Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Subway Kansallista Liigaa pelataan torstaina, lauantaina ja sunnuntaina

28.04.2021

Kansallisen Liigan kolmas ottelukierros jakautuu hieman poikkeuksellisesti torstaille, lauantaille ja sunnuntaille. Torstaina kohtaavat FC Honka ja PK-35 sekä PK-35 Vantaa ja HPS. Lauantaina nähdään yksi ottelu, kun JyPK matkaa saarelle Åland Unitedin vieraaksi. Sunnuntaina pelaavat KuPS ja HJK sekä Ilves ja TiPS.

FC Honka – PK-35

FC Honka saa torstaina vieraita naapurikaupungista, kun PK-35 saapuu Tapiolaan. Joukkueiden viime kauden kohtaamisissa oli toisiinsa verrattuna aika erilainen henki. Ensimmäisessä kohtaamisessa huippuvireinen PK-35 onnistui yllättämään Hongan Tapiolassa hakemalla 1–0-voiton. Honka otti kuitenkin helsinkiläisistä maukkaan revanssin Pihlajamäessä, nappaamalla 4–0-voiton.

Tällä kaudella kotijoukkue FC Honka on pelannut 2–2-tasapelin Ilveksen kanssa ja voittanut JyPK:n 0–1. Vaikka näillä pistemäärillä Honka sijoittuu sarjataulukossa tällä hetkellä neljänneksi, eivät avauskierrosten ottelut ole olleet espoolaisille aivan sellaisia, mitä pre-season antoi odottaa. Hongan keskikenttäpelaaja Saara Lappalainen kertoo seuran verkkosivuilla, että puolustussuuntaan peli on hyvällä mallilla, mutta tehoja pitäisi löytyä lisää.

– Viime lauantain pisteet olivat tärkeät ja saimme pelattua ensimmäisen nollapelimme! Myös pelillisesti nähtiin edistystä sarja-avauksesta ja seuraavat kehitysaskeleet otamme torstaina. Maaleja meille on vaikea tehdä, mutta meidän täytyy vielä itse viimeistellä paikoistamme tehokkaammin.

Myös PK-35:n kausi on alkanut hieman kaksijakoisissa tunnelmissa. Ensimmäisessä ottelussa Punamustat joutuivat tyytymään kotitappioon TiPS:lle, mutta seuraavassa ottelussa helsinkiläiset olivat huippuvireessä. Paikallisvastustaja HPS kaatui peräti lukemin 1–6. Kovimpana tehonaisena hääri Anita Abu, joka iski kolme osumaa. Hyvä on myös muistaa, että PK-35 onnistui Hongan päihittämään harjoitusottelussa ei niin kovinkaan kauan aikaa sitten. Harjoitusottelu on tuoreessa muistissa myös Lappalaisella, joka kommentoi seuran sivuilla joukkueensa näytönhaluja.

– PK-35 tulee varmasti olemaan kova vastus, minkä näimmekin vastikään pelatussa keskinäisessä harjoitusottelussamme. Siitä jäikin meille hieman hampaankoloon ja näytönhalu on kova! Pidämme huolen siitä, ettei Tapiolasta mikään joukkue pysty meiltä ainakaan täysiä pisteitä viemään, Lappalainen toteaa.

PK-35 Vantaa – HPS

Naapurikaupungista vieraita saa myös PK-35 Vantaa, jonka kilpakumppaniksi Myyrmäkeen matkaa HPS. Kotijoukkueen kauden alku on ollut kova, sillä joukkue on ensimmäisellä kahdella kierroksella kohdannut sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Åland Unitedin ja KuPS:n. Vantaan Punamustat löivät avauskierroksella Åland Unitedia vastaan pöytään lupauksia antavan esityksen. Vantaalaiset nousivat kahdesti tappioasemasta tasoihin, eikä voittomaalikaan jäänyt kovin kauas. Tasapeli hallitsevan mestarin kanssa oli kuitenkin kelpo suoritus. KuPS sen sijaan oli PK-35 Vantaalle tyly vieras. Kuopiolaiset onnistuivat lähes kokonaan nollaamaan vantaalaisten hyökkäyspelaamisen, eikä maalinteko ole koskaan tuottanut KuPS:lle vaikeuksia. Näin Punamustat joutuivat tyytymään toisella kierroksella selvään 3–0-tappioon.

