Kierrosraportti: Kolmas ottelukierros tarjosi maalikarkeloita koko rahalla

27.06.2020

PK-35 ja Åland United murskasivat omat vastustajansa TPS: ja JyPK:n isoin lukemin. HJK katkaisi KuPS voittoputken ja Honka haki voiton PK-35 Vantaasta.

PK-35 – TPS 4-0, (2-0)

Nousijajoukkue PK-35 oli kotiavauksessaankin jälleen huimassa vireessä. Punamustat ottivat TPS:a vastaan hallinnan heti ottelun alkumetreillä. Noin viidentoista minuutin pelaamisen jälkeen nähtiin vaarallinen tilanne turkulaisten päädyssä, kun Olivia Kåhre laitti maalille loistavan keskityksen, mutta Katja Hakala ei aivan saanut ohjattua palloa maaliin.

Puolen tunnin pelaamisen jälkeen PK-35 löi lisää vauhtia koneeseen ja tilanteita alkoi syntyä liukuhihnalla. Ensin Kåhre heitti jälleen loistavan pallon kohti maalia, tällä kertaa Anita Abulle, jonka sijoitus alakulmaan on tarkkaakin tarkempi. Kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Amanda Rantanen riisti pallon TPS puolustukselta ja pääsi laukomaan. Rantasen upea laukaus kolahti kuitenkin ylärimaan. Rantanen jatkoi vahvoja otteitaan seuraavalla minuutilla ja syötti Marie Mäkisen läpiajoon. TPS:n maalivahti Siiri Välimaa onnistui tämän tilanteen hoitamaan. Montaa minuuttia ei ottelu taaskaan ehtinyt edetä, kun Abu ja Rantanen mursivat jälleen TPS puolustuksen. Rantanen pääsi jälleen vastakkain Välimaan kanssa, mutta laukaus suuntautui kohti hyvin peittänyttä Välimaata.

Ajassa 43’ Rantanen oli taas pääsemässä maalintekosektorille, kun hänet kaadettiin rangaistusalueen sisällä. Pallo vietiin pilkulle ja Abu laittoi pallon varmasti alakulmaan.

Toisen puoliajan alussa myös TPS pääsi kokeilemaan maalintekoa, mutta Viivi Ollonqvistin ohjaus painui ohi maalin. Tämän jälkeen palattiin jälleen PK-35:n hallintaan. Välimaa piti kuitenkin TPS jollain tavalla pystyssä kun Rantanen tuntui jatkuvasti olevan läpiajossa. Lopulta Välimaakin joutui taipumaan, ja Rantanen pisteli lisäajalla kaksi maalia johtaen kapteenina joukkueensa peräti 4-0 voittoon.

HJK – KuPS 4-2 (3-1)

Yksi kierroksen odotetuimmista otteluista pelattiin Helsingissä Bolt Arenalla, kun ennen tätä ottelua kärkisijaa sarjassa pitänyt KuPS saapui HJK:n vieraaksi. Hallitseva mestari HJK otti kauden vahvasti aloittaneelta KuPS:lta luulot pois heti ottelun alussa. 13 minuutin kohdalla KuPS-maalivahti Emma Immonen oli tullut ulos maaliltaan ja kokenut HJK-ikoni Essi Sainio näki tilaisuutensa. Sainio lähti kokeilemaan kaukaa eikä Immonen enää ehtinyt pallon tielle. Kuopiolaiset joutuivat ensimmäistä kertaa koko kaudella tappioasemaan. Vain viisi minuuttia tämän jälkeen HJK puolustus antoi liikaa tilaa KuPS:in ykköstykki Gentjana Rochille, joka tasoitti tilanteeksi 1-1.

Noin puolen tunnin kohdalle alkoi taas tapahtua. Ensin Immonen torjui vaivoin Hanna Ruohomaan laukauksen ja muutaman minuutin kuluttua Sainio kohosi korkeimmalle keskitystilanteessa ja puski HJK:n 2-1 johtoon. Ottelu ei maalin jälkeen ehtinyt kauaa edetä, kun Ruohomaa puski väkisin boksiin ja pakotti KuPS:n puolustuksen rikkomaan. Kokenut Linda Ruutu ei epäröinyt rankkarin kanssa vaan laittoi pallon varmasti alakulmaan.

Toisella puoliajalla tilanteita nähtiin molemmissa suunnissa. Ottelun ratkaisuna voidaan pitää HJK:n 76. peliminuutilla syntynyttä maalia, jossa Annika Huhta laukoi kohti maalia ja Immosen torjunta kimposi KuPS:n omasta pelaajasta verkkoon. 87. peliminuutilla Rochi kavensi vielä upealla laukauksellaan tilanteeksi 4-2. Ottelu päättyi Rochin osalta jo 89. minuutilla, kun hän otti toisen keltaisen ja sai suihkukomennuksen. KuPS:n voittoputki sai näin ollen ehkä huonoimman mahdollisen lopun.

FC Honka – PK-35 Vantaa 2-1 (0-1)

Vierailija PK-35 Vantaalla ei kauaa kestänyt johtoaseman hakemisessa. Vain viiden minuutin jälkeen Oona Sevenius laittoi punamustien juhlat pystyyn Espoossa. Honka kuitenkin jatkoi kypsää pelaamista ja onnistui luomaan maalipaikkoja, vaikka PK-35 Vantaakin piti palloa hallussa hyvin. Enempää maaleja ei ensimmäisellä puoliajalla kuitenkaan nähty.

