Kierrosraportti: KuPS on Subway Kansallisen Liigan mestari 2021!

02.10.2021

KuPS varmisti mestaruutensa toiseksi viimeisellä ottelukierroksella voitolla HJK:ta vastaan! Myös PK-35:llä oli aihetta juhlaan, sillä joukkue varmisti paikkansa Kansallisessa Liigassa tulevalle kaudelle. Voitokas lauantaina oli myös Tikkurilan Palloseura varmistaen itselleen hopeisen mitalin kauden päätteeksi. Sunnuntain ainoassa ottelussa Åland United voitti FC Hongan.

HJK – KuPS 0-1 (0-0)

Kuopion Palloseura varmisti mestaruutensa 0-1-voitolla HJK:ta vastaan. Ottelun avausjaksolla kotijoukkue esitti pirteitä otteita ja loi todella hyviä maalintekopaikkoja. KuPS tuli selvästi vahvempana toiselle jaksolle ja ottelun ainoa maali syntyi KuPS:lle ajassa 66’. HJK antoi kuopiolaisille hyvän vastuksen, mutta maaleja kotijoukkue ei tänään onnistunut viimeistelemään. Ottelun viimeisen vihellyksen jälkeen KuPS sai tuulettaa Suomen mestaruutta 2021.

Ottelun avausjaksolla kotijoukkue onnistui luomaan hyviä maalintekopaikkoja. Kun ottelua oli pelattu hieman yli kaksikymmentä minuuttia, HJK vapautui hienoilla seinäsyötöillä keskittämään vasemmalta laidalta boksin sisään. Ria Karjalainen pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui metrin verran etuyläkulman ohi. Ensimmäisen jakson puolivälissä Linda Sällström eteni vahvasti kohti maalivahdin aluetta ja onnistui laukomaan boksin rajan tuntumasta, mutta hieman kevyeksi jäänyt laukaus leijaili maalin yli. Ensimmäisen jakson vaarallisin maalintekopaikka syntyi kotijoukkueelle, mutta Emma Immonen teki tilanteessa upean torjunnan ja sai pidettyä pelin vielä maalittomana. Paikka syntyi erinomaisesta keskityksestä taka-alueelle Linda Sällströmille, joka pääsi puskemaan kohti etualakulmaa. Immonen reagoi nopeasti ja torjui puskun jalallaan. Avausjakson lopulla KuPS:n toppari Gabriella Cuevasille sattui heikko pallokosketus ja Ria Karjalainen oli päästä vaarallisesti läpi, mutta Karjalaisen ensimmäinen kosketus karkasi hieman liian pitkäksi, eikä kunnollista laukausta päässyt syntymään.

Toiselle jaksolle KuPS tuli ensimmäistä jaksoa vahvempana ja jo ajassa 49’ Aino Kröger vapautui erinomaisella syötöllä boksin sisään ja pääsi laukomaan rangaistusalueen kulmalta, mutta kierteinen vasemman jalan laukaus leijaili niukasti maalin yli. Muutamaa minuuttia myöhemmin Kröger pääsi uuteen paikkaan ja laukoi noin seitsemästä metristä, mutta vastaan tullut Annika Laihanen torjui. Ottelun 66. peliminuutilla KuPS viimeisteli ottelun ainoaksi jääneen maalin. Saana Hartikainen piti palloa kuudentoista kulman tuntumassa ja syötti keskelle Lavdije Begollille, joka otti pallon haltuunsa ohittaen HJK:n puolustajan taidokkaan ensimmäisen kosketuksensa ansiosta ja vapauttaen itsensä avopaikkaan. Laihanen tuli vastaan, mutta Begolli sijoitti viileästi pallon vasempaan alakulmaan. Kun ensimmäistä jaksoa oli pelattu vajaa puoli tuntia, HJK sai vapaapotkun erittäin hyvästä paikasta kuudentoista kaaren reunalta. Maaria Roth laukoi suoraan, mutta pallo leijaili noin metrin verran maalin yli. Ottelun lopussa molemmilla joukkueilla oli vielä paikkansa, mutta KuPS:n Neea Bergin laukaus pomppivasta pallosta leijaili selvästi maalin yli ja HJK:n Roosa Tuomisen laukaus vitosen kulmalta lipui takatolpan ohi. Emma Immonen esitti varmoja otteitaan torjuen vielä ottelun lopulla Sällströmin puskun alakulmasta.

Voittomaalin viimeistellyt Lavdije Begolli kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa maaliaan heti ottelun jälkeen.

– Olin todella iloinen maalista, mutta olin vain shokissa, koska tiesin, että se ratkaisi mestaruuden. En tiennyt, miten tuulettaa. Näin siitä unta viime yönä, ja nyt tein sen.”

PK-35 – HPS 2-0 (1-0)

Magnecit Areenalla pelattiin lauantaina Helsingin derby, kun PK-35 ja HPS pelasivat todella tärkeistä pisteistä. Voitolla PK-35 varmisti sarjapaikkansa säilymisen ja pisteittä jäänyt HPS jää karsijan paikalle.

