Kierrosraportti: KuPS haki voiton HJK:sta, Åland United ja TiPS odotetun vahvoja

30.08.2020

Subway Kansallisen Liigan 12. ottelukierroksella KuPS onnistui vihdoin voittamaan kärkiviisikon joukkueen, kun HJK kaatui kotikentällä lukemin 2-1. Åland United ja TiPS olivat odotetun vahvoja kotikentillään. Myös PK-35 otti voiton TPS:stä, joskin turkulaiset eivät antaneet pisteitä ilmaiseksi. Vantaan jännitysnäytelmässä FC Honka nousi tappioasemasta voittoon PK-35 Vantaan vieraana.

KuPS – HJK 2-1

KuPS otti ottelun pallonhallinnan ensimmäisen puoliajan alussa. Avausosuma oli lähellä jo ottelun toisella peliminuutilla, kun Aino Kröger riisti pallon ja kuljetti HJK:n rangaistusalueen sisään. Kröger onnistui saamaan jalkansa vapaaksi, mutta Anna Koivunen onnistui nipin napin venyttämään kätensä laukauksen tielle.

Ajassa 15’ Anni-Maija Kauppila ja Kröger mursivat HJK puolustuksen hyvällä seinäsyöttöpelillä. Kröger pääsi keskittämään pallon maalineteen suoraan Gentjana Rochille, joka jatkoi pallon suoraan yhdellä kosketuksella maaliin. Kotijoukkue KuPS ei kuitenkaan saanut nauttia johtoasemastaan kauaa, sillä HJK tuli tasoihin vain kolme minuuttia myöhemmin. Annika Huhta murtautui komeasti KuPS:n boksiin ohi usean kotijoukkueen pelaajan, eikä kuopiolaisten puolustajilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa Huhtaa. Pallo vietiin pilkulle, eikä Linda Ruutu epäröinyt, vaan laittoi pallon varmasti maaliin.

Tasoitusosuman jälkeen HJK sai kiinni pallonhallinnasta, mutta ei pystynyt luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja. 55. peliminuutilla KuPS:n Kröger lähti jälleen haastamaan HJK:n päädyssä ja onnistui hankkimaan vapaapotkun vasemmasta laidasta läheltä päätyrajaa. Pallon taakse asettui Gentjana Rochi, jonka vapaapotku painui maaliin Anna Koivusen käsien kautta. KuPS:n johtomaalin jälkeenkin HJK hallitsi palloa, mutta toisin kuin niin monta kertaa tällä kaudella, KuPS piti pelinsä kasassa loppuun asti ja puolusti tiukasti. Näin maaleja ei enää ottelussa nähty, ja Kuopioon jäi sarjan tilanteen kannalta tärkeät kolme pistettä. KuPS päävalmentaja Ollipekka Ojala iloitsi seuran verkkosivuilla joukkueensa onnistumisesta.

– Aikaisemmin tällä kaudella me emme ole pystyneet isoja kukistamaan, nyt pystyimme. Tämä on kauden makein voitto ja ensimmäisen puoliajan peli oli meiltä varmasti ylivoimaisesti kauden parastamme. Me olimme selvästi parempia. Välillä tietenkin joutuu aina puolustamaan ja sekin me osataan.

Åland United – JyPK 3-0

Ahvenanmaalla sarjakärki Åland United löi heti ensimmäisellä puoliajalla pöytään sellaisen esityksen, että ottelun voittajaa ei jouduttu Wiklöf Holding Arenalla jännittämään kovinkaan pitkään. Kotijoukkue pääsi niskan päälle jo ajassa 5’ kun Isabella Mattsson pelasi pallon Emelie Johanssonille oikeaan laitaan. JyPK puolustus pelasi tilanteessa löysästi ja Johansson pääsi helposti laukomaan. Vaikka kulma oli suhteellisen pieni, laukaus yllätti Pauliina Tähtisen JyPK:n maalilla ja peliväline sujahti maaliin Tähtisen jalkojen välistä.

Pelikellon näyttäessä 18:sta ÅU osui jälleen. Tähtinen ja Henna Honkanen törmäilivät keskitystilanteessa ja pallo karkasi samalla Tähtisen otteesta. Anna Westerlund ehti tilanteeseen nopeimmin ja vei joukkueensa jo 2-0 johtoon. Viimeisen naulan JyPK:n arkkuun löi Anni Miettunen reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Miettunen taituroi boksiin ohi kolmen JyPK pelaajan nosti pallon vielä hallitusti maaliin.
Toisella puoliajalla JyPK pääsi peliin paremmin mukaan, mutta pisteille ei enää ollut asiaa. Paras paikka JyPK:llä lukemien kaunisteluun reilun tunnin kohdalla, kun Honkanen pääsi kokeilemaan boksin sisältä. Vähällä työmäärällä ahvenanmaalaisten maalilla ollut Anna Tamminen kuitenkin venytti itsensä Honkasen laukauksen tielle.

PK-35 Vantaa – FC Honka 1-3

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli PK-35 Vantaan, ja erityistä haastetta Honkapuolustukselle aiheuttivat kulmapotkutilanteet. Jo reilun kymmenen pelatun minuutin jälkeen punamustat siirtyivät myös ottelussa johtoon kulmapotkun seurauksena. Korkea keskitys putosi vitosen viivan tuntumaan, jossa korkeimmalle nousi Roosa Toivanen. Toivanen puski pallon maaliverkkoon ohi maskiin jääneen Pauliina Nuoran. Hyvä ottelun pelannut Toivanen pääsi kokeilemaan myös 20’ minuutin pelin jälkeen kulman jälkitilanteesta, mutta veto suuntautui ohi maalin. Puolen tunnin kohdalla punamustista Oona Sevenius pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta tämän tilanteen Pauliina Nuora hoiti tyylikkäästi.

