Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Toinen ottelukierros käyntiin perjantaina

22.04.2021

Subway Kansallinen Liiga jatkuu taas viikonloppuna täydellä kierroksella. Perjantaina nähdään huippuottelu HJK vastaan TiPS, ja lauantaina on luvassa neljän ottelun kattaus tiukkoja matseja. HPS ja PK-35 kohtaavat Stadin paikallispelissä. PK-35 Vantaan ja KuPS:n kohtaaminen on yksi lauantain helmiä. Lauantaina tulessa ovat myös Ilves ja Åland United sekä JyPK ja FC Honka.

TiPS – HJK

TiPS:lla ja HJK:lla on molemmilla takanaan ensimmäiseltä kierrokselta voitto. Vantaalaiset kaatoivat PK-35:n puhtaasti 0–3-lukemin, ja HJK päihitti JyPK:n selvin lukemin 4–1. TiPS:n kannalta voitto avausottelusta antaa varmasti lisää itseluottamusta, sillä joukkueella oli pre-seasonin aikana omat haasteensa. Punamustat eivät olleet ehkä TiPS:lle paras mahdollinen tasonmittari, sillä joukkueen haasteet ovat olleet enemmänkin oman pään kaksinkamppailutilanteissa, kuten kulmapotkuissa ja muissa erikoistilanteissa. PK-35 ei juuri päässyt testaamaan TiPS:n puolustuksen kovuutta. TiPS oli kuitenkin avausottelussaan vahvan oloinen, ja onkin mielenkiintoista nähdä, mihin joukkueen tasorima todellisuudessa asettuu.

HJK todennäköisesti tulee testaamaan TiPS:n puolustuksen kovuutta toista helsinkiläisjoukkuetta enemmän. Vaikka Klubi-joukkue on nuorentunut viime kaudesta ja remmiin on hypännyt paljon debyyttikauttaan pääsarjassa pelaavia nuoria, on HJK:n pelaajamateriaali laaja ja monipuolinen. Avausottelussa liigadebyyttinsä tekivät Daniela Tolonen, Veera Hellman, Silja Jaatinen, Jamin Mansaray ja Ilona Walta. Kaikki debytantit täyttivät paikkansa mallikkaasti, mikä on osoitus HJK:n hyvästä pelaajatilanteesta – loukkaantumisista huolimatta.

Tammikuussa pelatussa harjoitusottelussa HJK onnistui tuottamaan TiPS:lle paljon haasteita, ja Klubi veikin ottelun nimiinsä lukemin 4–2. Sittemmin joukkueet ovat pelanneet muiden seurojen kanssa niin paljon ristiin, että on hyvin hankalaa sanoa, kumman pelaaminen on paremmalla tolalla tai kumpi on paremmin valmiina perjantain otteluun. Ennakkoon ajateltuna molemmat joukkueet kamppailevat kauden aikana samoista sijoituksista, joten tärkeitä pisteitä on jaossa kummankin joukkueen näkökulmasta.

HPS – PK-35

Lauantaina nähdään kauden ensimmäinen monista Helsingin paikallisotteluista, kun viime kaudella Kansallisessa Liigassa debytoinut PK-35 sekä tämän kauden tulokas HPS kohtaavat toisensa. Kummallakin joukkueella on avauskierrokselta takanaan selvälukuinen tappio kauden mitalisuosikkeja vastaan. Erityisesti KuPS:n luona Kuopiossa vieraillut HPS sai avausottelussa kovaa shokkihoitoa, kun tähtihyökkääjät Gentjana Rochi ja Aino Kröger kumppaneineen laittoivat erinomaisesti esiintyneen HPS:n maalivahdin Emilia Tuomelan koville. Erityisesti ottelun alku oli vihreäpaitaiselle HPS:lle haastava, mutta ensimmäisen jakson loppupuolella nähtiin myös valon pilkahdusta. HPS alkoi päästä peliin paremmin mukaan, vaikka varsinaisesti maalintekotilanteina ei hyvä jakso synnyttänytkään. Vihreäpaitojen kapteeni Aino Lehtinen kertoi joukkueen sometileillä, että jännitys kiusasi avausottelussa joukkuetta.

– Meillä oli yhdeksän debytanttia, ja sen huomasi pelissämme, sillä moni jännitti matsia todella paljon. Ensimmäinen peli on nyt pelattu ja katseet on käännetty tulevaan. Jokainen tietää, että pystymme parantamaan tekemistämme kentällä, Lehtinen kertoo.

Myös PK-35:llä oli hetkensä hallitsevan hopeamitalistin kanssa, mutta eivät 0–3 lukemat mitenkään kohtuuttomat olleet. Punamustien puolustuslinja oli aivan liian helposti puhkottavissa, ja TiPS käytti tilaisuudet hyvin hyödykseen. Tähän pitää iskeä kiinni myös nousijajoukkue HPS:n, mikäli se mielii pisteille kotiavauksessaan Punamustia vastaan. PK-35 osoitti viime kaudella olevansa parhaimmillaan kova haaste kenelle tahansa, joten helppoja pisteitä ei nousijoille ole tälläkään kertaa luvassa.

