Hyppää sisältöön

Kierrosraportti: KuPS jatkaa sarjakärkenä puhtaalla pelillä

16.05.2021

PK-35 Vantaa, KuPS ja Åland United olivat voitokkaita Subway Kansallisen Liigan kuudennella kierroksella. FC Honka ja HJK tasasivat pisteet maanantai-illan ainoassa ottelussa.

JyPK – PK-35 Vantaa 1-3 (0-0)

Ottelun ensimmäinen avopaikka syntyi JyPK:lle, joka onnistui rakentelemaan hyvän hyökkäyksen heti alkuminuuteilla. Hyökkäyksen päätteeksi Tiia Hirvonen vapautti upealla syötöllään Pauliina Pirisen vastakkain PK-35 Vantaan maalivahdin Sanni Solehmaisen kanssa, mutta Pirisen laukaus meni reilusti maalin yli. Muutama minuutti jyväskyläläisten paikan jälkeen oli PK-35 Vantaa päästä ottelussa johtoasemaan kulmapotkusta rakennellun tilanteen päätteeksi, mutta kotijoukkueen maalia vartioinut Liisa Tuomi esitti ilmiömäiset torjunnat hoidellen sekä ensimmäisen että toisenkin laukauksen. PK-35 Vantaan Laura Kölhi toimitti laidalta vasemmalla jalallaan vitosen viivalle putoavan korkean keskityspallon. JyPK-puolustus ei onnistunut purussa, vaan pallo putosi kuudentoista sisälle Anna Olmalalle, joka pääsi erinomaiseen laukaisupaikkaan. Laukaus sai vielä kimmokkeen JyPK-puolustajasta, mutta liigadebytantti Laura Kölhi torjui pallon jalallaan. Pallo jäi vielä alueelle ja Reetta Suomelalle tarjoutui avopaikan oloinen tilanne, mutta Kölhi venytti vielä jalkansa pallon eteen ja onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Ottelun kaikki maalit nähtiin toisella jaksolla. Ajassa 57’ JyPK pääsi yllättämään, vaikka Punamustat hallitsivat ottelutapahtumia ja olivat jo ennen avausmaalia olleet varsin lähellä ratkaisun paikkoja. JyPK:n pääsi hyökkäämään, kun Elena Aristodimou voitti kaksinkamppailun keskialueella ja jatkoi pallon keskustaan. Muutama taidokas kotijoukkueen syöttö vapautti lopulta Pauliina Pirisen kuudentoista alueen sisälle ja keskittämään vaikeasti puolustettavan matalan pallon. PK-35 vantaan maalia vartioinut Solehmainen ei saanut poikkisyöttöä vangittua ja pallo jäi pomppimaan vitosen viivan tuntumaan. Ruuhkan keskeltä Claire Oates tökkäsi pallon hienosti maaliin.

Vain neljä minuuttia ehti kotijoukkue nautiskella johtoasemasta ennen tasoitusosumaa, kun PK-35 Vantaan kapteeni Sanna Saarinen tarjoili tarkan keskityksen takatolpalle Oona Seveniukselle. Sevenius tuli vauhdilla palloon ja siirsi pelivälineen hallitusti sisäsyrjällään maalin sisään. Ajassa 67’ siirtyi PK-35 Vantaa johtoasemaan, kun tällä kertaa Sanna Saarinen onnistui maalinteossa. Reetta Suomela pääsi etenemään oikealta laidalta aivan sivurajaa myöten ja toimitti pallon matalana lähes suoraan kohti jyväskyläläisten maalia. Saarisen kosketus palloon muutti kulkusuuntaa juuri sen verran, ettei Liisa Tuomi onnistunut tilannetta torjumaan. Ottelun viimeinen maali nähtiin ajassa 86’ kun Oona Sevenius teki ottelun toisen osumansa upealla puskulla suoraan kulmapotkusta.

