Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Subway Kansallisessa Liigassa viikonloppuna isoja pelejä viidellä paikkakunnalla

25.09.2020

Kansallisen Liigan 14. ottelukierros tarjoaa jännittäviä ja merkityksellisiä otteluita viidellä eri paikkakunnalla. Jokaisessa ottelussa panokset ovat äärimmäisen korkealla, sillä sekä putoamis- että mitalikamppailu ovat vielä täysin auki.

TPS – HJK

TPS:n ahdinko sarjan viimeisenä tiivistyi entisestään ennen taukoa pelatulla kierroksella, kun se ei onnistunut nappaamaan JyPK:lta yhtään pistettä sarjajumbojen kohtaamisessa. Kierrostauon aikana TPS pelasi koronaepäilyjen takia rästiin jääneen ottelun FC Honkaa vastaa. Tämä ottelu toi mukanaan voiton lisäksi toivonkipinän: TPS:lla on osaamista ja kykyä ottaa voittoja sarjassa, tasaiset matsit on vaan pystyttävä kääntämään omaksi eduksi. Honka-ottelussa erityisesti TPS:n brasilialaishyökkääjä Gabriela Pelogi osoitti omaa vaarallisuuttaan. Vastaavat taidonnäytteet voisivat potentiaalisesti riittää jopa kivenkovan HJK:n yllättämiseen.

TPS:n onnistumisesta Honkaa vastaan huolimatta, aikamoinen pommi se olisi, jos turkulaiset onnistuisivat Klubin yllättämään. HJK:n kausi on ollut nousujohteinen, ja viimeisin voitto Åland Unitedista varmasti nosti pelaajien itseluottamusta. HJK on joukkueena vahva, ja se pystyy viikonlopun ottelussa kiusaamaan turkulaisia hyökkäyspäässään monin eri tavoin ja variaatioin. Klubin pelin tasossa on kuitenkin kauden mittaa ollut vaihtelevuutta, joten TPS:n on oltava hereillä ja iskettävä HJK:n heikkoina hetkinä tiukasti kiinni.

TiPS – PK-35 Vantaa

Kauden toinen Vantaan derby pelataan TiPS emännöimänä. Derbytunnelman lisäksi myös panokset ovat kohdallaan ottelussa: voitolla TiPS nousisi tasapisteisiin sarjan kärjessä majailevan Åland Unitedin kanssa. Tämä toisi TiPS:n mukavalle iskuetäisyydelle Kansallisen Liigan mestaruuskamppailun osalta, sillä Tikkurilan ylpeydellä on seuraavissa otteluissa ainakin paperilla edessään hieman Åland Unitedia helpommat ottelut seuraavilla kahdella kierroksella. Sarjan kärkipaikkaa alkukauden hallinnut TiPS haluaa varmasti derbyottelussa näyttää kotiyleisölleen, että paukut eivät ole todellakaan vielä loppu.

PK-35 Vantaa on sarjassa seitsemäntenä 15 pisteellä. Käytännössä tämä todennäköisesti tarkoittaa, että mitalihaaveet ovat jo karanneet ulottumattomiin. Paineettomasti punamustat eivät derbyotteluun pääse, sillä PK-35 Vantaa kaipaa pisteitä, jotta se saa pidettyä Ilveksen ja JyPK:n takanaan loppukauden. Tällä hetkellä vain viisi pistettä erottaa PK-35 Vantaan karsintaviivasta. Tästä huolimatta vantaalaisjoukkue on kaudella ajoittain esiintynyt jopa erinomaisesti. Erityisesti hyökkäyspäässä PK-35 Vantaan nuoret taiturit ovat nousseet esiin. Hyvällä ottelulla punamustat saattavat hyvinkin vavisuttaa TiPS:n haaveita kärkisijalle noususta.

