Kierrosraportti: KuPS epäonninen kotikentällään, PK-35 ja PK-35 Vantaa voitokkaita

15.08.2020

Subway Kansallisen Liigan yhdeksännellä ottelukierroksella ei saatu selville paremmuutta HJK:n ja TiPS:n välillä, kun ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. PK-35 Vantaa esiintyi kotikentällään vakuuttavasti ja otti 1-0 voiton Ilveksestä. Kierroksen epäonninen joukkue oli KuPS, joka joutui taipumaan Åland Unitedille 0-1 oman maalin seurauksena. PK-35 voitti JyPK:n ja Hongan ja TPS:n ottelu jouduttiin siirtämään koronaepäilyjen takia.

HJK – TiPS 0-0

HJK:n ja TiPS:n kohtaamista on Kansallisessa Liigassa odotettu kuin kuuta nousevaa; onhan hallitsevan mestarin ja sarjakärjen sekä mestarisuosikin kohtaaminen aina kiinnostavaa. Ensimmäisen puoliajan alussa pallonhallintaa kovemmin tavoitteli TiPS, mutta ensimmäisen kunnollinen maalintekotilanteen sai HJK. Eveliina Parikka pääsi ottelun toisella peliminuutilla yrittämään maalintekoa vitosen viivalta. Parikan pusku kuitenkin suuntautui suoraan TiPS:n maalivahdin Riina Isokäännän syliin. Kuudennella peliminuutilla taas TiPS:n Joanna Tynnilä pääsi vapaapotkusta laittamaan lupaavan keskityksen kohti HJK:n boksia, mutta tähän HJK:n maalivahti Anna Koivunen tuli väliin vahvalla nyrkkeilyllä.

Kumpikaan joukkue ei ensimmäisellä puoliajalla saanut pidettyä palloa kovinkaan pitkiä aikoja, vaan peli aaltoili päädystä toiseen. Vielä ennen puoliaikavihellystä 45. peliminuutilla TiPS:n Oona Siren pujotteli komeasti itsensä HJK:n lähes kuudentoista alueelle ja sai vielä jalkansa vapaaksi, mutta laukaus suuntautui niukasti ohi maalin. Ensimmäisellä puoliajalla molemmat joukkueet kärsivät harmittavista loukkaantumisista, kun sekä TiPS:n Nora Lehto että HJK:n Eveliina Parikka joutuivat jättämään leikin kesken.

Toisen puoliajan alussa HJK sai paremmin kiinni pelistä ja onnistui ottamaan pallonhallinnan itselleen. Ajassa 50’ HJK sai myös loistavan tilanteen, kun Nea Lehtolan keskitys tavoitti Emmaliina Tulkin TiPS-maalin takatolpalla, mutta Riina Isokääntä luki tilanteen hyvin ja ehti pallon tielle. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Annika Huhdan komea läpisyöttö osui suoraan Essi Sainion jalkaan maalin edustalle. Myöskään Sainio ei kuitenkaan pysty ohittamaan laukauksellaan Isokääntää. 65. peliminuutilla myös Anna Koivunen pääsi näyttämään taitojaan HJK:n maalilla, kun hän torjui Melanie Azodon laukauksen. Ottelun lopussa HJK sai vielä yhden mahdollisuuden, kun Sainio tarjoili laidasta pallon TiPS:n maalin eteen, mutta Tulkki myöhästyi tilanteesta juuri sen verran, ettei päässyt palloon. Näin Helsingissä päädyttiin 0-0 pistejakoon.

PK-35 Vantaa – Ilves 1-0

PK-35 Vantaa otti ansaitut kolme pistettä perjantai-illan toisessa ottelussa. Vantaalaiset olivat hyvällä pelipäällä heti ottelun alusta alkaen, mikä näkyi vahvana pallonhallintana. Reilun kymmenen minuutin pelin kapteeni Sanna Saarisen ovela nosto maalin eteen oli päästä yllättämään Annika Laihasen Ilveksen maalilla, mutta Laihanen ehtii juuri ja juuri Oona Seveniuksen jatkon tielle. Punamustista Sevenius kokeilemaan maalintekoa vielä ensimmäisen puoliajan aikana pariinkin otteeseen, mutta Laihanen oli maalilla valppaana. Ilves pääsi toisen puoliajan lopulla myös hyökkäämään potentiaalisesti kertaalleen. Aino Rasinen syötti keskialueelle maata pitkin, johon punamustien oma pelaaja tuli katkomaan vauhdilla. Lopulta pallo oli kimmota omasta pelaajasta PK-35 Vantaan maaliin, mutta kotijoukkueen onneksi pallo lipui ohi.

Toisella puoliajalla PK-35 Vantaan hyvä painostus jatkui. Ensimmäiset maalipaikat nähtiin heti toisen puoliajan alussa, kun ensin Sevenius puski Forsblomin antamasta kulmapotkusta ohi maalin ja hetkeä myöhemmin Forsblom pääsi itse puskemaan Eerika Appelqvistin keskityksestä, mutta pusku suuntautui yli maalin.

