Kierrosraportti: HJK ja TiPS vahvoja paikallisotteluissa, KuPS jatkaa voittamattomana

12.05.2021

FC Honka onnistui rikkomaan KuPS nollapeliputken, mutta se ei riittänyt pisteille Tapiolassa. Paikallisotteluissa HJK voitti PK-35:n ja TiPS kuittasi pisteet PK-35 Vantaan vieraana todellisessa maali-ilottelussa. Åland United oli kotonaan vahva ja voitti HPS:n.

FC Honka – KuPS 1–3 (1–2)

FC Honka onnistui viidennellä kierroksella puhkomaan sarjakärki KuPS:n nollapeliputken, mutta se ei riittänyt pisteille Tapiolassa. Ensimmäisenä maalin makuun pääsivät kuopiolaiset parinkymmenen pelatun minuutin jälkeen. Honka oli rakentelemassa hyökkäystä keskialueella, mutta KuPS pääsi katkoon ja lähti nopeaan vastahyökkäykseen. Gentjana Rochi vapautti KuPS-kapteeni Aino Krögerin juoksuun vasenta laitaa pitkin. Kröger sijoitti pitkän juoksun jälkeen pallon varmasti taka-alanurkkaan ohi vastaan tulleen Sofia Mantereen.

FC Honka ei lamaantunut KuPS:n avausosumasta, vaan iski vastaan vain pari minuuttia myöhemmin. FC Honka sai kulmapotkun, ja Niia Salminen lähetti matkaan korkean pallon noin vitosen viivalle. Heini Toivonen nousi tilanteessa korkeimmalle ja puski komeasti pallon verkkoon Emma Immosen selän taakse. Kuopiolaiset kuittasivat johtoaseman takaisin vajaan neljänkymmenen minuutin pelin jälkeen. Pallo pelattiin vapaapotkusta kuudentoista rajalle, josta Rochi jatkoi palloa eteenpäin boksiin. Ensimmäisenä pallolle ehti Nanne Ruuskanen, joka puttasi ulkosyrjälle pallon tyylikkäästi maalin takakulmaan.

Toisella puoliajalla ei juuri maaleilla juhlittu, mutta Honka joutui taipumaan vielä kertaalleen vain pari minuuttia ennen ottelun päättymistä. KuPS katkaisi jälleen Hongan hyökkäyksen puolen kentän tuntumassa ja Anni-Maija Kauppila yritti laittaa Rochin nopeasti juoksuun Hongan linjan taakse. Katariina Naumanen ehti palloon ensimmäisenä, mutta ei onnistunut samaan palloa väljemmille vesille. Maalinnälkäinen Rochi riisti pallon Naumasen jalasta ja sijoitti varmasti alanurkkaan. Syntynyt osuma oli Rochille peräti yhdeksäs tälle kaudelle.

HJK – PK-35 3–1 (1–1)

HJK vei pisteet Helsingin derbystä PK-35:n kustannuksella. Ottelun ensimmäinen ja toinen puoliaika olivat peli-ilmeeltään hyvin erilaisia. Ensimmäisellä puoliajalla pallo poltteli jaloissa ja virheitä tuli paljon molemmille joukkueille. Maalitilit aukesivat kahdenkymmenen minuutin kohdalla HJK:n Ria Karjalaisen toimesta upealla tavalla. HJK pääsi katkoon Punamustien kenttäpuoliskolla heikon syötön seurauksena. Pallo pelattiin noin kahteenkymmeneen metriin Karjalaiselle, joka harhautti yhden pelaajan ja lähetti matkaan tulisen laukauksen PK-35:n maalin oikeaan yläkulmaan.

Punamustat kuittasivat HJK:n avausosuman vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin. PK-35:n pelinrakentelu sujui mallikkaasti, ja lopulta Olivia Kåhre pääsi lähettämään boksia kohti korkean keskityksen. Pallo suuntautui kohti maalia ja karkasi yli Annika Laihasen näppien HJK:n maaliin. Näin ollen paikallisottelussa puoliajalle lähdettiin tasatilanteessa.

Puoliajalla HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas oli tehnyt taikojaan, sillä Klubi tuli toisella puoliajalle aivan uudenlaisella peli-ilmeellä. Ensimmäisen puoliajan virheet olivat tipotiessään ja HJK hallitsi palloa erittäin vahvasti. PK-35 oli suurissa vaikeuksissa HJK:n kovan prässin alla, ja paine Tanja Kotoaron vartioimalla maalilla kasvoi kasvamistaan. Painostus palkittiin 65. peliminuutilla. Pallo pelattiin sivurajasta suojaukseen Karjalaiselle, joka käänsi pallon taidokkaasti keskustaan Katariina Kosolalle. Kosolan matala laukaus suuntautui niin lähelle maalipuita, että se jätti Kotoaron vaille mahdollisuuksia. Ensimmäisestä johto-osumasta ehti kulua vain minuutti, kun Klubi osui jälleen. Karjalainen aavisteli hiljaisen syötön alaspäin Kotoarolle ja kiersi maalivahdin tyylikkäästi.

Punamustat saivat hieman uutta intoa ottelun loppua kohden, mutta varsinaista loppukiriä ei päässyt syntymään. Näin ollen Klubi kruunattiin keskiviikkoillassa Helsingin valtiattareksi.