KuPS – Ilves

Kuopiossa tuskin ollaan valmiita tyytymään tämänhetkiseen neljänteen sijaan. Toki KuPS:lla on yksi ottelu vähemmän pelattuna kuin kolmantena olevalla HJK:lla, mutta silti edes voitto ei nosta kuopiolaisia vielä kiinni mitalin syrjään. Sitä suuremmalla syyllä on syytä odottaa, että normaalistikin aggressiivisesti hyökkäävä KuPS tulee painamaan päälle lauantaina vielä normaaliakin kovempaa. Ilveksen puolustuksessa pitää olla liikkeellä kevyellä jalalla, jotta tupsukorvat pysyvät Gentjana Rochin, Aino Krögerin ja muiden KuPS hyökkääjien perässä.

Ilves kaipaa pisteitä kuumeisesti, sillä JyPK on noussut Ilveksen takana jo tasapisteisiin. Sarjapaikka kaudelle 2021 on siis kaikkea muuta kuin varma. KuPS:n aggressiivinen pelitapa hyökkäyspäässä voi kuitenkin koitua myös tamperelaisten onneksi. KuPS:n puolustuksella on toisinaan ollut vaikeuksia nopeiden vastahyökkäysten kanssa. Ilveksen nuoresta joukkueesta löytyy juoksuvoimaa, joten terävät tilanteiden vaihdokset voivat olla Ilvekselle tärkeä ase pistejahdissa KuPS:a vastaan.

Åland United – PK-35

Kansallisen Liigan kärkisijaa puolustava Åland United kohtaa vielä loppukaudella useita hyvävireisiä joukkueita, kuten KuPS:n, Hongan ja nyt lauantaina PK-35:n. Viimeksi kun joukkueet kohtasivat, erityisesti Åland Unitedin pelaajien vahvemmat fyysiset ominaisuudet veivät helsinkiläiset altavastaajan asemaan. Sarjanousijalla on nyt kuitenkin takanaan jo huomattavasti enemmän kokemusta liigan tasosta ja pelaajien fysiikasta kuin kauden ensimmäisellä puolikkaalla. Vaikka Åland Unitedin on pelityylinsäkin takia PK-35:lle haastava vastustaja, saapuvat punamusta saarelle joukkueen ensimmäiseen kohtaamiseen verrattuna paremmin valmistautuneina.

PK-35:n vahvuuksia kentällä ovat valtava taistelutahto, kova puolustusmoraali ja taitava prässi. Moni joukkue onkin usein lyhyellä avatessaan joutunut yllättymään, kun Amanda Rantanen on ryöstänyt pallon suoraan puolustajan jalasta. Åland Unitedin raudanlujat puolustajat ovat kuitenkin ehkä koko sarjan vaikeimmin yllätettävissä, ja myös ÅU:n maalivahti Anna Tamminen on ollut pelinavauksissaan hyvin varma koko kauden. PK-35:ttä vastaan yksittäisetkin virheet pelin avaamisessa voivat tulla kalliiksi.

JyPK – FC Honka

JyPK:lle jokainen piste loppukaudella on elintärkeä sarjassa säilymisen kannalta. Tauon jälkeinen pistejahti ei ala helpoimmalla tavalla, kun Harjulle vastaan saapuu FC Honka. Espoolaiset ovat vuosien saatossa olleet JyPK:lle vaikea vastustaja, eikä Honka olekaan ikinä suonut jyväskyläläisille täyttä pistepottia sarjaottelussa. Yhtään helpommaksi ei Pallokerhon pistejahtia tee se, että Hongan vire on kauden loppupuoliskolla ollut todella hyvä, pois lukien yllätystappio TPS:lle rästipelistä.

Hongan näkökulmasta peli on myös merkityksellinen, sillä mikäli pisteitä ei Harjulta irtoa, karkaavat mitalihaaveet jo suhteellisen kauas. Tämänhetkinen kuudes sija ei tyydytä espoolaisnippua, jonka odotukset ennen kauden alkua olivat huomattavasti korkeammalla. Loppukausi on ollut Hongalta vahvaa tekemistä, mutta heikohko alkukausi teki tavoitteiden saavuttamisesta vaikeaa. Siksi Hongalle jokainen loppukauden ottelu on tärkeä näytön paikka.

Search