Kierrosraportti: KuPS vahvempi kärkiottelussa Åland Unitedia vastaan

11.09.2021

Loppusarjojen toisella ottelukierroksella nähtiin jännittäviä otteluita. Alaloppusarjan kohtaamisissa HPS oli voitokas ja PK-35:n ja Ilveksen välinen ottelu päättyi tasatulokseen. Yläloppusarjan joukkueista voitokaita olivat PK-35 Vantaa ja KuPS. Sunnuntaina pelattiin kierroksen viimeinen ottelu, josta täyden pistepotin vei TiPS.

PK-35 – Ilves 1-1 (0-0)

Perjantai-ilta pelattu PK-35:n ja Ilveksen välinen alaloppusarjan ottelu päättyi pisteiden jakoon ja joukkueet jatkavat alaloppusarjassa tasatahdissa karsintaviivan yläpuolella. Piste-ero karsijan paikkaa pitelevän HPS:n kanssa on nyt neljä pistettä, kun myös HPS:n ja JyPK:n välisen lauantaina pelatun ottelun pisteet on jaettu.

Ottelun avausjaksolla maalintekopaikat jäivät molemmilta joukkueilta vähiin. PK-35 onnistui rakentelemaan muutaman hyvän näköisen tilanteen aina boksiin asti, mutta Ilveksen puolustus sai tilanteet purettua. Lähimmäksi avausmaalin viimeistelyä päästiin, kun ottelua oli pelattu noin kaksikymmentä minuuttia.  PK-35 eteni taidokkaasti vasemman laidan kautta ja sai pelattua Ilveksen linjan taakse ja vapautettua Josefina Ndombelen boksiin nokikkain Ilveksen maalivahdin Roosa Karppisen kanssa, mutta Karppinen torjui matalan laukauksen jalallaan ja sai pidettyä maalinsa puhtaana.

Ottelun molemmat maalit syntyivät toisella jaksolla. PK-35 siirtyi johtoon 57’ peliminuutilla Olivia Kåhren maalilla, kun Punamustien Jade Bergius, Emilia Kupsanen ja Josefina Ndombele pelasivat taidokkaasti yhteen vasemmalla laidalla ja pääsivät pienten syöttöjen ja hyvän liikkeen saattelemina etenemään Ilveksen kenttäpuoliskolle. Ndombele otti Kupsasen syötön vastaan keskustassa ja kääntyi vahvasti vartioinnista huolimatta onnistuen toimittamaan upean murtavan syötön pystyyn linjojen väliin. Ndombelen syöttö vapautti pystyyn juosseen Olivia Kåhren laukomaan upean maalin oikeaan nurkkaan. Ilves kuitenkin tasoitti ottelun jo neljä minuuttia myöhemmin. Silja Tuominen syötti vasempaan laitaan Aino Rasiselle, joka eteni kohti päätyä ja keskitti vasurillaan korkean pallon pilkun tuntumaan. Punamustien boksissa oli kolme maalinälkäistä keltapaitaa, mutta pallolle pääsi Pipsa Saarilahti puskien pallon vastustamattomasti oikeaan alakulmaan. Ottelu päättyi 1-1 ja pisteet jaettiin tasan.

PK-35 Vantaa – HJK 4-1 (2-1)

Vantaan Punamustien ja Klubin välinen ottelu sai todella vauhdikkaan alun, sillä peli eteni alkuminuuttien ajan lähestulkoon päädystä päätyyn. Maalintekonälkää oli molemmilla joukkueilla, mistä osoituksena tulostaululla komeili lukemat 2-1 jo ottelun 11. peliminuutin jälkeen. Toisella jaksolla PK-35 Vantaa onnistui viimeistelemään vielä kaksi maalia ja kotijoukkue otti selvän voiton kiilaten yläloppusarjassa neljännelle sijalle. Piste-ero kolmannella sijalla olevaan Åland Unitediin on 11 pistettä.

