Kierrosraportti: Kovaa taistelua pisteistä Subway Kansallisen Liigan otteluissa

24.07.2021

Subway Kansallisen Liigan 13. ottelukierroksen kolme ensimmäistä peliä on pelattu. Perjantaina täyden pistepotin vei FC Honka ja lauantaina voitokkaita olivat Ilves ja Åland United. Sunnuntain ottelusta täyden pistepotin vei KuPS. Kierroksen viimeinen ottelu PK-35 Vantaa – HJK on siirretty pelattavaksi 3.8.

FC Honka – HPS 2-0 (2-0)

Perjantai-iltana jaossa olleet pisteet jäivät kotijoukkue FC Hongalle. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi HPS:n voittoon, mutta illan uusintaottelussa Honka oli vahvempi ja voitti helsinkiläiset 2-0 Inka Kaivolan ja Jasmin Leppiojan maaleilla. Voitolla FC Honka nousi sarjataulukossa neljännelle sijalle.

Kun ottelua oli pelattu noin kymmenen minuuttia, pyrki FC Honka vasemman laidan kautta maalintekopaikalle. Nana Yang syötti boksin vasemmalle reunalle Aino Vuoriselle, joka pyörähti pallon kanssa taidokkaasti ja tarjoili keskustaan Milla Punsarille laukaisupaikan, mutta HPS:n kapteeni Aino-Marja Lehtinen puolusti takaapäin ja osui Punsarin jaloille sen verran, että Punsarin tasapaino petti. Ottelun erotuomari tuomitsi tilanteesta rangaistuspotkun FC Hongalle. Edellisessä FC Hongan ottelussa niin ikään rangaistuspotkusta maalin tehnyt Inka Kaivola asetteli pallon pilkulle ja laukoi tarkasti vasempaan alakulmaan. Jessica Kiviaho aavisti oikein, mutta ei ylettänyt kovaa ja tarkkaa laukausta torjumaan. Noin kymmenen minuuttia avausmaalin jälkeen HPS sai keskialueen katkon jälkeen vaarallisen maalintekopaikan ja oli lähellä tasoittaa ottelun. Helmi Halomo onnistui katkomaan FC Hongan syötön ja pelasi nopeasti pystyyn Piipa Kämpille rangaistusalueen sisään vasemmalle reunalle. Kämppi laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan napakasti kohti vasenta alakulmaa, mutta Sofia Manner reagoi hyvin ja torjui laukauksen kulmapotkuksi. Vielä lähemmäksi maalintekoa Kämppi pääsi, kun ensimmäistä jaksoa oli pelattu noin puoli tuntia. HPS onnistui pitämään palloa maalintekoalueella hyvin ja kun pallo siirrettiin Kämpille boksin vasemmalla reunalle, haki hyökkääjä syötöllään Hanna Onufriewiä keskeltä. Onufriew laukoi, mutta FC Hongan puolustus blokkasi laukauksen. Pallo kimposi Hongan puolustuksesta takaisin Kämpille vitosen kulmalle, mutta Kämpin takakulmaa hakenut sijoitus osui takatolppaan ja lipui takatolpan kautta lähestulkoon maaliviivaa pitkin maalivahti Sofia Mannerin syliin.

FC Hongan toinen maali syntyi ajassa 40’ kulmapotkun jälkitilanteen päätteeksi. HPS onnistui puolustamaan ensimmäisen pallon, mutta kunnon purku ei onnistunut ja Daniela Sandås siirsi pelivälineen takaisin kulmapotkun antaneelle Nana Yangille rangaistusalueen oikean kulman tuntumaan. Yang keskitti heti takaisin vitosen sisään etualueelle, josta Jasmin Leppioja siirsi pallon tyylikkäästi maaliin. Molemmilla joukkueilla oli ottelun toisella jaksolla hyviäkin hyökkäyksiä, mutta viimeistelyssä ei kumpikaan joukkue onnistunut ja pisteet jäivät kotijoukkueelle FC Hongalle.

Ilves – PK-35 3-2 (2-1)

Ilves onnistui ottamaan tärkeän voiton kotiottelussaan Punamustia vastaan. PK-35 sai otteluun hyvän alun, kun Amanda Rantanen vei vieraat johtoon. Ilves kuitenkin tasoitti ja siirtyi ensimmäisellä jaksolla yhdellä maalilla johtoasemaan. Toisen jakson lopussa Ilves teki kolmannen maalinsa ja lisäajalla PK-35 kavensi. Ilves nappasi ottelusta itselleen erittäin tärkeät kolme pistettä.

