Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Subway Kansallisessa Liigassa täysi kierros tauon jälkeen

02.07.2021

Kansallinen Liiga pelaa tauolta täyden kierroksen voimin. Kierrosennakossa tehdään tällä kertaa lyhyt katsaus joukkueiden alkukauteen.

HPS – KuPS

HPS saa lauantaina vieraakseen sarjakärki KuPS:n. Joukkueet kohtasivat historiassaan ensimmäistä kertaa kauden 2021 ensimmäisellä ottelukierroksella. Kuopiolaiset ottivat tuolloin kotikentällään selkeän 4–0-voiton. Ottelu oli helsinkiläisille melkoinen sukellus syvään päätyyn, eikä lopputulosta kovavireisiä keltamustia vastaan voinut pitää yllätyksenä.

HPS on kuitenkin kierros kierrokselta päässyt paremmin mukaan pääsarjatason vauhtiin. Joukkue on jo napannut kolme voittoa, eivätkä kaikki pisteet ole todellakaan tulleet helppoja vastustajia vastaan. Viimeisellä kierroksella ennen taukoa HPS vei voiton paikallisvastustajasta HJK:sta. Vihreät saivat derbyottelussa aikaisempaa paremmin hyökkäyspelinsä toimimaan ja puolustuspäässä joukkue taisteli urhoollisesti. Joukkueen tärkeimpiä pelaajia alkukaudella on ollut kapteeni Aino Lehtinen, joka on myös kunnostautunut helsinkiläisten parhaana maalintekijänä.

Vaikka HPS on parantanut läpi kauden, vieraaksi saapuva KuPS on silti ottelun selkeä ennakkosuosikki. Kuopiolaiset eivät ole suostuneet taipumaan kertakaan koko kauden aikana, ja ainoat pistemenetykset tulivat tasapelistä Åland Unitedia vastaan. Keltamustien pelaamisesta on vaikea löytää heikkoa kohtaa, ja myös pelaajarinki on kaikessa laadukkuudessaan sarjan parhaimmistoa. Kirkkaimpana tähtenä on häärinyt tehohyökkääjä Gentjana Rochi, jonka maalitahti on ollut käsittämättömän kova. Ensimmäisellä ottelukierroksella HPS sai kokea Rochin osaamisen kantapään kautta, kun makedonialaishyökkääjä painoi helsinkiläisten verkkoon hatullisen maaleja. HPS:n pitäisi pisteille päästäkseen onnistua siinä missä toistaiseksi ainoastaan Åland United on onnistunut: Rochi pitäisi jotenkin onnistua nollaamaan.

Ilves – FC Honka

Ilveksellä on takanaan tiistailta avausvoitto, joka varmasti on nostanut nuoren joukkueen itseluottamusta. Joukkueen uusi päävalmentaja Anssi Ylinen onnistui myös erinomaisesti ensimmäisessä ottelussaan, ja rohkealla neljän pelaajan vaihdolla Ylisen joukkue onnistu katkaisemaan vastassa olleen JyPK:n hyvän hallintajakson. Samalla saatiin osoitus siitä, että Ilveksen joukkueesta löytyy tarvittaessa laajuutta, ja vaihdosta sisään tulevat pelaajat pystyvät tuomaan peliin lisää. Joukkueen ratkaisijaksi on kovaa vauhtia nousemassa nuori Silja Tuominen, joka on tehnyt kuluneella kaudella jo neljä maalia.

Ilvestä vastaan asettuu lauantaina revanssinhaluinen FC Honka. Kauden ensimmäisellä ottelukierroksella ennakkosuosikkina otteluun lähteneet espoolaiset joutuivat tyytymään tasapeliin Ilveksen viimeistellessä tappavalla tehokkuudella. Honka hallitsi peliä, mutta maalinteko oli todella hankalaa.