Ottelu alkoi tunnustellen ja ensimmäistä selvää maalintekopaikkaa sai odottaa melkein puoli tuntia. Kun ottelua oli pelattu 28 minuuttia, HPS sai kulmapotkun. Mette Barck lähetti korkean pallon vitosen sisään, mutta pallo leijaili pelaajien yli tyhjään tilaan taka-alueelle ja kotijoukkueen maalivahti Lotta Rosenström ohjasi pallon kohti sivurajaa. PK-35 lähti heti nopeaan vastahyökkäykseen oikealta laidalta ja pelasi pitkän pallon ylös kohti paitsiolinjan tuntumassa hyökkäysvalmiina olleita Emilia Kupsasta ja Olivia Kåhrea. Korkea pystysyöttö suuntautui suoraan kohti HPS:n Helmi Vapolaa, joka epäonnisesti kompastui tilanteessa ja Olivia Kåhre sai napattua pallon mukaansa läpiajoon. Kåhre kuljetti hieman viistosti kuudentoista sisään hakien laukaisupaikan vasurilleen. Kun Jessica Kiviaho tuli vastaan, Kåhre sijoitti varmasti takakulmaan. Muutama minuutti myöhemmin Olivia Kåhre oli luomassa toista maalintekopaikkaa erinomaisella keskityksellään, mutta Moona Talka ei saanut kunnollista osumaa puskulleen ja pallo karkasi päätyrajasta yli. Aivan ennen puoliajalle siirtymistä PK-35 onnistui luomaan vielä kaksi hyvää maalintekopaikkaa, mutta Jessica Kiviaho onnistui torjumaan sekä Emilia Kupsasen että Olivia Kåhren maalintekoyritykset. Puoliajalle siirryttiin tilanteessa 1-1.

Toisella jaksolla PK-35 rakenteli hyvän näköisiä maalintekopaikkoja, mutta viimeistelemään joukkue ei päässyt. HPS:n parhain paikka syntyi ottelun loppupuolella kulmapotkusta. Julia Haikonen pääsi vitosen viivan tuntumasta puskemaan, mutta pallo karkasi kolmisen metriä maalin ohi. Kotijoukkue ratkaisi ottelun lisäajalla. Elisa Ikonen tarjoili läheltä päätyviivaa matalan pallon takaviistoon Aida Aledinille. HPS:n puolustus sai blokattua Aledinin laukauksen, mutta jatkopalloon pääsi Emilia Kupsanen. Kupsasen ensimmäinen laukaus kimposi ylärimaan, mutta pelaaja oli mukana jatkotilanteessa ja nosti paluupallon hallitusti verkon perukoille. PK-35 voitti ottelun 2-0 ja varmisti paikkansa tulevallakin kaudella Kansallisessa Liigassa.

TiPS – PK-35 Vantaa 1-0 (0-0)

Kansallista Liigaa pelattiin myös Vantaalla, kun Tikkurilan Palloseura kohtasi PK-35 Vantaan yläloppusarjan ottelussa. Vantaan derby päättyi tikkurilalaisten 1-0-voittoon. Ottelu eteni hyvin tasaisissa merkeissä, mutta yksi maali riitti siihen, että pisteet jäivät TiPS:lle. Ratkaisu syntyi ajassa 64’ ja maalintekijänä kunnostautui Hana Kerner.

Kun ottelua oli noin kymmenen minuuttia pelattu, nähtiin molemmissa kentän päädyissä hienosti rakennellut hyökkäykset. TiPS:n Oona Siren antoi keskustasta erinomaisen syötön laitaan puolustuslinjan taakse Emmi Sirenille, joka tarjoili matalan keskityksen maalin edustalle. Jatkolle eivät tikkurilalaiset ehtineet ja tilanne kuivui kasaan. Toisessa päässä PK-35 Vantaa pääsi vaaralliseen laukaisupaikkaan, kun Wilma Forsblom antoi oikealta laidalta pystysyötön Oona Seveniukselle. Sevenius harhautti itsensä irti vartioinnista ja pääsi puolittaiseen läpiajoon boksin oikealta kulmalta. TiPS:n puolustaja ehti takaa häiritsemään sen verran, että Seveniuksen laukaus karkasi selvästi takatolpan ohi. Muutama minuutti myöhemmin Punamustien maali oli hyvin lähellä sivuvaparista syntyneen tilanteen päätteeksi. Roosa Toivanen toimitti pallon taka-alueelle Sanna Saariselle, joka tarjoili takatolpalla vapaan oloiseksi jätetylle Roosa Bröijerille loistopaikan. Bröijerin sisäteräsijoitus karkasi liian korkeaksi ja pallo leijaili maalin yli. Noin puolen tunnin kohdalla PK-35 Vantaan Sanna Saarinen kuljetti vahvasti boksin kulmalle ja laukoi terävästi, mutta Elsa Sulku torjui varmasti korkean laukauksen. Avausjakson loppupuolella TiPS:n Oona Siren sai matalan keskityksen maalin edustalle ja laukoi noin kuudesta metristä, mutta PK-35 Vantaan veräjänvartija Pauliina Tähtinen torjui laukauksen upeasti jalallaan.