– Yksi iso asia HPS-peliin on se, että meidän pitää löytää taas tuttu pelirohkeutemme. KuPS:a vastaan lähdimme peruuttelemaan hieman liikaa. Silloin on vaikeaa päästä hyökkäämään, analysoi PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen tulevaa ottelua seuran verkkosivuilla.

Punamustia vastaan asettuvan HPS:n ensiaskeleet Subway Kansallisessa Liigassa eivät ole olleet helpot. Ensimmäisellä kierroksella helsinkiläiset jäivät KuPS:n jyrän alle, ja toisella ottelukierroksella myös vanha tuttu paikallisvastustaja PK-35 otti selvän voiton. Tässä ottelussa päivänvalon näki kuitenkin HPS:n seurahistorian ensimmäinen liigamaali, kun Eerika Hämäläinen laittoi pelivälineen pussiin kulmapotkun jälkitilanteesta. Apina on nyt pois selästä, joten on mielenkiintoista nähdä miten HPS:n peli lähtee vapautumaan.

Koska PK-35 Vantaa pelasi kauden 2019 Ykkösessä, on joukkueilla tuolta kaudelta takanaan kaksi sarjapelikohtaamista. Punamustat voittivat tuolloin kotiottelunsa HPS:a vastaan lukemin 2–1, mutta Paloheinässä HPS oli vahva, ja voitti lukemin 5–1.

Åland United – JyPK

Lauantain ainoassa ottelussa JyPK matkaa saarelle Åland Unitedin vieraaksi. Ahvenanmaalaisilla on ensimmäisiltä ottelukierroksiltaan takanaan tasapeli PK-35 Vantaan kanssa sekä selkeä 0–3-voitto Ilveksestä. Vahva alku ei ole tullut yllätyksenä, sillä Åland Unitedin pelaajamateriaali on huippuluokkaa. Joukkueessa on kuitenkin vielä jonkun verran kipuilua pelipaikkojen ja roolien löytämisessä kaikille uusille pelaajille. Joukkueen päävalmentaja Steve Beeks kertoi Ilves-ottelun jälkeen, että vielä on tekemistä, mikäli haluaa tosissaan taistella kultaisista mitaleista.

– Meillä on vielä monia asioita, joiden kanssa on työskenneltävä. On tärkeää löytää pelaajille oikeat pelipaikat ja saada pelaajat onnistumaan, kun he pääsevät maalintekopaikoille. Tuntuu kuitenkin hyvältä tietää, että olemme jo nyt sillä tasolla, että pystymme voittamaan näitä otteluita.

Saarelle matkaavan JyPK:n kauden alku on ollut haastava, mutta synkän tunnelin päässä näyttäisi pilkahtelevan valoa. Vaikka JyPK on hävinnyt molemmat otteluna tähän asti, voi niukkaa 1–0-tappiota FC Honkaa vastaan pitää tietynlaisena moraalisena voittona. Se oli osoitus siitä, että JyPK pystyy suojelemaan omaa maaliaan tehokkaasti. Joukkue on myös saanut kauden alla uusia tulokkaita, kuten Eskiltuna Unitedista siirtyneen Elena Aristodimoun. Aristodimou on sen tason pelaaja, että joukkueeseen mukaan päästyään hän voi olla JyPK:lle kullanarvoinen tekijä.

Valonpilkahduksista huolimatta JyPK lähtee saarelle selvästi haastajan roolissa. ÅU:n tähtikattaus tulee olemaan jyväskyläläisille kova haaste, mutta toisaalta ottelussa on vihreille pelkästään voitettavaa.

