Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: TiPS ja KuPS kohtaavat kärkiottelussa

06.08.2021

Subway Kansallisessa Liigassa pelataan lauantaina neljä ottelua ja sunnuntaina yksi. Lauantaina nähdään mm. Amanda Rantasen viimeinen ottelu Kansallisessa Liigassa sekä TiPS:n ja KuPS välinen kutkuttava kärkikamppailu.

PK-35 – Åland United

PK-35 on ollut läpi kauden juuri sen tasoinen joukkue, kuin monet odottivatkin ennen kautta. Hyvänä päivänä joukkue pystyy haastamaan koviakin joukkueita. Sijoitus sarjataulukossa on tällä hetkellä kuudes. Paikka ylemmässä loppusarjassa on mahdollinen, mutta se vaatii Punamustilta venymistä sekä epäonnistumisia HJK tai FC Hongalta.

Yksi venymisen paikka olisi tarjolla heti lauantaina, kun Åland United saapuu Pihlajamäkeen. Saarelaiset ovat sarjassa toisena, mutta samoissa pisteissä takana oleva TiPS on pelannut yhden ottelun vähemmän. Vaikka pisteet olisivat PK-35:lle tärkeitä, paineet asettunevat kuitenkin ahvenanmaalaisten päätyyn. Åland Unitedilla ei yksinkertaisesti ole varaa ottaa pistemenetyksiä alapuolellaan taulukossa olevista joukkueista, mikäli se mielii pysyä mukana mestaruustaistelussa. Saarelaiset lähtevät otteluun kuitenkin hyvistä lähtökohdista, sillä joukkueella on takanaan kolmen ottelun voittoputki. Erityisen ilahduttavaa on ollut seurata Cassandra Korhosen huimaa maalivirettä. Korhonen on kivunnut jo 15 maaliin, ja haastaa vielä tosissaan KuPS:n Gentjana Rochia maalikuningattaren tittelistä.

PK-35:lle ottelu ahvenanmaalaisia vastaan tuo mukanaan haikeutta. Ottelu tulee olemaan PK-35:n tähtipelaajan ja kapteenin Amanda Rantasen toistaiseksi viimeinen ottelu Subway Kansallisessa Liigassa. Rantanen siirtyy matsin jälkeen Ruotsin pääsarjaan. Punamustien hyökkäyspelaaminen on nojannut todella vahvasti Rantasen osaamiseen, joten menetys on joukkueelle valtaisa. PK-35 haluaa varmasti järjestää kapteenilleen upean jäähyväisottelun, joten Punamustat varmasti haluavat lyödä pöytään kauden parastaan. Nähtäväksi jää, riittääkö se haastamaan kivenkovia saarelaisia.

TiPS – KuPS

Tikkurilan Palloseuran ja Kuopion Palloseuran välinen kärkikamppailu on yksi 15. kierroksen odotetuimmista otteluista. KuPS johtaa sarjaa 40 pisteellä ja TiPS on kolmantena 33 pisteellä. Vantaalaiset ovat kuitenkin pelanneet yhden ottelun vähemmän kuin kärkikaksikko KuPS ja Åland United. Voitolla TiPS nousisi jo iskuetäisyydelle neljän pisteen päähän. Vantaalaiset ovat Åland Unitedin ohella kuopiolaisten päävastustajia tällä kaudella.

KuPS oli alkukauden käytännössä aivan ylivoimainen. Kuopiolaiset olivat kärkijoukkueista selvästi valmiimpia kauden käynnistymiseen. Tästä hyvänä osoituksena toimi KuPS:n ja TiPS:n kauden ensimmäinen kohtaaminen toukokuussa. KuPS myllytti taululle rumat 5–1-lukemat, ja antoi samalla myrskyvaroituksen omasta tasostaan. Tätä lukemaa ei kannata enää liikaa muistella, sillä TiPS on saanut koneensa käyntiin kauden edetessä. Toukokuun KuPS-tappion jälkeen vantaalaiset ovat taipuneet vain yhden kerran. Muuten joukkue on edennyt vakuuttavasta voitosta toiseen. Vaikka joukkue menettikin toistaiseksi parhaan maalintekijänsä Roosa Ariyon Espanjan liigaan, ei vantaalaisten hyökkäyspäästä puutu ratkaisijoita. Tia Hälinen ja Jenna Topra ovat ottaneet vastuuta maalinteosta, ja kumpikin on jo noussut sarjan maalipörssin kymmenen parhaan joukkoon. Myös keskikenttäpelaaja Elli-Noora Kainulainen on tehtaillut maaleja kovalla tahdilla, mutta myös hänet TiPS menetti Kainulaisen siirryttyä opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin. Sen sijaan vantaalaisten vahvuuteen liittyy KuPS-ottelun alla kaksi yhdysvaltalaispelaajaa: Sienna Zabroski ja Hana Kerner. Zabroski on keskikenttäpelaaja ja Kerner on enemmän puolustava pelaaja.