Avausmaali syntyi, kun ottelua oli pelattu neljän minuuttia. Olivia Kåhre tarjoili korkean keskityksen oikealta laidalta ja Amanda Rantanen tuli puskupalloon vahvasti ja onnistui tiukasta vartioinnista huolimatta puskemaan noin kuudesta metristä maalivahdin yli. Ilves tasoitti ottelun viisitoista minuuttia myöhemmin. Silja Tuominen jakoi pallon vasempaan laitaan Eini Vesaniemelle, joka keskitti melkein päätyviivan tuntumasta maalin edustalle takaisin Tuomiselle. Keskityspallo suuntautui hieman liian taakse, mutta Silja Tuominen sai otettua pallon todella taidokkaasti ulommalla jalallaan kohti maalia samalla vapauttaen itsensä upeasti punamustien puolustajien välistä laukaisupaikkaan. Haltuunotto oli upea ja siitä seurannut laukaus yllätti täysin PK-35 maalivahdin Lotta Rosenströmin ja pallo painui maaliin. Ensimmäisen jakson viimeinen osuma syntyi Ilvekselle ajassa 28’, kun Silja Tuominen esitteli jälleen taidokkaita otteitaan. Ilves pääsi vastahyökkäykseen Punamustien kulmapotkusta. Lotta Lähteenmäki syötti puolesta kentästä pystyyn kohti rangaistusalueen vasenta kulmaa Silja Tuomiselle, joka otti pallon haltuunsa ja lähti haastamaan boksin sisällä. Pienet kosketukset kohti keskustaa vapauttivat Tuomisen laukomaan ja oikean jalan todella kierteinen laukaus oli pidättelemätön ja pallo painui kierteisenä oikeaan kulmaan.

Toisella jaksolla PK-35 oli nälkäinen ja haki tasoitusta. Ilveksen maalivahti Roosa Karppinen otti tärkeitä koppeja ja esitteli kotijoukkueen maalilla varmoja otteita. Aivan huippupaikoille Punamustat eivät kuitenkaan päässeet selvästä pallonhallinnastaan huolimatta. Ilves puolestaan pääsi rokottamaan ajassa 87’ ja siirsi ottelun 3-1-tilanteeseen. Silja Tuominen syötti  Heta Olmalalle pystyjuoksuun ja boksin rajan tuntumasta Olmala vapautti taidokkaalla syötöllään Hilkka Koskisen nokikkain Lotta Rosenströmin kanssa. Koskinen otti pallon vielä haltuunsa ja sijoitti varmasti maata pitkin maaliin. Lisäajalla PK-35 sai kavennettua pelin, kun Anita Abu viimeisteli kauden neljännen osumansa. Julie Forss keskitti suoraan maalille vasemmalta laidalta, mutta Roosa Karppinen sai torjuttua ensimmäisen pallon ja tilanteessa lähellä ollut Ilves-puolustaja haki nopeaa purkua. Purku jäi puolittaiseksi ja suuntautui suoraan Anita Abulle, joka nosti taidokkaasti vasurillaan pallon varmasti maaliin. Lohtu jäi kuitenkin pieneksi, sillä ottelu vihellettiin pian kavennusmaalin jälkeen pelatuksi ja tulostaululle jäivät lukemat 3-2 Ilveksen eduksi.

Åland United – TiPS 3-2 (3-1)

Vierasjoukkue TiPS otti terävän alun otteluun ja onnistui viimeistelemään ottelun avausmaalin. Ensimmäinen jakso oli selkeämmin TiPS:n hallintaa, mutta Åland United rokotti kolmella osumallaan. Ahvenanmaalaisten hahmoksi nousi Cassandra Korhonen viimeistellen kotijoukkueen jokaisen maalin. TiPS nousi yhden maalin päähän kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, mutta ei onnistunut ottelua tasoittamaan.

Ajassa 11’ TiPS siirtyi 1-0-johtoon Jenna Topran maalilla. Oikean laidan kautta edenneen vastahyökkäyksen päätteeksi Tia Hälinen syötti rangaistusalueen rajalta Topralle kuudentoista kaaren ulkopuolelle, josta hyökkääjä laukoi ennakkoluulottomasti vasurillaan kohti oikeaa alakulmaa. Laukaus yllätti Christina Dinesonin ja pallo painui maaliin. Åland United tasoitti ottelun vain neljä minuuttia TiPS:n osuman jälkeen. Jaleca Pereira syötti pystyyn linjojen väliin Cassandra Korhoselle, joka ohitti ensimmäisellä kosketuksellaan vastaan tulleen Elsa Sulun ja siirsi ohituksen jälkeen pallon rauhassa tyhjiin. TiPS vaikutti lähes koko ensimmäisen jakson ajan vaarallisemmalta, mutta Åland United pääsi yllättämään ja Cassandra Korhonen sai vietyä kotijoukkueensa 2-1-johtoasemaan. Catarina Realista avasi pitkän pallon TiPS:n puolustuslinjan väliin. TiPS-puolustus oli tilanteessa lähellä, mutta ei saanut palloa pois vaaralliselta alueelta. Korhonen otti pallon hallintaansa, kääntyi hallitusti pallon kanssa ja sai pyörähdyksellään vapautettua itsensä vartioinnista ja vasemman jalkansa laukaukseen. Nopea tuikkaus noin viidestä metristä meni vasempaan alakulmaan. Kotijoukkue viimeisteli kolmannen maalinsa sivuvaparin jälkitilanteesta. Åland United sai vapaapotkun kuudentoista rajan ja kulmalipun välistä päätyviivalta. Monica Hagström lähetti pallon korkeana vitosen sisään, mutta TiPS:n puolustus puski pallon väljemmille vesille. Irtopallo jäi kuitenkin rangaistusalueen sisään ja Catarina Realista keskitti pallon takaisin ruuhkaan. Myös toiseen keskitykseen pääsi ensimmäisenä TiPS-puolustus, mutta pallo tippui boksin sisällä Sanni Ojaselle, joka puski kohti takakulmaa. Taka-alueella oli Cassandra Korhonen, joka jatkoi Ojasen puskun varmasti maalin sisään.

