Hyppää sisältöön

Kierrosennakko: Viime kauden kärkijoukkueet TiPS ja Åland United kohtaavat

06.05.2021

Subway Kansallisen Liigan neljännellä kierroksella nähdään kiinnostavia kohtaamisia. HJK saa revanssin PK-35 Vantaasta, joka voitti Klubin Suomen Cupin välierissä. Viime kauden kärkijoukkueet TiPS ja Åland United kohtaavat Myyrmäessä ja entisillä Ilvesläisillä vahvistettu PK-35 saa keltavihreät vieraakseen. Viikonlopun muissa otteluissa kohtaavat HPS ja FC Honka sekä JyPK ja KuPS.

HJK – PK-35 Vantaa

HJK ja PK-35 Vantaa avaavat neljännen ottelukierroksen perjantaina. Ottelusta voi odottaa hyvinkin tasaista kamppailua, sillä joukkueiden viimeisin kohtaaminen Suomen Cupin välierissä oli todellinen trilleri. Ottelun varsinainen peliaika päättyi tasan 1–1, ja lopulta ottelun ratkaisu saatiin vasta rangaistuspotkukilpailussa. PK-35 Vantaa voitti ottelun, ja joukkueen sankariksi nousi maalivahti Velma Oikarinen torjunnoillaan. Kovan päivätyön teki myös Punamustien toppariosasto, joka piti HJK:n hyökkääjät loistavasti kurissa voittaen tärkeät kaksinkamppailut omalla alueella.

Subway Kansallisessa Liigassa HJK on kerännyt tähän asti kuusi pistettä. Voitot irtosivat JyPK:sta ja TiPS:sta, mutta KuPS oli liian kova vastustaja helsinkiläisille. Myös vantaalaiset kilpakumppanit joutuivat taipumaan KuPS:lle. Punamustat ovat keränneet neljä pistettä. Täysi pistepotti tuli HPS:a vastaan, ja lisäksi PK-35 Vantaan taisteli ison pisteen hallitsevaa mestaria Åland Unitedia vastaan.

HJK:n yksi vahvimmista aseista alkukaudella on ollut vahva laitapelaaminen, ja Nea Lehtolan paluu sairastuvalta on parantanut tätä osa-aluetta entisestään. Tästä huolimatta Klubi-pelaajia on sairastuvalla edelleen pitkä jono. Aivan kaikella laajuudellaan HJK ei siis pääse PK-35 Vantaata perjantaina kohtaamaan. Punamustissa taas pelaajatilanne on ollut suhteellisen ehkä koko pre-seasonin ja alkukauden. Odottaa siis sopii, että joukkueiden voimasuhteet eivät ole muuttuneet kauhean paljoa huhtikuun alussa pelatusta Suomen Cupin ottelusta. Edessä on tiukka kamppailu tärkeistä pisteistä, jotka voivat loppukaudesta ratkaista paljon.

HPS – FC Honka

HPS metsästää edelleen avauspisteitään Subway Kansallisessa Liigassa. Joukkue ei ole vielä päässyt aivan kiinni liigatason vauhtiin. Viime kierroksella PK-35 Vantaa iski korkealta kiinni HPS:n pelinavaukseen, eikä vihreiltä oikein löytynyt ratkaisuja korkean prässin murtamiseen. Kovan paineen alta matkaan lähetetyt pitemmät avaukset olivat usein vailla osoitetta. Joukkueen parhaimmistoa ottelussa oli liigadebyyttinsä tehnyt maalivahti Jessica Kiviaho, joka onnistui huipputorjunnoillaan pitämään lukemat suhteellisen siedettävinä.

FC Honka on kerännyt alkukauden aikana seitsemän pistettä. Toistaiseksi ainut pistemenetys tuli Ilvestä vastaan. Honka kyllä hallitsi ottelua vahvasti, mutta maaleja ei syntynyt paikkoihin nähden kovinkaan tehokkaasti. Maalintekovaikeuksia espoolaisilla oli myös JyPK:a vastaan, mutta Hanna Ruohomaan hankkima pilkku riitti ratkaisemaan ottelun Hongan hyväksi. Viimeisimmässä ottelussaan PK-35:ttä vastaan espoolaisten esitys oli kuitenkin jo kliinisempi. Hongan hyökkäyspää on laadukas, mutta toistaiseksi joukkueesta vaikuttaisi puuttuvan varsinainen ykköstykki; pelaaja, joka pystyisi tekemään maaleja ottelusta toiseen.

FC Honka lähtee perjantain otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. On kuitenkin hyvä muistaa, että HPS todennäköisesti tottuu peli peliltä liigan vauhtiin entistä paremmin ja tulee sitä kautta olemaan vaikeampi vastustaja jokaisella kierroksella.

TiPS – Åland United

Viime kauden kaksi kovita kohtaavat Myyrmäessä lauantaina. Viime kaudella vain yksi joukkue onnistui voittamaan TiPS:n, ja se oli juuri Åland United. Alkukausi ei ole vantaalaisilla sujunut aivan yhtä vahvasti kuin viime kaudella. Joukkue kärsi ensimmäisen tappionsa toisella ottelukierroksella HJK:ta vastaan. TiPS:n pallonhallinta oli hyvää, mutta murtautuminen maalintekosektorille oli todella haastavaa. Haasteista oli otettu heti opiksi seuraavalla kierroksella, ja TiPS teki hyvin selvää jälkeä Ilveksen vieraana takoen taululle lukemat 0–4. Tikkurilan ylpeyden suunta on siis selvästi ylöspäin, ja joukkueelta voidaan odottaa hyvää esitystä kotonaan hallitsevaa mestaria vastaan.

