Kierrosraportti: JyPK, FC Honka ja Ilves ryöstöretkillä

04.07.2020

Pääkaupunkiseudun derbyissä ei tällä kertaa saatu kummassakaan paremmuutta ratkottua, kun sekä PK-35 Vantaan ja HJK:n sekä TiPS:n ja PK-35:n ottelut päättyivät tasan. FC Honka haki voiton KuPS:sta ja JyPK otti niukan voiton TPS:sta. Kierroksen yllättäjä oli Ilves, joka ryösti Marianhaminassa täyden pistepotin.

PK-35 Vantaa – HJK 0-0 (0-0)

Subway Kansallisen Liigan neljännen kierroksen avausottelussa nähtiin tasainen vääntö kahden pääkaupunkiseudun joukkueen välillä. 17’ minuutin kohdalla Eveliina Parikka pääsi kokeilemaan maalintekoa PK-35 Vantaan päädyssä, mutta maalivahti Velma Oikarinen nappasi laukauksen suhteellisen vaivattomasti. Reilu viisi minuuttia tämän jälkeen PK-35 Vantaalla oli ehkä koko ottelun paras yritys maalia kohti, mutta tällä kertaa HJK:n maalivahti Anna Koivunen pelasti joukkueensa loistavalla jalkatorjunnalla.

Kun peliaikaa on takana puolisen tuntia, tapahtui HJK:n päädyssä. Netta Koso pelästytti samaan aikaan sekä helsinkiläiset että vantaalaiset fanit, kun hän oli päästä prässäämään pallon maaliin Koivusen jalasta. Pallo ei päätynyt verkkoon asti ja Koso satutti samalla polvensa. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä, sillä vantaalaisten tehopelaaja Koso pystyi ottelua tilanteen jälkeen jatkamaan.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin vielä molemmissa päädyissä muutama potentiaalinen maalintekotilanne, mutta ratkaisuherkkyyttä olisi kaivattu kummassakin päädyssä. Sama meno jatkui myös toisella puoliajalla. Kumpikin joukkue pystyi rakentamaan puolittaisia maalintekopaikkoja, mutta varsinaisia huippuvaarallisia tilanteita ei juuri nähty. HJK oli muutaman kerran lähellä murtaa PK-35 Vantaan puolustuslinja läpisyötöllä, mutta näissä tilanteissa vakuuttavasti esiintynyt Velma Oikarinen irtosi maaliltaan oikea-aikaisesti ja esti vaarallisten tilanteiden syntymisen. Vaikka molemmilla joukkueilla oli paikkansa ratkaista ottelu edukseen, oli 0-0 tulos ottelusta varsin oikeudenmukainen peliesitysten perusteella.

TiPS – PK-35 1-1 (0-0)

Ottelussa hieman nopeammin peliin pääsi mukaan vierasjoukkue PK-35, joka hallitsi peliä ensimmäisen vartin. TiPS:lla oli vaikeuksia päästä hyökkäämään organisoidusti. Ottelun edetessä TiPS kuitenkin pikkuhiljaa pääsi mukaan peliin, ja ensimmäinen puoliaika olikin kokonaisuudessaan kahden erinomaisen joukkueen hyvää ja tarkkaa peliä. Ensimmäisenä maalintekoa pääsi reilun parinkymmenen minuutin pelin jälkeen kokeilemaan PK-35:n Amanda Rantanen, jonka laukaus painui niukasti ohi maalin. TiPS:n ensimmäinen tilanne nähdään ajassa 27’, kun Jenna Topra taituroi laidasta jalkansa vapaaksi ja keskitti matalan pallon vitosen viivan tuntumaan PK-35:n maalin eteen. Nora Lehto voitti tilanteessa PK-35 puolustajan ja onnistui ohjaamaan pallon maaliin.

Tämän jälkeen ottelussa nähtiin poikkeuksellinen tilanne, kun päätuomari Joona Kontinen loukkaantui ja ottelu jouduttiin hetkeksi keskeyttämään. Katsomosta löytyi uusi tuomari ja toinen avustavista erotuomareista, Alisa Levälampi, otti päätuomarin vastuun ja peli pääsi jatkumaan. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella PK-35 kävi vielä lähellä tasoitusta, mutta Emmi Siren pelasti pallon maaliviivan tuntumasta.

Helsinkiläiset saivat toiselle puoliajalle hyvän alun, kun ajassa 58’ vaihdosta sisään tullut Emilia Kupsanen laittoi pallon kulmapotkusta vaaralliselle sektorille ja Amanda Rantanen ohjasi pallon Riina Isokäännän ohi maaliin. Maalin jälkeen helsinkiläisten puhti tuntui kuitenkin täysin loppuneen. Vaikka PK-35 taisteli puolustussuuntaan hyvin, ei se enää onnistunut pitämään palloa juuri ollenkaan. Harhasyötöt seurasivat toisiaan ja TiPS pääsi painostamaan. Kotijoukkueen Roosa Ariyo pääsi kokeilemaan maalintekoa pariin otteeseen, mutta pusku ja laukaus suuntautuivat ohi maalista. PK-35:lle 1-1 tasapeli oli taisteluvoitto hyvästä ensimmäisestä puoliajasta huolimatta.

– Ensimmäinen puoliaika oli meiltä hyvä. Lopuksi meidän olisi pitänyt rauhoittaa peliä, mutta jengi taisteli loppuun asti hyvin. Tämä oli hyvä piste, kommentoi PK-35:n Amanda Rantanen joukkueensa sosiaalisessa mediassa.