Toisen jakson alussa Tähtisen avaus topparille karkasi hieman liian pitkäksi ja Hana Kerner ehti syötön väliin. Kerner jatkoi heti boksin eteen Tia Häliselle, joka harhautti eteen tulleen puolustajan ja haki nopeaa ratkaisua, mutta laukaus painui takatolpan ohi. Tikkurilalaisten maaliin johtanut tilanne syntyi TiPS:n puolustuksesta lähteneestä pitkästä avauksesta, joka kimposi PK-35 Vantaan puolustuksesta Oona Sirenin hallintaan. Siren kuljetti vapaassa tilassa PK-35 Vantaan puolustus- ja keskikenttälinjan välissä muutaman metrin kohti maalia ja levitti tarkasti oikealla laidalla hyökkäyksessä mukana olleelle Hana Kernerille. Kerner otti pallon mukaansa suoraan boksiin, ohitti tilanteessa puolustamaan ehtineen PK-35 Vantaan pelaajan ja sijoitti pallon vitosen kulmalta hallitusti maata pitkin takakulmaan.

Niukasta tappiosta huolimatta PK-35 Vantaan Roosa Toivanen oli positiivisella mielellä ja käänsi katseensa kohti tulevia otteluita.

– Puolin ja toisin vähän sellaista rikkonaista, eikä kumpikaan välttämättä päässyt oikein pelin päälle. Aluksi hiottiin omaa puolustamista ja oltiin tiiviinä, mutta katseet oli ehkä enemmän jo Suomen Cupin pelissä.

FC Honka – Åland United 0-1 (0-0)

Kierroksen viimeisessä ottelussa pisteistä taistelivat FC Honka ja Åland United. Ottelun avausjakso eteni tasaisissa merkeissä ja molemmat joukkueet rakentelivat omia hyökkäyksiään. Åland Unitedin maali syntyi heti toisen jakson alussa. FC Hongallakin oli hyviä paikkoja, eikä ottelun tasoitus ollut kaukana. Cassandra Korhosen viimeistelemä maali jäi kuitenkin ottelun ainoaksi ja täysi pistepotti lähti ahvenanmaalaisten matkaan.

Kun ottelua oli pelattu noin kymmenen minuuttia, FC Hongan maalivahti Pauliina Nuora joutui venymään kotijoukkueen kannalta tärkeään torjuntaan. Åland United eteni maalintekopaikkaan, kun Sarah Troccoli antoi pienen syötön kuudentoista rajan edustalta viereensä Dana Leskiselle, joka otti pallon mukaansa vahvaan kuljetukseen. Leskinen haastoi boksissa FC Hongan puolustajan ja vapautti nopeasti ohituksen jälkeen oikean jalkansa laukaukseen. Nuora sai näppinsä väliin ja sai ohjattua Leskisen kovan yläkulmaa tavoitelleen laukauksen kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin FC Honka pääsi etenemään erinomaisella syöttöpelillä oikealta laidalta ja Tiia Savolaiselle tarjoiltiin tarkka keskityspallo pilkun tuntumaan. Savoilainen laukoi suoraan, mutta Matilda Nurmi torjui varmasti matalan laukauksen. Avausjakson lopulla Åland United joutui rikkomaan boksin edustalla ja FC Hongalle vihellettiin vapaapotku noin seitsemästätoista metristä. Jasmin Leppioja asettui pallon taakse ja laukoi, mutta Åland Unitedin muuri blokkasi vedon, eikä Nurmi joutunut tilanteessa torjuntatöihin.

Ahvenanmaalaiset aloittivat toisen jakson terävästi ja vierasjoukkue siirtyi 0-1-johtoon ajassa 49’. Erinomaisia kulmapotkuja läpi kauden tarjoillut Monica Hagström toimitti pallon korkeana boksiin. Pallo tippui vitosen viivan tuntumaan, johon Sarah Troccoli liukui. Pallo pomppasi maalin edustalla ja selkä maalin päin kääntyneenä tilanteessa ollut Cassandra Korhonen jatkoi todella taidokkaasti tippuvan pallon lantion korkeudelta ulkosyrjällään maaliin. FC Honka oli lähellä tasoittaa ottelun, kun joukkue sai lisäajalla kolme kulmapotkua peräkkäin. Ensimmäinen kulma päättyi FC Hongan laukaukseen, mutta Åland Unitedin toppari Anna Westerlund oli pallon edessä ja sai tilanteen pelastettua maaliviivan edustalta. Ottelu päättyi Åland Unitedin 0-1-voittoon.

Åland Unitedin Sanni Ojanen oli ottelun jälkeisessä haastattelussa tyytyväinen voittoon.

– Pystyttiin tokalla puoliajalla paljon paremmin pitämään palloa. Ensimmäinen puoliaika oli meille vähän vaikeampi, niin oli hyvä, että saatiin parannettua suoritusta loppua kohti.