Åland United on avannut kautensa odotetun hyvin, ja ulkomaalaisten pelaajien karanteenien päättyessä joukkue on edelleen vahvistunut kauden edetessä. Tähän asti ainoa joukkue, joka on pystynyt kunnolla haastamaan ahvenanmaalaisia, on ollut PK-35 Vantaa. Ulkomaalaisvahvistuksista erityisesti tuulennopea Cassandra Korhonen ja taitava pelinrakentaja Sarah Troccoli ovat loistaneet. Myös Dana Leskinen on esiintynyt uudessa roolissaan erinomaisesti ollen usein rakentelemassa Åland Unitedin tilanteita.

ÅU:n ja TiPS:n kohtaaminen tuskin jättää ketään kylmäksi. Edessä on laadukas kamppailu kahden sarjan kärkijoukkueen välillä. Viime kaudella joukkueiden kohtaamiset olivat tasaisia, joten on mielenkiintoista nähdä, pystyykö TiPS nollaamaan ahvenanmaalaisten uudet tulokkaat.

PK-35 – Ilves

Tärkeitä pisteitä on lauantaina jaossa myös Pihlajamäessä, kun Ilves matkustaa PK-35:n vieraaksi. Ilveksellä on taskussaan yksi piste avauskierroksen tasapelistä FC Honkaa vastaan. PK-35 on kerännyt kolme pistettä, jotka olivat seurausta vakuuttavasti voitosta paikallisvastustaja HPS:a vastaan. PK-35:n kauden tavoitteena on pääsy ylempään loppusarjaan, joten pisteitä on napsittava tasaisesti pitkin kautta. Toistaiseksi sekä FC Honka että TiPS ovat osoittautuneet liian koviksi vastustajiksi. Molemmissa otteluissa Punamustilla oli omat hetkensä, joten pelin lähtiessä rullaamaan PK-35 tulee olemaan kova vastustaja Ilvekselle.

Vaikka Ilveksen joukkue on kokenut viime kauteen nähden isoja muutoksia, tuntuu peli-ilme joukkueessa olevan hyvin samankaltainen. Ilves taisteleva joukkue, joka pystyy parhaimmillaan kiusaamaan isompiaan. Viime kaudella Ilves yllätti Åland Unitedin saarella, ja tämän kauden ensimmäisessä ottelussa Ilveksen taisteluilmeestä todisteita sai FC Honka. Nuori joukkue iskee kovaa vastaan tilaisuuden saatuaan, vaikka pallonhallinta ei tamperelaisten suurimpiin vahvuuksiin kuulu. Tupsukorvat ovat kuitenkin parhaimmillaan villi kortti, jonka aliarvioimiseen yhdelläkään joukkueella ei ole varaa.

PK-35:n ja Ilveksen kohtaamiset viime kaudella olivat vähämaalisia, ja kumpikin joukkue menestyi paremmin vieraskentällä. Molemmat kohtaamiset päättyivät lukemiin 0–1 vierailijoiden hyväksi, joten otteluvoitot menivät viime kaudella tasan. Mielenkiintoisen ulottuvuuden otteluun antaa se, että viime kauden päätteeksi usea Ilves-pelaaja siirtyi PK-35:n riveihin. Punamustissa väreissä nähdään ex-ilvespelurit Moona Talka, Jade Bergius ja Julie Forss.

JyPK – KuPS

JyPK ei ole päässyt alkukaudella helpolla. Vastaan on ensimmäisen kolmen kierroksen aikana asettunut pelkästään mestaruutta tavoittelevia joukkueita. Jyväskyläläiset ovat joutuneet taipumaan HJK:lle, FC Hongalle ja Åland Unitedille. Maalierokin on revennyt jo lukemiin 9–1. Kovat pelit saavat jatkoa lauantaina, kun vihreät saavat vieraakseen huippuvireisen Kuopion Palloseuran.

Vaikka yhdeksän kertaa pallo on omista löytynytkin, JyPK:n yhtenä suurimpana onnistujana voidaan pitää maalivahti Fanny Söderströmiä. VIFK-kasvatti otti suurta roolia viime kierroksella JyPK:n vieraillessa Ahvenanmaalla, ja piti lukemat suhteellisen siedettävinä. Myös keskikenttäpelaaja Riikka Lilja pääsi välillä väläyttelemään pallollisella taidollaan, mutta kokonaisuudessaan JyPK:n peli on vielä pahasti kesken. Joukkue kaipasi kovasti onnistumisen kokemuksia erityisesti hyökkäyspäässä, mutta kovimpien joukkueiden kohtaaminen heti alkukaudesta ei tee tilannetta helpoksi. Joukkueessa on kuitenkin enemmän potentiaalia, kuin mitä ensimmäisen kolmen kierroksen kohtaamiset ovat vielä tuoneet esille.

KuPS sen sijaan on tehnyt samaa kovaa jälkeä riippumatta siitä, kuka tielle on asettunut. Oma maali on pysynyt täysin puhtaana, ja joukkueen pienin voitto tähän asti on 3–0. Kolmen maalin erolla kaatuivat sekä PK-35 Vantaa että HJK. KuPS:n rosteri on äärimmäisen laaja ja laadukas, mistä kertoo esimerkiksi se, että Lavdije Begollin tasoinen pelaaja joutuu aloittamaan vaihtopenkin puolella joukkueessa. Kilpailu keskikentän pelipaikoista onkin todella kovaa, ja KuPS pystyy vaihdoilla reagoimaan helposti vastustajan pelitapaan. Kun sitten hyökkäyksestä löytyy todella nälkäisiä maalinsylkijöitä, ei kuopiolaisten maalitehtailu ottelusta toiseen tule yllätyksenä. JyPK:n puolustuksella ja Fanny Söderströmillä onkin lauantaina edessään tiukat 90 minuuttia.

Search