Ottelun avausmaalin viimeisteli HJK:n Katariina Kosola. Nea Lehtola tarjoili pitkän sivurajaheiton boksiin Kosolalle, joka pääsi laukomaan vitosen kulmalta. Laukaus suuntautui suoraan Sanni Solehmaisen käsiin ja pallo kimposi Solehmaisen käsien kautta korkeuksiin. Kosola pelasi tilanteen vahvasti loppuun ja pääsi puskemaan putoavan pallon takakulmaan. Vain kaksi minuuttia avausmaalin jälkeen PK-35 Vantaa tasoitti ottelun. Punamustien kapteeni tarjoili oikealta laidalta syötön rangaistusalueen sisään Wilma Forsblomille. Forsblom otti pallon haltuunsa HJK:n puolustuksen etupuolella ja laukoi vasurillaan taidokkaasti maalivahdin yli tarkasti takakulmaan putoavan pallon. Ottelu ehti pysyä tasatilanteessa vain viiden minuutin ajan, kunnes PK-35 Vantaa osoitti jälleen vahvuuttaan. Punamustat etenivät nopeasti oikeaan laitaan juoksuun Oona Seveniukselle toimitetun pystysyötön turvin. Sevenius lähti haastamaan boksiin, mutta HJK esti etenemisen ja Sevenius syötti takaisin laitaan hyökkäykseen hyvin mukaan tulleelle Tia Painilaiselle, joka keskitti korkean pallon boksiin Sanna Saariselle. Saarinen puski vasempaan alakulmaan ja pallo meni maaliin, vaikka hyvin tilanteessa mukana ollut Annika Laihanen sai hieman näppejään väliin.

Kun toista jaksoa oli pelattu noin parinkymmenen minuutin ajan, teki Wilma Forsblom ottelussa toisen maalinsa ja vei kotijoukkueen 3-1-johtoon. Laura Kölhi neppasi todella hienon pallon Netta Kosolle vasemmalle laidalla vapauttaen Koson erinomaiseen keskityspaikkaan. Koso tarjoili malan keskityksen etualueelle liikkuneelle Wilma Forsblomille, joka ohjasi pallon vasemmalla jalallaan maaliin. Ottelun viimeisen niitin taituroi Oona Sevenius lisäajalla laukoen pallon puolen kentän tuntumasta korkeana maaliin. HJK:lla oli ottelussa useita erinomaisesti rakenneltuja hyökkäyksiä, mutta viimeistelyssä ei vierasjoukkue tänään onnistunut laukausten suuntautuessa Punamustien maalin yli ja ohi, tai suoraan PK-35 Vantaan maalivahti Sanni Solehmaisen syliin.

Åland United – KuPS 3-4 (0-2)

Ennakkoon odotetusti yläloppusarjan kärkiottelu osoittautui todella tiukaksi kamppailuksi pisteistä. Kun toista jaksoa oli pelattu noin viisitoista minuuttia, oli KuPS johdossa lukemin 0-3. Kotijoukkue onnistui tasoittamaan ottelun toisella jaksolla viimeistellen kolme maalia neljäntoista minuutin sisällä. Voittomaali syntyi KuPS:lle ottelun lisäajalla ja täysi pistepotti matkasi Kuopioon.

Ensimmäisellä jaksolla KuPS viimeisteli kaksi maalia ajassa 41’ ja 45’. Avausmaalia edelsi hieno syöttöpeli Åland Unitedin boksin edustalla, kun KuPS siirteli palloa taidokkaasti ja Aino Kröger vapautui taka-alueelta nokikkain ahvenanmaalaisten maalia vartioineen Matilda Nurmen kanssa. Kröger paukutti voimalla ja täysin vastustamattomasti etuylänurkkaan. Juuri ennen tauolle siirtymistä Emma Immonen avasi pitkän pallon puoleen kenttään Anni Hartikaiselle, joka jatkoi päällään pystyyn. Gentjana Rochi taisteli pallon Anna Westerlundin edestä itselleen ja pääsi läpiajoon. Nopeasti rangaistusalueen rajan ylitettyään Rochi sijoitti pallon vuoren varmasti sisäsyrjällään oikeaan alanurkkaan.