Jos TiPS:n voima on ollut vahvassa hyökkäyspelissä, KuPS on rakentanut tämän kauden taktiikkansa puolustuspelaamisen ympärille. Hieman ironisesti kuopiolaiset ovat silti tehneet joukkueista eniten maaleja. Suurin ero esimerkiksi TiPS:in ja Åland Unitediin on kuitenkin syntynyt nimenomaan vahvan puolustuspelaamisen kautta. Kuopiolaiset vahvistivat puolustustaan vastikään yhdysvaltalaispelaaja Tiernny Wiltshirella, joka todennäköisesti debytoi tulevassa TiPS-ottelussa. Wiltshire vaikuttaisi olevan korvaaja sarjan ehdottomiin tähtipelaajiin lukeutuneelle Taryn Jakubowskille, joka loukkaantui 17.7. pelatussa ottelussa HJK:ta vastaan.  Jakubowskin loukkaantumisesta huolimatta KuPS:n puolustuspää on edelleen loistavassa terässä, eikä ratkaisijoiden puutettakaan ole, kun hyökkäyspäässä hääräävät Gentjana Rochin ja Aino Krögerin tasoiset hyökkääjät. Kuopiolaisten tekemistä on koko kauden leimannut tietynlainen varmuus ja rauhallisuus, jota vantaalaisten pitäisi onnistua horjuttamaan taistellakseen ottelussa pisteitä. Tämän tietää myös TiPS:n päävalmentaja Pauliina Miettinen.

– On selvää, että tämä on ratkaiseva peli mestaruuden kannalta. Emme voi lähteä peruuttelemaan. Meidän pitää pelata kurinalaisesti, aggressiivisesti ja yhtenäisesti, jotta Tikkurilaan pisteet jäävät. Kaikki tietävät sen, Miettinen ennakoi Tikkurilan Palloseuran verkkosivuilla.

HJK – FC Honka

HJK:n ja FC Hongan kohtaaminen on toinen 15. kierroksen odotetuista kohtaamisista. Joukkueet ovat olleet vuosien saatossa tasainen taistelupari, eikä kausi 2021 ole tehnyt poikkeusta. Ensimmäisellä ottelukierroksella joukkueet pelasivat maalittoman tasapelin, ja tällä hetkellä FC Honka on sarjassa neljäntenä ja HJK viidentenä. Molemmat ovat keränneet 20 pistettä. Kummankaan paikka ylemmässä loppusarjassa ei vielä ole varmaa, joten molemmille pisteet olisivat elintärkeitä.

HJK pääsee kotiotteluunsa siinä mielessä edullisista asemista, että se onnistui tiistaina katkaisemaan kolmen ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa. Tiukka voitto PK-35 Vantaasta oli tärkeä, sillä voitolla vantaalaiset olisivat uhanneet jo HJK:n paikkaa ylemmässä loppusarjassa. Maalinteko on tuottanut HJK:lle läpi kauden suuria vaikeuksia, ja voitto PK-35 Vantaastakin tuli kahden rangaistuspotkumaalin seurauksena. Ria Karjalainen on osunut kauden aikana kuudesti, mutta nuori hyökkääjä kaipaisi tulitukea kipeästi. Klubipäädyssä varmasti toivotaan, jo yhden maalin viimeistellyt Linda Sällström voisi sitä tarjota.

Jos on HJK kärsinyt maalintekovaikeuksista, niin Hongalla on ollut vielä vaikeampaa. 15 tehtyä maalia kauden aikana on koko sarjan kolmanneksi huonoin lukema. Toisaalta Honka on ollut puolustussuuntaan todella varma, mutta voittoja ei yksinkertaisesti tule, jos ei maaleja pysty tekemään. Hongan edellinen ottelu PK-35:ttä vastaan kuvasti joukkueen koko kautta: keltamustat pystyvät pitämään palloa ja hallitsemaan peliä, mutta paras terävyys puuttuu viimeisistä ratkaisuista. Espoolaisilla on edessään myös jonkinlaisia kokoonpanomuutoksia, sillä tiistain ottelu PK-35 vastaan oli viimeinen Yalen yliopiston joukkueeseen siirtyvälle Nana Yangille. Yangin rooli Hongan pelinavaamisessa on ollut suuri, joten menetys on keltamustille iso. Uusia vahvistuksia ei ole Hongalle tiettävästi tulossa, joten vastuunkantajia on löydyttävä joukkueen sisältä, mikäli Honka haluaa varmistaa paikkansa ylemmässä loppusarjassa tai taistella vielä mitaleista.

