Kierrosraportti: Kansallisen Liigan viikkokierroksella ei suuria yllätyksiä

26.08.2020

Subway Kansallisen Liigan viikkokierroksella ei nähty suuria yllätyksiä. Åland United, HJK ja KuPS voittivat kotonaa. FC Honka ja TiPS päätyivät 2-2 tasapeliin. Pihliksessä pelattiin tiukka PK-derby, jossa tällä kertaa maalin verran vahvemmaksi osoittautui PK-35 Vantaa.

Åland United – TPS 1-0

Åland Unitedin ja TPS:n toisen kierroksen kohtaaminen muistutti monin tavoin joukkueiden kauden ensimmäistä kohtaamista. Kuten odotettavissa oli, kotijoukkue Åland United hallitsi palloa ottelussa. Ahvenanmaalle oli kuitenkin matkustanut taisteleva TPS, joka ei antanut ÅU:lle mitään ilmaiseksi. Turkulaisten kovaa puolustustaistelua ei kuitenkaan tälläkään kertaa palkittu, vaan pisteet jäivät Ahvenanmaalle.

TPS onnistui pitämään Åland Unitedin pois maalintekopaikoilta parikymmentä minuuttia. Ensimmäinen kotijoukkueen tilanne syntyi, kun Isabella Mattsson pelasi hyvällä läpisyötöllä Rosa Maria Herrerokselle vetopaikan. TPS:n maalilla Siiri Välimaa oli kuitenkin hereillä ja torjui pienestä kulmasta tulleen laukauksen. Tämä Herroksen laukaus jäi ensimmäisen puoliajan parhaaksi tilanteeksi. Åland United sai aikaan muutamia kaukoulaukauksia, mutta TPS onnistui pitämään kotijoukkueen poissa kaikkein vaarallisimmilta maalintekoalueilta.

Toisella puoliajalla Åland Unitedin painostus TPS-päädyssä kasvoi entisestään. 49 pelatun minuutin jälkeen Välimaalle meinasi jo tulla kiire kulman jälkitilanteesta, mutta hän onnistui kauhomaan pallon näppeihinsä ennen kun se ylitti maaliviivan. Vain hetkeä myöhemmin Välimaa joutui venyttämään Isabella Mattssonin laukauksen tielle. 50. peliminuutilla pallo kävi jo TPS:n maalin ylärimassa, mutta maaliin asti ei palloa saatu. Painostus kuitenkin jatkui, ja lopulta palkintokin tuli. Ajassa 90+4’ Ode Fulutudilu tarjoili ensin Monica Hagströmille, jonka laukaus jäi TPS pelaajiin. Fulutudilu tälläsi kuitenkin kakkospallon ohi Välimaan TPS:n tolppien väliin.

HJK – Ilves 1-0

HJK otti kuskin paikan heti alkuminuuteilla ottelussa Ilvestä vastaan. Jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana HJK onnistui luomaan useita potentiaalisia maalintekotilantilanteita. Ehkä ensimmäisen puoliajan vaarallisin tilanne syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Essi Sainio sai aikaan hyvän syötön maalin eteen juosseelle Hanna Ruohomaalle. Tähän pääsi kuitenkin Ilvespuolustus väliin. Tilanne kuitenkin jatkui vierailijoiden päädyssä, ja Mimmi Nurmela pääsi heittämään vasemmalta laidalta laadukkaan keskityksen. Tähän palloon Ruohomaa pääsi, mutta hyökkääjän nosto lipesi hieman yli maalin. Ensimmäisen puoliajan lopulla nähtiin myös lupaavan näköinen tilanne HJK:n päädyssä, kun Tuuli Enkkilän kulmapotku putosi vaaralliselle alueelle HJK:n maalin eteen. Julie Forss tuli tilanteeseen hyvällä energialla, mutta pusku suuntautui niukasti ohi maalin.

Toisen puoliajan alkupuolella pallonhallinta pysyi HJK:lla. Reilun tunnin kohdalla Emmaliina Tulkki pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta Katariina Kosolan esityöstä. Laukaus meni kuitenkin ohi maalin. Reilu viisi minuuttia myöhemmin hyvän tilanteen sai aikaiseksi Eveliina Parikka Alexa Jenas kombo, mutta laukomaan päässyt Parikka ei saanut riittävästi voimaa vetoonsä. Pari minuuttia myöhemmin Klubi sai kuitenkin maalihanansa auki, kun Kosola tykitti ensin ylärimaan ja Tulkki pääsi jatkamaan – niin ikään ylärimaan. Tulkki pelasi kuitenkin tilanteen hyvin loppuun asti ja sai laitettua oman kakkospallonsa maaliin.

Ottelun loppu mentiin tasoitusmaalia metsästävän Ilveksen hallinnassa. Laukauksiakin Ilves sai aikaan muutaman, mutta klubipuolustus onnistui pitämään nollat maalivahti Anna Koivusen johdolla.

PK-35 – PK-35 Vantaa 1-2

Punamustien joukkueiden kauden toisen kohtaamisen pisteet vei mukanaan PK-35 Vantaa. Ensimmäisellä puoliajalla kuitenkin PK-35 oli ottelun hallitsevampi osapuoli. Reilun parinkymmenen minuutin kohdalla kotijoukkue kävikin lähellä maalintekoa, kun läpisyöttö laidasta tavoitti Marie Mäkisen vantaalaisten maalin edessä. Mäkinen ei kuitenkaan saanut jatkollaan Velma Oikarista. Hyvä tilanne PK-35 Vantaan päädyssä nähtiin myös 31. peliminuutilla, kun Amanda Rantanen tälläsi Mäkisen syötöstä pallon ylärimaan. PK-35:n painostus jatkui ensimmäisen puoliajan loppuhetkille, mutta hyväksytysti ei palloa maaliin saatu.