KuPS – TiPS 5-1 (1-0)

Kuopiossa pelattiin tiukka kärkikamppailu ukkosen säestäessä joukkueiden välistä jännitettä. Ottelu alkoi molemmilta tarkkana pelaamisena ja ensimmäisiä kunnollisia maalintekopaikkoja saatiin odottaa. Ensimmäisen jakson puolivälin jälkeen tilanteita alkoi syntyä. Avausjakson ainoa maali syntyi KuPS:lle Emma Peuhkurisen antamasta kulmapotkusta. Peuhkurinen lähetti pallon sisäkierteisenä kohti etualuetta. Pallo oli juuri sen korkuinen, että se meni yli etutolpalla puolustaneen TiPS-pelaajan. Yllättävään palloon vastaan tullut Elsa Sulku ei saanut palloa vangittua, vaan se kimposi epäonnisesti Sulun käsien kautta maalin sisään ja kotijoukkue pääsi tauolle 1-0 johtoasemassa.

KuPS aloitti toisen jakson erittäin vahvasti tehden kaksi maalia melkein peräkkäin ajassa 48’ ja 50’. 2-0 johtomaalista vastasi Maja Göthberg päästen tekemään kauden avausosumansa vapaapotkun jälkitilanteesta. Maali oli mainio, nimittäin Göthberg sijoitti pallon hallitun näköisesti polvellaan aivan yläriman alle. Kolmannen kerran verkko heilahti Aino Krögerin ilmiömäisellä yläkulmalaukauksella. Kröger suojasi palloa kuudentoista alueen laidalla, keskellä useita TiPS:n puolustajia. Vastustamattomasti palloa halliten Kröger vapautti itsensä ja vasemman jalkansa täysin vartioimattomaksi. Erittäin napakka laukaus ei jättänyt minkäänlaisia mahdollisuuksia TiPS:n Elsa Sululle, sillä sisäkierteinen kuti meni millin tarkasti aivan vasempaan yläkulmaan ja peräti ristikkoa hipoillen.

4-0 maali syntyi ajassa 72’ kun KuPS-kapteeni Kröger vei palloa kuudentoista viivalla kohti keskustaa ennen pientä ja tarkkaa läpisyöttöä Gentjana Rochille. Rochi ei tilanteessa epäröinyt, vaan laukoi vastustamattoman matalan pommin tarkasti takakulmaan. 5-0 maalin esityöstä vastasi edellisen maalin paukutellut Rochi, joka peräti hassuttelevalla harhautuksellaan ohitti aivan päätyviivalla TiPS:n puolustajan ja antoi matalan syötön pilkun tuntumaan vapaaksi jätetylle Aada Törröselle. Etukulmaa tilanteessa oikeaoppisesti puolustamaan siirtynyt Elsa Sulku ei ehtinyt poikkisyötöstä lähteneeseen laukaukseen ja Törrönen saikin sijoittaa pallon kenenkään estelemättä maalin sisään. TiPS:n ainokainen syntyi lisäajalla Melinda Koivulan upeasta ja tarkasta keskityksestä. Keskityspallo leijui aivan suoraan Oona Sirenille, joka puski pompun kautta maaliin.

Åland United – PK-35 5-0 (1-0)

Ennen ottelun avausosumaa oli vierasjoukkue ottanut aavistuksen verran otetta pelistä, mutta ensimmäisenä verkkoa heilutteli kuitenkin kotijoukkue. Ajassa 23’ Cassandra Korhonen lähti pallon kanssa parista kymmenestä metristä haastamaan Punamustien puolustusta ja harhautti taitavasti vartaloharhautuksellaan ja tempomuutoksellaan Punamustien puolustajan ja jatkoi vahdilla kohti vastaantulevaa PK-35:n maalivahtia Tanja Kotoaroa. Korhonen sijoitti pallon varmasti verkon perukoille ohi Kotoaron. Punamustat hakivat kiivaasti tasoitusosumaa, mutta Åland Unitedin maalivahti Christina Dineson piti maalinsa puhtaana.

Ensimmäisen jakson loppupuolella Kotoaro arvioi pystypallon hieman väärin ja tuli myöhässä vastaan kaataen Cassandra Korhosen kuudentoista sisällä. Korhonen pääsi asettelemaan pallon pilkun päälle ja laukoi matalan kohti vasenta alakulmaa, mutta Kotoaro torjui ja sai ohjattua pallon alakädellään tolppaan. Jatkotilanteen siivosi Punamustien Elisa Ikonen hienosti. Ajassa 51’ siirtyi kotijoukkue 2-0 johtoasemaan Monica Hagströmin kulmapotkusta. Korkeana melkein päätyviivaa myöten maalin edustalle lähetetty pallo aiheutti Kotoarolle haasteita ja pallo leijaili Kotoaron yli tippuen aivan takatolpan tuntumaan. Maaliin pallo meni PK-35:n puolustajien kautta ja maali merkittiin omaksi maaliksi.