PK-35 Vantaa – TiPS 3–5 (2–2)

Vantaalaisjoukkueet järjestivät keskiviikkoillan toisessa paikallisottelussa todelliset maalijuhlat. Ensin TiPS viimeisteli tehoviisiminuuttisen aikana kaksi osumaa. Peliä oli pelattu 17 minuuttia, kun Emmi Siren vapautti Roosa Ariyon maalin oikeassa sivussa. Kulma vaikutti äkkiseltään katsottuna pieneltä, mutta Ariyo lähti joka tapauksessa kokeilemaan maalintekoa. Viimeistely olikin todella hyvä, ja pallo upposi Ariyon taidokkaan laukauksen voimasta maalin takakulmaan. Vain hetkeä myöhemmin Elli-Noora Kainulainen rankaisi PK-35 Vantaan puolustusta epäonnistuneesta syötöstä ja vei vierailijat jo kahden maalin karkumatkalle.

Punamusta eivät lannistuneet takaiskuista vaan iskivät nopeasti takaisin. Vain kolme minuuttia Kainulaisen osuman jälkeen oli PK-35 Vantaan vuoro toimittaa pallo verkkoihin. Wilma Forsblom tuli hyvällä vauhdilla tilanteeseen ja onnistui riistämään pallon TiPS-pelaajalta. Forsblom harhautti yhden pelaajan ja pelasi pallon kuudentoista tuntumaan Roosa Bröijerille. Forsblom jatkoi liikkeensä boksiin, josta Bröijerin syöttö tämän myös tavoitti. Vasemman jalan sijoitus upposi aivan takanurkkaan maalipuun juurelle. 35. minuutin kohdalla Punamustat onnistuivat jälleen. Bröijerin kaukolaukaus yllätti TiPS:n maalilla Elsa Sulun aivan täysin. Puoliajalle lähdettiin siis 2–2-tilanteessa.

Toisen puoliajan alku oli PK-35 Vantaalle synkkä. Peli ehti edetä vain minuutin, kun Roosa Ariyo viimeisteli illan toisen osumansa. 52. peliminuutilla taas onnistui Annika Haanpää, joka puski pallon maaliin Jenna Topran täydellisyyttä hipovasta keskityksestä. Punamustat tulivat vielä yhden maalin päähän, kun Anna Olmala puski pallon verkkoon 58. peliminuutilla. Kiri ei kuitenkaan riittänyt, vaan TiPS teki ottelun ratkaisuosuman 74. peliminuutilla. Asialla oli Kainulainen, joka liukui PK-35 Vantaan puolustuksen läpi tulleen matalan syötön maaliin.

– Taistelimme hyvin, mutta viisi maalia omiin on liikaa, Anna Olmala totesi ruudun haastattelussa ottelun päätyttyä.

ÅLAND UNITED – HPS 5-1 (2–0)

Åland Unitedin ja HPS:n torstai-illan kohtaaminen alkoi tasaisissa merkeissä. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana pallonhallinta vaihteli, eikä kummallakaan joukkueella ollut vielä maalintekomahdollisuuksia. Vartin pelaamisen jälkeen nähtiin ensimmäinen laukaus maalia kohti, kun Åland Unitedin Dana Leskinen taituroi jalkansa vapaaksi. Viimeistely-yritys jäi kuitenkin vajaaksi, eikä HPS:n maalilla Emilia Tuomelalla ollut vaikeuksia kopata palloa näppeihinsä.

Åland United pääsi ottelun edetessä niskan päälle. 28. minuutilla Mariana Jaleca otti katkon keskialueella ja vapautti syötöllään Cassandra Korhosen läpiajoon. HPS:n maalilla Tuomela liukasteli hieman, eikä päässyt tulemaan Korhosta vastaan riittävällä vauhdilla. Korhosella oli suhteellisen helppo työ iskeä lukemiksi 1–0. Viisi minuuttia myöhemmin Dana Leskinen iski lukemiksi jo 2–0. Leskinen sai jalkansa vapaaksi kuudentoista kulmalla, ja upea laukaus jätti Tuomelan vaille mahdollisuuksia.

Toista puoliaikaa ehdittiin pelata vain muutama minuutti, kun Åland United lisäsi johtoaan. Jalecan upea keskitys tavoitti HPS:n maalille vapaapotkutilanteen ajaksi nousseen Anna Westerlundin. Kokenut toppari puski pallon tyylikkäästi maaliin. Reilun tunnin kohdalla Leskinen esitteli jälleen henkilökohtaista osaamistaan, ja harhautti itsensä vapaaksi vasemmasta laidasta. Hyökkääjä leikkasi keskustaan ja viimeisteli varmasti illan toisen osumansa. 66. peliminuutilla kotijoukkue siirtyi jo 5–0-johtoon. Jaleca vapautti Korhosen juoksuun, ja tämä kiersi tyylikkäästi Tuomelan HPS:n maalilla.

HPS taisteli vielä kavennusosuman 72. peliminuutilla. Dali Mellerin veto aiheutti melkoisen maalinedushärdellin Åland Unitedin kenttäpuoliskolla, ja lopulta Dolma Gurung pääsi laukomaan pallon maaliin.

Päivitetty 13.5. klo 18.54: lisätty Åland United – HPS ottelun raportti