Kun toista jaksoa oli pelattu noin viidentoista minuutin ajan, KuPS sai vapaapotkun Åland Unitedin kuudentoista kaaren oikealta reunalta. Aino Kröger asettui laukomaan ja toimitti pallon vasurillaan todella upeasti kierteisenä aivan vasempaan yläkulmaan. Åland United kavensi lukemiksi 1-3 KuPS:n keskialueen harhasyötöstä lähteneen nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Sarah Troccoli syötti nopeasti pystyyn Cassandra Korhoselle KuPS-pelaajien välistä. Korhonen laukoi heti ja siirsi pallon kuudentoista viivan tuntumasta maaliin ohi vastaan tulleen Emma Immosen. Kotijoukkueen toinen maali syntyi kaksitoista minuuttia myöhemmin, kun Troccoli syötti jälleen pystyyn Korhoselle. Cassandra Korhonen oli tilanteessa yksin kahta KuPS-puolustajaa vastaan, mutta hastoi ennakkoluulottomasti ja laukoi vasurillaan matalan laukauksen takanurkkaan tuoden kotijoukkueen yhden maalin päähän KuPS:n johtoasemasta. Tasoitusmaali syntyi ajassa 80’ Monica Hangströmin kulmapotkusta, jonka Sarah Troccoli puski etukulmasta sisään. Viimeisen kymmenen minuuttisen ajan ottelu jatkui tasatilanteessa, mutta ottelun ratkaisijaksi nousi KuPS:n Aino Kröger viimeistellen voittomaalin lisäajalla annetusta kulmapotkusta. Emma Peuhkurinen toimitti pallon kulmalipulta vitosen sisään pudoten suoraan maalivahdin ympärillä olevaan ruuhkaan. Kotijoukkue ei onnistunut purussa ja pallo tippui maaliviivalle, josta Aino Kröger tuikkasi pallon sisään.

JyPK – HPS 0-1 (0-1)

Lauantai-iltana pelattiin myös alaloppusarjan ottelu, kun HPS matkasi Jyväskylän Pallokerhon vieraaksi Harjun stadionille. Ottelussa pallon hallinta oli selvemmin HPS:llä, mikä näkyi erityisesti toisella jaksolla. Hyville maalintekopaikoille päästiin kuitenkin molemmissa päädyissä, mutta sekä JyPK:n maalivahti Nanna Leivonen että HPS:n Emilia Tuomela esittivät torjunnoillaan varmoja otteita. HPS oli kuitenkin illan kohtaamisessa yhdellä maalilla parempi ja ansaitsi ottelusta täyden pistepotin.

JyPK pääsi hyvin lähelle avausmaalin viimeistelyä ottelun kahdeksannella minuutilla Riikka Liljan laukoessa kuudentoista kulmalta kohti etunurkkaa. Emilia Tuomela torjui, mutta ei saanut palloa vangittua ja paluupallo suuntautui keskemmälle maalia Veera Lambergin ehtiessä ensimmäisenä riparille. Tuomela kuitenkin venyi ja sai torjuttua nopeasti syntyneen jatkotilanteen jalallaan ja pallo leijaili kimmokkeesta maalin yli. Kun peliä oli pelattu hieman alle kaksikymmentä minuuttia, HPS:n Aino Lehtinen vapautti itsensä läpiajoon taidokkaalla puolustuslinjan ohittavalla ensimmäisellä kosketuksellaan, mutta Leivonen tuli oikea-aikaisesti vastaan sai tilanteen pelastettua. Hieman myöhemmin Helmi Halomo vapautti murtavalla syötöllään Claudia Cagninan nokikkain Leivosen kanssa, mutta Leivonen venyi jälleen, tällä kertaa jalkatorjuntaan. JyPK:lle tarjoutui nopeasta vastahyökkäyksestä paikka avausjakson lopulla, kun Henni Rinkinen avasi pitkän pallon ristiin Riikka Liljalle, joka eteni vahvasti vasemmalta boksin sisään laukoman. Emilia Tuomela tuli vastaan ja sai laukausen blokattua. Avausjakson viimeisellä peliminuutilla HPS siirtyi johtoon. Maalinteosta vastasi Aino Lehtinen, joka viimeisteli kauden kuudennen maalinsa. Tilannetta edelsi HPS:n pitkä pallonhallinnan jakso, joka päättyi hyökkäyskolmanneksella kotijoukkueen riistoon. JyPK ei kuitenkaan onnistunut etenemään pois omalta alueelta, vaan pallon hallinta palautui nopeasti HPS:lle ja Daniela Tolonen syötti nopeasti joukkueensa kapteenille Aino Lehtiselle rangaistusalueen edustalle. Lehtinen hassutti kuudentoista viivan tuntumassa HPS-pelaajan ohi vapauttaen vasemman jalkansa laukaukseen ja sijoitti pallon todella tarkasti oikeaan alakulmaan.