Toiselle puoliajalle vantaalaiset saapuivat piristyneinä, joskin helsinkiläiset kaimat saivat vielä puoliajan alussa pari hyvää tilannetta. Merkittävimpiä näistä oli 51. peliminuutilla syntynyt tilanne, kun Katja Hakala riisti kovalla prässillä pallon vantaalaisten alimmalta pelaajalta. Oikarinen kuitenkin piti maalinsa puhtaana.

Hitaasti syttyneet vantaalaiset hallitsivat ottelua sen viimeisellä puolituntisella ja paine siirtyi pikkuhiljaa kotijoukkueen päätyyn. Ottelun ensimmäinen maali nähtiin ajassa 64’ kun pitkän maalinedushässäkän päätteeksi Wilma Forsblom laukoi pallon PK-35:n maaliin. Vain viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue löi kuitenkin puntit tasan. Amanda Rantanen voitti juoksukilpailun ja laukoi pallon vastustamattomasti vantaalaisten maaliin. Ottelun ratkaisijaksi nousi kuitenkin PK-35 Vantaan Vera Saastamoinen, joka teki ottelun voittomaalin 85. peliminuutilla. PK-derbyn vei tällä kertaa nimiinsä siis PK-35 Vantaa.

FC Honka – TiPS 2-2

Espossa Hongan ja TiPS:n välinen ottelu ehti vanheta vain 19 minuuttia, kun sairastuvalta palannut Katarina Naumanen teki avausosumansa Kansallisessa Liigassa ja vei kotijoukkueen johtoon. Naumanen puski pallon komeasti yli Riina Isokäännän. Jo ennen tätä Dana Leskinen oli kertaalleen ehtinyt pelata Milla Punsarin tuhannen taalan paikalle, joten suuri yllätys ei Hongan avausmaali ollut.

TiPS sen sijaan onnistui maalinteossa heti ensimmäisen kunnollisen tilaisuuden tullen. Annika Haanpää lähetti matkaan hyvän vapaapotkun kohti Hongan boksia, ja Joanna Tynnilä tuli tilanteeseen kovalla voimalla. Tynnilä suoraan Hongan maalin takanurkkaan. Ensimmäisellä puoliajalla ei enää maaleja nähty, vaikka TiPS kävi melko lähellä 42. peliminuutilla. Noora Lehto pääsi tykittämään vastapalloon seitsemästä metristä täysin vapaasti, mutta Pauliina Nuoran upea venytys Hongan maalilla piti lukemat 1-1 tilanteessa.

Toisen puoliajan ensimmäisestä osumasta vastasi Hongan Tiia Savolainen ajassa 63’. Dana Leskinen toi pallon keskeltä hyvin TiPS:n puolustusalueelle ja syötti oikealle Savolaiselle. Savolainen harhautti upeasti vasemman jalkansa vapaaksi ja pelasi pallon maaliin. TiPS sai tämän jälkeen muutamia hyviä tilanteita ja tasoitusmaali syntyi 83. peliminuutilla. Pallo pomppi TiPS:n kannalta onnekkaasti Hongan maaliin omien pelaajien kautta. Honka ja TiPS päätyivät siis kierroksen ainoina joukkueina tasapeliin.

KuPS – JyPK 4-1

KuPS otti kierroksen selvälukuisimman voiton kotikentällään JyPK:a vastaan. KuPS otti ottelussa hallinnan heti alusta lähtien. Kymmenen pelatun minuutin kohdalla Gentjana Rochi kolisteli jo JyPK:n maalin ristikkoa kulmatilanteen jäljestä. JyPK kuitenkin heräsi otteluun parinkymmenen minuutin jälkeen onnistui muutamaan otteeseen tavoittelemaan Henna Honkasta KuPS:n maalin edessä. Pariin otteeseen Honkanen pääsikin puskemaan, mutta voimaa ei puskuissa ollut riittävästi Emma Immosen ohittamiseen.

Ajassa 37’ KuPS:n Aino Kröger kuitenkin avasi maalihanat. Kröger haastoi oikeasta laidasta ja antoi vasuritykkinsä puhua. Matilda Nurmi JyPK:n maalilla oli täysin voimaton Krögerin laukauksen edessä. Vajaan tunnin pelin jälkeen Kröger vei kotijoukkueen jo 2-0 johtoon vapaapotkusta. Ajassa 70’ Anni Hartikainen oli jo viedä joukkueensa 3-0 johtoon, mutta Marika Ritvanen puolusti tilanteessa oppikirjamaisesti häiriten Hartikaisen tasapainoa.

76. peliminuutilla JyPK kuitenkin onnistui tasoituksessa. Keskitys jälleen Honkaselle, ja tällä kertaa Honkanen sai puskuunsa riittävästi voimaa. JyPK pääsi hetkellisesti peliin mukaan. Ottelu etenikin 2-1 lukemissa aina ottelun varsinaisen peliajan kahdelle viimeiselle minuutille. Ensin osui Aada Törrönen ja lopulta vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Roosa Ärväs kaunisteli lukemiksi 4-1.