata antaa.

JyPK – Åland United

Lauantaina vastakkain asettuvat JyPK ja Åland United, joista viimeksi mainittu lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Karvaiden pettymysten jälkeen JyPK on edelleen sarjataulukon alimmaisena ja pisteitä joukkueella on vielä nolla. Viime kaudella mestaruuden voittanut Åland United on tällä hetkellä sarjataulukossa kolmannella sijalla.

JyPK on hävinnyt kaikkiaan kymmenestä pelaamastaan ottelusta puolet vain yhden maalin erolla, joskin yksi selkeämmistä ratkeamisista tapahtui juuri Åland Unitedia vastaan joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa, jolloin ahvenanmaalaiset olivat vahvempia lukemin 4-0.  JyPK:llä on allaan kahden viikon takaa 1-2-lopputulos HJK:ta vastaan Klubin hyvin selvästä pallonhallinnasta huolimatta. Jyväskyläläiset onnistuivat pitämään lukemat kohtuullisina putsaamalla tilanteita hyvin ja asettumalla kiivaasti pallon ja maalin väliin. Ensimmäisellä jaksolla HJK:ta vastaan JyPK:llä oli suuria vaikeuksia päästä HJK:n kenttäpuoliskolle, mutta toisella jaksolla jyväskyläläiset pääsivät muutaman kerran etenemään erityisesti nopeilla ja suoraviivaisilla iskuilla. Henni Rinkinen onnistui maalinteossa laukoen ennakkoluulottomasti rangaistusalueen ulkopuolelta. Helppo ottelu ei JyPK:llä ole lauantaina edessä, mutta jyväskyläläiset ovat tappioista huolimatta onnistuneet mukavasti vastaiskuissaan, joten mahdollisista vastustajan nukahduksista JyPK on valmis rokottamaan.

Åland Unitedilla on edelliseltä kierrokselta pettymyksekseen pisteiden jakoon päättynyt tasapeli Ilvestä vastaan. Ottelu oli haastava, sillä Ilveksen kohtaaminen oli Åland Unitedin viikon sisään pelatuista otteluista kolmas. Ahvenanmaalaiset saivat kuitenkin kerättyä seitsemän pistettä kolmesta ottelusta, mihin joukkueen päävalmentaja Steve Beeks kommentoi joukkueen verkkosivuilla olevansa tyytyväinen. Erityisen ilahduttavaa oli sarjakärki KuPS:n kukistaminen. Åland Unitedilla on seitsemän pisteen ero sarjakärkeen ja on selvää, että hallitseva mestari tavoittelee voittoa illan ottelusta Jyväskylässä. Jää kuitenkin nähtäväksi, saako Åland United palloa kesytettyä ja omaa junaa puksuttamaan Harjun luonnonnurmella, joka on tuottanut usein vierailijoille ylimääräisiä haasteita.

Search