KuPS – HJK

Sunnuntain herkkupalassa kohtaavat KuPS ja HJK, jotka kumpikin lukeutuvat kauden vahvimpiin mitaliehdokkaisiin. Kumpikin joukkue on napannut ensimmäisiltä kierroksilta täydet pistepotit, ja maalierokin on molemmilla joukkueilla varsin positiivinen. HJK on viimeistellyt kahdessa ottelussa kuusi maalia ja päästänyt yhden. KuPS sen sijaan on viimeistellyt jo seitsemän maalia, eikä omissa ole soinut kertakaan. Kumpikin joukkue on kohdannut ennakkoon koviksi arvioituja vantaalaisjoukkueita. HJK voitti TiPS:n lukemin 0–2 ja KuPS vei pisteet PK-35 Vantaalta lukemin 0–3.

Ottelun kotijoukkueen KuPS:n pelaamista alkukaudella on ollut ilo seurata. Viime kauden alun puolustuspään ongelmat tuntuvat olevan vain kaukainen muisto, ja hyökkäyspää toimii edelleen kuin unelma. KuPS on monipuolistunut entisestään, mikä tekee siitä vaikean vastustajan joukkueelle kuin joukkueelle.

– Oikealla tiellä me olemme ja tekeminen on tasapainoista. Nyt jatketaan HJK-peliä kohti, jossa kohdataan varmasti puolustuspeliin erilainen haaste. Tosi hyvällä mallilla pelaaminen kaikkiaan on, kommentoi KuPS:n päävalmentaja Ollipekka Ojala joukkueensa tekemistä seuran verkkosivuilla.

Haaste HJK tulee varmasti KuPS:lle olemaan. Vaikka helsinkiläisjoukkue on kärsinyt poikkeuksellisen paljon loukkaantumisista, tuntuu laajuutta löytyvän silti riittämiin. Nuoret tulokkaat ovat kantaneet joukkueessa vastuuta vähintäänkin kiitettävästi, ja HJK:n laitapelaaminen Nea Lehtolan ja Katariina Kosolan johdolla on huippuluokkaa. Voitto TiPS:sta osoitti, että pallonhallintaan tottunut joukkue pystyy myös puolustamaan syvältä ja iskemään terävästi vastaan. Tämä voi olla Klubille tärkeä ase myös sunnuntain ottelussa timantinlujaa KuPS:a vastaan.

Ilves – TiPS

Ilves saa väliaikaiselle kotikentälleen Kauppiin sunnuntaina vastaansa Tikkurilan Palloseuran. Ilves on haalinut kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta kasaan yhden pisteen. Tamperelaiset onnistuivat taistelemaan tasapelin FC Hongan kanssa Espoossa kotijoukkueen vahvasta hallinnasta huolimatta. Kotona kohdattu Åland United oli kuitenkin tupsukorville liian vahva vastustaja. Ilveksen suhteellisen kokematon joukkue kyllä taistelee vahvasti, mutta kypsyyttä peliin kaivattaisiin kipeästi.

Ilves saa 16 pääsarjaottelun verran kokemusta lainalle KuPS:sta, kun nuori 03-syntynyt hyökkääjä Anna-Stina Simonen saapuu vahvistamaan keltavihreitä. Simonen on KuPS:ssa jäänyt pienelle vastuulle, mutta Ilves saattaa olla Simoselle läpimurron paikka. Lisäksi hän tuo nuoresta iästään huolimatta arvokasta kokemusta Ilveksen joukkueeseen – kokemusta, joka tulee olemaan kullanarvoista myös TiPS:a vastaan.

TiPS oli avausottelussaan PK-35:ttä vastaan pirteä ja vakuuttava, mutta toisen kierroksen ottelu HJK:ta vastaan toi joukkueen ongelmat esille. Tikkurilalaisten pallonhallintapeli on vahvaa, mutta vastustajan tiukan blokin murtaminen vaikutti olevan TiPS:lle äärimmäisen haastavaa. Vaikka TiPS piti palloa HJK:ta vastaan todella paljon, ei kunnollisia maalintekotilanteita juuri päässyt syntymään. Vantaalaiset saattavat kohdata sunnuntaina vastaavanlaisen haasteen, mikäli Ilves valuu puolustamaan syvälle omalle kenttäpuoliskolleen. Honkaa vastaan Ilves oli tappavan tehokas harvoissa saamissaan vastahyökkäyksissä, joten TiPS:lla ei ole varaa saapua Kauppiin takki auki.

Search