Vantaalaisten painostus jatkui käytännössä avausmaaliin asti, joka syntyi 69. peliminuutilla. Maali syntyi Ilveksen huonosta pelinavauksesta, jonka seurauksena pallo päätyi Netta Kosolle, joka nosti pallon näyttävästi yli vastaan tulleen Laihasen. Tätä ennen kuitenkin nähtiin kummallinen tilanne 52. peliminuutilla, vantaalaisten päädyssä viheltämättä jäi päivänselvältä näyttävä paitsio, josta Ilves pääsi vaaralliseen maalintekopaikkaan. Maalia tilanteesta ei kuitenkaan syntynyt, koska maalivahti Velma Oikarinen pelasi tilanteen hyvin loppuun saakka. Oikariselle oli enemmän töitä PK-35 Vantaan maalin jälkeen, mutta Oikarinen piti maalinsa puhtaana myös Ilveksen lopun painostuksessa. Näin kotijoukkue nappasi toisen peräkkäisen kotivoittonsa ja kolme pistettä.

JyPK – PK-35 0-1

JyPK:n viime viikon sensaatiovoitto HJK:sta ei saanut jatkoa lauantai-illan ottelussa PK-35:ttä vastaan. Vierasjoukkue PK-35 teki ottelun voittomaalin jo neljännellä peliminuutilla. Olivia Kåhren matala keskitys löysi hieman onnekkaastikin Amanda Rantasen noin kahdeksassa metrissä. Rantasen sähäkkä laukaus painui vastustamattomasti JyPK-maalin vasempaan alakulmaan.

Salamamaalin jälkeen pallonhallinta pysyi vierailijoilla, ja valkopaitaisella PK-35:llä olikin useita paikkaja kaunistella lukemia. Reilun 15 minuutin kohdalla Rantasen kulmapotku tippui lähes täydellisesti boksiin, mutta valkopaidat eivät osuneet palloon. Parinkymmenen minuutin kohdalla Anita Abun komea kaukolaukaus painui hiuksenhienosti ohi JyPK:n maalin alakulmasta.

Aivan vaille maalintekotilanteita ei kuitenkaan kotijoukkuekaan ensimmäisellä puoliajalla jäänyt. Puolen tunnin pelin jälkeen Riikka Lilja pelasi Henna Honkasen aivan vapaaksi PK-35:n maalin eteen, mutta Honkasen laukaus suuntautui suoraan kohti maalivahti Lotta Rosentrömiä.

Toisella puoliajalla JyPK onnistui omassa pelinrakentelussaan huomattavasti paremmin ja ottelun painopiste muuttui. 55. peliminuutilla jyväskyläläiset kävivät jo hyvin lähellä tasoitusta. Honkasen nosto vasemmalta puolelta ohitti jo Rosenströmin, mutta kimposi lopulta takatolpasta ulos. Pari minuuttia myöhemmin Honkanen pääsi kokeilemaan myös puskemalla vapaapotkusta, mutta tällä kertaa Rosenström venytti komeasti pallon tielle. Vajaan 80′ minuutin kohdalla nähtiin lähes identtinen tilanne, kun Honkanen puski jälleen ja Rosenström nappasi jälleen pallon näppeihinsä. Lisäajalla nähtiin vielä yksi JyPK:n vaarallinen vapaapotku, mutta Rosenström piti huolen siitä, että pallo ei maaliin päätynyt. Rosenström pelasi jo kauden kuudennen nollapelinsä. PK-35 pääsi kotimatkalle siis kolme pistettä rikkaampana.

KuPS – Åland United 0-1

Ottelussa KuPS:n ja Åland Unitedin välillä kotijoukkue KuPS pääsi ottelussa niskan päälle heti ensi minuuteista alkaen. Ottelun toisella peliminuutilla Gentjana Rochi pääsi tälläämään kohti Anna Tammisen vartioimaa maalia, mutta laukaus painui reilusti ohi maalin. Minuuttia myöhemmin Rochin kaukolaukaus painui puolisen metriä yli maalin. Ottelu ei kuitenkaan ehtinyt vanheta viittä minuuttia kauempaa, kun myös ÅU:n Ode Fulutudilu oli päästä kokeilemaan, mutta heikohko ensimmäinen kosketus esti viimeistely-yrityksen.

Ottelun ratkaisu nähtiin jo 23. peliminuutilla. Ode Fulutudilu käytti nopeuttaan ja karkasi KuPS-puolustajilta. Fulutudilun viimeistely ei ollut paras mahdollinen, mutta KuPS-puolustajan katkoyritys ohjasi pallon keltamustien omaan maaliin. KuPS kävi lähellä tasoitusta jo pari minuuttia myöhemmin, kun Aino Kröger onnistui ohjaamaan pallon kohti ÅU:n maalia. Tamminen oli kuitenkin maalillaan hyvin hereillä ja onnistui hoitamaan tilanteen. KuPS haki tasoitusta kuumeisesti, mutta monet tilanteet jäivät hieman puolittaisiksi. 40’ minuutin kohdalla pallo kävi jo lähellä maaliviivaa, mutta ei ylittänyt sitä.

Toisella puoliajalla jatkettiin siitä mihin ensimmäisellä jäätiin. 60. peliminuutilla lähellä maalintekoa oli KuPS:n Saana Hartikainen, mutta Hartikaisen laukaus pysähtyi maalin tolppaan. 87. peliminuutilla KuPS:n juniorilupaus Anni Hartikainen kävi myös lähellä maalintekoa, mutta tämän laukauksen tielle venytti erinomaisesti Anna Tamminen. Pallonhallinnasta huolimatta KuPS joutuu tyytymään tappioon ja Åland United lähtee kotimatkalle tärkeät kolme pistettä rikkaampina