HPS – Ilves

Nousijajoukkue HPS:n alkukausi meni varmasti seuran toiveiden mukaan. Helsinkiläiset lähtivät lähes jokaiseen otteluun altavastaajina, mutta onnistuivat sopivasti napsimaan pisteitä sieltä täältä. Pitkään näytti, että tämä riittää HPS:lle sarjapaikan säilyttämiseen, sillä JyPK ja Ilves jäivät kauas taakse. Valmentajavaihdos ja lyhyt tauko kuitenkin käänsivät Ilveksen kelkan täysin. Ennen heinäkuuta tamperelaiset olivat onnistuneet keräämään vain yhden pisteen. Heinäkuussa Ilves taisteli pisteen sekä  Hongalta että Åland Unitedilta. Ilves myös nappasi täyden pistepotin sekä HPS:ltä että PK-35:ltä. Tiistaina Ilves suorastaan myllytti JyPK:a voittaen lukemin 0–4. Nyt Ilves on noussut seitsemänneksi ja mukaan taisteluun paikasta ylemmässä loppusarjassa. HPS on sittenkin löytänyt itsensä karsijan paikalta, jossa se on kolme pistettä PK-35 Vantaan takana.

HPS:n vahvuus on aggressiivisessa prässipelissä ja nopeissa hyökkäyksissä pallonriiston jälkeen. Helsinkiläiset ovat onnistuneet nopeilla ratkaisuillaan yllättämään koviakin joukkueita. HPS:n vieraillessa pari viikkoa sitten Tampereella Ilves pelasi kuitenkin taidokkaasti HPS:n vahvuuden pois. Ilves on kehittynyt monellakin osa-alueella, mutta yksi näkyvimmistä on ollut reagointi pallonmenetysten jälkeen. Myös hyökkäyspeli on ottanut isoja kehitysaskelia, mikä näkyy myös maalitilastoissa. Erityisen tehokas on ollut Silja Tuominen, joka on viimeistellyt kauden aikana jo yhdeksän maalia. Hyvässä vireessä on myös Ilves-hyökkääjä Sofia Määttä, joka on kunnostautunut myös puolustussuuntaan. Määttä on luottavainen, että Ilves pystyy nykyvireessään voittamaan HPS:n vieraissakin.

– Meillä on lähtenyt peli todella hyvin käyntiin. Itseluottamusta löytyy joka pelaajalta ja pystymme haastamaan kenet tahansa. Voittoa lähdemme HPS:stäkin hakemaan, Määttä kertoo seuran verkkosivuilla.

PK-35 Vantaa – JyPK

JyPK:n tilanne sarjan hännillä näyttää erittäin synkältä. Ero toiseksi viimeisenä olevaan HPS:n on venynyt jo 11 pisteen mittaiseksi. Joukkueen pelaaminen on mennyt eteenpäin, mutta ei JyPK vielä silti tosissaan ole pystynyt haastamaan muita joukkueita. Nyt jyväskyläisten tekemiseen on haettu uutta buustia valmentaja vaihdoksella. Päävalmentajavastuun otti heinäkuun lopussa Jaakko Hilpinen, mutta uuden päävalmentajan ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli erittäin kylmä suihku Ilveksen toimesta. JyPK:n pallonhallintajaksot ovat koko kauden ajan olleet lyhyitä, ja joukkue on lähes koko ajan ottavana osapuolena. Joukkueen puolustuspelaaminen on ajoittain ihan hyvällä mallilla, mutta 90 minuuttia pelkkää puolustamista hyvin harvoin tuottaa tulosta.

JyPK matkaa sunnuntaina Vantaalle PK-35 Vantaan vieraaksi. Ennen heinäkuuta Punamustien tilanne näytti suhteellisen lupaavalta, ja vantaalaiset olivat mukana vähintäänkin taistelussa paikasta ylemmässä loppusarjassa. Heinäkuu oli kuitenkin Punamustille armoton. Neljästä ottelusta PK-35 Vantaa pystyi kaapimaan kasaan vain yhden pisteen, eikä kurssi kääntynyt elokuun ensimmäisessäkään ottelussa. Yllättäen vantaalaiset ovat pudonneet sarjassa kolmanneksi viimeisiksi, eikä etumatka HPS:n ole kuin kolme pistettä.

PK-35 Vantaa on kuitenkin laadukas joukkue, eikä sijoitus kaiken kaikkiaan kerro Punamustien pelisuorituksista. Ailahtelua on kuitenkin otteluiden sisällä ollut paljon, eivätkä hyvät hetket ole riittäneet otteluiden kääntämiseen voitoiksi. Punamustilla on vahva kokenut keskikenttä, mutta hyökkäyspäässä ehkä liikaakin on jääty nuoren Oona Seveniuksen varaan. 17-vuotias Sevenius on kantanut suuren vastuun ihailtavasti, mutta tulituki ei olisi pahitteeksi. Punamustat ovat pystyneet kuitenkin haastamaan kauden aikana kärkijoukkueita, joten JyPK:lla on edessään todella haastava päivätyö, mikäli mielivät pisteille Myyrmäessä.

Search