Kolmas maali syntyi ajassa 61’. Cassandra Korhonen haastoi vasemmalta laidalta kuljettaen kuudentoista sisään kohti päätyviivaa. Korhonen syötti matalan pallon takaviistoon Jaleca Pereiralle, jonka ensimmäisen laukauksen TiPS-puolustus selvitti, mutta pallo löysi tiensä takaisin Pereiralle, jonka toinen yritys onnistui ja pallo sai vierailijoiden verkon heilahtamaan. Kymmenen minuuttia edellisen maalin jälkeen Åland United siirtyi jo 4-0 johtoon, kun Dana Leskinen keskitti korkean pallon oikealta laidalta vitosen sisälle. Taka-alueella oli Cassandra Korhonen, joka puski pallon matalana maaliin. Muutamaa minuuttia myöhemmin teki Korhonen ottelussa hattutempun. Korhonen ohitti jälleen taidokkaalla harhautuksella puolustusasennossa olleen PK-35-puolustajan ja vapautti itsensä sijoittamaan pallon matalana takakulmaan ja ottelu päättyi kotijoukkueen 5-0 voittoon.

FC Honka – HJK 0–0 (0–0)

FC Honka ja HJK tasasivat pisteet maanantai-illan ainoassa ottelussa. Sekä kotijoukkueella että vierailijoilla on ensi viikolla edessään kovat ottelut TiPS:a ja Åland Unitedia vastaan, joten kummallekin joukkueelle täysi pistepotti ja sen mukanaan tuoma itseluottamusbuusti olisi tullut tarpeeseen.

Taistelutahdosta pisteet eivät kummallakaan jääneet kiinni, vaan Tapiolassa nähtiin varsin tasainen kamppailu. Kummallakin joukkueella oli paljon lyhyitä pallonhallintajaksoja, joiden aikana kumpikin pääsi vuorollaan murtautumaan viimeiselle hyökkäysneljännekselle. Maalipaikoilla ei kuitenkaan ottelussa juhlittu, vaan kumpikin joukkue puolusti oman maalinsa edustalla tarkasti. Kummassakin päässä topparit blokkasivat paljon laukausyrityksiä, mutta erityisesti FC Hongan Katarina Naumanen oli ottelun aikana torjuntatöissä useimmin kuin maalivahti kummassakaan päässä.

Ensimmäisen puoliajan loppupuolella HJK koki ikävän takaiskun, kun Klubin maalivahti Annika Laihanen loukkaantui FC Hongan sivuvapaapotkun jälkitilanteessa, jossa hän törmäili keltamustien pelaajan kanssa. Laihanen pelasi puoliajan loppuun, mutta vaihdettiin pois puoliajalla. Klubin veräjänvartijaksi asteli Ella Kelloniemi, jolla ottelu oli debyytti Subway Kansallisessa Liigassa.

Toisen puoliajan alkuminuuteilla FC Honka sai aikaan pientä painostusta, mutta ei päässyt testaamaan Kelloniemen virettä. Ottelun edetessä HJK pääsi takaisin kiinni peliin, ja toinen puoliaika edettiin yhtä tasaisissa merkeissä kuin ensimmäinenkin. Ottelun parhaat tilanteet kummassakin päässä nähtiin viimeisen viiden minuutin aikana. Ensin HJK:n Ria Karjalainen pääsi yrittämään maalintekoa kaukolaukauksella, mutta erinomainen viimeistely-yritys viuhui aavistuksen FC Hongan maalin yli. Vain hetkeä myöhemmin FC Hongan Hanna Ruohomaa pääsi kokeilemaan maalintekoa kulmapotkun jäljestä, mutta tolpalla päivystänyt Karjalainen siivosi Ruohomaan puskun väljemmille vesille. Näin pisteet tasattiin Tapiolassa lukemin 0-0.