Toisella jaksolla pallon hallinta oli selvemmin HPS:llä, mutta viimeistelyssä ei joukkue onnistunut. HPS pääsi jyväskyläläisiä useammin maalintekopaikoille pallon käydessä kertaalleen tolpassa ja rimassa, mutta tasoitusmaalikaan ei ollut kaukana, kun ottelun lisäajalla JyPK:n Emmi Lahtela pääsi laukomaan keskityspallosta. HPS:n maalilla varmasti pelannut Tuomela teki todella tärkeän torjunnan yläkulmasta ja sai pidettyä vierasjoukkueen maalin puhtaana. Toistaiseksi HPS pitää alaloppusarjan kolmatta eli karsijan paikkaa, mutta voitolla piste-ero viivan yläpuolella oleviin on nyt neljä pistettä.

FC Honka – TiPS 1-2 (1-0)

Kierroksen viimeisessä ottelussa FC Hongan vieraaksi matkusti TiPS, joka haki todella tärkeät pisteet sunnuntai-illan yläloppusarjan ottelusta. TiPS on nyt sarjassa toisena KuPS:n perässä ja joukkueiden välissä on neljä pistettä. Illan ottelussa FC Honka oli kiinni voitossa avausjakson maalin turvin, mutta toisella jaksolla FC Hongan takaiskuksi syntyi oma maali ja vain viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä TiPS:n Oona Siren paukutti voittomaalin.

Avausjakson ainoan maalin onnistui viimeistelemään FC Honka ottelun 18. peliminuutilla. Maali syntyi, kun FC Honka sai vapaapotkun noin kolmestakymmenestä metristä. Inka Kaivola toimitti pallon korkeana boksiin ja pallo tippui taka-alueelle vitosen tuntumaan. Pystyjuoksun tehneistä kotijoukkueen pelaajista pallon maaliin jatkoi Rebecca Kindstedt ja tulostaululla komeili aina 76. peliminuutille saakka 1-0-lukemat.

Toisella jaksolla TiPS tuli tasoihin kulmapotkusta, jonka Annika Haanpää toimitti todella korkeana vitosen sisään etualueelle. Palloa oli tavoittelemassa niin koti- kuin vierasjoukkueen pelaajia ja puskemaan yletti Rebecca Kindstedt. Pallo jatkoi kuitenkin Kindstedin ja FC Hongan epäonneksi maalin sisään takakulmaan ja ottelua jatkettiin tasatilanteessa 1-1. TiPS sai tasoituksesta lisää vauhtia peliinsä ja pyrki hanakasti maalintekopaikoille. Oona Siren laukoi vieraiden voittomaalin upeasti noin seitsemästätoista metristä. Tilanne syntyi, kun TiPS:n Haanpää tarjoili sivuvaparin boksin sisään etualueelle. FC Honka pääsi ensimmäisenä palloon ja pyrki purkamaan tilanteen, mutta Oona Siren otti pallon hallintaansa juuri kuudentoista viivan takaa ja Sirenin kova laukaus upposi vastustamattomasti vasempaan alakulmaan.

Kuva: Juha Leskinen