Kierrosraportti: Kuudennella kierroksella nähtiin taistelutahtoa ja jännitysnäytelmiä aurinkoisilla pelikentillä

18.07.2020

Subway Kansallisen Liigan kuudes kierros tarjosi katsojilleen sielukasta taistelua ja jännitystä aurinkoisessa säässä. Kotivoiton nappasivat KuPS sekä Åland United ja vierasvoittoja saivat juhlistaa PK-35, TiPS sekä Ilves.

Honka – PK-35 0-1 (0-1)

Perjantain helle helli jalkapallon ystäviä, kun Hongan ja PK-35:n välinen ottelu käytiin aurinkoisessa säässä Hongan kotiareenalla. Ottelu lähti käyntiin sähäkästi, kun molemmilla joukkueilla nähtiin potentiaaliset maalitilanteet aivan peräkkäin kymmenen peliminuutin kohdalla. Seuraavaksi jännitystä katsojille tarjoiltiin 16. minuutilla, kun Nana Yang syötti pallon PK:n puolustuslinjan taakse, jossa Dana Leskinen kärkkyi tilaisuuttaan. PK:n Lotta Rosenström oli kuitenkin hereillä ja tuli reilusti vastaan koppaamaan pallon ennen kuin Leskinen onnistui laukomaan.

Kun ottelua oli käyty puoli tuntia, vierasjoukkue onnistui kierrättämään palloa rauhassa laidalta toiselle. PK onnistui keskittämään pallon aivan boksin keskiosaan, jossa PK:n Katja Hakala vaani monen keltapaidan ympäröimänä. Vaikka Hongan pelaaja pääsikin ensimmäisenä keskityspalloon, niin Hakala sai kuin saikin pallon näppärästi haltuunsa ja pääsi laukomaan PK:lle pelin ensimmäisen osuman. Kaiken kaikkiaan ensimmäisen puoliajan peli oli tasaista, mutta Hongalla oli vaikeuksia päästä kunnollisille maalipaikoille. Vierasjoukkueessa tuntui sen sijaan olevan virtaa kuin pienessä kylässä. Hongalle ei jätetty yhtään tilaa, vaan vieraat iskivät palloon aina välittömästi kiinni, kun se sattui olemaan kotijoukkueella.

Toisella puoliajalla Honka tuntui saavan aivan uudella energialla taas pelin syrjästä kiinni. Keltapaitojen pelaaminen rauhoittui ja tilaa tuntui löytyvän – ehkä kuumuus oli puristanut suurimman terävyyden PK:n jaloista jo tässä vaiheessa pois. Ottelun loppupuolella PK-35:n joukkue sai keskittyä puolustuspeliin, kun Hongan joukkue prässäsi päälle. Honka sai muutamia hyökkäystilanteita luotua, mutta Rosenström hoiti tonttinsa moitteettomasti, ja piti maalin puhtaana ottelun loppuun saakka. Peli päättyi siis PK:n vierasvoittoon lukemilla 0-1.

KuPS – PK-35 Vantaa 3-0 (3-0)

KuPS ja PK-35 Vantaa lähtivät otteluun sarjataulukossa peräkkäisiltä sijoilta – kuitenkin suhteellisen suurella viiden pisteen erolla kuopiolaisen joukkueen hyväksi. Peli alkoi molemmilla joukkueilla rauhallisesti tunnustelemalla, mutta pelin tempo muuttui suhteellisen nopeasti, kun KuPS:n hyökkääjät pääsivät vauhtiin.

Kun kahdeksan minuuttia oli kulunut, KuPS sai pallon riistettyä aivan rangaistusalueen ulkopuolella ja joukkueen maalitykki Gentjana Rochi pääsi laukomaan pallon vasempaan ylänurkkaan. KuPS jatkoi korkealla prässillä, joka aiheutti vaikeuksia vierasjoukkueelle. Toinen maali KuPS:lle syntyi vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Anni Hartikainen sai syötettyä puolen kentän tuntumasta Aino Krögerille puolustuslinjan taakse. Kröger sai pallon, ja ollessaan vastakkain PK-35 Vantaan Velma Oikarisen kanssa Kröger nosti pallon Oikarisen yli – ja jälleen verkko soi. Kolmas maali syntyi vain muutamia minuutteja edeltävän jälkeen, kun KuPS sai pallon jälleen pelattua linjan taakse, jossa Rochi jo odotteli. Rochi pääsi jälleen 1v1-tilanteeseen vastaan tulleen Oikarisen kanssa, siirsi pallon nätisti sivuun ja pääsi laukomaan ottelun toisen osumansa tyhjään maaliin.