PK-35 Vantaa – KuPS

PK-35 Vantaa ja KuPS avasivat molemmat kautensa vakuuttavasti, aivan kuin joukkueiden vahvat pre-seasonit antoivatkin odottaa. KuPS voitti selvin lukemin HPS:n ja PK-35 Vantaa venyi tasapeliin hallitsevan tuplamestarin Åland Unitedin kanssa. Vaikka vantaan Punamustat joutuivatkin tyytymään avauskierroksella vain yhteen pisteeseen, oli se osoitus siitä, että joukkue on valmis taistelemaan mitaleista tai jopa mestaruudesta.

KuPS:n kohdalla kauden tavoitteita ei juuri tarvitse edes pohtia. Kuopiolaisten pelaajamateriaali on kivenkova, ja joukkueesta löytyy laajuutta ja erilaisia pelaajatyyppejä enemmän kuin riittävästi. Yllätyksenä tuskin kukaan KuPS:n avauskierroksen voittoa piti, mutta joukkueessa oltiin silti tyytyväisiä siihen, miten kausi Kuopiossa saatiin käyntiin. Keltamustien riveissä lauantain vastustaja PK-35 Vantaa nähdään viime kaudesta vahvistuneena kilpakumppanina.

– Me saimme pelikaudelle hyvän alun niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Meidän oma pelimme toimii kuten olemme halunneetkin. Lähdemme hyvällä fiiliksellä jatkamaan voittoja. Nyt on vastassa astetta kovempi joukkue. PK on vahvistunut viime kaudesta ja on hyvä mittari meille, KuPS:n keskikenttäpelaaja Emma Peuhkurinen kertoo seuran verkkosivuilla.

Tärkeitä pisteitä on siis luvassa myös Myyrmäessä, kun mitalijahdissa olevat PK-35 Vantaa ja KuPS ottavat toisistaan mittaa.

Ilves – Åland United

Ilves aiheutti ehkä avauskierroksen suurimman yllätyksen taistelemalla 2–2-tasapelin FC Hongan vieraana. Taistelu on ottelua hyvin kuvaava sana, sillä tamperelaiset ei juuri päässeet pitämään palloa ja käytännössä lähes koko ottelu mentiin Hongan komennossa. Ilves kuitenkin puolusti tiiviisti ja taisteli tiukasti, pitäen Hongan maalimäärän pienenä. Hyökkäyspäässä Ilves iski kovaa ja terävästi, ja Ilves olikin avauskierroksen yksi tehokkaimmista joukkueista maalintekotilaisuuksiin verrattuna. Ilves oli jopa kiinni ottelun voitossa pitkään, mutta virheet omassa päässä maksoivat täyden pistepotin.

Toisella kierroksella Ilves saa kuitenkin vastaansa ennakkoon ehkä jopa Honkaa kovemman vastustaja. Ilves ja Åland United ovat jo tämän vuoden puolella kohdanneet kertaalleen, kun ne pelasivat samassa Suomen Cupin lohkossa. Tuolloin Åland United onnistui Ilveksen voittamaan lukemin 1–3. Ilves onnistui tämänkin ottelun pitämään melko vähämaalisena, vaikka Åland United ottelussa hallitsevampi osapuoli olikin.

Ilveksellä on ennenkin ollut tapana kiusata ennakkoon vahvemmiksi oletettuja joukkueita. Esimerkiksi viime kaudella Ilves onnistui yllättämään Åland Unitedin Wiklöf Holding Arenalla Roosa Tuomisen tehdessä lisäajalla tamperelaisille voittomaalin. Ilves siis onnistui viime kaudella siinä, missä vain kaksi muuta joukkuetta koko kauden aikana onnistui. Tästä huolimatta Åland United lähtee lauantain otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, jonka tehtäväksi jää löytää keinot Ilveksen tiiviin puolustusmuodon puhkomiseen.

JyPK – FC Honka

JyPK saa vieraakseen näytönhaluisen Hongan, joka haluaa osoittaa kuuluvansa sarjan kärkikamppailuun. Tasapeli Ilveksen kanssa ei ollut sitä, mitä joukkue lähti avauskierrokselta hakemaan. Joukkueen maalivahti Sofia Manner totesikin seuran sivuilla, että joukkueen on keskityttävä peleihin alusta asti ja saatava peli kulkemaan heti alkuvihellyksestä lähtien.

– Lopputulos Ilvestä vastaan toki harmittaa, kun peli oli ihan voitettavissa. On totta kai hyvän joukkueen merkki ja osoitus kovasta henkisestä kantista, että pystyimme nousemaan kahden maalin takaa tasoihin. Kun pääsemme heti ottelun alusta omalle tasollemme, olemme hyvillä vesillä, Manner kertoo.

JyPK:n kauden ensimmäinen ottelu HJK:ta vastaan oli haastava, vaikka rehelliset 4–1-lukemat eivät ehkä aivan kerrokaan pelin kuvasta kaikkea. JyPK pystyi hetkittäin pitämään palloa, ja tekeminen oli paremmalla tasolla kuin Suomen Cupin peleissä. Nuori maalivahti Fanny Söderström teki myös hyvän vaikutuksen sarjan seuraajiin. Kun vielä otetaan huomioon JyPK:n Harjulla saama kotietu, tuskin jyväskyläläiset ovat valmiita antamaan Hongalle ainuttakaan pistettä ilmaiseksi.

Search