Toisella puoliajalla ottelu kuitenkin kääntyi täysin. Vajaan tunnin kohdalla Dana Leskinen pelasi hyvän poikkipallon oikeaan laitaan, josta pallo pelattiin Jasmin Leppiojalle takaviistoon. Leppiojan matala laukaus yllätti Velma Oikarisen, eikä hän ehtinyt vedon tielle. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Tiia Savolaisen täydellisyyttä hipova laukaus kiersi PK-35 Vantaan maalin etuyläkulmaan. Vantaalaisten synkkä vartti huipentui pari minuuttia Hongan toisen maalin jälkeen, kun Hongan Aino Vuorisen ohi maalin suuntautunut laukaus kääntyikin maalin suuntaan punamustien omasta pelaajasta.

PK-35 Vantaan hyvä ensimmäinen puoliaika ei riitä tällä kertaa tuomaan pisteitä. Honka onnistuu jälleen kerran nousemaan tappioasemasta voittoon. Samalla Honka nousi myös sarjataulukossa ohi PK-35 Vantaan kuudennelle sijalle.

TPS – PK-35 0-1

Vaikka PK-35 hallitsi kentän tapahtumia tänään Turussa, antoi TPS kelpo vastuksen helsinkiläisille. TPS puolusti tiukasti ja oli ajoittain vaarallinen myös hyökkäyspäässä. Ottelun ensimmäinen kunnollinen tilanne nähtiinkin vierasjoukkueen kenttäpäädyssä, kun Patricia Träsk riisti pallon Olivia Kåhrelta keskiviivan tuntumassa. Träsk pelasi keskustaan Jenni Rannukselle, jonka laukaus kuitenkin jäi Lotta Rosenströmin näppeihin.

Tämä jälkeen tilanteita nähtiin enemmän kotijoukkueen päädyssä. Ensin reilun parinkymmenen minuutin kohdalla Amanda Rantasen kulmapotku tuotti vaikeuksia Siiri Välimaalle TPS:n maalilla ja reilut viisi minuuttia myöhemmin Rantasen laukaus viuhui hieman ohi TPS maalin taka-alanurkasta. Ottelun ratkaisumaali nähtiin reilun neljänkymmenen minuutin kohdalla, asialla tottakai oli jälleen Rantanen. PK-hyökkääjä sai pallon jalkaansa omalla kenttäpuoliskollaan ja pääsi juoksemalla ohi koko TPS puolustuksen. Rantasen viimeistely pitkän spurtin jälkeen oli sitä luokkaa, ettei Välimaalla juuri ollut mahdollisuuksia pallon tielle päästä.

Toisella puoliajalla tilanteita nähtiin molemmissa päissä, ja turkulaisilla olisi ollut myös tilaisuudet tasoittaa peli. Ajassa 53’ Rannus pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta Rosenström torjui pallon yli maalin. Vain hetkeä myöhemmin kulmapotkun jälkitilanteessa pallo pysähtyi PK-35 puolustajan käteen ja pallo vietiin pilkulle. Jenni Rannus yritti matalaa sijoitusta maalin vasempaan alakulmaan, mutta laukaus jäi hieman liian keskellä ja oikein aavistanut Rosenström koppasi pallon käsiinsä. Rannus pääsi myös 65. peliminuutilla puolittaiseen läpiajoon, mutta Rosenström oli jälleen tilanteessa vahvempi. PK-35:ltä maalintekoa pääsivät vielä ottelun toisella puoliajalla kokeilemaan Emilia Kupsanen ja Anita Abu, mutta näissä tilanteissa Välimaa piti maalinsa puhtaana.

TiPS – Ilves 2-1

Tikkurilassa TiPS oli Ilvestä vastaan hallitseva osapuoli. Jo ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin aikana Vanessa Karalla oli kaksi paikkaa tuikata tilanteeksi 1-0. Ajassa 22’ TiPS puhkoi upeasti Ilveksen puolustuksen usean pelaajan lyhytsyöttökombolla, mutta palkinto jäi tälläkin kertaa saamatta, kun lopulta hyökkäys päättyi ohilaukaukseen. Puolen tunnin kohdalla Oona Siren pelasi upeasti Elli-Noora Kaunulaisen läpi laidalta, mutta Kainulaisen viimeistely kilpistyi Ilveksen maalilla pelanneeseen Kiira Kaivolaan. Kun TiPS ei paikoistaan maalia saanut aikaan, pääsi Ilves iskemään johtomaalin vielä ennen puoliaikavihellystä. Riina Isökääntä nyrkkeili pallon vapaapotkusta eteensä ja Jenni Kantanen pääsi iskemään vierailijoille kuuluisan pukukoppimaalin.

Tiukasti mestaruudesta kamppailevaa TiPS:a ei kuitenkaan yksi takaiskumaali onnistu lannistamaan. Jenni Huttunen laukoi ottelun tasalukemiin juuri kun 50. peliminuutti oli alkamassa. Pari minuuttia myöhemmin Kainulainen oli jo viedä kotijoukkueen johtoon, mutta Kaivola onnistui jalkatorjunnaan pitämään Ilveksen pelissä kiinni.

Ottelun ratkaisu syntyi 77. peliminuutilla, kun Kaivolainen avasi turhan rohkeasti ja Oona Siren sai riistettyä pallon Ilveksen puolustajilta. Siren pelasi vielä viereensä Nora Lehdolle, joka laukoi ensin päin Kaivolaista, mutta laittoi sitten kakkospallon varmasti tyhjäksi jääneeseen Ilveksen maaliin.