Toisella puoliajalla PK-35 Vantaa ei päässyt murtamaan KuPS:n puolustusta, vaikka toisinaan hallitsikin palloa. KuPS sen sijaan sai luotua muutamia hyviä maalipaikkoja, joista lisäosumia ei kuitenkaan enää syntynyt. Peli päättyi kotijoukkueelle suotuisasti lukemiin 3-0.

JyPK – TiPS 2-4 (2-3)

Aurinkoiseen Jyväskylään Harjulle saapui lauantaina vieraaksi sarjataulukon kolmannella sijalla majaileva TiPS. Jännitystä tarjoiltiin katsojalle aivan alusta lähtien, kun ensi minuuteilla TiPS sai kulmapotkun, joka olisi kiertänyt suoraan maaliin, jollei JyPK:n maalivahti Matilda Nurmi olisi nyrkkeillyt laukausta ulos. Tilanteesta selviytynyt kotijoukkue sai tämän jälkeen rakennettua upean hyökkäyksen, josta Jyväskylän Henni Rinkinen pääsi laukomaan pallon oikeaan alakulmaan, ja kotijoukkue pääsi juhlistamaan johtomaaliaan. Seuraavana vierasjoukkue pyrkikin näyttämään kyntensä ja rakensikin erittäin vaarallisen maalipaikan, jossa Jenna Topra pääsi puskemaan kohti maalia aivan sen edestä. Tilanteessa pallo kuitenkin napsahti suoraan Nurmen hellään huomaan.

Vaikka ottelu alkoi kotijoukkueelle suotuisasti, TiPS hallitsi peliä selvästi. Ensimmäisen maalin vierasjoukkue sai rakennettua erikoisesta kulmatilanteesta. Kulmasta palloon osui kaksi tikkurilaisten päätä, joista viimeisin ohjasi pallon maaliin. Tässä maalintekijänä oli Eerika Hämäläinen. Erikoiset tilanteet eivät loppuneet kuitenkaan tähän, sillä puolen tunnin kohdalla erikoisen hautomistilanteen jälkeen kotijoukkue sai vapaapotkun aivan kuudentoista rajalta, ja flipperipallo päätyi viimeisimpänä Jannica Lintusen kautta maaliin.

Kovin pitkään ei kotijoukkue saanut taaskaan johtoasemaansa juhlia. Tänään jälleen hyvässä vireessä ollut Roosa Ariyo pääsi tykittämään viiden minuutin sisällä kaksi maalia. Ensimmäinen näistä oli komea puskuohjaus vapaapotkusta, ja toinen kotijoukkueen tarjoilema paikka aivan maalin edestä.

Toisella puoliajalla TiPS sai kotijoukkueen ahdinkoon moneen otteeseen. Tunnin pelaamisen jälkeen päästiin ihastelemaan Ariyon hattutemppua hänen viimeistellessä kuudentoista kulmalta annetun vapaapotkun päällään. JyPK:n pelaamisessa oli havaittavissa suurta taistelutahtoa, mutta vierasjoukkue kykeni hallitsemaan peliä rauhallisin ottein suurimman osan ajasta. Ottelu päättyi TiPS:n juhlaan 2-4, ja tässä pelissä Tikkurilan sankari oli ehdottomasti hattutempun tehnyt Roosa Ariyo.

Åland United – HJK 2-1 (2-0)

Odotettu kärkikamppailu HJK:n ja Åland Unitedin välillä käytiin lauantaina ÅU:n kotikentällä. HJK lähti alussa aggressiivisesti haastamaan kotijoukkuetta, mutta Åland United vastasi täydellä höyryllä, ja saikin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vietyä oman joukkueensa 2-0 johtoon. Ensimmäinen maaleista oli nopean vastahyökkäyksen jälkeinen siisti ohjaus Monica Hagströmilta ja toisen taituroi verkkoon Emelie Johansson.