Ylipäätäänkin Hongan tekeminen on ollut kauden aikana ailahtelevaa. Haasteita on ollut eritysesti niissä otteluissa, joihin joukkue on lähtenyt ennakkosuosikkina. Toisaalta esimerkiksi ennen taukoa Honka otti tärkeän voiton hallitsevasta mestarista Åland Unitedista. Espoolaiset tuntuvatkin olevan sarjan villi kortti, jonka kanssa ei voi koskaan täysin tietää mitä saa. Pelaajamateriaalin puolesta keltamustat ovat kuitenkin laadukas joukkue, joten palasten loksahtaessa kohdalleen Ilveksellä on lauantaina Kaupissa edessään täysi päivätyö. FC Hongan joukkueesta ei ole toistaiseksi noussut yhtä selkeää ykkösmaalintekijää, vaan ratkaisuvastuu on jakaantunut erittäin laajasti. Neljä joukkueen pelaajista on tehnyt kaksi maalia, ja kertaalleen maalinteossa on kauden aikana onnistunut kaksi pelaajaa.

JyPK – HJK

JyPK joutuu lähtemään kymmenennelle ottelukierrokselle karvaan pettymyksen saattelemana. Joukkue olisi tarvinnut tiistai-illan ottelusta Ilvestä vastaan pisteitä erittäin kipeästi, mutta joukkue jatkaa sarjan hännillä edelleen taskussaan nolla pistettä. Jyväskyläiset onnistuivat ajoittain olemaan vaarallisia hyökkäyssuuntaan, pääosin pitempien avausten avulla. Erityisesti Henni Rinkisen nopeus tuotti ajoittain ongelmia Ilves-puolustukselle, ja Rinkinen viimeistelikin JyPK:n ainoan maalin tiistai-illan ottelussa.

Harjulle vieraaksi matkaava HJK nappasi tauon aikana ehkä koko kauden kovimman kiinnityksen, sillä seura tiedotti sopimuksesta Helmarilegenda Linda Sällströmin kanssa. Sällström tulee tuomaan hyökkäykseen kaivattua tulitukea Ria Karjalaiselle, joka on auttamatta jäänyt hyökkäyksessä liian yksin alkukaudella. Nuori hyökkääjä on kantanut ison vastuunsa hyvin, mutta ei ole pystynyt ihmeisiin yksin. HJK joutuu vielä JyPK:a vastaan pärjäämään ilman Sällströmiä, sillä tämä liittyy joukkueen vahvuuteen vasta kansainvälisen siirtoikkunan auetessa heinäkuun puolivälissä.

Ilman uutta huippuvahvistustaankin HJK lähtee Harjulle ennakkosuosikkina. Helsinkiläisten vahva laitapelaaminen on tuottanut monelle joukkueelle haasteita kauden aikana, eikä esimerkiksi Katariina Kosolan kaltaiselle taiturille tarvitse antaa paljoa tilaa ennen kuin alkaa tapahtua. Selkeistä asetelmista huolimatta HJK:lla ei ole varaa ylimielisyyteen, sillä Harjun luonnonnurmi ei ole koskaan helppo paikka loistaa. Ilves-tappiosta sisuuntunut JyPK ei varmasti anna Klubille mitään ilmaiseksi.

Åland United – PK-35 Vantaa

Åland United ja PK-35 Vantaa ovat kaudella 2021 nousseet mielenkiintoiseksi taistelupariksi. Molemmat joukkueet etenivät syksyllä pelattavaan Suomen Cupin finaaliin, ja Kansallisen Liigan ensimmäisen kierroksen ottelussa joukkueet eivät pystyneet ratkomaan paremmuuttaan. Lauantain ottelusta onkin odotettavissa todella tasainen vääntö.