TPS – JyPK 0-1 (0-1)

TPS:n ja JyPK:n kohtaamisessa nähtiin kaksi kuumeisesti ensimmäisiä sarjapisteitään hamuavaa joukkuetta. Heti ensimmäisellä peliminuutilla JyPK sai vapaapotkun vaarallisesta paikasta, mutta TPS-veskari Siiri Välimaa onnistui selvittämään tilanteen. 7 minuuttia tästä ensimmäisestä tilanteesta JyPK pääsi ensin kokeilemaan vapaapotkusta noin 10 metrin päästä boksin rajasta, mutta pallo jäi muuriin. Kauaa ei TPS kuitenkaan kestänyt, vaan käytännössä heti perään Tiina Tiainen laittoi tilanteeksi 0-1.

TPS oli kuitenkin pelissä hyvin mukana. Pelikellossa oli noin vartti kun ensin Netta Laasion veto viuhui niukasti ohi. Lähes heti perään Jenni Rannuksen keskitys leijaili yli päädyn ja hetkeä myöhemmin Saija Östlundin pusku suuntautui niukasti ohi JyPK maalin. Kummallakin joukkueella oli ensimmäisellä puoliajalla tilanteita, mutta maaleja ei nähdä.

TPS sai toisella puoliajalle vahvan alun, ja Tiia Hirvonen onnistuikin jo kertaalleen ohittamaan JyPK-veskari Matilda Nurmen, mutta JyPK puolustus pelasti pallo maalin edestä viime hetkellä. TPS hallitsi peliä tämänkin jälkeen ja onnistui rakentamaan paljon maalipaikkoja, mutta viimeistely sakkasi. TPS pääsi mm. laittamaan ottelussa kymmenen kulmaa, mutta maalinteko ei vain onnistunut. Näin ollen JyPK vei pisteet mennessään lukemin 0-1.

KuPS – FC Honka 1-3 (0-2)

Kuopiossa KuPS:n ja FC Hongan välinen ottelu alkoi tasaisena vääntönä. Ottelun alkupuolella Aino Kröger haastoi hyvin oikealta laidalta ja pääsi lataamaan tulisen vedon kohti FC Hongan maalia, mutta FC Hongan maalivahti Pauliina Nuora oli tilanteen tasalla upeasti ja torjui laukauksen. Kokonaisuudessaan KuPS:lla oli kuitenkin vaikeuksia saada keskikenttää mukaan hyökkäyksiinsä, mistä johtuen se joutui turvautumaan pidempiin avauksiin laidasta.

FC Honka taas sai 25 pelatun minuutin jälkeen päälle turbovaihteen. Ensin Dana Leskinen onnistui katkomaan KuPS pelaajan heikon syötön ja pääsi läpiajoon. Leskinen kiersi upealla tavalla KuPS:n maalivahdin ja laittoi pallon verkkoon. Lähes heti kun peli saatiin uudelleen käyntiin Leskinen on taas vauhdissa. Hän harhautti komeasti peräti kaksi KuPS pelaajaa vasemmalla laidalla ja sijoitti pallon etukulmasta maaliin. Leskisen toinen osuma jäi ensimmäisen puoliajan viimeiseksi, joten tauolle mentiin Hongan johtaessa 0-2.

Leskinen viimeisteli hattutemppunsa hieman kyseenalaisesta tilanteesta. Leskinen oli selvästi paitsiossa kun syöttö maalineteen hänelle lähti. Avustava jo lippunsa, mutta Leskinen antoikin pallon lipua jalkojensa välistä Milla Punsarille. Avustava laski lippunsa, ja Punsar laukoi. Emma Immonen torjui ja Leskinen laittoi kakkospallon maaliin. Tuomaristo neuvotteli tovin, mutta maali hyväksyttiin ja Honka karkasi jo 0-3 johtoon. 84. peliminuutilla KuPS kavensi tilanteeksi 1-3 Hongan omalla maalilla, mutta tämä jäi laihaksi lohduksi kotitappioon päättyneessä ottelussa.

Åland United – Ilves 0-1 (0-0)

Maarianhaminassa ensimmäinen puoliaika mentiin Åland Unitedin komennossa. Parinkymmenen minuutin kohdalla Signy Aarna oli päästä maalintekoon Ilvespuolustajien välistä, mutta loistavasti vastaan tullut Ilves-veskari Annika Laihanen hoiti tilanteen. Vain minuuttia myöhemmin Ashley Riefnerin veto viuhui ohi Ilveksen maalin. Toisessa päässä Saana Tuomala pääsi vielä ennen puoliaikaa kokeilemaan, mutta Anna Tamminen oli hereillä maalillaan.

Toisella puoliajalla Ilves löysi jostain uuden vaihteen peliinsä ja ottelu kääntyi yllättäen tasaiseksi taisteluksi. Toistaiseksi ottelun vaarallisin maalintekotilanne syntyi kuitenkin Åland Unitedille vajaan 70 minuutin pelaamisen jälkeen. Emelie Johansson tuli laidasta ja pyrki pelaamaan pallon maalin eteen. Pallo kuitenkin kimpoili Monica Hagströmille, joka pääsi lataamaan vapaasti kohti Annika Laihasen vartioimaa maalia. Hagströmin veto onnistuikin erinomaisesti, mutta vielä erinomaisempi oli Laihasen torjunta. Ilves säästyi näin takaiskulta.

Ottelun ratkaisevaa osumaa saatiin odottaa varsinaisen peliajan viimeiselle minuutille asti. Ilveksen Tuulia Mikkola otti keskialueella katkon ja kuljetti Åland Unitedin boksiin. Mikkola pelasi laitaan Heta Olmalalle, jonka laukausen jälkeen pallo jäi pomppimaan Åland Unitedin maalin eteen. Lopulta ratkaisun teki Roosa Tuominen, joka laittoi pallon etukulmasta Åland Unitedin maaliin.