Toisella jaksolla ajassa Åland United pääsi vasemman laidan kautta Cassandra Korhosen syötöstä maalintekopaikkaan. Monica Hagström oli aivan vapaana boksissa ja pääsi nokikkain Elsa Sulun kanssa, mutta Hagströmin sijoitus osui tikkurilalaisten onneksi tolppaan. Kun varsinaista peliaikaa oli kymmenen minuuttia jäljellä, pääsi TiPS kaventamaan kulmapotkusta. Joanna Tynnilä antoi kulman maata pitkin takaviistoon. Oona Siren päästi pallon läpi kuudentoista alueen eteen sijoittuneelle Anna Nurmelle, joka laukoi pallon matalana suoraan takakulmaan. Vain hetkeä myöhemmin oli TiPS lähellä tasoittaa jälleen kulmapotkusta, mutta kotijoukkueen puolustus sai tilanteen pelastettua aivan maaliviivalta. Tiukka kamppailu pisteistä päättyi kotijoukkueen 3-2-voittoon.

KUPS – JYPK 3-0 (0-0)

KuPS sai omaa peliään pyörimään ja paineen siirrettyä selvästi JyPK:n rangaistusalueen ympärille noin kymmenen minuutin kuluttua alkuvihellyksestä, mutta Nanna Leivonen torjui hyvin, Aino Kröger laukoi tolppaan ja JyPK sai kuopiolaisten laukauksia blokattua. Peli pyöri KuPS:n hyökkäyskolmanneksella ja vierasjoukkue joutui keskittymään enimmäkseen pallottomaan pelaamiseen. Vaikka JyPK:llä oli suuria haasteita päästä kuopiolaisten kenttäpuoliskolle, oli KuPS:lla puolestaan haasteita luoda kunnollisia maalintekopaikkoja ja pelin tempo pääsi hiipumaan ensimmäisen puoliajan edetessä. JyPK:n ensimmäisen jakson ainoa maalintekopaikka syntyi, kun Henni Rinkinen pääsi nopeaan vastahyökkäykseen ja pystyjuoksun päätteeksi laukomaan, mutta laukaus meni suoraan Iina Rautiaisen käsiin. KuPS puolestaan sai ensimmäisellä jaksolla vieraiden maalia kohti neljä laukausta, mutta maaliverkkoa kotijoukkue ei onnistunut heilauttamaan.

Toinen jakso alkoi tilanteessa 0-0, mutta KuPS sai viimeisteltyä ottelun avausmaalin heti toisen puoliajan alussa kulmapotkun jälkitilanteesta. Kulma annettiin lyhyenä ja toimitettiin boksiin, mutta pallo jäi elämään ruuhkan keskelle. Roosa Ärväs sai pallon kaivettua itselleen ja tiputti kuudentoista kaaren tuntumaan Gentjana Rochille, joka otti pelivälineen haltuunsa ja laukoi boksin rajalta voimalla pallon matalana ohi Nanna Leivosen. Hetkeä myöhemmin JyPK sai vapaapotkun reilusta kahdestakymmenestä metristä. Leena Torpo laukoi ja pallo otti kimmokkeen KuPS-muurista kohti alaetukulmaa, mutta Iina Rautiainen venyi pallon eteen, eikä tasoitusta tilanteesta päässyt syntymään. Kotijoukkueen toisen osuman viimeisteli Allison Pantuso, jolle ottelu oli kauden toinen keltaisessa paidassa. Aino Kröger eteni pallon kanssa vasemman sivurajan tuntumassa ja levitti hienosti vapaana olleelle Allison Pantusolle, joka otti pallon haltuunsa rangaistusalueen ulkopuolella ja sijoitti varmasti oikeaan kulmaan. Ajassa 60’ Lavdije Begolli teki kotijoukkueen viimeiseksi jääneen osuman. Emma Peuhkurinen antoi kulmapotkun pilkun tuntumaan, johon Begolli tuli vahvasti esiin ja puski voimalla pallon tarkasti oikeaan alanurkkaan. Enempää maaleja ottelussa ei syntynyt ja peli päättyi kuopiolaisten 3-0-voittoon.

Kuva: Joope Erkkilä