Åland Unitedin pelaajamateriaali on kiistämättä yksi sarjan kovimpia. Maajoukkuetoppari Anna Westerlundin johtama puolustuslinja on vaikea ohitettava. Sarah Troccoli on osoittanut olevansa keskikentällä sarjan eliittiä, ja hyökkäyspäässä vaaraa luovat erityisesti salamannopea Cassandra Korhonen sekä taitava Dana Leskinen. Joukkueen yhteispeli ei kuitenkaan kaikkina aikoina ole tehnyt kunniaa kovalle pelaajamassalle. Moni pelaajista liittyi joukkueen harjoitusrinkiin vasta hyvin lähellä kauden alkua, mikä näkyi pienenä yhteispelin haparointina. Ahvenanmaalaiset ovat kauden mittaa parantaneet otteitaan koko ajan, ja Åland United tuleekin olemaan yksi KuPS:n kovimpia haastajia mestaruustaistossa.

PK-35 Vantaa on melko erilainen joukkue kuin vastaan asettuva Åland United. Punamustat nojaavat vahvaan yhteispelaamiseen ja kovaan työmoraaliin. Joukkue onkin noussut tällä kaudella tosissaan mukaan taistelemaan mitalisijoista. Vantaalaiset ovat pystyneet haastamaan kärkijoukkueita hyvällä prosentilla, mutta liian usein joukkue on joutunut tyytymään tasapeliin silloin, kun enemmänkin olisi ollut otettavissa. PK-35 Vantaan keskikenttäpelaaminen Sanna Saarisen ja Roosa Bröijerin johdolla on ollut hyvää. Maalintekovastuuta on kantanut joukkueen nuoriso-osasto, ja erityisesti 17-vuotias Oona Sevenius pelaa itseään vahvasti kohti isompia kuvioita.

TiPS – PK-35

Pre-seasonilla haparoinut TiPS on koonnut rivinsä upeasti kauteen, ja joukkue on viime vuoden tapaan tiukasti mukana mestaruustaistossa. Vaikka joukkueen runko on pitkälle sama kuin viime vuonna, ovat joukkueen vahvuudet hieman erilaisia kuin viime kaudella. TiPS on nimittäin viimeistellyt koko sarjassa eniten maaleja kuluvalla kaudella. 27 maalia kauden puoliväliin mennessä on kova saavutus. Viime vuonna joukkue teki koko kauden aikana 31 maalia. Vantaalaiset ovat tykitelleen sarjataulukossa alapuolellaan olevia joukkueita vastaan kovia lukemia. Tämän sai kokea myös ensimmäisellä kierroksella PK-35, joka joutui taipumaan lukemin 0–3. Kovimpia tehoja vantaalaisista on painanut Roosa Ariyo, jota kutsuu heinäkuun puolivälin jälkeen Espanjan Liiga ja siellä pelaava UDG Tenerife.

Iskun paikka TiPS vastaan kaudella 2021 löytyykin joukkueen puolustuspelaamisesta. Omissa on soinut yhdeksässä ottelussa jo 14 kertaa. Tämä on enemmän maaleja, kuin mitä joukkue päästi viime vuonna koko kauden aikana. PK-35:n kannatta siis pyrkiä iskemään ylöspäin kovaa. Valitettavasti Punamustilla on ollut hyökkäyssuuntaan omat ongelmansa. Maalintekovastuu makaa joukkueessa liikaa Amanda Rantasen harteilla, mikä tekee hyökkäyspelistä liian ennalta-arvattavaa.

PK-35 on ollut myös tuloksellisesti hieman yllätyksetön kuluvalla kaudella. Joukkue on voittanut varmasti sarjataulukossa takanaan olevat joukkueet, mutta ei ole pystynyt yllättämään edellään olevia joukkueita. Joukkueen taistelutahdon ruumiillistuman, Minea Lassaksen, loukkaantuminen on ollut kova isku pienellä ringillä pelaavalla helsinkiläisryhmälle. Uusia vastuunkantajia olisi löydyttävä, jotta TiPS kaatuisi lauantaina. Toki on hyvä muistaa, että loukkaantumisista toipunut PK-35:n maalivahti Lotta Rosentröm pystyi viime kaudellakin välillä kannattelemaan joukkuettaan pitkälle. Punamustien järjestämän yllätyksen vaihtoehtoa ei siis voi missään nimessä sulkea pois.

Search