Toisella puoliajalla salama-alun sai kotijoukkue. Ajassa 49’ minuuttia Honka-kapteeni Milla Punsar kohosi kulmapotkutilanteessa korkeimmalle ja puski kotijoukkueelle tasoituksen. Honka sai tästä lisää virtaa ja vain viisi minuuttia myöhemmin Dana Leskisen hyvä laukaus oli painua PK-35 Vantaan maalin etukulmaan, mutta maalivahti Velma Oikarinen näytti omaa osaamistaan ja venytti pallon tielle. Oikarinen joutui kuitenkin taipumaan 72. minuutilla, kun Saara Lappalainen syötti Riikka Hannulan vapaaksi maalin edustalle ja Hannula sijoitti pallon maaliin.

PK-35 Vantaa onnistui vielä lisäajalla pääsemään lähelle tasoitusta ensin vapaapotkusta ja tämän seurauksena syntyneestä kulmapotkusta. Pallo ei kuitenkaan pomppinut vierasjoukkueen hyväksi ja pilli soi 2-1 tilanteessa.

JyPK – Åland United 2-6 (0-3)

Myös Jyväskylän harjulla nähtiin sanalla sanoen vauhdikas ottelu, kun JyPK ja Åland United ottivat mittaa toisistaan. Maalikarkeloiden alkua ei tarvinnut kauaa odottaa, sillä 4. minuutilla Monica Hagström laukoi vierailijat 0-1 johtoon kulmapotkun jälkitilanteesta. 11. minuutilla vauhdissa oli Rosa Herreros, joka vei vierailijat jo 0-2 karkumatkalle. Minuutteja ei kelloon montaa ehtinyt lisää tulla, kun Herreros riisti pallon ja pelasi sen Ode Fulutudilulle. Jyväskyläläiset antoivat tälle taiturimaiselle pelaajalle aivan liikaa tilaa ja Fulutudilu sai latailla laukaustaan aivan rauhassa. Fulutudilu lähetti paristakymmenestä metristä matkaan sellaisen laukauksen, että siihen ei ollut JyPK-veskarilla mitään asiaa.

Vaikka ottelun alku vaikuttikin siltä, että Åland United tekee JyPK:stä hakkelusta, rauhoittuivat maalikarkelot kolmannen maalin jälkeen. Åland Unitedin päässä Henni Rinkinen pääsi kokeilemaan maalintekoa, mutta veto suuntautui ohi maalin. Peli kuitenkin pysyi ahvenanmaalaisten hallussa. Åland United rakensi tilanteista toisensa perään ja pallo kävi pariin otteeseen JyPK:in maalin rimoissakin.

Toisella puoliajalla jyväskyläläiset onnistuivat kaventamaan tilanteeksi 1-3, kun Kia Voutilainen pääsi rokottamaan vierasjoukkueen puolustuksen virheestä. 65. minuutilla ottelu sai erikoisen käänteen, kun Fulutudilulla oli jo edessään tyhjä JyPK maali, mutta käsineen väliin tulikin puolustaja Outi Salmijärvi. Tästä seurasi luonnollisesti ulosajo sekä rangaistuspotku, josta Signy Aarna laittoi pallon varmasti verkkoon.

Viisi minuuttia myöhemmin jälleen kerran Fulutudilu karkasi läpiajoon, mutta JyPK-veskari Matilda Nurmi onnistui tämän tilanteen hoitamaan. Lohtu oli kuitenkin laiha, koska Emelie Johansson laittoi kakkospallon maaliin. 83. minuutilla Voutilainen viimeisteli vielä JyPK:lle 2-5 kavennuksen. Tämäkään ei jäänyt näiden karkeloiden viimeiseksi kun Johansson pääsi vielä toistamiseen laittamaan Fulutudilun kakkospallon maaliin.

ILVES – TIPS 0-1 (0-1)

Kolmannen ottelukierroksen vähämaalisin ottelu nähtiin Tammelassa, johon Ilveksen vieraaksi oli saapunut Tikkurilan Palloseura. TiPS oli ottelun ensimmäisellä puoliajalla hallitsevampi osapuoli, mutta maalia saatiin odottaa lähes ensimmäisen puoliajan loppuhetkille asti. Ajassa 42’ Elli-Noora Kainulainen lähetti loistavan keskityksen Ilveksen maalin eteen, josta Nora Lehto täräytti suoran volleyn kohti Ilveksen maalin alanurkkaa. Ilveksen maalivahdilla Annika Laihasella ei ollut minkäänlaista saumaa päästä pallon ja maalin väliin, joten TiPS pääsi tuulettelemaan 0-1 osumaansa vielä ensimmäisen puoliajan aikana.

Toisella puoliajalla TiPS oli edelleen ottelun hallitsevampi osapuoli. Noin 60’ minuutin kohdalla TiPS:n hyvin esiintynyt Roosa Ariyo pääsi vastakkain Ilves-veskari Laihasen kanssa, mutta Laihanen veti tilanteessa pidemmän korren ja esitti loistavaa torjuntatyöskentelyä. Vain vähän myöhemmin Jenna Topra pääsi kokeilemaan Emmi Sirenin syötöstä maalintekoa, mutta ei onnistunut saamaan palloa kohti Laihasen vartioimaa maalia. TiPS sai vielä ottelun loppupuolella useita hyviä tilanteita, mutta loistavia otteita esittänyt Annika Laihanen onnistui pitämään lukemat 0-1 tilanteessa ottelun loppuun saakka.

Näin ollen TiPS jatkaa etenemistään Subway Kansallisessa Liigassa tappiotta ja Ilves joutuu tyytymään jo kauden toiseen kotitappioon.