Maalien jälkeen nähtiin kovaa taistelua pallosta puolin ja toisin. HJK sai rakenneltua peliään hyvin, mutta Åland Unitedin puolustus teki viimeiselle kolmannekselle etenemisestä hyvin hankalaa. Ensimmäisen puoliajan lopussa kovien joukkueiden vääntö oli tasaväkistä. Toisella puoliajalla sinivalkoinen vierasjoukkue pyrki aktiivisesti potentiaalisille maalipaikoille moneen otteeseen. Näistä yksi tuotti tulosta, kun tunnin pelaamisen jälkeen HJK:n Annika Huhta pääsi kaventamaan tilanteen 1-2.

Loppupuoliskolla HJK oli aktiivisempi osapuoli, ja pallo pyöri selvästi enemmän Åland Unitedin päädyssä. ÅU:n tiukka puolustus alkoi paikoitellen rakoilemaan, mutta HJK ei saanut tilannetta enää tasoitettua. Näin Åland United pääsi juhlistamaan ensimmäistä kotivoittoaan lukemin 2-1.

TPS – Ilves 0-3 (0-3)

Kuudennen kierroksen viimeinen ottelu käytiin TPS:n kotikentällä, johon vieraaksi saapui Ilves. Ottelussa lähdettiin kamppailemaan molemmille joukkueille tärkeistä pisteistä, sillä kumpikaan joukkue ei ollut onnistunut keräämään vielä kovinkaan suurta pistesaalista tällä kaudella.

Kun ottelua oli kulunut vasta viisi minuuttia, nähtiin jo TPS:n päätyyn tehty avausmaali. Tilanteessa Ilves puski itsensä TPS:n rakoilevasta puolustuksesta läpi, ja Roosa Tuominen pääsi kajauttamaan ylärimaa nuolleen laukauksensa sisään. Ottelun alkupuolella TPS:n pelaaminen oli tahmeaa, eivätkä syötöt tahtoneet löytää omia pelaajia. Ilves sen sijaan ylläpiti hyvin liikettä ja sai täten rakenneltua hyviä hyökkäyksiä kotijoukkueen maalille.

25 minuutin kohdalla otteluun tuli pieni katko, kun peliväline onnistuttiin pelaamaan niin erikoiseen paikkaan, että uusi pallo jouduttiin hakemaan ennen pelin jatkamista. Peliä jatkettiin TPS:n rajaheitolla, mutta erikoinen katko oli saanut kotijoukkueen täysin nukuksiin, ja Ilves pääsi yllättämään sähäkällä vastahyökkäyksellään. Ilveksen Roosa Tuominen pääsi yksin juoksemaan vasemmasta laidasta läpi, ja laittoi jo toisen pallonsa tässä pelissä Siiri Välimaan taakse.

Peli jatkui edelleen TPS:n kannalta surullisesti. Ilveksen kolmas maalitilanne alkoi, kun Ilveksen pelaaja sai jälleen TPS:n syötön katkaistua. Tällä kertaa syötön katkaisi Aino Rasinen, joka salamannopeasti siirsi pallon itselleen eteenpäin ja laukoi Ilvekselle kolmannen osuman. Tässäkin tilanteessa TPS:n puolustajat olivat auttamatta myöhässä.

Ensimmäisen puoliajan lopulla Ilves pääsi vielä monia kertoja laukomaan TPS:n päädyssä. Vaikkakin useat vedoista menivätkin reilusti ohi, niin yksi niistä olisi ilman Välimaan upeaa kurkotusta sujahtanut varmasti maalin oikeaan alanurkkaan.

Toisella puoliajalla ottelussa ei tapahtunut suuria käänteitä. Peli oli rauhallisesti ja itsevarmasti pelaavan Ilveksen hallussa, ja TPS:lla puolestaan oli suuria vaikeuksia oman pelinsä rakentamisessa. Ottelu päättyi vierasjoukkueen riemuun lukemin 0-3, ja TPS saa vieläkin siis odottaa avausvoittoaan.